GTHB ile İlgili Belgeler


Bitki Sağlık Sertifikası

 

BİTKİSEL GIDA VE YEMİN İHRACATINDA SAĞLIK SERTİFİKASI DÜZENLENMESİ VE

İHRACATTAN GERİ DÖNEN ÜRÜNLER İÇİN UYGULAMA TALİMATI

Amaç ve kapsam:

Madde 1- (1) Bu talimat, 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 5996sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 31, 32 ve 34 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan ve

25.11.2011 tarih ve 28123 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi veİhracattan Geri Dönen Ürünler İçin Uygulama Yönetmeliği” çerçevesinde bitkisel gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler ilebitkisel yem ve yemlik maddelerin ihracat ve çıkış aşamalarında gıda ve yem güvenilirliğine yönelik, Sağlık Sertifikası düzenlenmesi, onaylanması ve ihracattan geri dönen ürünlerin yurtiçine girişinde uygulanacak resmi kontrollere ilişkin usul ve esasları belirler.

(2) Alıcı ülke taleplerine göre özel mevzuatı yayımlanarak sertifika formatı ve içeriği ayrıca belirlenen bitkisel gıda ve gıda ile temas eden maddeve malzemeler ile bitkisel yem ve yemlik maddelerin ihracatında ve çıkışında kendi özel mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Talimat hükümleri uygulanır.

(3) Veteriner kontrolüne tabi kompozit ürünler ve hayvansal ürünler bu talimat kapsamında değerlendirilmez.

Tanımlar

Madde 2- (1) 5996 sayılı Kanun ve “Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve İhracattan Geri Dönen Ürünler İçinUygulama Yönetmeliği”nde geçen tanımlara ilave olarak bu Talimatta geçen,

a) Bileşen listesi: Üründe girdi olarak kullanılan hammaddelerin yüzde oranlarını veya miktarlarını belirten üretici/ihracatçı tarafından verilenbelgeyi,

b) Etiket taahhütnamesi: İhracattan geri dönen ürünün etiket bilgilerini, Türk gıda/yem Mevzuatına veya ürünün yeniden ihraç edileceği ülkeveya alıcı firma taleplerine uygun hale getirileceğine dair ihracatçı tarafından verilen belgeyi,

c) İhracat Ön Bildirim Formu: İhracatçı tarafından ihracat bilgilerinin GGBS üzerinde girildiğini gösteren ve ihracatçı tarafından kaşelenerekimzalanan belgeyi,

ç) Ön Bildirim Numarası: GGBS'ye kayıt işlemi sırasında verilen ve sisteme kaydı yapılan numarayı,

d) Taahhütname: İhraç edilmek istenen ürünün Türk gıda/yem mevzuatı dışında, alıcı ülke talepleri doğrultusunda üretildiğini beyan edenbelgeyi,

e) Yetki belgesi/vekâletname: Üretici/ihracatçı firma çalışanının ihracat iş ve işlemlerini takip etmeye yetkilendirildiğini gösteren belgeyi,

ifade eder.

Genel hükümler

Madde 3- (1) Bitkisel gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler ile bitkisel yem ve yemlik maddelerin ihracatı aşamasındaki kontrolişlemleri ve Sertifika(Ek-3) düzenlenmesine ilişkin uyulması gereken genel hükümler aşağıdaki gibidir:

a) Serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalar hariç olmak üzere; ihraç edilmek istenen ürünleri üreten firmanın Kanun gereği kayıt veya onaybelgesine sahip olması zorunludur. Aynı hüküm ihracattan geri dönen ürünler için de geçerlidir. Çalışma izni ve gıda sicili belgesine sahip işyerlerinin, Kanun ile kendilerine tanınan yasal süre içerisinde kayıt veya onay işlemleri tamamlanana kadar hakları saklıdır.

b) İhracatta öncelikle alıcı ülke talepleri dikkate alınır. Sağlık için tehlike oluşturanlar hariç, ihracata konu edilecek ürünlerin Türk gıda/yemmevzuatına uygun olmadığının ve bahse konu ürünlerin alıcı ülke tarafından kabul edileceğinin üretici/ihracatçı firma veya temsilcisitarafından ihracat başvurusu sırasında beyan edilmesi ve taahhütname verilmesi durumunda ürünler ihraç edilebilir.

c) İhraç edilmek istenen ürünlerle ilgili alıcı ülkenin analiz talebi, üretici/ihracatçı firma veya temsilcisi tarafından ihracatbeyannamesinde(Ek-1) belirtilir. Ürünün alıcı ülke taleplerine uygunluğunun tespiti amacıyla il/ilçe müdürlüğü tarafından numune alınarakmuayene ve analiz sonucuna göre ihracat işlemleri gerçekleştirilir. Analiz sonucu uygun olan ürünlere Sertifika düzenlenir.

ç) Alıcı ülkenin herhangi bir talebinin olmadığının üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından beyan edilmesi durumunda insan, hayvan ve bitki sağlığı açısından tehlike oluşturacağı düşünülen veya şüpheli haller olması dışında üründen numune alınmadan Sertifika düzenlenebilir.

İhracat ön bildirimi

Madde 4- (1) İhracat başvurusu öncesinde üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından ihracatçı firma ve ihraç edilecek ürünlere ait bilgilerin www.ggbs.gov.tr internet adresinden GGBS'ye girişi yapılır.

(2) GGBS'ye giriş için Bakanlıkça tanımlanan kullanıcı adı, parola ve şifre bilgileri kullanılır. İhracatçı firmalar, Kullanıcı Adı:ihracat,parola:ihracat2012, şifre:2012ihracat bilgilerini kullanarak GGBS'ye giriş yaparlar. Gerektiğinde şifre bilgileri Bakanlıkça değiştirilebilir. Değişiklikolması durumunda güncel şifre bilgileri İl müdürlüklerine gönderilir. İl müdürlükleri güncel şifre bilgilerini ihracatçı firmalara bildirir.

(3) GGBS'ye girilen bilgilerin sorumluluğu ihracatçıya aittir.

(4) Avrupa Birliği'ne (AB) kuru meyve ihracatı için ön bildirim yapılacak ise ihracatçı ön bildirim ekranında “AB'ye Kuru Meyve İhracatı” butonunuseçmelidir.

(5) GGBS'ye ihracatçı firma ve ihraç edilecek ürünlere ait bilgiler girildikten sonra “Ön Bildirim Numarası Al” butonuna basıldığında sistemtarafından ön bildirim numarası ve geçici şifre verilir. Sisteme girilen kaydı firmanın sorgulayabilmesi, ürün ekleme ve/veya güncelleme yapabilmesi için bu geçici şifreyi kullanması gerekir.

(6) Ön Bildirim Numarası, sistem tarafından verildikten sonra “Rapor” butonuna basılarak PDF formatında “İhracat Ön Bildirim Formu” çıktısıalınır. Form, üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından kaşelenir ve imzalanır. İhracat başvurusu için istenen diğer belgelerle birlikte İl/ilçemüdürlüğüne teslim edilir.

(7) Süresi içerisinde başvurusu yapılmayan veya il/ilçe müdürlüğü tarafından onaylanmayan bildirimler sistemden otomatik olarak silinir. İhracatÖn Bildirimi sistemden silinmiş başvurular için ihracat işlemleri başlatılmaz.

İhracat başvurusu

Madde 5- (1) İhracat işlemleri, ihracatçı firma ve ihraç edilecek ürünlere ait bilgilerin üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından GGBS'ye kaydınınyapılmasıyla başlar.

(2) GGBS'ye kaydı yapılan ihracat işlemlerine ilişkin başvuru, kaydın yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içinde üretici/ihracatçı veya temsilcisitarafından aşağıdaki belgelerle birlikte sertifika talep edilecek ürünlerin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne yapılır.

a) Beyanname (Ek-1)

b) Ekli Liste (Ek-2)

c) İhracat Ön Bildirim Formu (Ek-6)

ç) Alıcı ülke veya ithalatçı firma talebi doğrultusunda üretilmiş ürünlerin yurtiçi piyasaya sunulmayacağına dair Taahhütname (Ek–5)

d) Yetki Belgesi/vekâletname

e) Alıcı ülkenin kontrol sıklığı uyguladığı ürünlerin belirli miktarlarda bileşen olarak yer aldığı kompozit ürünlerin ihracatında, analizgerekliliğinin tespiti amacıyla ürüne ait Bileşen Listesi

f) İthal edilmiş ürünün değişikliğe uğramadan ihraç edilmek istenmesi durumunda, fiili ithalat aşamasında düzenlenen ithalat uygunluk yazısı ileithalata ilişkin gümrük beyannamesi ve varsa analiz raporu

(3) İl/İlçe müdürlüğü tarafından ihracat başvurusuna ait belgeler ve ihracat ön bildirim formu ile GGBS kaydı incelenerek, 3 üncü maddenin(c) ve (ç) bentlerine göre işlemler gerçekleştirilir.

Numune alma ve analiz sonucunun değerlendirilmesi

Madde 6- (1) Numune alma ve itiraz hakkı konusunda mevzuat hükümleri geçerlidir.

(2) Analiz sonucunun alıcı ülke talepleri ve/veya Türk gıda/yem mevzuatına uygun olmaması durumunda; ürünler yediemine alınır.Yediemine alınan ürünlerin raf ömrü süresi içerisinde, analiz sonucu tespit edilen kriterlerin uygun olduğu üçüncü bir ülkeye ihracatı söz konusu olduğunda; ihracata ilişkin gümrük beyannamesi ile fatura bilgilerinin kontrol edilmesinin ardından yediemin kaldırılır ve ürününihracatına izin verilir. Ayrıca;

a) Ürünün ilk analiz sonucu göz önünde bulundurularak, tespit edilen değerler için kabul kriterleri uygun olan ülkelere ihraç edilmesikaydıyla; ambalaj değişikliği yapılmasına ya da özel işleme tabi tutulmasına izin verilebilir. (örneğin: kuru incirin ezme incir haline getirilmesi,tüm fındığın dilimlenmesi vb.)

b) Ürünlerin gönderileceği alıcı ülke taleplerinin karşılanmaması ancak, başka bir firma tarafından aynı ürünlerin gönderilebileceği başka biralıcı ülkenin kriterlerinin karşılanması kaydıyla; diğer ihracatçı firmaya “ihraç kaydı” ile ürünler devredilebilir ve bu ürünlerin ihracatına izinverilebilir.

(3) Laboratuvar analiz ve kargo ücretleri üretici/ihracatçı tarafından karşılanır.

Sağlık sertifikası düzenlenmesi ve onaylanması

Madde 7- (1) Aynı üretici tarafından üretilen birden fazla ürünün ihracatçı tarafından ihraç edilmek istenmesi durumunda ihracatçı tarafındanEkli Liste iki nüsha halinde düzenlenir. Ekli Liste düzenlenirken ürünün gıda veya yem olması durumu dikkate alınarak “…insan tüketimine uygun…” veya “…hayvan tüketimine uygun…” ifadelerinden biri Ekli Liste'ye yazılır.

(2) Ekli Liste, ihtiyaca göre aynı formatta olması şartıyla birden fazla sayfadan oluşabilir. İhracatçı her sayfada ad, soyadı ve tarih bilgileriniekler, kaşeler ve imzalar. İl/İlçe müdürlüğü tarafından verilecek referans numarası ve tarihi, Sertifika ve Ekli Liste'nin ilgili bölümüne yazılır. EkliListe, “Kontrol Edilmiştir” kaşesi basılarak il/ilçe müdürlüğü mührü ile onaylanır. Ekli liste düzenlenmesi durumunda Sertifika'da ilgili yerlere “EkliListe/Attached List” ibaresi eklenir.

(3) İhraç edilmek istenen ürünlerin, birden fazla üretici tarafından üretilmiş olması ya da aynı üreticiye ait farklı illerde veya aynı ilde farklıadreslerde üretilmesi durumunda ihraç edilecek ürünler için ayrı Sertifika düzenlenir.

(4) GGBS'ye girişi yapılmış ve Kontrol Görevlisi tarafından incelenerek onaylanmış ürünler için Bakanlığımız Merkez İkmal Müdürlüğü'nce basılanSertifika'lar kullanılarak GGBS'den iki nüsha halinde çıktı alınır.

(5) Merkez İkmal Müdürlüğü'nce basılan Sağlık Sertifikası iki nüshadan oluşur. Birinci nüsha yeşil filigranlı kağıt, ikinci nüsha beyaz kağıttır. SağlıkSertifikası'nın her iki nüshasında da sol üst köşede Bakanlığımızın logosu ve sol alt köşede müteselsil stok numarası yer alır.

(6) Sağlık Sertifikası yeşil ve beyaz nüsha olarak hazırlanır. Yeşil ve beyaz nüshalara (A) tipi hologram etiketi yapıştırılır. Yeşil nüsha ve EkliListe'nin bir sureti ihracatçıya verilir, beyaz nüsha ve Ekli Liste'nin diğer sureti ise İl/İlçe Müdürlüğünde muhafaza edilir.

(7) GGBS'ye sistem kaynaklı veri girişi yapılamaması durumunda, ihracat işlemlerinin aksamaması için ihracat başvuruları İl/İlçe Müdürlüklerineyapılır. Bu durumda bilgisayar ortamında Sertifika düzenlenir. GGBS'deki en son verilen Sertifika numarası dikkate alınarak, düzenlenenSertifikaya numara verilir ve Sertifikaya ilişkin veri girişi il/ilçe müdürlüğü tarafından yapılır.

(8) İl/ilçe müdürlüklerinde görevli, Genel Müdürlüğe imza örnekleri gönderilmiş “Kontrol Görevlisi” tarafından Sertifikanın tüm nüshalarıimzalanmalı ve il/ilçe müdürlüğü mührü ile onaylanmalıdır.

(9) Sertifika imzalanırken mavi mürekkepli kalem kullanılır, isim ve unvanlar büyük harfle yazılır. Sertifika üzerindeki bilgiler mutlaka bilgisayarortamında düzenlenir, kesinlikle el yazısı ile düzenlenmez. Sertifikada hatalı yazılmış bilgiler el yazısı ile düzeltilmez. Hatalı bilgiler sistemdendüzeltilerek Sertifikanın tekrar çıktısı alınır.

(10) Üretici/ihracatçı firma veya temsilcisi tarafından Sertifikanın ikinci bir kopyasının talep edilmesi durumunda; Sertifika üzerine “Kopya-Copy”ifadesi yazılarak il/ilçe müdürlüklerince çoğaltılarak mühürlenir.

(11) Sertifikayı imzalamaya yetkili kontrol görevlilerinin tamamının imza örnekleri üst yazı ekinde Ek-7'de yer alan forma uygun olarak iki nüshahalinde hazırlanır ve Genel Müdürlüğe gönderilir. Bir veya birden fazla kontrol görevlisinin tayin, atama, görev değişikliği vb. olması durumunda veya listeye yeni ilavelerin yapılması halinde; imza atmaya yetkili kontrol görevlilerinin tamamının imzaları yer alacak şekilde formyeniden düzenlenerek Genel Müdürlüğe bildirilir. Tek nüsha halinde veya fotokopi veya faks olarak gönderilen imza örnekleri dikkatealınmaz.

(12) Sertifika talepleri, doğrudan il/ilçe müdürlükleri tarafından, sertifika ismi belirtilerek

Bakanlık İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı Merkez İkmal Müdürlüğü'ne yazılı olarak yapılır.

(13) Sertifikanın geçerlilik süresi 4 aydır. Raf ömrü 4 aydan kısa olan ürünler için sertifikanın geçerlilik süresi ürünün raf ömrü ile sınırlıdır.

(14) İhracatçı tarafından alıcı ülkenin Ekli Liste'de yer alan ifadelere ek bir bilgi talebinde bulunması durumunda; mevzuat hükümlerine aykırı olmamak şartıyla Ekli Liste'ye bilgi ilave edilebilir.

(15) Sertifika, Türkçe/İngilizce dillerinde düzenlenir. Sertifikanın ihracatçı ya da alıcı ülke tarafından farklı bir dilde düzenlenmesinin talepedilmesi durumunda; düzenlenen mevcut sertifikanın istenen dilde noter onaylı yeminli tercümesi üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafındanyaptırılır.

(16) Alıcı ülke tarafından talep edilmesi ve üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından İhracat Beyannamesi'nde belirtilmesi durumunda;laboratuvar tarafından düzenlenen muayene ve analiz raporunun aslı veya onaylı kopyası Sertifika'ya eklenebilir.

(17) İhracat Ön Bildirimi hariç ihracat ve ihracattan geri dönen ürünlere ilişkin bilgilerin Kontrol Görevlisi'nce GGBS'ye girilmesi ve ihracatişlemlerinin en kısa sürede sonuçlandırılması Ülkemiz ihracatının aksamaması için İl/İlçe Müdürlüğü tarafından gerekli her türlü önlem alınır.

(18) Gerektiğinde ve alıcı ülkenin talep etmesi durumunda; düzenlenen Sertifika Genel

Müdürlükte imza atmaya yetkili kişiler tarafından yeniden tasdik edilir.

(19) Sertifika'nın zayi olması durumunda, ülke genelinde yayım yapan gazetelerden birine zayi ilanı verilmek suretiyle Sertifika'nın geçersizliği ilan edildikten sonra gazete ilanı bir dilekçeye eklenerek, il/ilçe müdürlüğüne başvurulur. İl/ilçe müdürlüğü tarafından söz konususertifikadaki bilgiler esas alınarak Sertifika yeniden düzenlenir.

(20) Sertifika'nın okunamayacak şekilde tahrip olması durumunda, tahrip olmuş belgenin aslı bir dilekçeye eklenerek, il/ilçe müdürlüğünebaşvurulur. Söz konusu Sertifika'daki bilgiler esas alınarak Sertifika yeniden düzenlenir. Daha önce düzenlenen Sertifika nüshaları iptal edilerek il/ilçe müdürlüğünce muhafaza edilir.
(21) İl/ilçe Müdürlüklerinde mevcutta bulunan eski formatta matbu Sağlık Sertifikaları imha edilir. İl müdürlüğü eski formatta sertifikalarınkullanılmaması için gerekli tedbiri alır.

(22) Sertifikaların düzenleniş amacı dışında kullanılması veya sahte olarak düzenlenmesi ya da orijinal sertifika üzerinde tahrifat yapıldığınıntespiti halinde sevkiyatın yapıldığı yer olaydan haberdar edilir ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılır.

 

İhracattan geri dönen ürünler

Madde 8- (1) İhraç edilen ürünlerin çeşitli nedenlerle geri dönmesi durumunda:

a) İlgili gümrük müdürlüğünden il müdürlüğüne hitaben yazılmış uygunluk talep yazısı, b) İhracata ilişkin gümrük beyannamesi (çıkış ve girişbeyannameleri),

c) Varsa ihracat aşamasında Bakanlığımızdan alınmış sertifika veya sertifikalar, ürün organik ise organik sertifikası,

ç) Ürüne ait çıkış faturası (varsa giriş faturası),

d) İthal edilen ürünün ihraç edildikten sonra geri dönmesi halinde gümrüğe yazılan ithalat uygunluk yazısı,

e) Geri dönme nedeni, talep edilir.

(2) Bilgi ve Belgelerin tamamlanmasının ardından, ihracattan geri dönen ürünün ihraç edilen ürün olduğuna dair tespit yapıldıktan sonrageri dönme nedeni de dikkate alınarak ürün resmi kontrole tabi tutulur. İnsan, hayvan ve bitki sağlığı açısından tehlike oluşturacağı düşünülenveya şüpheli hallerde üründen numune alınır.

(3) Resmi kontrol sonucunda Türk gıda/yem mevzuatına uygun olan ürünlerin piyasaya arz edilmek üzere yurda girişine izin verilir.

(4) Resmi kontrol sonucunda sadece etiket bilgilerinden kaynaklanan bir uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda; Ek-4'te yer alan EtiketTaahhütnamesi alınarak ürünlerin yurda girişine izin verilir. Bu ürünler etiket bilgileri Türk gıda/yem mevzuatına uygun hale getirildikten sonrapiyasaya arz edilebilir. İl/ilçe müdürlüklerince ürün takibi yapılır.

(5) Resmi kontrol sonucunda Türk gıda/yem mevzuatına uygun olmadığı tespit edilen ürünler hakkında ihracatçı bilgilendirilir. İhracatçının 7gün içerisinde yazılı talebi olması durumunda aşağıdaki tedbirlerden bir veya birkaçı uygulanır:

a) Sağlık için tehlike oluşturanlar hariç kanun hükümlerine uygun olmayan ürünler, alıcı ülke mevzuatına uygun olması ya da alıcı ülkeyeürünle ilgili açıklamalar yapılması ve alıcı ülkenin kabul etmesi durumunda yeniden ihraç edilebilir.

b) İhracattan geri dönen ürün özel işleme tabi tutulacaksa yurda girişine izin verilebilir. Yurda girişine izin verilen ürün özel mevzuathükümleri saklı kalmak kaydıyla, Türk gıda/yem mevzuatı veya gönderileceği ülkenin şartları ile uyumlu hale getirilmesi için seyreltme hariç,bir kereye mahsus işlenir veya özel işleme tabi tutulabilir. Bakanlık, üreticiye/ihracatçıya veya ürünü işleyecek fiziki, asgari teknik ve hijyenik şartları uygun başka bir firmaya ait işletmee

gerçekleştirilen özel işleme tabi tutma işleminin Bakanlık kontrolü altında ve ulusal kurallara uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlar. İş veişlemler tamamlandıktan sonra ürünün Türk gıda/yem mevzuatına uygunluğu kontrol edilir. Uygun olan ürünlerin piyasaya arzına izin verilir.Uygun olmayan ürünlerin ilk kullanım amacı dâhilinde piyasaya arzına izin verilmez.

c) İlgili mevzuatında belirtilen şartları karşılaması halinde, ürün özelliği ve kullanım amacı dikkate alınarak ürünün ilk kullanım amacı dışındabaşka bir kullanım amaçlı yurda girişine izin verilebilir. (Örneğin; uygun olmayan gıdanın hayvan yemi olarak veya biodizel yapımında veya sabun yapımında kullanılması vb.) Bu durumda, ihraç edilen gıdanın tekrar gıda, yemin tekrar yem veya yemin gıda olarak kullanım amaçlıyurda girişine izin verilmez.
ç) Bu maddenin (b) ve (c) bentlerinin uygulanması öncesinde Genel Müdürlükten görüş alınır.

d) Bu maddenin (a), (b) ve (c) bentlerine göre değerlendirilmesi mümkün olmayan ürünler,

Bakanlık gözetiminde işletmeci tarafından imha edilir.

Diğer hükümler

Madde 9- (1) Alıcı ülke talebi doğrultusunda ürüne ait son tüketim tarihi, ürünün olması gereken raf ömründen daha kısa bir süre olarakbelirlenmişse veya son tüketim tarihi belirtilmemişse; bu durum üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından il/ilçe müdürlüklerine ihracat aşamasında beyan edilir. Ürünün ihracattan geri dönmesi durumunda; ürünün olması gereken son tüketim tarihi ile ilgili üretici/ihracatçı veyatemsilcisinin bu beyanı esas alınır.

(2) Bakanlık, ihraç edilen ve ihracattan geri dönen ürünlerin giriş-çıkış gümrük kapılarını

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte belirler.

(3) Bilimsel çalışma amacıyla ve/veya analiz numunesi olarak ülke dışına gönderilecek ürünlerin insan tüketiminde kullanılmayacağı Ekli Liste'debelirtilmek kaydıyla; ihracatçının beyanı esas alınarak Sertifika düzenlenir. Kayıt veya onay ile ilgili bilgilerin Beyanname ve Sertifika'da yeralmasına gerek yoktur. Bu kapsamdaki ürünler 25 kg ya da 25 lt'den fazla olamaz. Bu durumda, Sertifika'da ihracatçı aynı zamanda üretici olarakgösterilebilir.

(4) Spor ve diğer faaliyetlerle yurtdışında ülkemizi temsil edecek kişi ve grupların tüketmek amacıyla götürecekleri birden fazla üretici tarafındanüretilen gıda maddeleri için tek bir Sertifika düzenlenir. Bu durumda, Sertifika'da ihracatçı aynı zamanda üretici olarak gösterilebilir.

(5) Temsil ve fuar gibi yurt dışı organizasyonlarda ülkemizi temsilen teşhir edilmek/sergilenmek üzere gönderilecek birden fazla üreticitarafından üretilen en fazla 500 kg ya da 500 litre ürün için tek bir Sertifika düzenlenir. Bu durumda, Sertifika'da ihracatçı aynı zamanda üreticiolarak gösterilebilir.

(6) İl Müdürlükleri, ihracat için yetkilendirdikleri ilçe müdürlüklerini ihracat uygulamaları ile ilgili güncellemeler hakkında zamanında bilgilendirir.

(7) İl müdürlükleri kontrol görevlilerine ihracat uygulamaları için gerekli eğitimleri verir veya verilmesini sağlar.

(8) Organik ürün ihracatında, Türk gıda/yem mevzuatı hükümleri yanında organik ürünlerle ilgili mevzuat çerçevesinde işlemler yürütülür.

(9) Alıcı firmanın ilgili yem veya yemlik maddenin niteliği konusunda isteği yoksa numune alınarak malın cinsini belirlemek amacıyla Belge veKimlik Kontrolleri yapılır. Malın cinsini belirlemede bir tereddüt olduğunda laboratuvara gönderilerek analiz edilebilir.

(10) Bu talimat hükümlerinin uygulanmasında Bakanlık 81 İl Müdürlüğü ile yetkilendirilmiş ilçe müdürlükleri yetkilidir.
SAĞLIK SERTİFİKASI İHRACATÇI BEYANNAMESİ
EKLİ LİSTE (ATTACHED LIST)
TÜRKİYE CUMHURİYETİ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK SERTİFİKASI
ETİKET TAAHHÜTNAMESİ
ALICI ÜLKE/İTHALATÇI FİRMA TALEBİ DOĞRULTUSUNDA ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN YURTİÇİNDE SATIŞA SUNULMAYACAĞINA DAİR TAAHHÜTNAME
BİTKİSEL GIDA VE YEM İHRACAT ÖN BİLDİRİM FORMU
PROVINCE-DISTRICT/İL-İLÇE ADI

Bu Dükümana Aşağıdaki Linkden Ulaşabilirsiniz.

http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCIQFjAB&url=

http://www.tarim.gov.tr/Belgeler/Mevzuat/Talimatlar/gkgm/ihracat_uygulama_talimati.pdf&ei=mnM_VJCZC

Bitkisel ve Hayvansal Gıdaların İthalat ve İhracatında Yapılan Kontroller ve Düzenlenen Sertifikalar

İHRACAT

BİTKİSEL ÜRÜNLER:

Bitki Sağlık Sertifikası (Phytosanitary Certificate): İşleme tabi tutulmamış bitkisel ürünlerin (temel tarım ürünleri) ihracatında Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmektedir. 1951 Roma Uluslararası Bitki Koruma Anlaşmasıyla düzenlenen ve Zirai Karantina Tüzüğü'nün Örnek 6sında yer alan sertifika örneği kullanılmaktadır. Bu sertifika ürünün bitkisel hastalıklardan ari olduğunu belgelemektedir. Fiziksel işlemlere tabi tutulmuş bitkisel ürünlerde ise Bitki Sağlığı Sertifikası aranmaz. Konuyla İlgili olarak http://www.tarim.gov.tr/Belgeler/Mevzuat/Talimatlar/gkgm/ihracat_uygulama_talimati.pdf linkinden bilgi alabilirsiniz. Bitki Sağlık Sertifikası Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerince düzenlenmektedir.

Sağlık Sertifikası (Health Certificate): Bunun yanı sıra, hali hazırda geçerli olan mevzuat kapsamında, tüm tarım ürünlerinde işleme tabi tutulup tutulmadığına bakılmaksızın alıcı ülkenin talebi doğrultusunda Sağlık Sertifikası düzenlenmektedir. Bu çerçevede ihracatçının ya da temsilcisinin ürünün denetlenmesini isteyen bir beyanname vermesi üzerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıda güvenliğine yönelik olarak sertifika düzenlenmesi amacıyla yapılan denetim esnasında muayene ve analiz etmek üzere gerektiğinde numune alınarak denetim raporu ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesinde alıcı ülke talebi ve/veya Türk Gıda Kodeksi esas alınmaktadır. Sağlık sertifikaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerince düzenlenmektedir. Konuyla İlgili olarak su ürünleri için;

http://www.tarim.gov.tr/Belgeler/Mevzuat/Talimatlar/gkgm/SuUrunleri_Isletmelerine_Ihrizni_Verilmesi_Talimati.pdf

bitkisel gıda ve yem için;

http://www.tarim.gov.tr/Belgeler/Mevzuat/Talimatlar/gkgm/ihracat_uygulama_talimati.pdf

linklerinden bilgi alabilirsiniz.

Üretim izni prosedürü kapsamında tesisleri 3 ayda bir olmak üzere denetlenen ve ürünleri analiz edilen firmaların ihracat amaçlı sertifika taleplerinde ürünleri kontrol edilmeksizin Sağlık Sertifikası düzenlenir. Tesisleri 3 ayda bir kontrol edilmeyen ihracatçıların yapacağı ihracatlar ise tesadüfi seçilen partilerin tesadüfi örnekleme (random sampling) metoduyla kontrol edilmesi suretiyle sertifikalandırılmaktadır.

Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizden ihraç edilen ürünlerde tespit edilen olumsuzluklar RASFF (Hızlı Alarm Sistemi) kapsamında bu konuda kontakt noktası olan TKB Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne bildirilmektedir. Bildirim alan firmaların takip eden 5 ihraç partisi analize tabi tutulmaktadır. Olumsuz bir durumla karşılaşılmadığı takdirde tesadüfi örnekleme metoduna dönülmektedir.

Bazı ürün ve ülkeler itibariyle farklılık arzededn durumlar:

Kuru Meyveler (Aflatoksin): Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan ve 2007/459/EC sayılı Komisyon Kararı gereğince fındık, antepfıstığı ve kuru incir ile bunlardan elde edilen ürünlerin AB ülkelerine ihracatında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı düzenlenen Sağlık Sertifikası ve Aflatoksin Analiz Raporu zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda yukarıda belirtilen karar kapsamındaki ürünlerin ihracatında her parti için numune alınarak Aflatoksin analizi yapılmakta ve analiz sonucu uygun çıkan ürünler için Sağlık Sertifikası düzenlenmektedir. AB'ye ithalatı sırasında söz konusu Sağlık Sertifikası ve Aflatoksin Analiz Raporu ile birlikte sevkedilen ihraç partilerinin %5'i kontrole tabi tutulmaktadır. (Kuru meyvelerde Aflatoksin analizi zorunluluğu öncesinde, kabuklu fındıklarda yalnızca Bitki Sağlığı Sertifikası, kavrulmuş veya işlenmiş fındıklarda ise Sağlık Sertifikası düzenlenmekteydi)

Çekirdeksiz Kuru Üzüm Analiz Belgesi

Kanada, ABD ve Avustralya'ya çekirdeksiz kuru üzüm ihraç edecek firmaların İzmir Hıfzıssıhha Enstitüsü, İzmir Tarım İl Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi Laboratuvarı'nın (ARGEFAR) birinden kurşun kalıntısı ve pestisite yönelik analiz raporu alma zorunluluğu bulunmakta olup, numune alınması işlemleri Ekonomi BakanlığıBölge Müdürlüklerine bağlı İl Müdürlüklerince yapılmaktadır.

Mantar (Radyasyon): Ayrıca, AB'ye doğa mantarlarının ihracatında da 2006/1635 sayılı Avrupa Komisyonu Yönetmeliği gereğince zorunlu olarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından radyasyon analizi yapılmakta ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı azami radyasyon limitlerinin altında olduğunu gösteren özel bir sertifika düzenlenmektedir.

Rusya: Ülkemizden Rusya Federasyonuna yapılan yaş meyve sebze ihracatı ile ilgili olarak alıcı ülke talebi doğrultusunda her ihraç partisi için numune alınarak pestisit analizleri yapılmakta ve Sağlık Sertifikası düzenlenmektedir.

Bitki Sağlığı Sertifikası, Hayvan Sağlığı Sertifikası ve Sağlık Sertifikası alınması için ihracatçının ülke genelinde 81 İlde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvurması ve ürünü ihraç etmek istedikleri ülkenin hangi kriterleri aradıklarını bilmeleri gerekmektedir.

HAYVANSAL ÜRÜNLER:

Veteriner Sağlık Sertifikaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerince düzenlenmektedir.Canlı hayvanların ve hayvansal ürünlerin ihracatında düzenlenen Sağlık Sertifikaları hedef ülke ve ürün bazında farklılık göstermektedir. Konuyla İlgili olarak http://www.tarim.gov.tr/Belgeler/Mevzuat/Talimatlar/gkgm/Canli_Hayvan_Ihracat_Sertifika.pdf internet adresinden bilgi alabilirsiniz. Ülke ve ürün bazında düzenlenen sağlık sertifikaları örnekleri yer almaktadır. Hayvan Sağlık Sertifikaları düzenlenirken alıcı ülkenin istekleri ve belirlemiş olduğu sertifika formatı dikkate alınmaktadır.

PAMUK

Ülkemizde Pamukların dahili piyasada ve ihracatta işlem görmeleri için ilgili Tüzük ve Tebliğler gereği, T.C. Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlükleri bünyesinde bulunan Ürün Denetmenleri Grup Başkanlığı tarafından denetlenmesi gerekmektedir.

Pamuk denetimine konu olan Çırçır işletmeleri her sezon çalışmaya başlamadan en az 15 gün önce TAREKS üzerinden Sezonluk Bildirim başvurusunu bağlı olduğu T.C. Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlükleri bünyesinde bulunan Ürün Denetmenleri Grup Başkanlığına yapmak zorundadır. Firmaların bu konuda mağdur olmamaları için bu işlemi gecikme olmaksızın yapmaları gerekmektedir.

Yasal Mevzuatlar:

  1. Pamukların kontrolüne dair tüzük
  2. Pamukların çırçırlanma, preselenme ve depolanmasının denetimine dair tüzük

BAL

Bal ihracatı yapacak firmaların öncelikle ihraç edecekleri Bal partisini tamamen hazırlaması gerekmektedir. Hazır olan Bal partisinin denetimi için ilgili T.C. Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlükleri bünyesinde bulunan Ürün Denetmenleri Grup Başkanlığına aşağıdaki belgeler ile başvuru yapılır.

Denetimi yapılıp, numuneleri alınan bal partisinin tamamı ilgili Ürün Denetmeni tarafından mühürlenir. Alınan numuneler ilgili Grup Başkanlığından alınan bir yazı ekinde Ege Üniversitesi ARGEFAR veya MRL laboratuarına teslim edilir.

Analizi yapılan Bal partisinin Doğal Arı Balı çıkması halinde Analiz Raporları laboratuvarca ilgili İhracatçılar Birliği' ne gönderilir.

İlk denetimi yapılan Bal partisinin Gümrüklü sahada ya da ilgili yerde taşıma aracına yüklenmesi öncesinde (konteynır, tır vs.) , ihracatçı firma tarafından bir dilekçe ekinde Analiz belgesi fotokopisinin de bulunması suretiyle ilgili Grup Başkanlığına Bal ikinci denetimi başvurusu yapılır. Yüklemenin görevlendirilen Ürün Denetmeni nezaretinde yapılmasına müteakip Analiz raporu Denetmen tarafından onaylanmak suretiyle ihracatçı firmaya teslim edilir.

* Bal birinci denetim başvuru formları

* Bal ikinci denetim başvuru dilekçe örneği

İhracatta Standardı Zoruunlu Ürünlerle İlgili Düzenlemeler ve Kontrol Belgeleri

İlgili yönetmelik gereği (Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik) ihracat aşamasında zorunlu standart denetimine tabi ürünlerin ihraç edilmesi durumunda T.C. Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlükleri bünyesinde bulunan Ürün Denetmenleri Grup Başkanlıkları tarafından parti bazlı denetimin yapılıp, Kontrol Belgesinin düzenlenmesi gerekmektedir. İhracat denetimleri için ihracatçıların TAREKS sistemi üzerinden başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye TAREKS bölümünden ulaşabilirsiniz.

İhracat aşamasında Zorunlu Standart Denetimine tabi olan ürünlerin listesi her yıl için yayımlanan Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği ile belirlenmektedir.

*2014Yılı Zorunlu Standart Denetimine Tabi Ürün Listesi

2014-21 Tebliği

Ekler

İhracat denetimi talep edecek firmaların (ya da kişilerin) ilgili Grup Başkanlığına başvuru yapmaları için parti bazlı olarak başvuru evrakları (beyanname) hazırlamaları gerekmektedir.

STANDART DIŞI ÖN İZİN

SINIFLANDIRMA-TKDYB

01/01/2014 tarihinde yürürlüğe giren “İhracatta Ticari Kalite Denetimlerinin Risk Esaslı Yapılması Amacıyla Firmaların Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2014/22)” çerçevesinde sınıflandırılmış firmalar ile sorumlu denetçiler tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülüklere ilişkin bilgi , Denetim Beyanı ve Belgesi ile Numune Kayıt Defteri Örneğine aşağıdaki linklerden ulaşılabilmektedir.

İhracatta Ticari Kalite Denetimlerinin Risk Esaslı Yapılması Amacıyla Firmm aların Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2014/22)

Not: Denetim Beyanı ve Belgesi ve Numune Kayıt Defteri tebliğ ekindedir.

***Sınıflandırma başvurusu işletmenin bulunduğu ilin bağlı olduğu Bölge Müdürlüğüne TAREKS üzerinden yapılır.

***Başvuru tarihini takip eden en geç 7 iş günü içinde aşağıdaki tabloda yer alan bilgi ve belgeler TAREKS'e elektronik ortamda yüklenir.

SINIF BAŞVURUDA ARANAN BİLGİ VE BELGELER

A

- Marka Tescil Belgesi

- Kalite Sistem Belgesi

- Ticaret ve/veya Sanayi Odalarınca düzenlenmiş Kapasite Raporu (Kapasite Raporu düzenlenmeyen durumlar için ilgili kurumdan alınan belge)

- Sorumlu Denetçi ve/veya laboratuvar elemanı istihdam edildiğini gösteren başvuru tarihi itibarı ile son 3 aylık Sosyal Güvenlik Kurumu Bildirgesi (Sorumlu Denetçi ve/veya laboratuvar elemanının firma sahibi/ortağı olması halinde bu durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi)

- Laboratuvar elemanı istihdam edilmesi halinde, uzmanlık alanını gösterir diploma

- Ürünün hazırlanması için gerekli altyapının kiralık olması halinde kira sözleşmesi

B

- Marka Tescil Belgesi dışında “A” sınıfı için aranan bilgi ve belgeler

C

- Kalite Sistem Belgesi dışında “B” sınıfı için aranan bilgi ve belgeler

TAREKS-2011/53

Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) Nedir?

TAREKS, güvenlik, kalite ve standartlara uygunluk açısından tüketicimizi ve üreticimizi korumak amacıyla gerçekleştirilen ithalat ve ihracat denetimlerinin risk esaslı olarak yapılmasına imkân veren web tabanlı bir yazılımdır.

TAREKS'in Amacı Nedir?

İhracat ve ithalat aşamalarında uygulanan denetimlerin, ekonomik ve ticaret koşullarına uygun, son teknolojinin imkânlarından yararlanarak çağdaş bir anlayışla gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır. Böylece, kamu kaynaklarının ve ekonomik kaynakların daha zamanlı, etkin ve verimli şekilde kullanılmasını sağlar.

TAREKS Neyi Değiştiriyor?

TAREKS, geleneksel olarak uygulanan ve ihracat ve ithalat aşamasında her partinin fiziki olarak denetlenmesi anlayışını değiştirmektedir. Yeni uygulamayla birlikte, ilgili kamu kurumlarınca belirlenen kıstaslara göre, ithalat ve ihracata konu ürünlerden riskli olanlar elektronik ortamda TAREKS tarafından belirlenecek ve fiziki denetimler bu ürünler üzerine yoğunlaşacaktır.

Hangi Ürünleri Kapsamaktadır?

TAREKS'in öncelikle ithalatta ürün güvenliği denetimine tabi tutulan kişisel koruyucu donanım, oyuncak, yapı malzemeleri, tıbbi cihaz, telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanı, pil ve akümülatör gibi sanayi ürünleri ile ihracatta ve ithalatta kalite denetimine tabi tutulan tarım ürünlerini kapsaması öngörülmektedir. Ekonomi Bakanlığı tarafından Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğleriyle yapılacak mevzuat düzenlemeleriyle birlikte aşamalı olarak TAREKS kapsamına alınacak ürün grupları belirlenecektir. Söz konusu düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlanacak, ayrıca ticaret ve sanayi odaları gibi ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarına zamanlıca bildirilecektir.

FİRMALAR İÇİN REHBER DÖKÜMAN

TAREKS Firma İlk Başvusu Dilekçe Örneği

TAREKS Yeni Kullanıcı İlave Etme Dilekçe Örneği

TAREKS Yetki Süresi Uzatma Dilekçe Örneği

TAREKS Taahhütname Örneği

Azilname Dilekçe Örneği

Azilname Örneği

İTHALAT

SAĞLIK AÇISINDAN DENETİMLER:

İthal edilmek istenen tarım ürünlerinin insan sağlığı ve güvenliği, hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı yönünden denetimleri, Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği çerçevesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılmaktadır. Konuyla ilgili olarak http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/12/20131231M1-5.htm internet adresinden bilgi alabilirsiniz.

Ürünün ilgili mevzuatına uygun olmadığının tespiti halinde, gerekçeli “Uygunsuzluk Yazısı” düzenlenir ve bu ürünlerin ithalatına izin verilmez. Uygunsuz ürünler mahrecine iade edilir veya imha edilir.

Bahse konu Tebliğ'in 10. Maddesinde yer alan muafiyet hükümleri kapsamında yapılacak ithalatlarda Kontrol Belgesi veya Uygunluk Yazısı aranmaz.

Diğer taraftan, ithal edilen bitkisel ürünlere menşe ülke yetkili otoriteleri tarafından düzenlenmiş Bitki Sağlığı Sertifikası veya Sağlık Sertifikasının eşlik etmesi gerekmektedir.

Hayvansal ürünlerin ithalatında da menşe ülkenin hayvan hastalıkları açısından durumuna bağlı olarak, ülkelere ve ürünlere göre farklı veteriner sağlık sertifikası veya hayvan sağlık sertifikası düzenlenmesi aranabilmektedir. Söz konusu kontrol Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılmaktadır. Konuyla ilgili olarak http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111217-8.htm internet adresinden bilgi alabilirsiniz.

STANDART KONTROLLERİ:

Her yıl yayımlanan İthalatta Kontrolü Ürün Denetmenleri Tarafından Yapılan Bazı Tarım Ürünlerinin İthalatta Ticari Kalite Denetimi Tebliği ekli listesinde yer alan ürünlerin ithal edilmek istenmesi halinde T.C. Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlükleri bünyesinde bulunan Ürün Denetmenleri Grup Başkanlıklarına başvuru yapılarak, ürünler gümrük sahasında iken denetimlerinin yapılması gerekmektedir.

Bu denetimler sonucunda bahsi geçen ürünün ülkeye girişinde bir sakınca yoksa (ilgili olduğu standartlar açısından), TAREKS refarans numarası sistem üzerinden üretilir ve ürünlerin ithaline izin verilir

-Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve İthalatta Ticari Kalite DenetimiTebliği (2014/21) ve

Tebliğ Eki

Tarım İthalat Başvuru Formu

Numune Alma Tutanağı

İşlenmiş Tarım Ürünleri Beyan Formu/Analiz Sonuç Raporu

İşlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşıma sokulması halinde, bu ürünlerdeki tarım paylarını belirten ve kimyager tarafından onaylanmış belgedir.

ANLI HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLERİN İHRACATINDA VETERİNER SAĞLIK SERTİFİKASI

EK 1

CANLI HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLERİN İHRACATI İÇİN VETERİNER SAĞLIK SERTİFİKASI DÜZENLENMESİ TALİMATI

Am

MADDE 1- (1) Bu Talimat, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem

Kanunu Kapsamında; Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlerine Dair Yönetmeliğin ekli listesine ilave olarakBakanlıkça belirlenen ürünler ile Genel Müdürlüğümüze ait http://www.gkgm.gov.tr/birim/yem/yem_main.html adresindeki yem maddeleri kataloğunda yer alan veya bunlardan elde edilen hayvansal kökenli yem ve yem maddelerinin ihracat aşamasındaki işlemleri ve VeterinerSağlık Sertifikası düzenlenmesi ve onaylanması işlemlerini belirlemektedir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Talimat, canlı hayvan ve hayvansal ürünler, “Ülkeye Girişte Veteriner

Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik” ekindeki listede yer alan veteriner kontrolüne tabi ürünlere ilave olarakBakanlıkça belirlenen ürünleri kapsar.

(2) Su ürünleri ihracatı ile ilgili olarak daha önce yayımlanmış ve halen yürürlükte olan talimatlarda yer alan hükümler uygulanır.

(3) Alıcı ülke taleplerine göre özel mevzuatı yayımlanarak sertifika formatı ve içeriği ayrıca belirlenen hayvansal gıda, “Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik” ekindeki listede yer alan hayvanlarda kullanılan insan tüketimineuygun olmayan yemlerin ve yem maddelerinin ihracatında ve çıkışında kendi özel mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Talimat hükümleri uygulanır.

(4) Bitkisel gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler ile bitkisel yem ve yemlik maddeler bu Talimat kapsamındadeğerlendirilmez.

Tanımlar

MADDE 3- (1) 5996 sayılı Kanun ve “Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünler için Sağlık

Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Genelge” de geçen tanımlara ilave olarak bu talimatta geçen;

a) Alıcı firma istek belgesi: Yem ve yem maddelerinin ithalatçısı firma tarafından düzenlenmiş, yemin niteliği ve değerlerine ilişkin belgeyi,

b) Bileşen listesi: Üründe girdi olarak kullanılan hammaddelerin yüzde oranlarını veya miktarlarını belirten üretici/ihracatçı tarafından verilen belgeyi,

c) Etiket taahhütnamesi: İhracattan geri dönen ürünün etiket bilgilerini, Türk gıda/yem

mevzuatına veya ürünün yeniden ihraç edileceği ülke veya alıcı firma taleplerine uygun hale getirileceğine dair ihracatçı tarafından verilenbelgeyi,

ç) Güvenlik numarası: Plastik güvenlik mührü üzerinde yer alan kod ve birbirini takip eden seri numaralarını,

d) İşlenmemiş ürünler: Hasat edilen, bölünen, parçalara ayrılan, dilimlenen, doğranan, kemiğinden ayrılan, kıyılan, yüzülen, soyulan,çekilen, kesilen, temizlenen, ayıklanan, trimlenen, kabuğundan ayrılan, öğütülen, soğutulan, dondurulan, derin dondurulan veya çözündürülen ürünleri de içeren işlemeye tabi tutulmamış gıdaları,

e) İşlenmiş ürünler: İşlenmemiş ürünlerin işlenmesi sonucu elde edilen ve üretimleri için gerekli olan veya onlara karakteristik özelliklerini veren bileşenleri içeren gıdaları,

f) Kompozit ürün: İlk ürünün işlenmesinin son ürünün üretilmesinin ayrılmaz bir parçası olduğu ürünleri kapsayan ve işlenmişhayvansal ürünlerle ve bitkisel ürünlerin her ikisini de içeren insan tüketimine yönelik gıdayı,

g) Ön sağlık sertifikası: İşleme ve değerlendirme tesisinin bulunduğu ilde gümrükleme yapılmıyor veya nakliye şekline göre çıkış kapısıbulunmuyor ise tesisin bulunduğu ilde düzenlenen ve çıkış kapısına kadar geçerli olan sertifikayı,

h) Plastik güvenlik mührü: Bakanlık ya da il müdürlükleri tarafından basımı yaptırılan üzerinde Bakanlık logosu, kod ve seri numarasıbarındıran tek kullanımlık plastik malzemeden yapılmış mührü,

ı) Spesifikasyon belgesi: İhracatçı veya üretici tarafından düzenlenen, ürünün özelliklerini gösteren belgeyi,

i) Taahhütname: İhraç edilmek istenen ürünün Türk gıda/yem mevzuatı dışında, alıcı

ülke talepleri doğrultusunda üretildiğini beyan eden belgeyi (Ek-4),

j) Ticaret sicil gazetesi/ Faaliyet belgesi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)

tarafından yayınlanan gazeteyi/ Firmanın faaliyet alanını gösteren belgeyi,

k) Yem: Kadavraların, hayvan organlarının ve hayvansal ürünlerin özel surette kurutulması ve öğütülmesinden elde olunan etunu, et - kemik unu, - kemik unu, kadavra unu ve balık unu ile süt ve süt sanayi kalıntıları, mezbaha kalıntıları, deniz hayvanlarından elde olunan vb yemleri,

l) Yetki belgesi/Vekâletname: Üretici/ihracatçı firma çalışanının ihracat iş ve işlemlerini takip etmeye yetkilendirildiğinigösteren noter onaylı belgeyi (bu belge bir defaya mahsus olarak istenir geçerlilik süresi içerisinde bir değişiklik olmadığı takdirde ihracatçıfirma dosyasında muhafaza edilir).

m) Yetkilendirilmiş il/ilçe müdürlükleri: Bakanlıkça veteriner sağlık sertifikası düzenlemeye yetkilendirilmiş il müdürlükleri ile bu ilmüdürlüklerince yetki devri yapılmış ilçe müdürlüklerini,

Genel hükümler

MADDE 4- (1) Hayvansal gıda, yem ve yemlik maddelerin ihracatı aşamasındaki kontrol

işlemleri ve veteriner sağlık sertifikası düzenlenmesine ilişkin uyulması gereken genel hükümler aşağıdaki gibidir:

a) Serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalar hariç olmak üzere; ihraç edilmek istenen ürünleri üreten firmanın Kanun gereği kayıtveya onay belgesine sahip olması zorunludur. Aynı hüküm ihracattan geri dönen ürünler için de geçerlidir. Çalışma izni ve gıda sicili belgesine sahip işyerlerinin, Kanun ile kendilerine tanınan yasal süre içerisinde kayıt veya onay işlemleri tamamlanana kadar hakları saklıdır.

b) İhracatta öncelikle alıcı ülke talepleri dikkate alınır. Sağlık için tehlike oluşturanlar hariç, ihracata konu edilecek ürünlerin Türkgıda/yem mevzuatına uygun olmadığının ve bahse konu ürünlerin alıcı ülke tarafından kabul edileceğinin üretici/ihracatçı firma veya temsilcisi tarafından ihracat başvurusu sırasında beyan edilmesi ve taahhütname verilmesi durumunda ürünler ihraç edilebilir.

c) İhraç edilmek istenen ürünlerle ilgili olarak veteriner sağlık sertifikasında istenilen analizler dışında alıcı ülkenin analiz talebi varsa üretici/ihracatçı firma veya temsilcisi

tarafından ihracat beyannamesinde bu durum belirtilir. Ürünün alıcı ülke taleplerine uygunluğunun tespiti amacıyla il/ilçe müdürlüğü tarafından numune alınarak muayene ve analiz sonucuna göre ihracat işlemleri gerçekleştirilir. Analiz sonucu uygun olan ürünlere veteriner sağlık sertifika düzenlenir.

ç) Alıcı ülke talepleri doğrultusunda “Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik” ekindeki listede yer alan veteriner kontrolüne tabi ürünler için veteriner sağlık sertifikasından farklı bir sertifika talep edilirse bu sertifikaya ek olarak Ulusal Mevzuatımız çerçevesinde veteriner sağlık sertifikası da düzenlenir.

d) İthal edilmiş ürünün değişikliğe uğramadan ihraç edilmek istenmesi durumunda, fiili

ithalat aşamasında düzenlenen ithalat uygunluk yazısı ile ithalata ilişkin gümrük beyannamesi, ürüne ait veteriner sağlık raporunun aslı veya onaylı sureti ve varsa analiz raporu incelenerek ürünün son kullanım tarihi dikkate alınmak suretiyle sağlık sertifikası düzenlenebilir. Gerektiğinde ilave kontroller gerçekleştirilebilir.

e) İhraç edilecek ürünlerin imalatında başka bir ülkeden ithal edilmiş bir ürün ya da hammadde kullanılıyorsa bu ürünlere ait ilgili ülke tarafından düzenlenmiş sertifikanın orjinali ya da fiili ithalatın gerçekleştirildiği sınır kontrol noktası müdürlüğü tarafından onaylanmış bir sureti, fiili ithalat aşamasında düzenlenen ithalat uygunluk yazısı ile ithalata ilişkin gümrük beyannamesi, veteriner giriş belgesi fotokopisi ve varsa analiz raporu işletmenin dosyasında muhafaza edilir. Nihai ürün için ihracat amaçlı veteriner sağlık sertifikası düzenlenmesi aşamasındasertifika düzenlemeye yetkili veteriner hekim tarafından bu belgeler aranır.

f) Alıcı ülkenin herhangi bir talebinin olmadığının üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından beyan edilmesi durumunda 5996 sayılıKanun 34.maddenin 6.bendi hükümleri dikkate alınır. İnsan, hayvan ve bitki sağlığı açısından tehlike oluşturmayacağı düşünülen veya şüphelibir durumun olmaması halinde üründen numune alınmadan veteriner sağlık sertifikası düzenlenebilir.

g) Veteriner sağlık sertifikası düzenlemeye yetkili resmi veteriner hekimler sertifikalandırılacak canlı hayvan ve hayvansalürünlere ilişkin mevzuat konusunda yeterli bilgi birikimine ve sertifikaların hazırlanmasında izlenecek kurallar ile gerekiyorsa sertifika tanziminden önce gerçekleştirilmesi gereken sorgulama, test veya muayenelerin niteliği, kapsamı ve ihracat aşamasında kullanılan TÜRKVET sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır.

h) İhracatı gerçekleşen ürünlerin çıkışı, çıkış kapılarında bulunan il müdürlükleri

tarafından TÜRKVET sistemine işlenmelidir.

ı) Ön sağlık sertifikaları ve veteriner sağlık sertifikaları yetkilendirilmiş il ve ilçe müdürlükleri tarafından düzenlenir. Veterinersınır kontrol noktası müdürlükleri tarafından ihracatta sağlık sertifikası düzenlenmez.

i) İçerisinde eser miktarda hayvansal ürün (süt, süt tozu vbsüt ürünleri ile ithal jelatinler gibi) kullanılan ürünler için alıcı ülke talepleridoğrultusunda ilgili birim tarafından düzenlenecek olan sağlık sertifikasına eşlik etmek üzere Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından Ek Sağlık Beyanı düzenlenebilir.

j) İçerisinde hayvansal ürün barındırmayan bitkisel ürünlerin yetiştirildiği bölge/bölgelerde alıcı ülke talepleri doğrultusundabulaşıcı hayvan hastalığı bulunmadığına dair hastalık türlerine özgü ek beyan düzenlenebilir.

İhracat başvurusu

MADDE 5- (1) Üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından aşağıdaki belgelerle birlikte yetkilendirilmiş il/ilçe müdürlüğüne müracaat edilir.

a) Müracaat Dilekçesi (Ek-1). b) Beyanname (Ek-2).

c) Fatura fotokopisi.

ç) Etiket taahhütnamesi (Ek-3).

d) Hayvansal ürün ihracatında ekli liste (Ek-4).

e) Canlı hayvan ihracatında eşkâl belgesi, pasaport, pedigri, soy kütüğü, sağlık karnesi, aşı, test vb. gibi hayvan türüne özgü belgeler.

f) Hayvansal kökenli yem ve yem maddelerinin ihracatında alıcı firma istek belgesi veya sözleşme.

g) Spesifikasyon belgesi (Alıcı firma istek belgesi veya sözleşmede; hayvansal kökenli

yemin niteliği ile ilgili değerler varsa, spesifikasyon belgesi buna uygun olacaktır; yemin niteliği ile ilgili değerler yoksa spesifikasyon belgesi aranmayacaktır).

h) Alıcı ülke veya ithalatçı firma talebi doğrultusunda üretilmiş ürünlerin yurtiçi piyasaya sunulmayacağına dair Taahhütname(Ek-5).

ı) Yetki belgesi ya da vekâletnamenin noter onaylı sureti (Bu belgenin noter onaylı sureti dosyada muhafaza edilir. Aksi bildirilmedikçe geçerlilik süresi boyunca her ayrı ihracat başvurusunda fotokopisi ile işlem yapılabilir).

i) Onaylı veya kayıtlı işletmelerde üretilen ihracat ürünlerine ait ilgili il müdürlüğü tarafından verilen onaylanmış belgelerin sureti.

j) Belirli miktarlarda bileşen içeren kompozit ürünlerin ihracatında, analiz gerekliliğinin tespiti amacıyla ürüne ait bileşen listesi.

k) İthal edilmiş ürünün değişikliğe uğramadan ihraç edilmek istenmesi durumunda, fiili

ithalat aşamasında düzenlenen ithalat uygunluk yazısı ile ithalata ilişkin gümrük beyannamesi, veteriner giriş belgesi fotokopisi, ürüne aitveteriner sağlık raporunun aslı veya onaylı sureti ve varsa analiz raporu.

l) Ticaret sicil gazetesi/Faaliyet belgesi (İhracat başvurusunda bulunan gerçek ya da tüzel kişi ya da kuruluşların canlı hayvan ve hayvanmaddeleri ihracatı alanında faaliyet göstermekte olduğu belirtilmelidir. Söz konusu belgeler bu talimatın 9.Maddesinin 5 inci, 6 ncı, ve 7 inci fıkralarında aranmaz).

m) İhracatçı firma, Bakanlığa sunduğu belge ve bilgilerin doğruluğundan sorumludur.

İhracat Kontrolleri

MADDE 6 - (1) Canlı hayvan ve ürüne ilişkin kontroller, belge kontrolü, kimlik kontrolü ve

fiziksel kontrol aşamalarını kapsar;

a) Belge kontrolü; sunulan tüm belgelerin kontrolü.

b) Kimlik kontrolü; sertifikaların veya diğer belgelerin, ürünün etiketi ve içeriği ile örtüşüp örtüşmediğinin görsel olarak kontrolü.

c) Fiziksel kontrol; taşıma, paketleme, etiketleme, sıcaklık kontrolü, laboratuvar analiz ve testleri için numune almayı da içerebilen veKanuna uygunluğunun doğrulanması için gerekli olan diğer herhangi bir kontrolü.

(2) Alıcı ülkenin ürünün niteliği konusunda analiz talebi varsa, üründen mevzuata uygun numune alınır. Analiz sonucunun uygunçıkması halinde ön sağlık sertifikası veya veteriner sağlık sertifikası düzenlenir.

(3) Alıcı ülkenin ürünün niteliği konusunda analiz talebi yoksa kimlik kontrolü yapılır. Bir tereddüt halinde üründen numune alınıp ilgililaboratuvara gönderilebilir. Analiz sonucuna göre işlem yapılır.

(4) Sertifika düzenleyen veteriner hekimler tarafından ihracatı gerçekleştirilecek işletmelerde gereken durumlarda ilave kontrolleryapılabilir.

Numune alma ve analiz sonucunun değerlendirilmesi, nakliye ve dezenfeksiyon

MADDE 7- (1) Numune alma ve itiraz hakkı konusunda mevzuat hükümleri geçerlidir.

(2) Analiz sonucunun alıcı ülke talepleri ve/veya Türk gıda ve yem mevzuatına uygun olmaması durumunda; ürünler yediemine alınır. Yediemine alınan ürünlerin raf ömrü süresi içerisinde, analiz sonucu tespit edilen kriterlerin uygun olduğu üçüncü bir ülkeye ihracatı söz konusu olduğunda; ihracata ilişkin gümrük beyannamesi ile fatura bilgilerinin kontrol edilmesinin ardından yediemin kaldırılır ve ürünün ihracatına izin verilir. Ayrıca;

a) Ürünün ilk analiz sonucu göz önünde bulundurularak, tespit edilen değerler için kabul kriterleri uygun olan ülkelere ihraçedilmesi kaydıyla; ambalaj değişikliği yapılmasına ya da özel işleme tabi tutulmasına izin verilebilir

b) Ürünlerin gönderileceği alıcı ülke taleplerinin karşılanmaması ancak, başka bir firma tarafından aynı ürünlerin gönderilebileceğibaşka bir alıcı ülkenin kriterlerinin karşılanması kaydıyla; diğer ihracatçı firmaya “ihraç kaydı” ile ürünler devredilebilir ve bu ürünlerin ihracatına izin verilebilir.

(3) Laboratuvar analiz ve kargo ücretleri üretici/ihracatçı tarafından karşılanır.

(4) Ürünün yüklenmesi sırasında, yükleme işleminden önce taşıma aracının yıkanıp, temizlenip, dezenfekte edilip edilmediğine, başka bir ürünün yüklenip yüklenmediğine, soğutma sistemlerinin amaca uygun çalışıp çalışmadığına bakılır ve kontrol edilir. Ayrıca, ambalajlama ve etiketleme ile ilgili hususların uygunluğu ve doğruluğu da kontrol edilmelidir.

(5) Taşıma aracına yüklenen ve örnekleme yöntemiyle kontrolü gerçekleştirilen ürünlerin ambalajlarına, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi Veteriner Hekimi Tarafından Kontrol Edilmiştir” damgası vurulur. Bu damgalar okunabilir şekilde, kırmızı renkte olacak ve Bakanlık il müdürlüklerince yaptırılır.

(6) Plastik mühür yüklemesi, yapılmış ürünün değiştirilmesini engellemek ve ürün güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılır. Genel kollukkuvvetleri tarafından yapılan kontroller

sırasında mührün sökülmesi halinde bu durum bir tutanakla tespit edilir ve mühür güvenlik numarasının yazılı olduğu tutanak ürüne ait diğerbelgelere eşlik eder

(7) Ürünlerin, yüklemeden itibaren en geç 48 saat içerisinde, gümrük çıkış işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Ön Sağlık Sertifikası, Veteriner Sağlık Raporu, Veteriner Sağlık Sertifikası düzenlenmesi ve onaylanması,

MADDE 8-(1) Canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin ihracat amacıyla yurt içindeki nakillerinde

yönetmelikle belirlenen veteriner sağlık raporu düzenlenir. Veteriner sağlık raporunda yer alan sevk sebebi kısmına ihracat ibaresi yazılır. Bu tür ürünler için ön sağlık sertifikası düzenlenmez.

(2) Bir tesisin bulunduğu ilde ihraç edilecek canlı hayvan veya ürün için gümrük ve nakliye şekline göre uygun (deniz, hava, kara vb)çıkış kapısı bulunuyor ise, söz konusu canlı hayvan veya ürünün, bu ildeki çıkış kapısından ihraç edilmesi ve işlemlerin bu doğrultuda

yapılması esastır. Veteriner Sağlık Sertifikası da bu doğrultuda düzenlenir. Ancak firma tarafından gümrükleme işleminin başka bir ildeyapılması talep edilirse bu durumda ürünler ön sağlık sertifikası ya da veteriner sağlık raporu ile gönderilir.

(3) Tesisin bulunduğu ilde gümrükleme yapılıyor ancak nakliye şekline göre (deniz, hava, kara vb) çıkış kapısı bulunmuyor ise; tesisinbulunduğu yer itibarı ile Bakanlık il müdürlüğündeki yetkili veteriner hekim tarafından veteriner sağlık sertifikası düzenlenir.

(4) Tesisin bulunduğu ilde, gümrükleme yapılmıyor ve nakliye şekline göre (deniz, hava, kara vb.) çıkış kapısı bulunmuyor ise;tesisin bulunduğu yer itibariyle, Bakanlık il müdürlüğündeki yetkili veteriner hekim, ürün için gümrüklemenin yapılacağı yerin il müdürlüğüneya da çıkış kapısının bulunduğu il müdürlüğüne kadar geçerli olmak üzere “Ön Sağlık Sertifikası” düzenler. Ön sağlık sertifikasının bir örneği(Ek-6) 'de yer almaktadır. Ön sağlık sertifikası tesisi bilen ve denetleyen ya da tesis ve ürün hakkında yeterli bilgisi bulunan, Bakanlıkça veteriner sağlık sertifikası düzenlemeye yetkili il müdürlüklerinde Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesinde görevli veterinerhekimlerce, ilçe müdürlüklerinde ise il müdürlüğü tarafından hizmet içi eğitime tabi tutulmuş ve yetkilendirilmiş veteriner hekimlerce düzenlenir.

(5) İl/ilçe müdürlüklerine yapılan ihracat başvuruları öncelikli olarak belge düzeyinde incelenir. Belgelerde eksiklik bulunmamasıhalinde ürüne ilişkin resmi kontroller gerçekleştirilir. İhtiyaç duyulması halinde tesise giren hammadde ve ürünlerle menşei belgesinin veya belgelerinin uyumunu, parti ve seri numaraları itibarı ile hammadde ve mamul ürün ile analiz sonuçları arasındaki bağlantıyıkurarak, doğrulayarak ön sağlık sertifikası veya veteriner sağlık sertifikası düzenlenir.

(6) Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünleri Yönetmelik ekindeki listede yer alan canlı hayvan ve hayvansalürünler ile Bakanlıkça belirlenen ürünlerin ihracatı için ön sağlık sertifikası veya veteriner sağlık sertifikası;

a) İl müdürlüklerinde Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünde görevli yetkilendirilmiş veteriner hekimlerce,

b) Yetki verilmiş ilçe müdürlüklerinde ise il müdürlüğü tarafından hizmet içi eğitime

tabi tutulmuş veteriner hekimlerce, düzenlenir.

(7) Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmeliğin ekli listesinde yer alan, veteriner kontrolünetabi kompozit ürünler için veteriner sağlık raporu illerde, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüklerince düzenlenir.Gerektiği durumlarda söz konusu ürünlere sağlık sertifikası düzenlenmeden önce ürün bileşeninde bulunan hayvansal kökenli olmayan ürünve hammaddeler için ilgili birimlerden gerekli garantiler temin edilebilir. Bu belge/belgelerin bir nüshası alıcı ülkenin edilir.

(8) Aynı ihracatçı firma tarafından tek bir araç ya da konteyner içerisinde aynı ya da farklı üreticiye ait birden fazla ürünün ihraç edilmek istenmesi durumunda ihracatçı tarafından ekli liste iki nüsha halinde düzenlenir. Ekli liste düzenlenirken ürünün gıda veya yemolması durumu dikkate alınarak “…insan tüketimine uygun…” veya “…hayvan tüketimine uygun…” ifadelerinden biri ekli listeye yazılır. AyrıcaTÜRKVET sisteminin otomatik olarak verdiği ön sağlık sertifikası veya veteriner sağlık sertifikası numarası ekli listede ilgili alana işlenir. Ekli listenin bir nüshası sağlık sertifikasına eşlik eder diğer nüsha dosyada muhafaza edilir.

(9) Ekli liste, ihtiyaca göre aynı formatta olması şartıyla birden fazla sayfadan oluşabilir. İhracatçı her sayfada ad, soyadı vetarih bilgilerini ekler, kaşeler ve imzalar. Ekli liste, “Kontrol Edilmiştir” kaşesi basılarak il/ilçe müdürlüğü mührü ile onaylanır.

(10) Aynı nakliye aracı içerisinde birden fazla hayvansal ürünün nakline, ürünlerin muhafaza sıcaklıklarının aynı olması ve ürünlerinambalajlı olması durumunda izin verilir. Bu durumda ürünlerin her biri ekli listede tanımlanır. Düzenlenecek ön sağlık sertifikası veya

veteriner sağlık sertifikası üzerinde yer alan ürüne ait tanımlama bilgileri alanına “Eke bakınız” (see attachment) ibaresi yazılır.

(11) İşlem görmemiş farklı hayvan türlerine ait ürünlerin aynı araç içerisinde nakline

izin verilmez.

(12) İhraç partisi birden fazla araç ya da konteynerle sevk edilecekse her bir araç/konteyner için ayrı ön sağlık sertifikası veya veterinersağlık sertifikası düzenlenir.

(13) İhraç edilmek istenen ürünlerin, birden fazla üretici tarafından üretilmiş olması ya da aynı üreticiye ait farklı illerde veya aynı ildefarklı adreslerde üretilmesi durumunda ihraç edilecek ürünler için ayrı Ön Sağlık sertifikası veya Veteriner Sağlık Sertifikası düzenlenir.

(14) Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından denetlenen onay kapsamındaki gıda işletmelerinden elde edilen hayvansal ürünler için

düzenlenen ön sağlık sertifikası veya veteriner sağlık sertifikası denetimde görevli veteriner hekimler tarafından düzenlenir.

(15) Gıda ve Yem Şubesi tarafından denetlenen onay kapsamındaki gıda işletmelerinden elde edilen ürünler için ön sağlık sertifikasıveya veteriner sağlık sertifikası Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesinde görevli veteriner hekimler tarafından düzenlenir. Veteriner hekim sertifika düzenlemeden önce firma ve ürünler hakkında Gıda Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden incelemelerde bulunur ilavebilgiye ihtiyaç duyması halinde firmaya ait bilgileri denetimden sorumlu birimden temin edebilir.

(16) Ön sağlık sertifikası formu, biri asıl, diğer ikisi kopya olmak üzere 3 suret şeklinde düzenlenir, birinci sayfaya “ASIL” diğerlerine ise“KOPYA” ibaresi yazılır. Bu yazımlar, büyük harfle ve kırmızı renkte, silinmez olacak şekilde gerçekleştirilir. Asıl suret, ürünle birlikte,gümrüklemenin yapılacağı ve çıkışın gerçekleşeceği yere gider, suretin bir nüshası

firmada kalırken, bir nüshası da düzenleyen İl veya İlçe Müdürlüğünde muhafaza edilir. Bu sertifikalardaki bilgiler, düzenleyen veteriner hekim tarafından mavi mürekkepli kalemle imzalanarak, mühürlenir. Veteriner hekimin adı soyadı, görevi ve sicil numarası açık, okunaklı olmalı, belgelerde silinti ve kazıntı bulunmamalıdır.

(17) Veteriner sağlık sertifikası iki nüsha olarak düzenlenir istenmesi halinde kopya sayısı arttırılabilir. Asıl nüsha canlı hayvan veya hayvansal ürün beraberinde bulundurulur. Kopyalardan biri sertifika düzenlemede kullanılan tüm belgelerle birlikte dosyalanır ve 5 yıl boyunca muhafaza edilir.

(18) Sağlık sertifikalarının her sayfası resmi mühürlü olmalı ayrıca mühür ve imzanın rengi sertifikanın baskı renginden ayrı olmalıdır.

(19) Düzenlenen sertifikaların aslına ve dosyasında muhafaza edilecek kopyasına A tipi

hologram yapıştırılır. Sertifikanın bir nüshası ve ekli listenin bir sureti ihracatçıya verilir, diğer nüsha ve ekli listenin diğer sureti ise il/ilçemüdürlüğünde muhafaza edilir.

(20) Resmi kontrollerin yapılmasının ardından ön sağlık sertifikası ile gümrüklemenin yapılacağı veya çıkışın yapılacağı yeregönderilecek araç ya da konteyner ön sağlık sertifikası düzenleyen görevliler tarafından plastik güvenlik mührü ile mühürlenir, mühürüzerinde yer alan güvenlik numarası ön sağlık sertifikasındaki ilgili bölüme işlenir.

(21) Veteriner sağlık raporu ile sevk edilen ihracata konu canlı hayvan taşıyan araçlara plastik mühür uygulanmaz.

(22) Ürün, gümrüklemenin yapılacağı veya çıkışın gerçekleşeceği yere geldiğinde, ön sağlık sertifikası ve eklerine bakılarak, o yerdekiil/ilçe müdürlüğünde yetkili veteriner hekim tarafından ön sağlık sertifikası, veteriner sağlık sertifikasına dönüştürülür. Bu durumda, sağlık sertifikalarının düzenlenebilmesi için, ön sağlık sertifikası, varsa analiz raporları, menşei belgesi, fatura gibi belgeler aranır ve nakil aracınauygulanmış olan plastik güvenlik mührünü

sökülerek ürüne, nakliye ve muhafaza koşullarına ilişkin kontroller yapılır. Şüphe duyulması halinde ilave fiziksel kontrolleri gerçekleştirebilir. Bu kontroller gümrüklü saha içerisinde

gerçekleştiriliyor ise plastik güvenlik mührü uygulanmaz. Gümrüklü saha dışında kontrollerin gerçekleşmesi halinde gümrük işlemlerininyapılacağı yere kadar geçerli olmak üzere yeni bir plastik güvenlik mührü uygulanır. Bu durumda plastik güvenlik numarası bir tutanaklatespit edilerek veteriner sağlık sertifikasına eşlik eder. (23) Ön sağlık sertifikası ve veteriner sağlık raporu ile sevk edilen ürünler veya canlıhayvanlar için gümrüklemenin veya çıkışın yapılacağı il müdürlüğü tarafından sağlık sertifikası düzenlenmesi aşamasında gerek duyulması halinde canlı hayvanın veya ürünün geldiği il müdürlüğünden ilave bilgi ve belgeler talep edilebilir.

(24) Herhangi bir nedenle canlı hayvan ya da ürün ihraç edilememiş ise durum yükleme

ve mühürlemeyi yapan il müdürlüğüne gerekçeleri ile birlikte bildirilir.

(25) Resmi veteriner hekim bilgi sahibi olmadığı, denetlemediği, kontrollerinin dışında olan ürünler için kesinlikle sertifika düzenlemez.Resmi veteriner hekim veteriner ön sağlık sertifikasına dayanarak düzenlediği veteriner sağlık sertifikasını gerekli belgelere sahip olduktan sonra düzenleyebilir.

(26) Gıda İşletmelerinin Kayıt Ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında kayıt ve onay numarası almış işletmelerden eldeedilen ürünlerin ihracat işlemlerinde, “Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik” hükümlerine uygun sağlık işareti veya sağlık işaretinin uygulanmasının öngörülmediği durumlarda “Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği”nde yer alan şartlara uygun tanımlama işareti uygulanmış ürünler için ön sağlık sertifikası düzenlenmez. Bu tür ürünler için gümrüklemenin yapılacağı il/ilçe müdürlüğü tarafından doğrudan veteriner sağlık sertifikası düzenlenir

(27) Sertifikanın zayi olması durumunda düzenlenmiş olan sertifikanın muhafaza edilen kopyasına ilgi tutularak yeni sertifika düzenlenir. Muhafaza edilen kopya üzerine İPTAL EDİLMİŞTİR yazısı yazılarak yeni düzenlenen ile birlikte muhafaza edilir. İptal edilen

sertifikaya ilişkin bilgiler sertifikada belirtilen çıkış kapısına resmi yazı, faks, elektronik veri tabanı yolu ile en kısa sürede bildirilmelidir.

(28) Veteriner sağlık sertifikasının geçerlilik süresi 4 aydır. Raf ömrü 4 aydan kısa olan ürünler için sertifikanın geçerlilik süresi ürününraf ömrü ile sınırlıdır.

(29) İhracatçı tarafından alıcı ülkenin ekli listede yer alan ifadelere ek bir bilgi talebinde bulunulması durumunda; mevzuat hükümlerineaykırı olmamak şartıyla Genel Müdürlüğümüzün uygun görüşleri alınarak ekli listeye bilgi ilave edilebilir ya da ek deklarasyon düzenlenebilecektir.

(30) Alıcı ülke tarafından talep edilmesi ve üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından ihracat beyannamesinde belirtilmesi durumunda;laboratuvar tarafından düzenlenen muayene ve analiz raporunun aslı veya onaylı kopyası sertifikaya eklenebilir.

(31) Gerektiğinde ve alıcı ülkenin talep etmesi durumunda; Gıda ve Kontrol Genel

Müdürlüğünde sağlık sertifikasındaki imza örneklerini onaylamaya yetkili kişiler tarafından sağlık sertifikası yeniden tasdik edilir.

(32) İl/ilçe müdürlüklerinde mevcutta bulunan eski formatta matbu sağlık sertifikaları imha edilir. İl müdürlüğü eski formattasertifikaların kullanılmaması için gerekli tedbiri alır. Bazı işlenmiş gıda maddeleri ve su ürünleri için Bakanlığımız tarafından basımı yapılan ve hala kullanılmakta olan sertifikalar TURKVET veri tabanına aktarılıncaya kadar kullanılmaya devam edilecektir.

(33) Veteriner sağlık sertifikalarının düzenleniş amacı dışında kullanılması veya sahte olarak düzenlenmesi ya da orijinal sertifika üzerinde tahrifat yapıldığının tespiti halinde sevkiyatın yapıldığı yer olaydan haberdar edilir ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılır.

(34) İhracata ilişkin veriler mutlak suretle TURKVET (www.turkvet.gov.tr) sistemine

kayd edil ec ek aynı şekilde çıkış kapısı tarafından da çıkış işleml eri TURKVET sistemine

işlenecekti r.

(35) Ülkemiz ihracatının aksamaması için il/ilçe müdürlüğü tarafından gerekli her türlü önlem alınır.

 

Yem ve yem maddelerinin ihracatı

MADDE 9- (1) Yem ve yem maddelerine ait ihracat izin belgesi onaylama işlemleri miktar

kısıtlaması olmaksızın Adana, Ağrı, Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Mardin, Mersin,Samsun, Tekirdağ, Trabzon, ve Şanlıurfa il müdürlükleri tarafından yapılır. Fiili ihracat işlemleri ise bütün il müdürlükleri tarafından gerçekleştirilir. İhracat izin belgesi yazıldığı tarihten itibaren bir yıl geçerlidir.

(2) Yem ve yem maddeleri için sağlık sertifikası düzenlenmesi aşamasında Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlerine Dair Yönetmelik” ekindeki liste ve Genel Müdürlüğümüze ait http://www.gkgm.gov.tr/birim/yem/yem_main.htmladresindeki yem maddeleri kataloğunda yer alan veya bunlardan elde edilen yem ve yem maddeleri için ihracat sağlık sertifikası HayvanSağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ve yetkilendirilen ilçe müdürlükleri tarafından düzenlenir. Gerekli görülmesi halindediğer şube müdürlükleri ile koordinasyon sağlanabilir.

(3) 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” kapsamında olan yem ve yem maddelerini ihraç edecek firmalar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izin almak zorundadır. Hiçbir yem ve yem maddesi Bakanlığın izni olmadan ihraç edilemez.

(4) 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” kapsamında olmayan ve yem amaçlı kullanılmayan ürünler için izin işlemleri gerçekleştirilmez.

(5) İhracatına izin verilmeyen yem ve yem maddeleri için (Ek-7) düzenlenerek Gümrük

idaresi ve/veya firmaya bilgi verilir.

(6) Alıcı ülkenin talebi var ise bu talebi karşılamayan yem ve yem maddelerinin ihracatına izin verilmez.

(7) Alıcı ülke talepleri doğrultusunda ihracat amaçlı üretilen yemlerde ulusal mevzuatımıza uygunluk aranmaz. Ancak mevzuatımıza uygun olmayan bu tür ürünlerin yurt içinde satışına izin verilmez.

(8) Alıcı firmanın ilgili yem veya yemlik maddenin niteliği konusunda isteği yoksa numune alınarak malın cinsini belirlemek amacıylabelge ve kimlik kontrolleri yapılır. Malın cinsini belirlemede bir tereddüt olduğunda laboratuvara gönderilerek analiz edilebilir

(9) Sağlık Sertifikası TÜRKVET sistemi üzerinden doldurularak iki nüsha olarak hazırlanır. Bir nüshası ihracatçıya verilecek olup, diğer nüsha dosyasında muhafaza edilir. Her iki nüshaya da A tipi hologram etiketi yapıştırılmalıdır.

(10) Alıcı ülkenin talep ettiği model sertifika var ise ve ürün özellikleri model sertifikadaki talep edilen bilgileri karşılaması halindedüzenlenir.

(11) Alıcı ülkenin model sertifika talebi bulunmaması durumunda TÜRKVET sisteminde yer alan tüm ülkeler için “Yem ve YemMaddeleri için Sağlık Sertifikası” düzenlenir.(Ek-8)

(12) Alıcı ülkelerin talepleri doğrultusunda, sadece ihraç amaçlı üretilen yem ve yemlik maddeler, 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” na uygunluğu aranmaz. Bu kapsamda il müdürlüğünde yapılan denetimlerde bu hususunda dikkate alınması gereklidir.

(13) Sağlık sertifikası düzenlenmeden önce ihracat beyannamesindeki bilgiler ile ürünün etiket bilgilerine uygunluğu kontrol edilir.

(14) Sağlık sertifikasında yer alan ihracatçı ve üretici firma isimleri ve ürün adı bölümlerinde isim ve unvanların doğru ve eksiksizyazılmalıdır.

 

İhracattan geri dönen ürünler için uygulanacak işlemler

MADDE 10- (1) İhracattan geri dönen canlı hayvan ve hayvansal ürünler için Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner KontrollerininDüzenlenmesine Dair Yönetmelik” ve “Gıda Ve Yemin Resmi Kontrolleri Dair Yönetmelik” uyarınca işlemler yapılır.

(2) Çeşitli sebeplerden dolayı ihracattan geri dönen ürünler için ilgili ülke resmi makamları tarafından düzenlenmiş belgede belirtilen reddin ayrıntılı gerekçisine ilişkin sertifika düzenleyen birimler tarafından detaylı araştırmalar yapılır ve sorunun giderilmesine yönelik tedbirler alınır.

 

Özel Hükümler:

MADDE 11- (1) Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ihracata ilişkin resmi

kontrolleri yapacak personel 5996 sayılı Kanun'un Ek-2'sine uygun olarak belirlenir. (2) Veteriner sağlık sertifikası düzenleyen kişi;

- 854/2004 EC direktife uyumlu “Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin

Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik

- 852/2004 (EC) direktifine uygun olarak hazırlanan “Gıda Hijyeni Yönetmeliği”

- 882/2004(EC) direktifine uyumlu olarak hazırlanan “Gıda ve Yemin Resmi

Kontrollerine Dair Yönetmelik

- 853/2004 EC yönetmeliğine uyumlu olarak hazırlanan “Hayvansal Gıdalar için

Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği”

- 2073/2005 sayılı EC direktifine uyumlu hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi

Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği”

- 1881/2006 EC direktifine uyumlu hazırlan “Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar

Yönetmeliği”

- 396/2005/EC “Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri

Yönetmeliği”

- “Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Veteriner İlaçlarına Ait Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması veMaksimum Kalıntı Limitlerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliği”

- 1069/2009/EC direktifine uyumlu hazırlanan “İnsan Tüketimi Amacıyla

Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliği”

hükümleri gibi ürün güvenliği, üretimi ve ihracatına ilişkin Ulusal Mevzuatımızda yer alan hükümler hakkında yeterli bilgiye sahip olacaktır.

- Sağlık sertifikasında belirtilen direktifler, taahhütler, alıcı ülke ile imzalanmış protokoller var ise bu protokollerle alıcı ülkenin sağlık ve hijyen kuralları konusunda yeterli bilgiye sahip olacaktır.

- AB'ye yapılacak ihracatlar da ürünlerin elde edildiği tesislerin AB gereklilikleri kapsamında onaylı işletme, üçüncü ülkeler listesi,elektronik veri tabanında bulunması vb. gibi kontroller titizlikle gerçekleştirilecektir.

 

Diğer hükümler

MADDE 12- (1) Bakanlığımıza Avrupa Komisyonu Hızlı Alarm Sistemi ya da diğer resmi

kanallar ile bildirimi yapılan üretici ya da ihracatçı firmaların yapacağı ihracatlarda, Bakanlığımızca üretim izni verilmiş ürünler dahil bildirimkonusu ve alıcı ülke talepleri doğrultusunda kontrol yapılarak sonuca göre işlem yapılır.

(2) Hayvansal yan ürünlerin ihracatında 13.06.2013 tarihinden itibaren “İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliği” 'nin 38.maddesi hükümleri dikkate alınır.

(3) Alıcı ülke talebi doğrultusunda ürüne ait son tüketim tarihi, ürünün olması gereken raf ömründen daha kısa bir süre olarakbelirlenmişse veya son tüketim tarihi belirtilmemişse; bu durum üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından il/ilçe müdürlüklerine ihracataşamasında beyan edilir. Ürünün ihracattan geri dönmesi durumunda; ürünün olması gereken son tüketim tarihi ile ilgili üretici/ihracatçı veyatemsilcisinin bu beyanı esas alınır.

(4) Bakanlık, ihraç edilen ve ihracattan geri dönen ürünlerin giriş-çıkış gümrük kapılarını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birliktebelirler.

(5) Bilimsel çalışma amacıyla ve/veya analiz numunesi olarak ülke dışına gönderilecek ürünlerin insan tüketiminde kullanılmayacağı eklilistede belirtilmek kaydıyla; ihracatçının beyanı esas alınarak sertifika düzenlenir. Bu durumda, sertifikada ihracatçı aynı zamanda üreticiolarak gösterilebilir. Kayıt veya onay ile ilgili bilgilerin Beyanname ve sertifikada yer almasına gerek yoktur. Bu kapsamdaki ürünler 25 kg ya da25 lt'den fazla olamaz.

(6) Spor ve diğer faaliyetlerle yurtdışında ülkemizi temsil edecek kişi ve grupların tüketmek amacıyla götürecekleri birden fazla üreticitarafından üretilen gıda maddeleri için tek bir sertifika düzenlenir. Bu durumda, sertifikada ihracatçı aynı zamanda üretici olarak gösterilebilir.

(7) Temsil ve fuar gibi yurt dışı organizasyonlarda ülkemizi temsilen teşhir edilmek

/sergilenmek üzere gönderilecek birden fazla üretici tarafından üretilen en fazla 500 kg ya da

500 litre ürün için tek bir sertifika düzenlenir. Bu durumda, sertifikada ihracatçı aynı zamanda üretici olarak gösterilebilir.

(8) İl müdürlükleri, ihracat için yetkilendirdikleri ilçe müdürlüklerini ihracat uygulamaları ile ilgili güncellemeler hakkında zamanındabilgilendirir.

(9) İl müdürlükleri yetkilendirilmiş personele ihracat uygulamaları için gerekli

eğitimleri verir veya verilmesini sağlar.

(10) Organik ürün ihracatında, Türk gıda/yem mevzuatı hükümleri yanında organik ürünlerle ilgili mevzuat çerçevesinde işlemleryürütülür.

(11) Ticari nitelikte olmayan ve yolcu beraberinde gidecek veya özel kişilere küçük sevkiyatlar halinde gönderilen veya posta, telefon ve internet yoluyla sipariş edilen ve tüketiciye teslim edilecek hayvansal ürünlerin kişisel sevkiyatlarında veteriner sağlıksertifikası düzenlenmez.

(12) Bu talimat hükümlerinin uygulanmasında Bakanlık 81 il müdürlüğü ile yetkilendirilmiş ilçe müdürlükleri yetkilidir.

BALIKÇILIK ÜRÜNLERİ, CANLI ÇİFT KABUKLU YUMUŞAKÇALAR, KURBAĞA BACAĞI VE KARA SALYANGOZU İŞLETMELERİNE İHRACAT İZNİ VERİLMESİ, DENETİMİ VE BU İŞLETMELERİN ÜRÜNLERİ İLE BAZI SU ÜRÜNLERİNE SAĞLIK SERTİFİKASI DÜZENLENMESİ TALİMATI

BÖLÜM I

GİRİŞ

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında hazırlanan bu Talimat ile ülkemizden balıkçılık ürünleri, canlı çift kabuklu yumuşakçalar, kurbağa bacağı, işlenmiş kara salyangozu, canlı kurbağa ve kara salyangozu, canlı yetiştiricilik balıkları, canlı süs balıkları, tıbbı amaçlı canlı sülük, çift kabuklu yumuşakça kabuğu, salyangoz kabuğu, salyangoz kabuğu kapağı vb. ürünleri ve bu ürünlerden elde edilen kompozit ürünleri ihraç etmek isteyen işletmeler için kurallar belirlenmektedir.

BÖLÜM II

İŞLETMELERE İHRACAT İZNİ VERİLMESİ

1-GENEL HÜKÜMLER

Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri ve diğer ülkelere ihracat yapmak isteyen ve bu talimatın “Bölüm I” inde belirtilen konularda faaliyet gösteren işletmeler bu talimat hükümlerine uymak zorundadır.

  “Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” gereğince İşletme Onay Belgesi ve İşletme Onay Numara'sına sahip gıda işyerlerinde üretilen ürünlerin insan tüketimine yönelik piyasaya arzı sadece yurt içinde yapılabilmektedir. İhracat yapmak isteyen işletmelerin söz konusu Yönetmelik kapsamında alınan İşletme Onay Belgesi ve İşletme Onay Numara'sına ilave olarak, bu Talimat kapsamında Bakanlığımızdan İhracat İzni alınması gerekmektedir. Ayrıca, canlı kurbağa, canlı kara salyangozu, yetiştiricilik amaçlı yavru balık ve akvaryum süs balığı gibi birincil ürün ihracatı yapmak isteyen işletmelerin aynı Yönetmelik kapsamında yer alan İşletme Kayıt Belgesi ve İşletme Kayıt Numarası alması zorunludur. Ancak, yetiştiricilik amaçlı yavru balık ve akvaryum süs balığı gibi yetiştiricilik ürünlerinin ihracatında İşletme Kayıt Belgesi yerine işletme yetiştiricilik ruhsatı geçerli olacaktır.

Hali hazırda ihracat izni bulunan işletmeler, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik'in Geçiş Hükümleri doğrultusunda, asgari altyapı, teknik ve hijyen şartlarını sürdürmek kaydıyla İşletme Onay Numarası ve İşletme Onay Belgesi alana kadar  ihracat yapmak üzere izin verilen işletme listelerinde yer almaya devam edecektir.

2-DENETİM ELEMANLARI

İhracat izinli işletmelerin ilk başvuru ve rutin denetimi, numune alma, sertifika düzenleme gibi işlemleri için il müdürlüğü tarafından belirlenen personel listesi ve uygun görülmesi durumunda ilçe müdürlüğünde çalışan personele yetki verilmek üzere oluşturulan denetim elemanları listesi il müdürlüğü bünyesinde verilecek bir hizmet içi eğitimi takiben Bakanlığa teklif edilir.

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ek-2'si gereğince Denetim Elemanları Listesine veteriner hekim, su ürünleri mühendisi, su ürünleri ve balıkçılık teknolojileri mühendisi, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda veya su ürünleri bölümü) teklif edilecektir. İhracat izinli işletmelere yönelik bütün işlemler bu listede yer alan personel tarafından yürütülür. Bu Talimat kapsamındaki Ön Sağlık ve Sağlık Sertifikası bu listelerde yer alan veteriner hekimlerce düzenlenir. Denetim Elemanları Listesinde tayin, yer değişikliği, emeklilik ve ihtiyaca bağlı olarak il müdürlükleri tarafından Bakanlığa yapılan bildirimlere göre gerekli güncellemeler yapılır. Güncel denetim elemanları listesi Genel Müdürlüğe ait elektronik veri tabanında ya da internet sitesinde yayınlanır.

3- İHRACAT İZNİ

a)Başvuru

Gıda işletmecisi ihracat amacıyla bu başlığın (d) bölümündeki listelerden biri veya daha fazlasına eklenmek için, işletmesinin bulunduğu il müdürlüğüne İşletme Onay Belgesinin bir fotokopisi ve güncel HACCP Planının bir örneğinin yer aldığı dilekçe ile başvuruda bulunur. İhracat izni talebinde bulunan işletmenin gemi olması durumunda, işletme onay belgesinin yanı sıra Denizcilik Müsteşarlığı tarafından verilen denize elverişlilik belgesi de aranacaktır. Kayıt kapsamına yer alan işletmeler için ise İşletme Kayıt Belgesi'nin bir fotokopisi ve dilekçe ile başvuruda bulunulacaktır.

b)Yerinde İnceleme

Bakanlık il/ilçe müdürlüğünde görevli ve Denetim Elemanları Listesinde adı bulunan denetim elemanlarından oluşan bir ekip, başvuru tarihinden itibaren 10 (on) iş günü içerisinde işletmede ek-1'deki Denetim Formu ve Ek-2'deki HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Forma göre incelemede bulunarak, HACCP uygulamalarını yerinde kontrol eder. Uygun görülen işletmeler için il müdürlüğünün “UYGUN” görüşünün yer aldığı resmi yazıyla Denetim Formu ve bir örneği CD ortamına kopyalanmış HACCP Planı Bakanlığa gönderilir.

c)Değerlendirme

Bakanlık tarafından işletmenin eklenmeyi talep ettiği liste için ihracat izni talep dosyası incelenir. AB'ye ihracat izni talebinde bulunan işletmelerde Bakanlık merkez denetim elemanları tarafından, 30 (otuz) iş günü içerisinde incelemede bulunulur. Yapılan incelemeye ilişkin “Değerlendirme Raporu” inceleme tarihinden itibaren 10 (on) iş günü içerisinde düzenlenerek il müdürlüğü aracılığı ile ilgili işletmeye gönderilir. İl müdürlüğünce, Değerlendirme Raporunda belirtilen eksiklik ve aksaklıkların verilen süre içerisinde giderilip giderilmediği kontrol edilerek,Bakanlığa resmi yazı ile bilgi verilir. Bu süre içerisinde eksiklik ve aksaklıklarını gidermeyen işletmelerin ihracat izin talebi reddedilir. İşletmenin ihracat iznini tekrar talep etmesi halinde bu kısımdaki uygulamalar aynı aşamalarla tekrarlanır. Eksiklik ve aksaklıklarını gideren işletmeler içinise, Bakanlık tarafından AB İhraç İzni verilmesine yönelik Makam Oluru alınarak ilgili yerlere bildirimde bulunulur. İlgili il müdürlüğüne ve AB İhracat İzni verilen işletmeye ihracat izni ve bundan sonraki süreç hakkında bilgi verilmesi amacıyla resmi yazı gönderilir. AB'ne ihracat yapmak üzere izin verilen işletmeler aynı zamanda AB dışı ülkelere de ihracat yapabilirler.

AB dışı ülkeler, Rusya Federasyonu (RF) ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne (ÇHC) ihracat yapmak üzere başvuruda bulunan ve İşletme Onay Numarası/İşletme Onay Belgesi almış işletmeler için, il müdürlüğünün uygun görüşünü içeren taleplerinin uygun görülmesi halinde, Bakanlık merkez denetim elemanları tarafından ilave denetim geçirmeden Bakanlık tarafından İhracat İzni verilmesine yönelik Makam Oluru alınır. RF 'ye ihracat için RF'nin (http://www.fsvps.ru/fsvps/importExport/turkey/enterprises.html?productType=7&_language=en)resmi web sitesinde yer alan listeye ilgili işletme unvanının eklenmesinin ardından ihracat gerçekleştirilecek olup, ÇHC ve diğer AB dışı ülkeler için Bakanlık duyurusunun ardından ihracat gerçekleştirilecektir.

2012 yılı sonu itibarıyla Bakanlıkça oluşturulan AB Dışı Ülkelere İhracat İzni Verilen İşletme Listesinde yer alan işletmelerden İşletme Onay Numarası/İşletme Onay Belgesini almamış olanlar, yukarıda belirtilen Yönetmelik kapsamındaki geçiş sürecinde belirlenen asgari altyapı, teknik ve hijyen şartlarını sürdürmek ve ürün güvenliğini riske etmemek kaydıyla, AB dışı ülkelere ihracat yapmaya devam ederler.

Bakanlığımızca ihracat izni verilen işletmeler tarafından yer aldıkları listeler itibarıyla 2 (iki) yıl süresince, izin verilen ürün gruplarına yönelik bir ihracat gerçekleştirilmemesi durumunda il müdürlüğü tarafından işletmenin ihracat izninin iptal edilerek ilgili listeden çıkartılması amacıyla Bakanlığa resmi yazı gönderilecektir.

ç) İhracat İzin Numarası

İhracat izin numarası verme işleminde numaralandırma, işletmenin ürün türü ve ürün formuna göre aşağıda gösterilen kodlama sistemi ile yapılacaktır. Bu kodlama sistemi AB ve AB dışı ülkelere ihracat yapmak üzere izin verilen tüm işletmelerde kullanılacak olup, ayrı bir kodlama sistemi kullanılmayacaktır.

10 Canlı balık, kerevit, karides ve diğer su ürünleri

20 Avcılık yoluyla elde edilen taze, soğutulmuş balık ve diğer su ürünleri

30 İşlenmiş balık ve diğer su ürünleri (ister avcılık, ister yetiştiricilik yoluyla elde edilmiş olsun her türlü dondurulmuş, tütsülenmiş, kurutulmuş, tuzlanmış, konserve vb. işlenmiş su ürünleri.)     

40 Yetiştiricilik yoluyla elde edilen taze, soğutulmuş su ürünleri

60 Canlı çift kabuklu yumuşakçalar (midye, kara midye, kıllı midye, beyaz kum midyesi, kidonya, akivades, istiridye vb.)

70 İşlenmiş çift kabuklu yumuşakçalar

80 Balık yağı

90 Fabrika gemisi

Tr : Türkiye

İşletmenin Bulunduğu İl Trafik Kodu :

Sınıflandırma Kodu : 10 20 ......

Örnek; TR 01 10 20 30 0001

d) İhracat İzni Alan İşletmelerin Listelenmesi

            Hali hazırda uygulamada olan listeler aşağıda verilmiştir.

- AB'ne Yönelik Balıkçılık Ürünleri Listesi (AB Komisyonu Sağlık ve Tüketiciyi Koruma Genel Müdürlüğü (SANCO) internet adresinde yayın zorunluluğu var.)

- AB'ne Yönelik Canlı Çift Kabuklu Yumuşakça Listesi (AB Komisyonu Sağlık ve Tüketiciyi Koruma Genel Müdürlüğü (SANCO) internet adresinde yayın zorunluluğu var.)

- AB'ne Yönelik İşlenmiş Kurbağa ve Kara Salyangozu Listesi

- AB'ne Yönelik Canlı Kurbağa ve Kara Salyangozu Listesi

- Rusya Federasyonuna Yönelik Balıkçılık Ürünleri İşletme Liste (Rusya Federasyonu internet adresinde yayın zorunluluğu var.)

- Çin Halk Cumhuriyetine Yönelik Balıkçılık Ürünleri İşletme Listesi

- AB Dışı Ülkelere Yönelik İhracat İzinli İşletme Listesi

Yukarıda bahsi geçen işletmelerin güncel listeleri, Genel Müdürlük internet sitesinde yayınlanır.

AB'ye ihracat yapmak üzere ihracat izni alan işletmeler, ihracat izin numaraları ve unvanları AB Komisyonu Sağlık ve Tüketiciyi Koruma Genel Müdürlüğünce (SANCO) http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/establishments/third_country/index_en.htm internet adresinde yayımlandıktan sonra ihracat yapabilirler.

BÖLÜM III

İHRACAT İZİNLİ İŞLETMELERİN DENETİ

1- RUTİN DENETİM

İhracat İzni alan tüm işletmelerin önceden haber vermeksizin, ek-1 deki Denetim Formu ve ek-2 deki HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form kullanılarak faaliyet gösterdiği her ay denetlenmesi gerekmektedir. Değerlendirmenin sağlıklı yapılabilmesi için denetimin işletmenin faaliyette olduğu sırada gerçekleştirilmesi gereklidir.

Av sezonu, zaman yasakları vb. engellemelerin olmadığı, taze, dondurulmuş ve işlenmiş yetiştiricilik ürünleri ile ithal veya stoktan avcılık ürünlerini çalışan işletmelerde aylık denetim yapılacaktır. Ancak, 5996 sayılı Kanun'un Altıncı Kısım, Birinci Bölümü'nün 30 uncu Maddesi'nin üçüncü fıkrasında yer alan hüküm saklı kalmak kaydıyla, av, tür ve zaman yasaklarına bağlı sezonluk faaliyet gösteren işletmelerde denetimlerin çalıştıkları açık sezonda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

Denetim sonucunda yetersiz görülen işletmeler için, Denetim Formu Değerlendirme kısmındaki işlemler uygulanacaktır.

Denetim Formuna göre denetlenen işletmelerin “Denetim Sonuç Formu” her ayın beşine kadar ek-3'teki tabloya işlenerek Genel Müdürlük hayvanhayvansalurunihracat@tarim.gov.tr e-posta adresine gönderilecek olup, ayrıca resmi yazı ile Bakanlığımıza gönderilmeyecektir.

2-ÖZEL HÜKÜMLER

a)Belirli bir dönem kapalı kalacak işletmeler

5996 sayılı Kanun'un Altıncı Kısım, Birinci Bölümü'nün 30 uncu Maddesi'nin üçüncü fıkrasında “Gıda ve yem işletmecisinin faaliyetlerinin tamamını veya bir kısmını durdurması durumunda, bu durumun üç ay içerisinde Bakanlığa bildirilmesi zorunludur. Bu süre içerisinde Bakanlığa bildirimde bulunulmadığının tespit edilmesi halinde, faaliyetle ilgili onay veya kayıt Bakanlıkça iptal edilir.” hükmü yer almaktadır.

Bu kapsamda, il/ilçe müdürlüğünce, rutin denetim için gidilen işletmenin üst üste üç ayı kapsayan denetimlerde kapalı olduğunun tespit edilmesi durumunda, tutanak tutularak Bakanlığa resmi yazıyla bilgi verilmesi gerekmektedir. Ancak işletmenin; avlanma yasağı, tadilat, yeterli ve uygun hammadde temin edilememesi veya başka bir sebeple üç ayı geçen bir süre faaliyetini durdurması halinde işletme yetkilileri dilekçe ile il/ilçe müdürlüğüne başvuracak ve faaliyette olmayacağı dönem için bilgi verecektir. Böyle bir talebin olması durumunda il/ilçe müdürlüğü denetim elemanlarınca işletmede yapılacak denetimle, varsa depolarındaki ürünler ayrıntılı şekilde tutanakla tespit edilecektir. İşletme, deposundaki ürünleri pazara sunmak (ihraç etmek, iç piyasaya vermek vb.) isterse, üretim kayıtları incelendikten sonra tutanakla tespit edilen miktarlar üzerinden pazara sunulmasına izin verilecektir. İşletmenin çalışmayacağını belirttiği süre içerisinde üretim yaptığının tespit edilmesi durumunda, masrafları işletmeci tarafından karşılanmak üzere ürettiği bütün ürünlerden parti/seri numaraları itibarıyla numune alınarak Türk Gıda Kodeksi'ne uygunluğunun tespiti amacıyla analize gönderilecektir.

b)Parazit kontrolü

Taze balıkçılık ürünlerine yönelik faaliyet gösteren işletmelerde “Balıkçılık Ürünlerine Ait Duyusal Özellikler Ve Toplam Uçucu Bazik Azot Limitleri Tebliği”ne uygun olarak otokontrol amaçlı “Parazit Kontrol Programı” oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. Rutin denetim sırasında, otokontrol amaçlı parazit kontrolü yapılıp yapılmadığı, HACCP Planlarına konulup konulmadığı kontrol edilecektir.

Parazitli ürünlere ilişkin olarak Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinin 47'nci maddesi dördüncü fıkrası ve 49'uncu maddesinin ikinci fıkrası doğrultusunda işlem yapılacaktır.

Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nin 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında insan tüketimi için amaçlanan balık yağı üretiminde doğrudan kullanılan bütün haldeki balıklarda parazit bulaşıklığının aranmayacağı ifade edilmektedir. Bu nedenle, insan tüketimine yönelik balık yağı üreten işletmelerde parazit bulaşıklığına yönelik otokontrol analizi istenmeyecektir.

c)Histamin kontrolü

Histamin açısından riskli olan Scombridae, Clupeidae, Engraulidae, Coryfenidae, Pomatomidae ve Scombresosidae familyalarına ait türlerin çalışıldığı işletmelerde otokontrol amacıyla yaptırılan analiz sonuçları kontrol edilecektir. Sezona bağlı faaliyet gösteren işletmelerde otokontrol sıklığı işletmeler tarafından HACCP planlarında belirlenecek ve uygulanacaktır.

Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nin 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında insan tüketimi için amaçlanan balık yağı üretiminde doğrudan kullanılan bütün haldeki balıklarda histamin limitinin aranmayacağı ifade edilmektedir. Bu nedenle, insan tüketimine yönelik balık yağı üreten işletmelerde histamin analizi istenmeyecektir.

Taze soğutulmuş su ürünlerinin organoleptik kontrollerinde şüpheli görülen ürünlerden ve işletmelerde yapılan rutin denetim sırasında üründen şüphelenilmesi durumunda mutlaka resmi denetim numunesi alınıp histamin analizi yaptırılacaktır.

ç)Tazelik kriterleri ve Toplam Uçucu Bazik Nitrojen (TVB-N) kontrolü

İşletme tarafından, kabul edilecek hammaddeler için tazelik kriterlerinin ve kendi belirleyecekleri diğer gerekliliklerin yer aldığı Hammadde Kabul Kriterlerinin belirlenmesi ve buna yönelik kayıtların tutulması gerekmektedir. Bu kayıtlar, “Balıkçılık Ürünlerine Ait Duyusal Özellikler ve Toplam Uçucu Bazik Azot Limitleri Tebliği (Tebliğ No: 2012/73)” dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Ayrıca denetim elemanları tarafından, taze ürün çalışan işletmelerde otokontrol amaçlı numune alınarak TVB-N analizi yaptırılıp yaptırılmadığı kontrol edilecektir. Ayrıca taze soğutulmuş su ürünlerinin organoleptik kontrollerinde şüpheli görülen ürünlerden mutlaka numune alınıp TVB-N analizi yaptırılacaktır.

Mevzuatta belirtilen limitlerin aşıldığı tespit edilen işlenmemiş balıkçılık ürünleri piyasaya arz edilemez.

d)Koruyucu madde kullanımı

Sodyum metabisülfit gibi koruyucu, renklendirici, katkı maddelerin kullanılması durumunda TGK Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği doğrultusunda izinli, uygun limitli maddelerin kullanılması ve TGK Etiketleme Yönetmeliği doğrultusunda etiket üzerinde gerekli bilgilerin varlığı kontrol edilecektir. Ayrıca kullanılan katkı maddeleri “Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği” açısından kontrol edilecektir.

e)Kullanma suyu

Onaylı işletmelerde faaliyet alanına göre kullanılmasına izin verilen içilebilir su, temiz su, temiz deniz suyunun resmi ve otokontrol izlemeleri ek-4'deki prosedüre göre gerçekleştirilecektir.

f) Oto kontrol analizleri

Gıda işletmecisi tarafından otokontrol amacıyla alınan numuneler, ilgili mevzuatta yer alan parametreler açısından analizi yaptırılmak üzere Bakanlıkça yetki verilen resmi veya özel laboratuvarlara gönderilecektir. Laboratuvarlar tarafından otokontrol amacıyla gönderilen numunelere ilişkin analiz sonuçları ilgili il/ilçe müdürlüğüne ve gıda işletmecisine bildirilecektir. Analiz sonucunda herhangi bir olumsuzluk çıkması ve bu ürünlerin insan tüketimine sunulduğunun tespit edilmesi durumunda il/ilçe müdürlüğü tarafından Kanun'un ilgili maddeleri gereğince yasal işlem uygulanacaktır.

Kendi bünyelerinde laboratuar bulunan işletmeler laboratuvarlarına onay almak kaydıyla otokontrol analizlerini kendileride yapabilirler. Onaysız işletme laboratuvarlarında yürütülen analiz çalışmaları HACCP planlarındaki otokontrol analizleri olarak dikkate alınmayacaktır.

g) Cezalar:

Bu Bölümün 3 üncü kısmının “a”, “b”, “c” ve “d” başlıkları altında yer alan parametrelere uygun olmayan ürünlerin insan tüketimine sunulmasına izin verilmeyecek olup, Kanunun 21 inci maddesinin birinci ve beşinci fıkralarına aykırılık teşkil ettiği için aynı Kanunun 40 ıncı maddesi (1) inci fıkrası (d) bendi doğrultusunda işlem yapılacaktır.

(40(1) (a) mı (d) mi DEĞERLENDİRİLSİN!!!!!!!!!!!)

BÖLÜM IV

İHRACAT İZİNLİ İŞLETMELERDEN NUMUNE ALMA

1-GENEL HÜKÜMLER

Bakanlığımızdan ihracat izni alan işletmeler aynı zamanda iç piyasaya da ürün verebilecektir. Bu nedenle ihracat izinli işletmelerde üretilen ürünler ilgili mevzuata uygun olmak zorundadır. Ancak alıcı ülkenin farklı kriterler talep etmesi ve işletme tarafından üretim öncesinde il müdürlüğüne böyle bir talepte bulunulması durumunda, bu kriterlere göre analizler talep edilecek ve değerlendirilecektir.

Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmeliği'nin Beşinci Bölüm 23 üncü maddesi ikinci fıkrasında “Ülkeye girişte ve ihracatta alınan numunelere ait tüm masraflar sevkiyattan veya ithalattan sorumlu kişi veya yasal temsilcileri tarafından karşılanır.” hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda, ihracat iznini yeni alan işletmeler için, aylık denetimlerin ilk altısında (bu denetimlerin birinde veya daha fazlasında depoda ürün olmaması durumunda ilk altı ücretli numune tamamlanana kadar) analiz ücreti ve gönderim masrafı işletme tarafından karşılanmak üzere parti numaraları dikkate alınarak numune alınıp analize gönderilecektir.

Bu prosedürün tamamlanmasını müteakiben ve ihracat iznini önceden almış işletmeler için gerçekleştirilecek rutin denetimlerin her birinde, parti numaraları dikkate alınarak en az bir takım numune alınacaktır. Alınan numunelerin dördünde analiz ücreti ve gönderim masrafları işletme tarafından karşılanacaktır.

Numune alınan partideki ürünlerin analiz sonucu çıkmadan insan tüketimine yönelik ihracata veya iç piyasaya sunulmasına izin verilmeyecektir. Analiz sonucu TGK'ya uygunsuz çıkan ürünler için, Kanun'un 21 inci maddesinin birinci ve beşinci fıkralarına aykırılık teşkil ettiği için aynı Kanunun 40 ıncı maddesi (1) inci fıkrası (d) bendi doğrultusunda işlem yapılacaktır.

            AB üyesi ülkeler hariç, alıcı ülkenin herhangi bir talebinin olmadığının üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından beyan edilmesi durumunda 5996 sayılı Kanun'un 34 üncü maddesinin altıncı bendinde yer alan hükümler dikkate alınır. İnsan, hayvan ve bitki sağlığı açısından tehlike oluşturmayacağı düşünülen veya şüpheli bir durumun olmaması halinde üründen numune alınmadan işlemler yürütülebilir. Ulusal mevzuatta yer alan parametrelerden farklı limitler veya parametrelerin talep edilmesi durumunda ise, ihracat amacıyla özel istek numunesi alınacaktır. Bu numunenin masrafları işletme tarafından karşılanacaktır.

     Bu şekilde gerçekleşecek ihracat için Sağlık veya Ön Sağlık Sertifikası düzenlenirken işletmeci/ihracatçıdan “alıcı ülkede üründen kaynaklı yaşanacak herhangi bir olumsuzluğa karşı bütün sorumluluğu kabul ettiğine dair bir taahhütname” de alınacaktır. Bu amaçla üretilen ürüne yönelik tespit yapılarak il müdürlüğünce kayıt altına alınacak, ürünün herhangi bir sebeple gönderilememesi veya geri gelmesi durumunda iç piyasaya verilebilmesi ya da AB'ye ihraç edilebilmesi için ulusal mevzuata uygunluk aranacaktır. Bu nedenle, ürünlerden pazara sunum veya AB'ye ihracat öncesinde numune alınarak analiz yaptırılacaktır. Analiz sonucu uygun olmayan ürünlerin ihraç edilmesine veya pazara sunumuna izin verilmeyecektir.  Ancak, bu ürünlerin iç piyasaya verildiğinin tespit edilmesi durumunda Kanun'un ilgili maddeleri doğrultusunda yasal işlem yapılacaktır. Sağlık için tehlike oluşturanlar  hariç,  mevzuata uygun olmayan ürünler,  alıcı  ülkenin mevzuatına uygun olması ya da alıcı ülkeye ürünle ilgili açıklamalar yapılması ve alıcı ülkenin kabul etmesi durumunda ihraç edilebilir. Başka bir ülkeye ihracat yapılmaması durumunda mümkünse ileri bir işleme tabi tutma, kullanım amacı dışında başka bir amaçla kullanımına veya masrafları işletmeciye ait olmak üzere imha işlemine tabi tutulur.

            İşletmenin çalışma alanında taze, dondurulmuş, işlenmiş gibi farklı ürün formları ve balık, çift kabuklu yumuşakça, kara salyangozu gibi farklı ürün grupları olması durumunda alınacak numunelerin, mümkün olduğunca bu kapsamda dağılımı sağlanmalıdır. Resmi denetim numune sayısı işletmeye yönelik hızlı alarm, şikayet, denetim sonucundaki olumsuzluk vb. durumlarda arttırılacaktır.

            “Gıda ve Yemin Resmi Kontrolleri Dair Yönetmelik”in 41 inci maddesinin ikinci fıkrası doğrultusunda rutin denetimlerin dışında kontrol gerektiren durumlarda alınacak numunelerin masrafları işletmeci tarafından karşılanacaktır. Normal kontrol faaliyetlerini aşan faaliyetler; sorunun kapsamının tespiti için veya düzeltici faaliyetlerin yürütüldüğünün onaylanması için gerekli olan çalışmalardır; bu amaçla bir uygunsuzluğu tespit etmek veya kanıtlamak için yürütülmesi gereken numune alma ve analiz dahil diğer kontrolleri de kapsamaktadır.

2-NUMUNE ALIM, LABORATUVARA GÖNDERME VE İŞLETMECİYE TEBLİGAT  

            Bu kısmın amacı, ihracatı yapılacak ürünlerin insani tüketime uygunluğunun doğrulanmasıdır.

             Canlı ürünler için, üretim alanlarının izleme ve sınıflandırmasına yönelik analizler yapıldığından işletmelerden numune alınıp analiz istenmeyecek, taze, dondurulmuş ve işlenmiş ürün formları için ise numune alınacaktır. İşletmeye yönelik hızlı alarm, şikayet, denetim sonucundaki olumsuzluk vb. durumlarda canlı ürünler dahil tüm ürün formlarından ilave numune alınabilecektir. Numunelerde 5996 sayılı Kanun kapsamında çıkarılan ilgili mevzuatta belirlenen limitler dikkate alınacaktır.

            Bakanlıkça mevcut laboratuvarlar, teknik donanımlar, iş yoğunluğu dikkate alınarak ürün grupları ve yapılması gereken analiz parametreleri tablosu ek-5'te verilmiştir. Bakanlıkça konuya ilişkin yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar tablo doğrultusunda analizlerin istenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir.

            Denetim numuneleri analiz bazında akredite olan resmi laboratuvarlara, işletmelerin otokontrol numuneleri ise analiz bazında akredite olan resmi ve özel laboratuvarlara gönderilecektir. Bu kapsamda oluşturulan  yetkili resmi ve özel laboratuvar listesi ek-6'da verilmiştir. Ancak, Histamin, Benzo(a)piren, Dioksin, PSP, Okadoik asit, Yesso Toksin, Azaspir Asit, Sülfit indirgeyen anaerob analizlerine yönelik akredite laboratuvar sayısı yeterli olmadığından bu analizler ek-7 de yer alan tabloda belirtilen laboratuvarlar tarafından yapılacaktır.

            İhracat izinli işletme deposundan bu talimat kapsamında numune alınmasına eşlik eden işletme sahibi/yetkilisi/sorumlu müdür ile birlikte ek-8'de verilen “Numune Alma Tutanağı” düzenlenecektir. Numune alınırken aynı üretim partisinden, parti büyüklüğü ve “n” sayısı dikkate alınarak mikrobiyolojik ve kimyasal amaçlı ayrı ayrı numune alınacaktır. TVB-N, katkı maddeleri veya farklı parametreler için numune alınması durumunda ilgili mevzuat doğrultusunda numune alımı gerçekleştirilecektir. Numune Alma Tutanağının bir nüshası il/ilçe müdürlüğünde saklanacak, diğeri numunenin alındığı işletmeye bırakılacaktır. Düzenlenecek ve Ek-9'da örneği verilen Numune Alma Etiketinin bir nüshası il/ilçe müdürlüğünde saklanırken, diğeri gönderilen numune torbasına (ürüne bulaşmayı engellemek amacıyla başka bir poşet içerisinde) konulacaktır. Alınan numuneye ilişkin bilgiler il/ilçe müdürlüğünde oluşturulan ve bir örneği ek-10'da verilen Numune Kayıt Defterine işlenecektir.

            Numuneler, tekniğine uygun olarak üzerinde cetvel işareti bulunan plastik poşetlere konulacak, çıkmayacak ve oynamayacak şekilde Plastik Güvenlik Mührü ile mühürlenecektir. Bu mührün kullanılması zorunlu olup plastik poşetin üst kısmı delindikten sonra mührün uzantısı bu deliklerden geçirilmek suretiyle azami güvenlik sağlanacaktır. Numune miktarının cetvel işaretli plastik poşetlere sığmaması durumunda ise gerekli numune güvenliği tedbirleri alınarak (alttan ve üstten çift taraflı mühürleme, etiket yapıştırma vb.) uygun bir numune ambalajına konulacaktır. Plastik mühürlerin üzerinde bulunan güvenlik numaraları numune alma tutanağı ve etiket bilgilerine yazılacaktır.

            Numunelerde, özel durumlar haricinde (Bakanlığın belirlediği parametre, AB dışı ülkeler için alıcının talep ettiği farklı parametre vb.) mevzuatta karşılığı olmayan analizler istenmeyecektir. Laboratuvara gönderilen yazı örneği ek-11'de verilmiş olup, hangi analizlerin istendiği açıkça belirtilecektir. Laboratuvarlara gönderilen numunelere ait analiz sonuçları AB dışı ülkeler için gönderilen numuneler hariç laboratuvarlar tarafından değerlendirilecektir. Numunenin laboratuvarda yapılan muayene ve analizi sonucunda üç (3) nüsha muayene ve analiz raporu düzenlenecektir. Muayene ve analiz raporlarının bir nüshası laboratuvarda dosyalanacak, diğer iki suret numuneyi gönderen il/ilçe müdürlüğüne gönderilecektir. İhracat amaçlı numunelerin analiz sonuçları talep edilmesi halinde numuneyi gönderen İl Müdürlüğüne öncelikle elektronik posta ile gönderilecektir.

            Numunenin alınması, muhafazası ve analize gönderme teknikleri, numune alımında ve muhafazasında kullanılan alet ve ekipmanlar, kullanılan mühür ve güvenlik sistemi konularında ortak bir uygulama gerekmektedir. Bu nedenle, Bakanlıkça belirlenmiş ve gerekli eğitimi verilmiş olan numune alma ekipmanları ve güvenlik sistemleri kullanılacaktır. Bu konudaki tüm alet ve ekipman ihtiyacı il müdürlüklerince karşılanacaktır.

            Kalan raf ömrü yedi günden az olan gıdalar, mikrobiyolojik incelemeler ve ürün miktarının şahit numunenin analizinin yapılabilmesi için yetersiz olduğu durumlarda bir takım numune alınacaktır. Bakanlıkça belirlenen laboratuvarda muayene ve analizi yaptırılacaktır. Kanun gereği, bu durumlarda analiz sonucuna itiraz edilemez.

            Mikrobiyolojik incelemelerde numune alma ve laboratuvara gönderme aşamalarında alınan numunenin muhafaza koşulları göz önünde bulundurularak sıcaklık takibine özen gösterilmesi ve numunenin bu koşullara uymaması durumunda laboratuvar tarafından analize kabul edilmeyerek numuneyi gönderen il/ilçe müdürlüğünü acilen bilgilendirmesi gerekmektedir. Bu durumda il/ilçe müdürlüğünce numune alım ve gönderim işlemi yenilenmelidir.

            Mikrobiyolojik amaçlı bir takım numune alınırken, kimyasal parametrelerin analizi için iki takım numune alınarak bir takımı laboratuvara gönderilecektir. Diğeri şahit numune olarak il/ilçe müdürlüğünde muhafaza edilecektir.

            Laboratuvardan gelen uygun sonuçlu analiz raporlarının bir sureti tutanakla veya resmi yazıyla işletmeye teslim edilecektir.

            Mikrobiyolojik parametrelerin analiz sonucunun uygunsuz çıkması durumunda söz konusu parti ürünlerin ihracatına ve piyasaya sunumuna izin verilmeyecektir. İnsan sağlığı açısından risk oluşturan ürünler için 5996 sayılı Kanun kapsamında belirlenen yaptırım uygulanacaktır.

            Kimyasal parametrelerin analizi için laboratuvara gönderilen numunenin analiz sonucu uygunsuz çıkarsa analiz raporu, örneği ek-12'deverilen yazıyla işletmeciye tebliğ edilecektir. İşletmecinin yedi gün içerisinde itiraz etmesi durumunda şahit numune, analiz sonucunda mevzuata uygun olmayan kriterlerin analizi yapılmak üzere Bakanlık tarafından belirlenen başka bir laboratuvara veya bu kriterlere yönelik başka bir yetkili laboratuvar bulunmaması durumunda aynı laboratuvara gönderilecektir. Şahit numunenin muayene ve analiz sonuçları kesin olup verilecek karara esas teşkil edecektir.

            Analiz sonucu uygun çıkmayan ürünler için, Kanunun 21 inci maddesinin birinci ve beşinci fıkralarına aykırılık teşkil ettiği için 40 ıncı maddesi (1) inci fıkrası (d) bendi gereğince gerekli işlem uygulanacaktır. Ayrıca işletmenin deposunda bulunan veya üretimini yapacağı ilk beş parti üründen denetim numunesi alınacaktır. Analiz sonucu uygun çıkan ürünlerin ihracatına ve piyasaya sunumuna izin verilecektir.

BÖLÜM V

İHRACAT

1-GENEL HÜKÜMLER

Ülkemizden yurtdışına yapılan su ürünleri ihracatı özel listeleme ve mevzuat şartı bulunan ülkelere göre sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma;

            - Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri,

            - Rusya Federasyonu

- Çin Halk Cumhuriyeti

- Kanada 

- Diğer üçüncü ülkeler (listeleme ve özel mevzuat şartı bulunmamaktadır.)

AB'ne yapılan ihracat Birlik Mevzuatı ve kuralları çerçevesinde şekillenmektedir. Bu kapsamda, Canlı Çift Kabuklu Yumuşakça ve Balıkçılık Ürünleri İşletmeleri için AB tarafından uygulanan işletme listesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu iki listede AB'nin web sitesinde yayınlanmaktadır. AB'ne ihracatı yapılan diğer ürün gruplarından İşlenmiş Kurbağa ve Kara salyangozu ile Canlı Kurbağa ve Kara salyangozu İşletmeleri için, Bakanlığımızca oluşturulan işletme listelerinin AB web sitesinde yayını söz konusu olmayıp, ticari bağlantımız olan ve AB'ne gümrük girişinin yapıldığı ülkelerin yetkili makamlarına bildirimi yapılmaktadır.

2-SAĞLIK SERTIFIKASI VEYA ÖN SAĞLIK SERTIFIKASI DÜZENLEMEYE YETKILI KIŞILER

Sağlık Sertifikası veya Ön Sağlık Sertifikasını düzenlemeye yetkili kişiler, işletmenin bulunduğu il/ilçedeki işletmeyi denetleyen ekibin içinde ve Denetim Elemanları Listesi'nde yer alan Bakanlık il/ilçe müdürlüğü veteriner hekimleri'dir.

İl müdürlüğü teklifi ve Bakanlık onayı ile yayımlanan Denetim Elemanları Listesi'nin güncel hali Genel Müdürlüğe ait internet sitesinde yayınlanır.

Yetkili veteriner hekim, müracaat üzerine, belirtilen tarih ve saatte ürünün yükleneceği işletmeye gidecektir. İhracatçı firmaya yönelik sağlık sertifikası düzenleyecek veteriner hekimin işletme hakkında bilgisi olması gerektiğinden rutin denetimlerde görev alacaktır.

3-      İHRACAT BAŞVURUSU

İhraç İzni bulunan gıda işletmecisi veya ihracatçı firma, Sağlık/Ön Sağlık Sertifikası almak için, işletmenin bulunduğu ildeki, il/ilçe müdürlüğüne bir örneği ek-13'de verilen dilekçe ile başvuruda bulunacaktır.

Dilekçe ekinde;

a)Ürünün orijini göstermek amacıyla;

İhraç edilecek ürünün cinsi ve formuna bağlı olarak aşağıda belirtilen belgelerden gerekli olanların (düzenlendikleri tarihteki yasaklama ve kısıtlamalar, izleme sonuçları, kota bilgileri, zorunlu olan uluslararası belgeler, ithal ürünlerde kontrol belgesi, dahilde işleme izin belgesi gibi belgelerdeki miktarlar kontrol edilerek) bir nüshası il/ilçe müdürlüğünde kalacak sertifikaya, bir nüshası da işletmede kalacak sertifikaya eklenecektir.

-Yetiştiricilik ürünlerinde Nakil Beyannamesi veya Veteriner Sağlık Raporu,

-Denizlerden veya iç sulardan avcılık yoluyla elde edilen balıklarda 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve buna bağlı Yönetmelik ve Tebliğlerde belirlenmiş Nakil Belgesi veya Menşe Belgesi

- A sınıfı üretim alanlarından gelen canlı çift kabuklu yumuşakçalarda menşei belgesi,

- Arındırma Merkezi veya Yatırma Alanından gelen Canlı Çift Kabuklu Yumuşakça için Menşei Belgesi (B ve C sınıfındaki ürünler için)  

-Kurbağa ve Kara Salyangozunda Nakil Beyannamesi veya Veteriner Sağlık Raporu,

-ICCAT'a tabi mavi yüzgeçli orkinoslar için Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen BCD (Bluefin Tuna Catch Document) Belgesi,

-CITES'a tabi türler için Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü veya yetkili il müdürlüğü tarafından düzenlenen CITES Belgesi,

-Dahilde İşlemi Rejimi kapsamında ithal edilerek işlendikten veya hazırlandıktan (kalibre etme, temizleme, fileto çıkarma, dondurma gibi hazırlama faaliyeti) sonra ihraç edilecek ürünler için Dahilde İşleme İzin Belgesi,

-Üçüncü bir ülkeden ithal edildikten sonra işlenerek veya hazırlanarak ihraç edilecek ürünlerde Kontrol Belgesi aranacaktır.

b) Analiz sonuçları

-Canlı Çift Kabuklu Yumuşakçalar için üretim ve yatırma alanlarına ilişkin analiz sonuçları,

-Kurbağa ve Kara Salyangozu alanlarına ait izleme analiz sonucu,

-İhracata gidecek üründen numune alınmış ise analiz raporu,

c) İhraç edilecek ürüne ait proforma fatura/fatura,

d) Döner sermaye ücretinin ödendiğine dair makbuz veya banka dekontu,

e) İhracatçı firma veya işletme sahibi, bu başvuruda yükleme yerini, tarih ve saatini belirtecektir. İhracatın gerçekleşmesinden sonra sevkiyata ilişkin Gümrük Beyannamesinin sureti veya fotokopisi il/ilçe müdürlüğüne teslim edilecektir.

Yukarıda bahsedilen ilgili belgeler il/ilçe müdürlüğünde kalan sertifika nüshasına eklenecektir.      

4-ÖN SAĞLIK SERTIFIKASI VE DÜZENLEME PROSEDÜRÜ

İşletmenin bulunduğu il ile gümrüklemenin yapılacağı ilin farklı olması durumunda işletmenin bulunduğu il/ilçe müdürlüğü tarafından gümrük işlemlerinin yapılacağı il/ilçe müdürlüğüne kadar geçerli olan ve TURKVET'te yer alan su ürünleri ön sağlık sertifikası (ek-14)düzenlenecektir.

Ön sağlık sertifikası biri asıl, diğer ikisi kopya olmak üzere 3 suret şeklinde düzenlenecek, birinci asıl olan suretin sağ üst köşesine “ASIL“ diğerlerine ise “KOPYA“ ifadesi silinmeyecek şekilde kırmızı renkli yazılacaktır.

ASIL suret ürünle birlikte gümrüklemenin yapılacağı ve çıkışın gerçekleşeceği il/ilçe müdürlüğüne gidecek, KOPYA suretin biri işletmede kalırken, diğeri düzenleyen il/ilçe müdürlüğünde kalacaktır. Sertifika, düzenleyen veteriner hekim tarafından imzalanacak ve mühürlenecektir. Veteriner hekimin adı soyadı, görevi ve sicil numarası açık, okunaklı olacaktır. Sertifikada bir düzeltme yapılması gerektiğinde yenisi hazırlanamayacaksa düzeltme yapılacak bölümün üzeri düz bir çizgi ile çizilecek, doğru ifade uygun bölüme yazılacak ve düzeltmenin yapıldığı yer imzalanarak mühürlenecektir.

Ön sağlık sertifikası düzenlenen ürünlerin yüklendiği aracın kapısı plastik mühürle mühürlenecek ve mühür numarası ön sağlık sertifikasına yazılacaktır. Ön sağlık sertifikasının geçerlilik süresi 2 (iki) gündür.

Ön sağlık sertifikası ile gümrüklemenin yapılacağı il/ilçe müdürlüğüne gelen sevkiyat, gümrük işlemlerine başlanılmadan önce burada görevli ve Denetim Elemanları Listesinde adı bulunan veteriner hekimlerce görülerek Sağlık Sertifikasına çevrilecektir. Eğer nakliye aracına takılan mühür açılmış ise, durum bir tutanakla tespit edilecek, sevkiyat yedd-i emin'e alınacak ve sağlık sertifikasına çevrilmeyerek hızlı bir şekilde ön sağlık sertifikasını düzenleyen il/ilçe müdürlüğüne resmi yazıyla bilgi verilecektir. ön sağlık sertifikasını düzenleyen il/ilçe müdürlüğü ile kurulan bağlantı sonucu sevkiyatın doğrulanamaması durumunda 5996 sayılı Kanun doğrultusunda işlem yapılacaktır. Sevkiyatın doğrulanması durumunda ön sağlık sertifikası, sağlık sertifikasına dönüştürülecektir.

Düzenlenen ön sağlık sertifikalarının ürünle gidecek asıl ve il/ilçe müdürlüğünde kalacak nüshasının mühür ve imzanın olduğu sayfasına A serisi hologram yapıştırılacak olup, hologram numarası sertifika kayıt defterine yazılacaktır.

5-SAĞLIK SERTIFIKASI

AB'nin 2074/2005 sayılı direktifi doğrultusunda insan tüketimi amaçlı,

- Canlı, taze-soğutulmuş, dondurulmuş, işlenmiş balık, yumuşakça (canlı hariç) ve kabukluların ihracatında balıkçılık ürünleri sağlık sertifikası

-  Canlı çift kabuklu yumuşakça sağlık sertifikası

-          Dondurulmuş Kurbağa Bacağı sağlık sertifikası  

-          İşlenmiş Kara Salyangozu sağlık sertifikası

AB'nin 1251/2008/EC sayılı direktifi doğrultusunda,

- Yetiştiriciliğe, yatırma alanlarına, sportif amaçlı stoklamaya ve açık süs balığı işletmelerine yönelik sağlık sertifikası,

-  Kapalı süs balığı işletmelerine yönelik sağlık sertifikası,

kullanılacaktır.

Canlı yetiştiricilik ürünlerinin deniz yoluyla naklinde sağlık sertifikalarına ilave olarak ek-15'teki belge düzenlenip, gemi kaptanı tarafından onaylanacaktır.

İtalya'ya yapılan canlı kurbağa ihracatında LF model sağlık sertifikası,

Fransa'ya canlı kurbağa ve canlı kara salyangozu ihracatı sağlık sertifikası,

İsviçre'ye taze balıkçılık ürünleri ihracatı sağlık sertifikası ve canlı kurbağa ihracatı sağlık sertifikası,

AB Dışı ülkelere ihracatta alıcı ülkenin sertifika modeline ilişkin bir talebi bulunmuyorsa SU model sağlık sertifikası,

Çin Halk Cumhuriyetine balıkçılık ürünleri ihracatı sağlık sertifikası, (TURKVET)

Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta SU3 model sağlık sertifikası,

Kanada'ya yapılacak canlı balık ve balıkçılık ürünleri ihracatı sağlık sertifikası, (TURKVET)

Sırbistan'a yapılacak balıkçılık ürünleri ihracatı sağlık sertifikası, (TURKVET)

Hong-kong'a yapılacak balıkçılık ürünleri ihracatı sağlık sertifikası (TURKVET) ,

 kullanılacaktır.

Herhangi bir model belirlenmemiş ve alıcı ülkenin talep ettiği sertifika modeli olması durumunda, Bakanlığın görüşü alındıktan sonra bu model kullanılacaktır.

6-SERTIFIKA DÜZENLEME PROSEDÜRÜ

            Bakanlığımızca sağlık sertifikaları sadece il/ilçe müdürlüğünde görevli ve Denetim Elemanları Listesinde adı bulunan veteriner hekimlertarafından gerekli kayıt ve görsel kontroller yapıldıktan sonra düzenlenecek ve onaylanacaktır. 

Sağlık sertifikaları 4 nüshadan oluşmakta olup her nüsha ayrı renklerde (mavi, sarı, yeşil ve mor) bantlar taşımaktadır. Asıl olan nüsha mavi bantlı olup ürün ile birlikte gidecektir. Mor renkli olan nüsha il müdürlüğünde kalacak, diğer renkteki nüshalar ise ilgili işletmeye verilecektir. Düzenlenen Sağlık Sertifikalarının ürünle gidecek asıl (mavi bantlı) ve il/ilçe müdürlüğünde kalacak nüshasına (mor bantlı) A serisi hologram yapıştırılacak olup, hologram numarası sertifika kayıt defterine yazılacaktır.

Sağlık sertifikaları bilgisayarda, daktiloda veya mavi renkli dolma kalemle, okunaklı bir şekilde doldurulacak, üzerinde silinti ve kazıntı bulunmayacaktır. Ancak sertifikada bir düzeltme yapılması gerektiğinde, düzeltme yapılacak bölümün üzeri düz bir çizgi ile çizilecek, doğru ifade uygun bölüme yazılacak ve düzeltmenin yapıldığı yer imzalanarak mühürlenecektir. Eğer sertifikada, firmaya verildikten sonra bir düzeltme yapılması gerekiyorsa, bütün nüshalar geldikten sonra yukarıda belirtilen şekilde düzeltme yapılacaktır.

Sağlık sertifikasının son sayfasında bulunan onay bölümüne belgeyi imzalayan veteriner hekim tarafından kaşe basılacak ve imzalanacaktır. Ayrıca düzenlenen sağlık sertifikasının her sayfasına düzenleyen Veteriner Hekimin adı-soyadı yazılacak ve imzalanacaktır. Sertifika onayında mavi renkli mühür kullanılacaktır. 2 sayfadan oluşan sağlık sertifikalarının 1 inci, 3 sayfadan oluşan sağlık sertifikalarının ise 1 inci ve 3 üncü sayfalarında basılı olan referans numaralarının yanına, Sertifika Kayıt Defterindeki sıra numarası verilecektir. Ayrıca sertifikaların 2 inci sayfasında referans numarasının tamamı ve il müdürlüğünce verilen sıra numarası ile birlikte sağ üst köşesindeki ilgili bölüme yazılacaktır. İhracat aşamasında ürünün gideceği ülke ve AB'ne giriş yapacağı ülke lisanında ki model sağlık sertifikaları düzenlenecektir. Ürünün AB'ne giriş yapacağı AB Sınır Kontrol Noktasının bulunduğu ülke için, o ülke dilinde bastırılmış sertifika modeli kullanılacaktır. Alıcı ülke içinse, o ülke dilinde hazırlanan ve Bakanlığımız http://www.gkgm.gov.tr/genel/birimfaal.html internet adresinde yayımlanan model sertifikadan çıktı alınarak 3 nüsha olarak düzenlenecek ve bu sertifikalara hologram etiket yapıştırılmayacaktır. Bütün sertifikaların metin kısmı İngilizce olarak düzenlenecektir.Bilgisayardan alınan alıcı ülke sertifikasının bir nüshası il/ilçe müdürlüğünde kalacak, bir nüshası işletmede kalan asıl sertifikaya eklenecek ve diğer nüshası ürün ile birlikte gönderilecektir. Elektronik ortamdan alınan ve alıcı ülke için ilave olarak düzenlenen bu sağlık sertifikasına, asıl sağlık sertifikasının referans numarası ve il/ilçe müdürlüğünce verilen sıra numarası yazılacak ve üzerine “Bu sağlık sertifikası onaylanmış ve kayıt numarası almış Türkiye Cumhuriyeti Devleti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yetkililerince düzenlenmiş Sağlık Sertifikası ile geçerlidir” ve “This Health certificate is only valid with the certificate that has been prepared, approved and assigned a registration  number by the Ministry of Food Agriculture and Livestock Republic of Turkey.” ifadesi yazılacaktır.

AB'nin 1251/2008/EC sayılı direktifi doğrultusunda yapılan ihracatlara yönelik Bakanlığımızca bastırılmış sağlık sertifikası bulunmamakta olup, bu sertifika modelleri de elektronik ortamda çıktı alınarak kullanılacaktır.  Ancak, söz konusu sağlık sertifikalarının sağlık beyanı kısmında sertifikada yer alan hastalıklara yönelik ari ülke, saha, bölge ya da bölümden geldiği yönünde ifadeler bulunmaktadır. Bu nedenle, sağlık sertifikasında ülkemizde hayvan sağlığı yönünden onaylı çiftlik veya alan bulunmadığının belirtilmesi ve ihracatçı firmadan, ihracattan doğabilecek her türlü sorumluluğun kendilerine ait olduğunu belirten taahhütname alınması şartı ile söz konusu ürünlerin ihracatına izin verilecektir.

AB'nin 1251/2008/EC sayılı Komisyon Yönetmeliğinde, yetiştiricilik su ürünlerinin, çiftliklere, yatırma alanlarına, sportif amaçlı stoklama yapılan yerlere, açık süs balığı işletmelerine ve yeniden stoklamaya yönelik ihracatında ülkemiz sadece balıkçılık ile ilgili yetiştiricilik ürünleri ve kapalı süs balığı işletmelerine yapılan süs balıkları ihracatı için yetkili olup, çiftliklere, yatırma alanlarına, sportif amaçlı stoklama yapılan yerlere, açık süs balığı işletmelerine ve yeniden stoklamaya yönelik AB'ye ihracatında yumuşakça ve kabuklular  için yetkili değildir.

1251/2008/EC sayılı Komisyon Yönetmeliği kapsamındaki canlı su ürünleri yetiştiricilik ürünlerinin ihracatında düzenlenen sağlık sertifikasının onaylanma tarihinden itibaren geçerlilik süresi 10 (on) gün olup, gemi ile taşınan ürünlerde ise sertifikanın geçerlilik süresi yolculuk süresince uzatılır.

Sağlık sertifikalarının iptal edilmesi durumunda tüm nüshalar bir araya getirilecek ve sertifika nüshalarının üzerine büyük harflerle ve kırmızı renkte “İPTAL” ifadesi yazılacaktır. Ayrıca sağlık sertifikasının iptal edildiği “Sağlık Sertifikası ve Ön Sağlık Sertifikası Kayıt Defteri”nde de belirtilecektir. İptal edilen sağlık sertifikalarının seri numaraları ve bu sertifikalarda kullanılan hologram etiket numaralarının kayıtları tutulacaktır. 

AB'ye yapılacak su ürünleri ihracatında farklı sağlık sertifikası modelinin talep edilmesi halinde, Bakanlık ile irtibata geçilecektir.  

Sertifikaların düzenlenmesine yönelik örnek sertifika modeli ek-14 te gönderilmektedir.

Bu talimat kapsamında yer alan sağlık sertifikalarının düzenlenmesini takiben 2 (iki) gün içerisinde çıkış işlemleri tamamlanmalıdır. Bu süre içerisinde çıkış işlemini gerçekleştirmeyen ve geçerli bir nedenin bulunması durumunda ürün üzerinde kontrol yapılarak uygun görülen ürünlerin işletme deposuna nakline veya yeniden ihracatına izin verilebilecektir.  Ürünün işletme deposuna alınması durumunda düzenlenen sağlık sertifikasının tüm nüshaları bir araya getirilerek iptal işlemi yapılacaktır.

Bakanlığımızca matbu olarak basımı yapılmamış olan sağlık sertifikaları TURKVET veri sisteminde yer almaktadır. Sağlık sertifikası TURKVET veri tabanı üzerinden en az 2 nüsha halinde düzenlenecek olup, bir nüshası ürüne eşlik edecek, diğer nüshası ise il müdürlüğünde kalacaktır. İki nüsha sertifikaya da A serisi hologram etiket yapıştırılacak, ürüne eşlik eden sertifika “ORIGINAL”, il müdürlüğünde kalacak nüshanın üzerine ise “KOPYA” kaşesi basılacaktır.

7-ÖN SAĞLIK/SAĞLIK SERTİFİKASI DÜZENLEME AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

a)İşletmeye Ait Bilgiler

İşletmede yapılan denetimler (HACCP, otokontrol analizleri, kullanma suyu analizleri, hammadde, üretim kayıtları vb.) dikkate alınarak uygun olması halinde sağlık/ön sağlık sertifikası düzenlenecektir.

Söz konusu işletmede üretilmeyen, paketlenmeyen ürünler için hiçbir şekilde ön sağlık/sağlık sertifikası düzenlenmeyecektir.

Bütün sorumluk ihracat iznine sahip işletmede olmak üzere, bu işletmede üretilen ürünleri başka gerçek ve tüzel kişiler Rusya Federasyonu dışındaki ülkelere kendi adlarına ihraç edebileceklerdir. Bu durumda üretici olarak ihracat izinli işletmenin adı ve ihracat izin numarası, gönderici olarak ise ihracatı gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişinin adı sağlık sertifikasına yazılacaktır.

İşletmeci/ihracatçı tarafından sertifika talebi sırasında verilen dilekçe ekindeki faturada yer alan alıcı adı, net ve brüt miktar ile ürün adı gibi bilgilerin Sağlık Sertifikasına aynen aktarılmasına ve çelişkili olmamasına dikkat edilecektir.

b)Diğer Önemli Hususlar

AB'ye ihracat yapmak üzere izin verilen işletmeler, hammaddelerini sadece yetiştiricilik tesislerinden ve avcı gemilerinden temin etmek zorundadır.

İthal edildikten sonra işlemeye veya hazırlamaya tabi tutularak AB'ye ihraç edilecek ürünlerde, üçüncü ülkenin AB'nin 2006/766/EC Sayılı Kararında yer alan ülkeler olması zorunludur. İl müdürlüğünüzce söz konusu kararın güncel halinin AB'nin http://eur-lex.europa.eu/RECH_consolidated.do internet adresinden takibinin yapılması gerekmektedir.

Taze balıkçılık ürünleri ihracatında, sertifikayı düzenleyecek veteriner hekim tarafından ürünler kontrol edilecek ve ek- 16'da verilen Taze Balıkçılık Ürünleri Organoleptik ve Parazit Kontrol Formu düzenlenecektir.

Bütün dış ambalajlarda veya dış ambalaja yapıştırılan etikette işletmeye ait AB İhracat İzin Numarası bulunacaktır.

Düzenlenecek Ön Sağlık/Sağlık Sertifikaları için, Bakanlıkça belirlenen su ürünleri sağlık sertifikası ücretinin yatırılmasını takiben ihracatçıya verilen dekontun fotokopisi il/ilçe müdürlüğünde kalan sertifikaya eklenecektir.

Av yasağı dönemlerinde ihraç edilecek ürünlere yönelik olarak “3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ (Tebliğ No: 2012/65) kapsamında belirlenen süreler içerisinde stok tespiti yapılacaktır. Stok tespiti yapılan ürünler için sağlık sertifikası düzenlenecektir.

c)Kayıtlar ve Hologram

Ön Sağlık/Sağlık Sertifikası düzenleyen il/ilçe müdürlüğünce “Su Ürünleri Sağlık Sertifikası veya Ön Sağlık Sertifikası Kayıt Defteri” (ek-17)tutulacaktır. Kayıt defterinde sevkiyata ilişkin verilen sıra numarası, tarih ve hologram numarası ile Ön Sağlık/Sağlık Sertifikasındaki numara ve tarih birbirini tutacaktır.

8- RUSYA FEDERASYONUNA (RF) İHRACAT

Ülkemizden RF'ye yönelik ihracat iki ülke arasında imzalanan Mutabakat Zaptı hükümlerine bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. RF'ye ihracat yapmak üzere il/ilçe müdürlüğüne dilekçe ile talepte bulunan işletmeler RF mevzuat hükümlerine göre denetlenecektir. Uygun görülen işletmelere ait denetim tutanağının ve işletmeye yönelik bilgilerin yer aldığı ek-18'de ki formun il/ilçe müdürlüğü tarafından düzenlenerek Bakanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir.

Bakanlık tarafından söz konusu talep, RF'nin http://www.fsvps.ru/ resmi internet sitesinde yer alan listeye eklenmek üzere yazılı olarak iletilmektedir. Ancak, söz konusu listeye eklenen işletmelerin RF'de anlaşma sağladığı firma bulunmaması durumunda ihracat gerçekleştirilememektedir. Bu nedenle, işletmelerin RF'de anlaşma sağladığı firmalara ilişkin bilgilerinde RF'ye iletilmek üzere sözleşme örneği ve ek- 18'de yer alan forma işlenerek Bakanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir.

Bakanlığımızca yetki verilen işletmelerin RF'ye ihracatında gümrük girişi aşamasında ithalat kontrolleri çok sıkı ve analiz bazında yürütüldüğünden ihracatçı işletme tarafından bir olumsuzluk yaşanmaması amacıyla RF mevzuatına uygunluğun kontrolü amacıyla otokontrol analizi yaptırılması uygun görülmektedir.

  RF'ye ihracat yapmak üzere izin verilen işletmelerde üretilen ürünlerin başka gerçek veya tüzel kişiler adına ihracatı gerçekleştirilememektedir. Bu nedenle, sadece Bakanlığımızca izin verilen işletmeler adına sağlık sertifikasının düzenlenmesi gerekmektedir.  

9-DEZENFEKSIYON

İhracatın gerçekleştirileceği nakil aracının yükleme öncesinde, 17 Aralık 2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkındaki Yönetmeliğin 29'un maddesi hükmü doğrultusunda dezenfeksiyonu gerçekleştirilecektir. Dezenfeksiyon Belgesinin aslı işletmede kalan Sağlık/Ön Sağlık Sertifikasına, bir fotokopisi ise il/ilçe müdürlüğünde kalan Sağlık/Ön Sağlık Sertifikasına eklenecektir.

10-ÇIKIŞ GÜMRÜK KAPILARI

Su ürünleri ihracatının işletmenin bulunduğu ilden yapılması esastır. Ancak, Gümrük çıkış kapısı bulunmadığı durumlarda veya nakil şekline bağlı olarak Bakanlıkça belirlenen çıkış kapılarından ihracat gerçekleştirilecektir.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında düzenlenen Protokol kapsamında gümrük giriş, çıkış ve ihracat kapılarına ilişkin bir Tebliğ yayımlanması planlanmaktadır. Bu Tebliğin yayım tarihi itibariyle Tebliğ ekinde yer alan gümrük kapıları dikkate alınacaktır.

11-İHRACAT FORMLARI

İhracat amacıyla düzenlenen Sağlık Sertifikalarına yönelik bilgiler her ihracat sonrasında TÜRKVET  sisteminde yer alan bölüme işlenecektir. Ayrıca Bakanlığımıza resmi yazıyla gönderilmesine gerek yoktur.

BÖLÜM VI

GIDA OLARAK TÜKETİLMEYEN ANCAK BU TALİMAT KAPSAMINA ALINAN BAZI ÜRÜNLERİN İHRACATI

1.GENEL HÜKÜMLER

Gıda olarak tüketilmeyen ancak bu talimat kapsamında düzenlenmesi ihtiyacı görülen tıbbi amaçlı canlı sülük, canlı süs balığı, yetiştiricilik amaçlı yavru balık veya balık yumurtası, kara salyangozu kabuğu, deniz salyangozu kabuğu, deniz salyangozu kabuğu kapağı, çift kabuklu yumuşakça kabuğu gibi ürünlerin ihracatında yapılacak uygulama bu Bölümde belirlenmektedir.

2.UYGULAMA

Canlı süs balığı ihraç etmek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin “Ev ve Süs Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik” kapsamında ruhsatlı bir işletmeleri olması zorunludur. İl/ilçe müdürlüğüne ihracat yapmak üzere dilekçe ile başvuruda bulunan ihracatçı firmanın dilekçe ekinde; fatura ve CITES kapsamında yer alıyorsa CITES belgesi bulunması gerekmektedir.

Bu ürünlerin sevkiyatında AB'nin 1251/2008/EC sayılı direktifinde yer alan sertifika modellerinden ilgili olan sertifika modeli kullanılacaktır. AB dışı ülkelere ihracatta ise ikili anlaşma çerçevesinde belirlenmiş bir sağlık sertifikası modeli bulunmaması ve alıcı ülkenin uygun görmesi durumunda bu sağlık sertifikası modelleri kullanılacaktır.  

Canlı tıbbi amaçlı sülük ihracatında ise, ihracatçıya Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından kota tahsis edilmesi gerekmektedir. İl/ilçe müdürlüğüne ihracat yapmak üzere dilekçe ile başvuruda bulunan ihracatçı firmanın dilekçe ekinde CITES belgesi ve faturanın bulunması gerekmektedir.

Kara salyangozu kabuğu, deniz salyangozu kabuğu, deniz salyangozu kabuğu kapağı ihracatında, dilekçe ekinde sadece fatura olması yeterlidir.

Canlı sülük, kara salyangozu kabuğu, deniz salyangozu kabuğu, deniz salyangozu kabuğu kapağı ihracatında, Bakanlığımızca AB dışı ülkeler için oluşturulan SU model sertifika kullanılacaktır. Bu sertifikanın her sayfasının üst kısmına kırmızı renkli “NOT INTENDED FOR HUMAN CONSUMPTION” (İnsan tüketimi için uygun değildir) kaşesi basılacaktır.

BÖLÜM VII

HIZLI ALARM VE GERİ DÖNEN ÜRÜNLER

1.HIZLI ALARM

a) Yürütülecek çalışmalar

Ülkemizden ihraç edilen ürünlere yönelik, alıcı ülke tarafından yapılan kontrollerde bir olumsuzluğun tespit edilmesi veya AB Komisyonu Sağlık ve Tüketiciyi Koruma Genel Müdürlüğünce (Health and Consumer Protection Directorate-General) hızlı alarm (rapid alert) verilmektedir. Ayrıca, AB dışı ülkelere yapılan ihracatta herhangi bir olumsuzluk tespit edilmesine bağlı olarak ülkemize bildirim yapılmaktadır.

Ülkemize yapılan hızlı alarmı/bildirimi takiben Bakanlıkça işletmenin bulunduğu il müdürlüğüne konuya ilişkin resmi yazı gönderilecektir.

İl müdürlüğü tarafından işletmede ön araştırmaya başlanılacak olup, bu süre içerisinde işletmenin ihracatı engellenmeyecektir. Ön araştırma, olumsuzluğun tespit edildiği ihraç partisine ait ürünlerin hammadde kabul tarihinden ihraç tarihine kadar aşağıda detayı verilen kontrollerini içerecektir.

- Üretim ve iyi hijyen uygulamalarına yönelik kayıtlar,  

- İşletmenin otokontrol ve  resmi analiz sonuçları,

- Söz konusu ihracata ilişkin belge ve dokümanlar,

- Olumsuzluğun neden kaynaklandığına dair işletme savunması.

İl müdürlüğü değerlendirmesi sonucunda olumsuzluğun işletmeden kaynaklı olduğu kanaatine varılmış ise Kanun'un 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası gereğince işlem yapılacaktır.

Hızlı alarma/bildirime konu olan ve aşağıda yer alan ürün gruplarına göre işlemler yürütülecektir.

1-Canlı ürünler için;

-İşletmede bulunan hızlı alarma/bildirime konu canlı ürünlerin tespiti yapılıp, yedd-i emin olarak işletme yetkilisine teslim edilecektir.

-Yedd-i emine bırakılan ürünlerin her parti/serisinden alarma konu parametreye yönelik numune alınarak Bakanlığımız yetkili laboratuvarına/laboratuvarlarına analize gönderilecektir. Analiz sonucu uygun çıkarsa ve uygulanması durumunda üretim ve ihracat yasağı Bakanlıkça kaldırıldıktan sonra bu ürünlerin ihracatına izin verilecektir. Uygunsuz çıkan ürünler için 5996 sayılı Kanun doğrultusunda işlem yapılacaktır.

2- Taze soğutulmuş ürünler için;

- İşletmede bulunan hızlı alarma/bildirime konu taze soğutulmuş ürünlerin tespiti yapılıp, yedd-i emin olarak işletme yetkilisine teslim edilecektir.

- Yedd-i emine bırakılan ürünlerin her parti/serisinden alarma konu parametre açısından numune alınarak Bakanlığımız yetkili laboratuvarına/laboratuvarlarına analize gönderilecektir. Analiz sonucu uygun çıkarsa ve uygulanması durumunda üretim ve ihracat yasağı Bakanlıkça kaldırıldıktan sonra bu ürünlerin ihracatına izin verilecektir. Uygunsuz çıkan ürünler için 5996 sayılı Kanun doğrultusunda işlem yapılacaktır.

3- Dondurulmuş ürünler için;

- İşletmede bulunan hızlı alarma/bildirime konu dondurulmuş ürünlerin tespiti yapılıp, yedd-i emin olarak işletme yetkilisine teslim edilecektir.

- Yedd-i emine bırakılan ürünlerin her parti/serisinden alarma konu parametre açısından numune alınarak Bakanlığımız yetkili laboratuvarına/laboratuvarlarına analize gönderilecektir. Analiz sonucu uygun çıkarsa ve uygulanması durumunda üretim ve ihracat yasağı Bakanlıkça kaldırıldıktan sonra bu ürünlerin ihracatına izin verilecektir. Uygunsuz çıkan ürünler için 5996 sayılı Kanun doğrultusunda işlem yapılacaktır.

4- İşlenmiş ürünler için;

- İşletmede bulunan hızlı alarma/bildirime konu işlenmiş ürünlerin tespiti yapılıp, yedd-i emin olarak işletme yetkilisine teslim edilecektir.

- Yedd-i emine bırakılan ürünlerin her parti/serisinden alarma konu parametre açısından numune alınarak Bakanlığımız yetkili laboratuvarına/laboratuvarlarına analize gönderilecektir. Analiz sonucu uygun çıkarsa ve uygulanması durumunda üretim ve ihracat yasağı Bakanlıkça kaldırıldıktan sonra bu ürünlerin ihracatına izin verilecektir. Uygunsuz çıkan ürünler için 5996 sayılı Kanun doğrultusunda işlem yapılacaktır.

Ürün grubu fark etmeksizin  kullanılan gıda katkı maddelerine yönelik izleme;

Üretim faaliyetinde kullanılan katkı maddelerinden kaynaklı hızlı alarm/bildirime konu parametre açısından mevzuat doğrultusunda analiz yaptırılacaktır. Analiz sonucu uygun çıkmayan ürünlerin ihracatına izin verilecektir. Uygunsuz çıkan ürünler için 5996 sayılı Kanun doğrultusunda işlem yapılacaktır. Ayrıca, hızlı alarm/bildirime konu parametre gıda katkı maddesi kaynaklı olması ihtimali dikkate alınarak işletme deposunda bulunan gıda katkı maddelerinden de mevzuat doğrultusunda numune alınarak analiz yaptırılacaktır. Uygunsuz çıkan ürünler için 5996 sayılı Kanun doğrultusunda işlem yapılacaktır.

Hızlı alarma konu olumsuzluğun işletme kaynaklı olup olmadığına ilişkin İl müdürlüğü değerlendirme raporu ve ilgili dokümanların yer aldığı dosya, hızlı alarm/ bildirim yapan ülkeye iletilmek üzere resmi yazı ekinde Bakanlığa gönderilecektir. Bakanlıkça yapılan inceleme üzerine ilgili dokumanlar hızlı alarm bildirimi yapan ülkeye gönderilecektir. 

Belirtilen çalışmalar sonucunda olumsuzluğun işletme kaynaklı olduğu sonucuna varılırsa işletmenin ihracat izni Bakanlık tarafından belirlenecek süreyle askıya alınacak veya iptal edilecektir. İhracat izninin askıya alınması durumunda, askı süresinin bitiminde üretim ve ihracata izin verilecektir.

Hızlı alarm/bildirim yapan ülkeye yönelik olarak, işletmenin üretimini yapacağı ilk beş parti ilgili ürün grubundan resmi numune alınarak hızlı alarma/bildirime konu parametre açısından analiz yaptırılacaktır. Olumsuzluk çıkmadığı durumda ürünlerin ihracatına izin verilecektir. Analiz sonucunda bir olumsuzluk tespit edilmesi durumunda, ulusal mevzuatımızda yer alan parametre ve limitlere ilişkin 5996 sayılı Kanun hükümleri uygulanacaktır, alıcı ülke mevzuatından kaynaklı durumlarda ise ihracata izin verilmeyecek olup, ürünlerin ulusal mevzuata uygunluğu aranacaktır. Uygun olmayan ürünleri için 5996 sayılı Kanun kapsamında işlem yapılacaktır.                                                                        

b)Ücretler

Bu kapsamda alınacak numunelerde yaptırılan bütün analizlerin (su, ürün vb.) ücretleri işletmeler tarafından ödenecektir. Gerek görülmesi halinde, Bakanlık merkez denetim elemanları tarafından işletmede incelemeler yapılabilir. Hakkında bildirim verilen işletme ile ilgili olarak, ithalatçı ülke tarafından kendi prosedürlerine bağlı özel bir yaptırım yada karar alınmış ise, istenilen gerekler yerine getirilecektir.

2.GERİ DÖNEN ÜRÜNLER

İhraç edildikten sonra geri dönen ürünler için, Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmeliğin Altıncı Bölüm, 29 uncu maddesi ve Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin İkinci Bölüm 17 nci maddesi doğrultusunda işlemlerin yürütülmesi gerekmektedir.

BÖLÜM VIII

DİĞER HÜKÜMLER

1.TİCARİ MAHİYETTE OLMAYAN İHRACAT

Yurtdışına fuar, sergi veya tanıtım amacıyla gönderilen ürünler ile tanıtım numunesi gönderiminde işletmenin talebi üzerine Sağlık Sertifikası düzenlenecektir. Bu şekilde yapılacak ihracatı oluşturan partiden analiz için numune alımı yapılmayacaktır. Ancak bu kapsamda sağlık sertifikası düzenlenebilmesi amacıyla ihracatçı firma tarafından fuar/sergi gibi organizasyonların davet mektubu veya katılım belgesi ibraz edilmesi gerekmektedir.

Taze ürün formu için 200 kg. (bütün, temizlenmiş, fileto vb. toplam miktarı oluşturur ayrı ayrı dikkate alınmaz.)

Dondurulmuş ürün formu için 200 kg. (bütün, temizlenmiş, fileto vb. toplam miktarı oluşturur ayrı ayrı dikkate alınmaz.)

İşlenmiş ürün formu için 100 kg. (füme, marine ve konserve ana grupları için ayrı ayrı dikkate alınır. Ancak, kendi içindeki çeşitlilikte dikkate alınmaz. Örneğin bir işletme hem füme hem marine hemde konserve ürün gönderecekse her biri için 50 kg. dikkate alınır. Ancak marine grup içindeki zeytinli, soslu, yağlı gibi içeriğe bağlı değişimler ayrı ayrı dikkate alınmaz.) 
EK-1
EK-2  
EK-3 
EK-4 
EK-5 

Bu Mevzuat İçin Tıklayınız.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Denetiminde Olan Ürünleri İthalatında Uygulanan Prosedürler

Resmi Gazete Tarihi: 31.12.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28868 (mükerrer)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ

(ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2014/5)

http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=9.5.19228&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; insan sağlığı ve güvenliği ile hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı yönünden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kontrolüne tâbi eklerdeki listelerde belirtilen ürünlerin ithalatına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimine tâbi tutulmak istenen eklerdeki listelerde yer alan ürünler ile 5 inci maddenin ikinci fıkrası dahilindeki ürünleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 28/1/2013 tarihli ve 2013/4284 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararının 4 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Ön bildirim

MADDE 4 – (1) Eklerdeki listelerden;

a) Ek-1/A ve ek-1/B'de belirtilen ürünler için, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Girişinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik,

b) Ek-2'de belirtilen ürünler için, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bitkisel Gıda ve Yem İthalatının Resmî Kontrollerine Dair Yönetmelik,

hükümlerine uygun olarak ön bildirim yapılması gerekir.

Uygunluk denetimi

MADDE 5 – (1) Ek-1/A, ek-1/B, ek-2, ek-3, ek-4, ek-5, ek-6 ve ek-7'de belirtilen ürünlerin ithalatında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ek-9'da yer alan Uygunluk Yazısı düzenlenir.

(2) Ek-5'te yer almayan ancak veteriner tıbbi ürün olan veya veteriner tıbbi ürün yapımında kullanılan hammadde ve yardımcı maddelerin ithalatında, ithalatçının talep etmesi ve ürünün mevzuatına uygun olması halinde ek-9'da yer alan Uygunluk Yazısı ithalatçıya iletilir.

(3) Uygunluk Yazısı başvurusunda istenen bilgi ve belgelerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ibrazı gerekir.

(4) Uygunluk Yazısı;

a) Ek-1/A ve ek-1/B'de yer alan ürünler için ithalatın yapılacağı gümrük idaresine,

b) Ek-2, ek-3, ek-4, ek-5, ek-6 ve ek-7'de yer alan ürünler için ithalatçıya,

iletilir.

(5) Bu Tebliğ kapsamında ithal edilmek istenen bir ürünün birden fazla listede yer alması durumunda, her ithalat işlemi için ilgili tüm mevzuata uygun olacak şekilde yalnızca bir Uygunluk Yazısı düzenlenir.

Uygunsuzluk Yazısı

MADDE 6 – (1) Ürünün ilgili mevzuata uygun olmadığının tespiti halinde, gerekçeli olarak ek-10'da yer alan Uygunsuzluk Yazısı düzenlenir. Uygunsuzluk Yazısı ilgili gümrük idaresine iletilir ve keyfiyet ithalatçıya veya temsilcisine bildirilir.

Veteriner Giriş Belgesi

MADDE 7 – (1) Ek–1/A ve ek–1/B'de yer alan ürünler için, Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Girişinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik ekinde yer alan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen Veteriner Giriş Belgesinin orijinali gümrük idarelerine bildirilir ve belgede belirtilen ilk varış yerine kadar sevkiyata eşlik eder.

(2) Ek-1/A ve ek-1/B'de yer alan ve 21/12/2011 tarihli ve 28149 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik kapsamındaki ürünlerin petrol sanayii, beşeri ilaç sanayii, sabun sanayii, kozmetik sanayii ve benzeri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca denetime tâbi olmayan sanayiilerde kullanılmak üzere ithal edilmesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan kontrollerde uygun bulunması durumunda Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Girişinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik ekinde yer alan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen Veteriner Giriş Belgesinin orijinali gümrük idarelerince aranır ve belgede belirtilen ilk varış yerine kadar sevkiyata eşlik eder.

Kontrol Belgesi

MADDE 8 – (1) Ek-1/A ve ek-3'te yer alan ürünlerin ithalatında Uygunluk Yazısı düzenlenmesi için ithalattan önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylanan Kontrol Belgesi aranır.

(2) Kontrol Belgesi alınması için ek-8'de yer alan Kontrol Belgesi formu, fatura veya proforma fatura ile ürünün özelliğine göre Kontrol Belgesi formunda belirtilen ilgili mevzuat uyarınca istenen diğer belgelerle birlikte ithalattan önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvurulur.

Kontrol Belgesinin geçerlik süresi

MADDE 9 – (1) Kontrol Belgesinin geçerlik süresi, düzenlendiği tarihten itibaren;

a) Ek-1/A'da yer alan ürünler için dört aydır. Ancak 15.04, 19.01, 19.02, 19.05, 20.04, 20.05, 2103.90.90, 21.04, 21.06, 2835.25.00.00.00 ve 2835.26.00.00.00 tarife pozisyonunda yer alan ürünler için on iki aydır.

b) Ek-3'te yer alan ürünler için altı aydır.

(2) Türkiye gümrük bölgesine geldikten ve Uygunluk Yazısı başvurusu yapıldıktan sonra Kontrol Belgesinin geçerlik süresi biten ürünlere ilişkin işlemler, Kontrol Belgesinin geçerlik süresi dikkate alınmaksızın tamamlanır.

Muafiyetler

MADDE 10 – (1) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine tâbi olması ve Uygunluk Yazısı düzenlenmesi kaydıyla, ek–1/A'da yer alan yarış ve gösteri amacıyla belirli bir süre kalmak üzere getirilen, üst düzey mülkî ve askeri erkâna hediye edilen, özel ve resmî hayvanat bahçelerinde sergilenmek amacıyla getirilen ve ülkemize bağış niteliğinde gelen hayvanlar ile üniversitelerin, bilimsel ve diğer araştırma kurumlarının bilimsel araştırmalarda kullanacağı hayvanlar için Kontrol Belgesi düzenlenmez.

(2) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine tâbi olması ve Uygunluk Yazısı düzenlenmesi kaydıyla, ek-1/A'da yer alan ve 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gıda ve Yemin Resmî Kontrollerine Dair Yönetmeliğin 27 nci maddesi kapsamındaki ürünler için Kontrol Belgesi düzenlenmez.

(3) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine tâbi olması kaydıyla, ek-1/A ve ek-1/B'de yer alan ve Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik kapsamındaki ürünlerin petrol sanayii, beşeri ilaç sanayii, sabun sanayii, kozmetik sanayii ve benzeri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca denetime tâbi olmayan sanayilerde kullanılmak üzere ithal edilmesi durumunda Uygunluk Yazısı ve/veya Kontrol Belgesi düzenlenmez.

(4) Eklerdeki diğer listeler kapsamında denetime tâbi olmaması kaydıyla, ithal edilmek istenen;

a) Ek–1/A ve ek–1/B'de yer alan ürünlerin Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik ile belirlenen hayvan ve ürünler kapsamı dışında olması,

b) Ek–2'de yer alan ürünlerin gıda ve yem sanayii dışında ve/veya karşılarında belirtilen amaçlar dışında kullanılacak olması,

c) Ek–4'te yer alan ürünlerin hayvan sağlığı amacı dışında kullanılacak olması,

ç) Ek–5'te yer alan ürünlerin veteriner tıbbi ürün ve veteriner tıbbi ürün imalinde kullanılan hammadde sanayiine verilmeyecek olması,

d) Ek–6'da yer alan hammaddelerin bitki koruma ürünü sanayiine verilmeyecek olması,

e) Ek–2, ek–5 ve ek–6'da yer alan ürünlerin laboratuvar analizinde kullanılacak olması,

f) Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilmiş olan diğer ürünlerden elde edilen ikincil işlem görmüş ürünlerin Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tâbi tutulması,

durumunda ön bildirim, Kontrol Belgesi ve/veya Uygunluk Yazısı düzenlenmez.

(5) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine tâbi olması ve Uygunluk Yazısı düzenlenmesi kaydıyla, ek-3'te yer alan ve EXPO 2016'da sergilenmek üzere getirilen ürünler için Kontrol Belgesi düzenlenmez.

Bilgi formu

MADDE 11 – (1) İthalatçı, ithalatın yapılmasından sonra en geç kırk beş gün içinde ek-11'de yer alan Bilgi Formunu gümrük beyannamesinin örneği ile birlikte;

a) Ek-5'te yer almayan ancak veteriner tıbbi ürün olan veya veteriner tıbbi ürün yapımında kullanılan hammadde ve yardımcı maddelerin veteriner tıbbi ürün izni olanlar tarafından ithal edilmesi,

b) Beşeri tıbbi ürün, bitki koruma ürünü veya bunların yapımında kullanılanlar hariç olmak üzere, ek-5'te yer alan ve yanında (*) işareti bulunan maddelerin 10 uncu maddenin dördüncü fıkrasının (ç) ve (e) bentleri kapsamında ithal edilmesi,

durumunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne iletir.

Gümrük işlemleri

MADDE 12 – (1) Eklerdeki listelerde yer alan ürünlerin ithalatında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen Uygunluk Yazısı gümrük idarelerince aranır.

(2) 10 uncu maddenin dördüncü fıkrasında yer alan muafiyetler kapsamında olduğu beyan edilen ürünlerin ithalatına gümrük idarelerince doğrudan izin verilir.

(3) Bir ürünün ilgili mevzuata uygun olmadığının tespiti ve bu hususun gerekçeli Uygunsuzluk Yazısı ile ilgili gümrük idaresine bildirilmesi halinde, ürünün ithaline gümrük idarelerince izin verilmez ve Uygunsuzluk Yazısı özet beyana ve taşıma belgesine iliştirilir.

(4) Uygunsuz çıkan ürün mahrecine iade edilir veya masrafları ürünün sahibine ait olmak üzere imha suretiyle tasfiye edilmek üzere gümrüğe terk edilir ya da ilgili mevzuat çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygun göreceği tedbirler alınır.

Yaptırımlar

MADDE 13 – (1) Bu Tebliğe aykırı hareket edenler, yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunanlar ile sahte belge kullananlar, ibraz edenler veya belgede tahrifat yapanlar hakkında;

a) 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun,

b) 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu,

c) 2013/4284 sayılı Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararının ilgili hükümleri ve ilgili diğer mevzuat hükümleri

uygulanır.

Yetki

MADDE 14 – (1) Bu Tebliğde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü yetkilidir.

Yürürlükten kaldırılan tebliğ

MADDE 15 – (1) 30/12/2012 tarihli ve 28513 ikinci mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2013/5) yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçiş süreci

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce çıkış ülkesinde ihraç amacıyla taşıma belgesine bağlanmış veya gümrük mevzuatı uyarınca gümrük idarelerine sunulmuş ürünlerin ithali, bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kırk beş gün süreyle 15 inci madde ile yürürlükten kaldırılan Tebliğe tâbidir. Ancak söz konusu işlemlere bu Tebliğin lehteki hükümleri de uygulanır.

(2) 15 inci madde ile yürürlükten kaldırılan Tebliğ kapsamında alınmış Kontrol Belgeleri, mezkûr Tebliğde belirtilen süre kadar geçerlidir.

Yürürlük

MADDE 16 – (1) Bu Tebliğ 1/1/2014 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ekonomi Bakanı yürütür.

YÖNETMELİK

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111217-8.htm

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

HAYVAN VE ÜRÜNLERİN ÜLKEYE GİRİŞİNDE ÖN BİLDİRİM VE

VETERİNER KONTROLLERİNE DAİR YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; veteriner kontrollerine tabi olan hayvan ve ürünlerin ülkeye girişinde, sevkiyattan sorumlu kişi veya ithalatçının sevkiyatın ülkeye varışından önce yapması gereken bildirime, veteriner kontrollerine ve veteriner giriş belgesinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, veteriner kontrollerine tabi olan hayvan ve ürünlerin ülkeye girişinde, ön bildirim, veteriner kontrolleri, veteriner giriş belgesinin düzenlenmesi, gümrük kontrolü altında olan hayvanlar ile veteriner onayını almış ancak halen gümrük gözetimi altında olan ürün sevkiyatlarında uygulanacak işlemler, yolcu beraberinde gelen veya özel kişilere küçük sevkiyatlar halinde gönderilen ürünlere ilişkin özel kurallar, kontrollerden sorumlu yetkili kurumlar arasında koordinasyon, veri tabanlarına erişim ve elektronik sertifikasyonun kullanımına ilişkin düzenlemeleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik;

a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 34 üncü maddesine dayanılarak,

b) Avrupa Birliğine Üçüncü Ülkelerden Gelen Hayvanların Bildirimi için Belge Sunulması ve Veteriner Kontrollerine İlişkin 282/2004/EC sayılı Komisyon Yönetmeliği ve Üçüncü Ülkelerden İthal Edilen Ürünlerde Sınır Kontrol Noktalarında Yürütülecek Veteriner Kontrollerine İlişkin 136/2004/EC sayılı Komisyon Yönetmeliğine paralel olarak,

hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) İkinci fıkrada yer alan tanımlara ilave olarak 5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlar da geçerlidir.

(2) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

a) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,

b) Belge kontrolü: Veteriner sağlık sertifikası ve sevkiyata eşlik eden diğer belgelerin kontrolünü,

c) Fiziksel kontrol: Paketleme ve sıcaklık kontrolleri ile numune alma ve laboratuvar testlerini de içerebilen sevkiyat üzerinde yapılan kontrolü,

ç) İthalatçı: Türkiye'ye ithalat için hayvanlardan ve ürünlerden sorumlu gerçek veya tüzel kişiyi,

d) Kimlik kontrolü: Veteriner sağlık sertifikası ve mevzuatın belirlediği sevkiyata eşlik eden diğer belgelerde beyan edilen bilgilerle sevkiyatın birbirini tutup tutmadığını anlamak amacıyla görsel olarak yapılan kontrolü,

e) Merkezi yetkili makam: Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,

f) Sevkiyat: Aynı tipten olan, aynı veteriner sağlık sertifikası veya ilgili mevzuatın öngördüğü başka bir belgenin eşlik ettiği, aynı nakliye vasıtaları ile taşınan ve aynı yabancı ülkeden/bölgeden gelen bir miktar ürünü,

g) Sevkiyattan sorumlu kişi: Gümrük mevzuatı uyarınca, sevkiyat ile ilgili gümrük mevzuatının kapsadığı çeşitli durumların gelişiminden sorumlu gerçek veya tüzel kişi ve bu kişinin bu Yönetmelik ile belirlenen kontrolleri ve/veya formaliteleri izleme sorumluluğunu üstlenen temsilcisini,

ğ) Veteriner giriş belgesi: Bu Yönetmeliğin Ek–1 ve Ek–2'sinde örnekleri verilen belgeleri,

h) Veteriner kontrolü: Veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğünde, merkezi yetkili makam tarafından yetkilendirilen ilgili personelin, hayvan ve insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak korumak amacıyla veteriner sınır kontrol noktalarında yürütülen belge, kimlik ve fiziksel kontrolleri kapsayan her türlü resmi kontrolü,

ı) Veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğü: Merkezi yetkili makam tarafından yetkilendirilmiş olan, hayvan, hayvansal ürünler ve hayvan hastalığı bulaştırma riski olan sap, saman gibi bitkisel ürünlerin ülkeye girişinde veteriner kontrollerinin yürütüldüğü gümrüklü saha içindeki doğrudan merkeze bağlı birimi,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Ön Bildirim ve Veteriner Kontrolleri

Hayvan ve ürünlerin girişinde veteriner giriş belgesi kullanılarak ön bildirim

MADDE 5 – (1) Veteriner kontrollerine tabi olan hayvan ve ürünlerin girişinde, sevkiyattan sorumlu kişi veya ithalatçı, hayvanlar için ülkeye tahmini varış zamanından en az bir iş günü öncesinde, ürünler için ülkeye varışından önce veteriner kontrollerinden sorumlu olan veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğüne söz konusu giriş ile ilgili bildirim yapmakla yükümlüdür. Ön bildirim, bu Yönetmeliğin Ek–1 ve Ek–2'sinde örnekleri verilen veteriner giriş belgeleri kullanılarak yapılır.

(2) Veteriner giriş belgesi, ulusal mevzuatta belirtilen sertifikasyona ilişkin genel kurallara uygun olarak düzenlenir.

(3) Veteriner giriş belgesi bir orijinal ve en az iki kopya olarak düzenlenir. Sevkiyattan sorumlu kişi veya ithalatçı, veteriner giriş belgesinin 1 inci bölümünü doldurur ve veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğüne iletir.

(4) Birinci ve üçüncü fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla, veteriner giriş belgesinde yer alan bilgiler, sevkiyatla ilgili yetkili makamların anlaşmasıyla, telekomünikasyon veya diğer elektronik veri aktarımı sistemleri yoluyla ön bildirime konu olabilir. Bu durumda, elektronik biçimde sağlanan bilgiler, model veteriner giriş belgesinin 1 inci bölümünde gerekli olan bilgiler ile tamamen aynı olmalıdır.

Veteriner kontrolleri

MADDE 6 – (1) Hayvanların veteriner kontrolleri ve laboratuvar analizleri Bakanlığın belirleyeceği usul ve esaslara göre yürütülür.

(2) Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelikte belirtilen belge kontrolleri bu Yönetmeliğin Ek-3'ünde belirtilen kurallara uygun olarak yürütülür.

(3) Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelikte belirtilen laboratuvar kontrolleri ve resmi numunelerin analizleri bu Yönetmeliğin Ek-4'ünde belirtilen kurallara uygun olarak yürütülür.

(4) Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin veteriner kontrollerini düzenleyen maddesinde ve Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin veteriner kontrollerini düzenleyen maddesinde belirtilen veteriner kontrollerini takiben, veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğünde kontrolleri yürüten resmi veteriner hekim, veteriner giriş belgesinin 2 nci bölümünü kontrollerin sonucuna göre doldurur ve imzalar. Hayvanlar için, sevkiyatın reddedilmesi durumunda, veteriner giriş belgesinin 3 üncü bölümünde yer alan “Geri gönderme bilgileri” kısmı zaman geçmeden doldurulur ve yazılı veya elektronik ortamda merkezi yetkili makama ve diğer veteriner sınır kontrol noktası müdürlüklerine acilen gönderilir.

(5) Veteriner giriş belgesinin 1 ve 2 nci bölümleri eksiksiz olarak doldurulur ve imzalanır.

(6) Resmi veteriner hekim, sevkiyattan sorumlu kişi veya ithalatçı, sevkiyat hakkında verilen kararı, veteriner giriş belgesinin orijinalini sunmak veya elektronik olarak göndermek suretiyle gümrük idarelerine bildirir.

(7) Orijinal veteriner giriş belgesi, gümrük işlemleri bitirildikten sonra, belgede belirtilen ilk varış yerine kadar sevkiyata eşlik eder.

(8) Veteriner giriş belgesinin bir kopyası veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğündeki resmi veteriner hekim tarafından saklanır.

(9) Veteriner giriş belgesinin ve veteriner sağlık sertifikasının bir kopyası, sevkiyattan sorumlu kişi veya ithalatçıya verilir.

(10) Veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğündeki resmi veteriner hekim tarafından, veteriner giriş belgesinin kopyası, ihracatçı ülke tarafından düzenlenen ve sevkiyata eşlik eden veteriner sağlık sertifikası ve belgelerin orijinali üç sene saklanır. Bununla birlikte; transit geçişte veya aktarmada son varış yeri ülkemiz dışı olan hayvanlar için, gelişte hayvanlara eşlik eden orijinal veteriner belgeleri seyahatleri süresince hayvanlara eşlik eder ve sadece kopyaları veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğünde saklanır. Transit geçişte veya Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin serbest bölgelere veya gümrük antrepolarına ürünlerin girişi ve çıkışını düzenleyen maddesine veya gemi kumanyacılığını düzenleyen maddesine göre onaylanmış antrepolarda depolanmada son varış yeri ülkemiz dışı olan ürünlerin sevkiyatları için, gelişte sevkiyatlara eşlik eden orijinal veteriner belgeleri seyahatleri süresince sevkiyatlara eşlik eder ve sadece kopyaları veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğünde saklanır.

Gümrük kontrolü altında olan hayvanlara uygulanacak işlemler

MADDE 7 – (1) Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin veteriner kontrollerini düzenleyen maddesine göre ülkeye giriş yapan kimlik ve/veya fiziksel kontrollerden geçirilmesi zorunlu olmayan hayvanlar ile ilgili olarak; belge kontrollerinin uygun olması şartıyla giriş veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğündeki resmi veteriner hekim, varış yerinde bulunan veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğündeki resmi veteriner hekime sevkiyat ile ilgili bilgileri elektronik olarak zaman geçmeden haber verir. Varış yerinde bulunan veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğündeki resmi veteriner hekim, hayvanların ithalat onayı ile ilgili kararı içeren veteriner giriş belgesini düzenler. Sevkiyatın, fiili ithalatın yapılacağı veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğüne gelmemesi veya nicelik ve nitelik olarak bir uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, fiili ithalatının yapılacağı veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğündeki resmi veteriner hekim veteriner giriş belgesinin 3 üncü bölümünü doldurur.

(2) Hayvanların ülkemiz toprakları üzerinden transit geçmesi durumunda, ithalatçı veya sevkiyattan sorumlu kişi, çıkış veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğündeki resmi veteriner hekime sevkiyat hakkında tüm bilgileri sunmak zorundadır. Çıkış veteriner sınır kontrol noktası müdürlüklerindeki resmi veteriner hekim, veteriner giriş belgesinin 3 üncü bölümünü doldurur ve zaman geçirmeden sevkiyatın giriş yaptığı veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğüne haber verir.

Veteriner onayını almış ancak halen gümrük gözetimi altında olan ürün sevkiyatlarında uygulanacak işlemler

MADDE 8 – (1) Veteriner onayı almış ancak halen gümrük gözetimi altında olan ve daha sonra piyasaya sunulacak ürünlerde ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralar uygulanır.

(2) Orijinal veteriner giriş belgesi, sevkiyattan sorumlu kişi tarafından gümrük işlemlerinin bitirilmesi talep edilene kadar gümrük gözetimi altında bulunan sevkiyata eşlik eder.

(3) İlk gümrük işlemlerinin bitirilmesi için sevkiyattan sorumlu kişi, sevkiyatın bulunduğu ilgili gümrük idaresine veteriner giriş belgesinin orijinalini sunar. Bu işlem Bakanlık onayına tabi olarak elektronik olarak da yapılabilir.

(4) Üçüncü fıkrada belirtilen gümrük işlemlerinin bitirilmesi talep edildiğinde işletmeden sorumlu işletmeci:

a) Sevkiyata eşlik eden veteriner giriş belgesinin bir kopyasını saklar.

b) Sevkiyatın teslim alınma tarihinin kaydını tutar.

c) Gümrük işlemlerinin bitirilme tarihinin veya eğer sevkiyat 9 uncu maddede belirtildiği gibi parçalara bölünürse gümrük işlemlerinin bitirilme tarihlerinin kaydını tutar.

Gümrük gözetimi altında parçalara bölünen ürün sevkiyatlarına uygulanacak işlemler

MADDE 9 – (1) 8 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen sevkiyat parçalara bölünürse, veteriner giriş belgesinin orijinali, ilgili gümrük idaresine sunulur. Veteriner giriş belgesinin bir kopyası sevkiyatın bölündüğü işletmede kalır.

(2) Birinci fıkrada belirtilen işletmeden sorumlu veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğü, her bir sevkiyata eşlik etmek üzere orijinal veteriner giriş belgesinin bir fotokopisini değişen miktar veya ağırlığı belirterek düzenler.

(3) Sevkiyatın bölündüğü işletmeden sorumlu işletmeci, sevkiyatın diğer bölümlerinin izlenebilirliğini sağlamak için kayıtları tutar.

(4) Kayıtlar ve veteriner giriş belgesinin kopyaları 3 yıl boyunca saklanır.

Yolcu beraberinde gelen veya özel kişilere küçük sevkiyatlar halinde gönderilen ürünlere ilişkin kurallar

MADDE 10 – (1) Yolcu beraberinde gelen veya özel kişilere küçük sevkiyatlar halinde gönderilen hayvansal ürün miktarları ve ayrıntılı kurallar Bakanlıkça belirlenir.

Belirli bitkisel ürünlerde veteriner kontrolleri

MADDE 11 – (1) Sap ve saman, 6 ncı maddenin ikinci fıkrasında belirtilen belge kontrolleri ve gerektiğinde 6 ncı maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen laboratuvar kontrolleri ile Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin Ek-1'inde belirtilen diğer fiziksel kontrollere tabi tutulur.

(2) Bu Yönetmeliğin şartları, özellikle menşeleri ve sonraki varış yerleri dikkate alınarak enfeksiyöz veya bulaşıcı hayvan hastalıklarını yayma riski bulunan tüm sap ve samana uygulanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kontrollerden Sorumlu Yetkili Kurumlar Arasında Koordinasyon,

Veri Tabanlarına Erişim ve Bilgi Teknolojisi Sistemlerinin

Entegrasyonu, Elektronik Sertifikasyonun Kullanımı

Kontrollerden sorumlu yetkili kurumlar arasında koordinasyon

MADDE 12 – (1) Ülkeye giriş yapan tüm hayvan ve hayvansal ürünlerin veteriner kontrolünden geçmesini sağlamak amacıyla, Bakanlık ve resmi veteriner hekimler, hayvan ve hayvansal ürünlere ilişkin tüm ilgili bilgilerin paylaşımı konusunda, kontrollerden sorumlu diğer ilgili kurumlar ile koordinasyon sağlar. Bu bilgiler özellikle aşağıdaki hususları kapsar:

a) Gümrük idarelerine verilecek bilgiler,

b) Gemi, tren veya uçak manifestolarına ilişkin bilgiler,

c) Karayolu, demiryolu, liman veya havalimanı ticari operatörlerine verilecek bilgiler.

Veri tabanlarına erişim ve bilgi teknolojisi sistemlerinin entegrasyonu

MADDE 13 – (1) 12 nci maddenin uygulanması amacıyla, Bakanlık ve gümrük idareleri veri tabanları veya bununla ilgili kısımlarını karşılıklı erişime açar.

(2) Uygun veri güvenliğine tabi olarak, bilgi akışını hızlandırmak amacıyla, Bakanlığın kullandığı bilgi teknolojileri sistemi mümkün olduğunca ve gerektiğinde gümrük idareleri ve diğer ticari operatörlere entegre olmalıdır.

Elektronik sertifikasyonun kullanımı

MADDE 14 – (1) Bakanlığın uygun görmesi halinde, bu Yönetmelikte tanımlanan çeşitli durumlarda belirlendiği gibi, veteriner giriş belgesinin oluşturulması, kullanımı, aktarımı ve depolanması elektronik olarak yapılabilir. Bilgiler, yetkili kurumlar arasında bilgi değişim sistemi yoluyla aktarılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Veteriner kontrolleri, ülkeye girişte veteriner sınır kontrol noktası müdürlüklerinin bulunmadığı yerlerde, yeterli veteriner sınır kontrol noktası müdürlükleri kuruluncaya kadar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte belirlenen gümrük giriş kapılarında Bakanlıkça yetkilendirilen il müdürlükleri tarafından yürütülür.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız. (Veteriner Giriş Belgesi)