2010/6 Sayılı “Yurt Dışı Birim Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Tebliğ'de değişiklik yapılmasına dair 2014/3 sayılı Tebliğ
12/12/2014 tarih ve 29203 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.Söz konusu değişikliklerden önem arz edenler aşağıda yer almaktadır.
- Kira desteğine konu yurt dışı birimlere ürün teşhir serası/tarlası ibaresi ilave edilmiştir.
- Kira desteğinden yararlanılabilecek birim sayısı 15 adet iken 25 adete çıkartılmıştır.
- Bir markaya ilişkin, yurt içi marka tescil belgesine sahip şirket ile organik bağ olan (en az Q oranında yurt dışı tanıtım faaliyetini gerçekleştiren yurt içi şirkete ortak olması) şirket tarafından gerçekleştirilen yurt dışı tanıtım faaliyetleri destek kapsamına alınmıştır.
- Bahse konu Tebliğ'e Türkiye Ticaret Merkezlerinin Desteklenmesine ilişkin hükümler ilave edilmiştir.
- Türkiye Ticaret Merkezi: Kuruluş ve işleyişine ilişkin usul ve esasları Bakanlıkça belirlenen, işletici şirket tarafından yurt dışında açılan, Kullanıcı Şirketlerin Türkiye'de üretilen ürünlerinin tanıtım ve pazarlanmasında etkinlik sağlanması amacıyla mağaza/ofis/depo/showroom birimlerini bulunduran ve danışmanlık/ iş geliştirme hizmetlerinin sunulduğu merkezlerdir.
- Kullanıcı Şirket: Türkiye Ticaret Merkezinde faaliyet gösteren Türkiye'de yerleşik ihracatçı şirketler ile bu şirketlerin organik bağı bulunan yurt dışında yerleşik şirketleri/şubeleri/temsilcilikleridir.
- Türkiye Ticaret Merkezinin destek kapsamına alınması için; TİM tarafından, TİM'in Türkiye'de kurduğu şirket tarafından veya TİM ile diğer İşbirliği Kuruluşu/Kuruluşları ortaklığında Türkiye'de kurulan şirket tarafından, bir projeyle Bakanlığa başvurulması ve projenin Bakanlıkça uygun bulunması gerekir.
- Türkiye Ticaret Merkezlerinin brüt kira giderleri (net kira ve vergiler) ` oranında ve Türkiye Ticaret Merkezi başına yıllık en fazla 1,5 milyon ABD Doları'na kadar desteklenir.
- Türkiye Ticaret Merkezinin İşletici Şirket tarafından satın alınması durumunda, satın alma bedelinin `'ı en fazla 6 milyon ABD Doları'na kadar desteklenir.
- Türkiye Ticaret Merkezinin yurt dışı tanıtım harcamaları, ` oranında ve yıllık en fazla 300.000 ABD Doları'na kadar desteklenir.
- Türkiye Ticaret Merkezinde İşletici Şirket tarafından, Bakanlıkça belirlenecek koşullara uygun olarak istihdam edilen en fazla 10 kişinin brüt ücreti, ` oranında ve yıllık toplam en fazla 500.000 ABD Doları'na kadar desteklenir.
-Türkiye Ticaret Merkezine ilişkin kira, tanıtım ve istihdam giderleri 5 yıl süreyle desteklenir. İlk 5 yıllık performansı olumlu bulunan Türkiye Ticaret Merkezine Bakanlıkça 5 yıla kadar ilave destek süresi verilebilir.
- Türkiye Ticaret Merkezine ilişkin tüm destek ödemeleri, TİM'e ya da Türkiye'de kurulan şirkete yapılır.
-Türk Ürünlerinin Yurt Dışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY®nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2006/4) çerçevesinde destek kapsamına alınmış olan şirketler ve markalar, bu Tebliğin hükümlerinden yararlanamaz. Ancak, 2006/4 sayılı Tebliğ çerçevesinde destek kapsamına alınmış olan şirketler ve markalar Türkiye Ticaret Merkezlerinde yer alabilir.
- Marka tescil harcamaları için başvuru süresi ödeme tarihinden itibaren 6 ay olarak düzenlenmiş olup, bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce gerçekleştirilen marka tescil harcamaları için 6 aylık başvuru süresinin başlangıç tarihi bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarih olarak belirlenmiştir.
Tebliği İndirmek İçin Lütfen Tıklayın