Dış Ticarette Kullanılan Dolaşım ve Menşe Belgeleri
İhracatçılarımızın kullandıkları tüm Dolaşım ve Menşe Belgelerinin uluslararası kurallara göre basım ve Odalara dağıtım yetkisi, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Birliğimize verilmiştir. Söz konusu kanunun 56 ncı maddesi (y) fıkrasında, “Uluslararası anlaşmalar gereği, elektronik ortam dahil TIR ve ATA karneleri, menşe şahadetnameleri, dolaşım belge ve sertifikalarının basımı, dağıtımı ve uygulamalarına ilişkin hizmetler ile EAN-UCC çizgi kod sistemine ilişkin çalışmalar yürütmek” hükmü yer almaktadır. Bu maddeye istinaden Birliğimiz, ihracatta kullanılan tüm Dolaşım ve Menşe Belgelerinin basım işlerini yürütmekte ve Odalara dağıtımını gerçekleştirmektedir.
Aynı kanunun 26 ncı Maddesinin (o) fıkrasında, “TIR karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN-UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgeler” Odalarca düzenlenecek veya onaylanacak belgeler olarak belirtilmiştir. Bu maddeye istinaden dolaşım ve menşe belgelerinin firmalara satışı ve onayı, Odalarımız tarafından yapılmaktadır.
Birliğimiz tarafından basımı ve dağıtımı, Odalarımız tarafından satışı ve onayı yapılan söz konusu belgelere ait bilgiler aşağıdadır:
- A.TR Dolaşım Belgesi
A.TR Dolaşım Belgesi, Gümrük Birliği Gümrük Bölgesinin Türkiye ve Topluluk Gümrük Bölgelerini oluşturan iki parçası arasında doğrudan nakledilen serbest dolaşımda bulunan işlenmiş tarım ürünleri ile sanayi ürünleri için düzenlenir. Türkiye ve Toplulukta serbest dolaşımda bulunan eşyanın Katma Protokolde öngörülen tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, ihracatçı firmalarımız veya ihracatçı firmalarımızın gümrük beyannamesini imzalamaya yetkili kanuni temsilcisi gümrük müşavirleri tarafından düzenlenip yetkili kuruluşlarca onaylanan ve gümrük idarelerince vize edilen bir belgedir. Bu belge ile, ihracatçı ülke ithalatçı ülke nezdinde gümrük vergisi muafiyeti sağlamaktadır.
Yukarıda da ifade edildiği üzere, A.TR Dolaşım Belgesi, Türkiye'den Topluluğa veya Topluluktan Türkiye'ye doğrudan nakledilen eşya için düzenlenir. Üçüncü ülkeler üzerinden geçici depolama ve aktarma işlemine konu olan eşya, transit geçtiği veya depolandığı ülkenin gümrük yetkililerinin gözetimi altında olması ve boşaltma, tekrar yükleme işlemleri dışında bir işlemden ya da ürünleri iyi koşullarda saklamaya yönelik işlemler dışında bir işlemden geçmemiş olması ve Türkiye veya Toplulukta düzenlenen tek bir taşıma belgesi düzenlenmesi halinde doğrudan nakledilmiş sayılır.
Serbest dolaşımdaki eşya, tümüyle Türkiye veya Topluluk'ta elde edilmiş olan ya da tamamı veya bir kısmı üçüncü ülkeler menşeli olup Türkiye ya da Toplulukta ithal işlemleri tamamlanmış, gerekli gümrük vergisi, eş etkili vergi ve resimleri tahsil edilmiş, bu vergi ve resimleri tam veya kısmi bir iadeden yararlanmayan eşya olarak tanımlanır.
İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri, Ticaret/Sanayi Odaları ve TESK, A.TR Dolaşım Belgelerinin satış ve onay işlemleriyle yetkilendirilmişlerdir.
- Basitleştirilmiş Usulde Düzenlenen A.TR Dolaşım Belgesi
Basitleştirilmiş Usule Göre Düzenlenen A.TR Dolaşım Belgesi, Bakanlıkça yetki verilen kişi ve kuruluş tarafından düzenleme ve onay işlemleri yapılmaksızın ve vize işlemi için gümrük idarelerine ibraz edilme zorunluluğu olmaksızın, onaylanmış ihracatçı yetkisi kapsamında, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası veya Onaylanmış Kişi Statü Belgesi sahibi firmalarca düzenlenip, vize işlemi yapılan bir belgedir. Onaylanmış İhracatçı yetkisi tanınan ve aynı zamanda Onaylanmış İhracatçı Yetki Numarasına sahip firmalar tarafından sözkonusu belgeler düzenlenmekte ve vize işlemi yapılmaktadır. Vize işlemi, onaylanmış ihracatçı yetki numarasını da içerecek şekilde mevzuatta belirlenen formata uygun olarak onaylanmış ihracatçı tarafından yapılan kaşenin, belgenin 12 numaralı gümrük vizesi bölümünde yer alan ihracatçı mührüne tatbik edilmesi suretiyle gerçekleştirilir. Basitleştirilmiş işlem kapsamında düzenlenecek A.TR Dolaşım Belgelerinin şekil şartları ve içerdiği bilgiler bakımından usulüne uygun olarak düzenlenmesi hususundaki sorumluluk onaylanmış ihracatçı yetkisine sahip firmalara aittir.
- EUR.1 Dolaşım Belgesi
Tercihli menşe kuralları çerçevesinde Serbest Ticaret Anlaşması yaptığımız ülkelere ihraç edilen eşya ile Avrupa Topluluğuna ihraç edilen tarım ürünleri ve Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) ürünlerinin tercihli rejimden faydalanmasını sağlamak üzere; muhteviyatı eşyanın ilgili anlaşma kuralları çerçevesinde menşeli olduğunu gösteren belgedir. Ticaret Bakanlığı tarafından yetki verilen kurum ve kuruluşlarca düzenlenip gümrük idarelerince vize işlemi yapılmaktadır.
İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri, Ticaret/Sanayi Odaları ve TESK, EUR.1 Dolaşım Belgelerinin satış ve onay işlemleriyle yetkilendirilmişlerdir.
- EUR-MED Dolaşım Belgesi
Pan-Avrupa-Akdeniz Menşe Kümülasyonu (PAAMK) sistemi çerçevesinde kullanılan menşe ispat belgesidir. PAAMK sistemi; AB-EFTA-Türkiye ve bazı Akdeniz ülkelerinin dahil olduğu bir çapraz kümülasyon sistemidir.
İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri, Ticaret/Sanayi Odaları ve TESK, EUR-MED Dolaşım Belgelerinin satış ve onay işlemleriyle yetkilendirilmişlerdir.
- D-8 Menşe İspat Belgesi
D-8 üyesi devletler arasında Tercihli Ticaret Anlaşması'nı onaylayan 6 ülke (İran, Malezya, Nijerya, Türkiye, Endonezya, Pakistan) arasında tercihli ticaret kapsamında yapılacak ticarette 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren D-8 Menşe İspat Belgesi'nin kullanılmaktadır. 252 Odamız D-8 Menşe İspat Belgelerinin satış ve onay işlemlerini yapabilmektedir.
İhracat Beyannamesine bağlı D-8 Menşe İspat Belgesi elektronik olarak düzenlenmeye başlanmıştır.
- Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM A) Belgesi
Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS)'nin sağladığı tek taraflı tavizli rejimden yararlanmak üzere, Gelişme Yolundaki Ülkeler veya En Az Gelişmiş Ülkelerden taviz tanıyan ülkelere yapılacak ihracatta Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) düzenlenmektedir. Ülkemiz bu sistem çerçevesinde ABD, Avustralya, Kanada, Japonya, Yeni Zelanda, Rusya, Belarus ve Ukrayna tarafından tanınan tavizlerden yararlanmaktadır. 87 Odamız FORM-A Belgelerinin satış ve onay işlemleriyle yetkilendirilmişlerdir.
8 Nisan 2020 tarihinden itibaren ihracat işlemlerinde düzenlenen tüm FORM-A Belgeleri elektromik ortamda düzenlenmeye başlanmıştır.
- Menşe Şahadetnamesi
Eşyanın tercihli olmayan menşe kurallarına göre menşe statüsünü kanıtlayan bir belgedir. 252 Odamız Menşe Şahadetnamelerinin satış ve onay işlemlerini yapabilmektedir.
8 Nisan 2020 tarihinden itibaren ihracat işlemleri için düzenlenen Menşe Şahadetnamesi MEDOS üzerinden düzenlenmeye başlanmıştır.
- İran Menşe İspat Belgesi
Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında tercihli ticarete konu edilecek eşya için ikili kümülasyon esaslarına göre tercihli rejimden yararlanmak üzere düzenlenen menşe ispat belgesidir. 252 Odamız İran Menşe İspat Belgelerinin satış ve onay işlemlerini yapabilmektedir.
İhracat Beyannamesine bağlı D-8 Menşe İspat Belgesi 1 Ocak 2019'dan itibaren MEDOS'ta elektronik olarak düzenlenmeye başlanmıştır.
- Malezya Menşe Belgesi
Türkiye Malezya arasında imzalanan “Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması” kapsamında tercihli ticarete konu edilecek eşya için ikili kümülasyon esaslarına göre tercihli rejimden yararlanmak üzere düzenlenen menşe ispat belgesidir. 252 Odamız Malezya Menşe Belgelerinin satış ve onay işlemlerini yapabilmektedir.
İhracat Beyannamesine bağlı D-8 Menşe İspat Belgesi 1 Ocak 2019'dan itibaren MEDOS'ta elektronik olarak düzenlenmeye başlanmıştır.
- TR-AZ Menşe İspat Belgesi
TR-AZ Menşe İspat Belgesi, Türkiye ile Azerbaycan arasında 25 Şubat 2020 tarihinde imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında bulunan eşyanın tercihli ticaretten faydalanmak üzere düzenlenen ve söz konusu anlaşma kuralları çerçevesinde eşyanın tercihli menşe statüsünü belirleyen bir menşe ispat belgesidir. TR-AZ Menşe İspat Belgesi Türkiye Cumhuriyeti İle Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Tercihli Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik ekinde yer almaktadır.
İhracat Beyannamesine bağlı TR-AZ Menşe İspat Belgesi MEDOS'ta elektronik olarak düzenlenmektedir.
- IPA Türk Malı Belgesi
AB Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Fonları İhaleleri kapsamında kullanılan Türk Malı Belgesi, Avrupa Birliği ihalelerine katılacak firmalar için, hizmet sürecinde kullanacakları ürünlerinin Türk menşeli olduklarını ispat etmelerini sağlamaktadır. Bu belgenin hazırlanması, basımı ve dağıtımı görevi TOBB'a mülga Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından verilmiştir. 252 Odamız IPA Türk Malı Belgesi'nin satış ve onay işlemleriyle yetkilendirilmiştir.
Bağlayıcı Tarife ve Menşe Bilgisi
BTB hakkında:
Bağlayıcı Tarife Bilgisi,
- Yasal kesinliği temin eden bir ticareti kolaylaştırma önlemidir.
- 6 Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından verilir.
- Türkiye sınırları içinde bağlayıcıdır.
- BTB verilme usul ve esasları Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenir.
- BTB, verildiği tarihten itibaren tüm gümrük idarelerinde 6 yıl boyunca geçerlidir.
- BTB, gümrük idaresinin internet ve intranet sayfalarından ulaşılabilir niteliktedir.
Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Hakkında
- Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) ne demektir?
- BTB hangi amaçlarla verilir?
- Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) hangi yararları sağlar?
- BTB hakkında:
- Her eşya için BTB düzenlenir mi?
Bağlayıcı Tarife Bilgisi Arama ve Başvuru : https://uygulama.gtb.gov.tr/BTBBasvuru/AnaSayfa
Bağlayıcı Tarife Bilgisi Başvurusu
Bağlayıcı Tarife Bilgisi Arama
Bağlayıcı Tarife Bilgisi Geçerli Kayıtlar
https://uygulama.gtb.gov.tr/BTBBasvuru/Btbler
Bağlayıcı Tarife Bilgisi Bağlayıcı Tarife Bilgisi, eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı talebi üzerine Müsteşarlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Müsteşarlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince (Ankara, İstanbul, İzmir, İzmit, Bursa, Mersin Bölge Müd.) verilen idari karardır. Bağlayıcı Tarife Bilgisi 10 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliğ uyarınca gerekli bilgi ve belgelerin ibrazı halinde talep edene ücretsiz olarak verilir. Bununla birlikte, özellikle eşyanın kimyevi tahlili veya ekspertizi ya da talep edene geri gönderilmesi nedeniyle gümrük idarelerince yapılan masraflar talepte bulunan tarafından karşılanır. BTB, 6 yıl süre ile geçerlidir. BTB uygulamasının amaçları şunlardır:
BTB Başvurusu Nasıl Yapılır?
BTB başvuruları aşağıdaki bilgi ve belgeleri içermelidir;
BTB Reddedilmesi Durumları Bağlayıcı Tarife Bilgisi başvurusu fiilen tasarlanan bir ithalat ya da ihracat işlemine dayanmıyorsa reddedilir. Gümrük Yönetmeliğinin (Ek-23)'de yer alan Laboratuar Tahliline Tabi Tutulacak Eşya Listesi'nde kayıtlı eşya için BTB başvurusu yapılamaz. Bu listede kayıtlı bir eşya için olduğunun sonradan anlaşılması halinde başvuru reddedilir. Gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmuş eşyaya ait belgelerle BTB talebinde bulunulamaz. Bu çeşit belgeler kullanılarak başvuruda bulunulan eşyalar için BTB verildiği sonradan tespit edilirse söz konusu BTB verildiği tarihten başlayarak hükümsüzdür. Bu şekilde hükümsüz hale gelen BTB'nin hak sahibi için 4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesi birinci fıkrası hükmü uygulanır. Marka, model adı, seri numarası ve ürün kodu gibi eşyanın ticari tanımlamasına yarayacak bilgileri haiz olmayan veya nihai şeklini almamış eşyaya dair başvurular ile demonte hale getirilen eşyaya ilişkin birden fazla BTB talebi şeklinde yapılan başvurular reddedilir. BTB başvurusuna konu olabilecek eşya için BTB başvurusu yapılması esastır. Ancak, başvuru konusu eşyanın BTB kapsamına girmediğinin sonradan anlaşılması halinde, mevcut BTB başvurusu 7/11/2008 tarihli ve 27047 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Tarife) (Seri No: 11) hükümlerine göre değerlendirilir. Bağlayıcı Tarife Bilgisinin, başvuru alındıktan sonra 3 ay içinde başvuru sahibine bildirilmesi mümkün olmadığı takdirde, gümrük idaresi bu sürenin bitiminden önce, gecikmenin nedenini açıklayarak bilginin verilmesi için gerekli gördüğü ek süreyi belirtir. Bağlayıcı Tarife Bilgisinden sadece hak sahibi yararlanabilir. Soru: Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde kullanılan 12 rakamlı kodun ismi nedir ve bu sayılar ne anlama gelmektedir? Cevap: TGTC'de kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP)'dur. Bu kodun ilk 6 rakamı Dünya Gümrük Örgütü'ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem (Harmonized System-HS) Nomanklatürü kodunu, 7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür (Combined Nomenclature-CN) kodunu, 9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamalarımız nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodlarını, 11-12 inci rakamlar ise istatistik kodlarını göstermek için kullanılmaktadır. Örnek: 540761 90 90 11 Soru: Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) nedir? Cevap: BTB, eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır. Soru: BTB talebi ücretli midir? Cevap: BTB talep edene ücretsiz olarak verilir. Bununla birlikte, özellikle eşyanın kimyevi tahlili veya ekspertizi ya da talep edene geri gönderilmesi nedeniyle gümrük idarelerince yapılan masraflar talepte bulunan tarafından karşılanır. Soru: BTB Başvuru Formu nasıl temin edilebilir? Cevap: BTB başvurusu Gümrük Yönetmeliğinin 1 nolu ekinde yer alan başvuru formu örneğine uygun bir form ile yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılır. Soru: BTB başvurusu nereye yapılır? Cevap: BTB başvurusu, BTB Başvuru Formu ile yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılır. Halihazırda BTB düzenleme yetkisi, gümrük laboratuarı bulunan İstanbul, Ege, Orta Anadolu, Orta Akdeniz, Doğu Marmara, ve Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine verilmiştir. Soru: BTB başvuruları hangi bilge ve belgeleri içermelidir? Cevap: BTB başvuruları aşağıdaki bilgi ve belgeleri içermelidir: a) Hak sahibinin adı ve adresi, b) Başvuran kişinin hak sahibi olmaması durumunda başvuranın adı ve adresi, c) Eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli'ndeki yerinin belirlenmesini sağlayacak ayrıntılı tanımı, ç) Sınıflandırılacak eşyanın hak sahibince daha önce ithal veya ihraç edilmiş olması halinde buna ilişkin gümrük beyanname ve eklerinin fotokopisi, d) Eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli'ndeki yerinin doğru şekilde saptanmasında gümrük idaresine yardımcı olacak eşyaya ait numuneler, fotoğraflar, planlar, krokiler ya da mevcut diğer belgeler (yabancı dilde basılmış olanlarının yeminli tercüme bürolarınca onaylı tercümeleri), e) Eşyanın ithalatı ya da ihracatının fiilen tasarlandığını tevsik edici (evvelce bir gümrük beyanında kullanılmamış) belgeler (proforma fatura, eşyanın alımı veya satımı üzerine bağlayıcı sözleşme v.b), f) Gizli tutulması istenilen hususlar varsa bunlara ilişkin bilgi. Soru: BTB'den kim, kaç yıl süre ile yararlanabilir? Cevap: Bağlayıcı tarife bilgisinden sadece hak sahibi yararlanabilir. BTB, gümrük idarelerini hak sahibine karşı sadece eşyanın tarife pozisyonu konusunda ve yalnızca bilginin verildiği tarihten sonra tamamlanacak gümrük işlemlerine konu olan eşya için bağlar. Bunun için bilgi alan kişinin gümrük işlemleri sırasında beyan edilen eşya ile verilen bilgide tanımlanan eşya arasında her bakımdan uygunluk bulunduğunu kanıtlaması zorunludur. BTB veriliş tarihinden itibaren 6 yıl geçerlidir. Soru: BTB hangi durumda iptal edilir? Cevap: Talep edenin verdiği yanlış ve eksik bilgiye dayanan BTB iptal edilir. İptal, iptal kararının verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder. Soru: BTB, hangi durumlarda geçerliliğini yitirir? Cevap: BTB; a) Türk Gümrük Tarife Cetvelinde değişiklik yapılması ve verilen bilginin söz konusu değişiklikle getirilen hükümlere uymaması, b) Dünya Gümrük Örgütünün uymakla yükümlü bulunduğumuz nomanklatür, izahname ve tarife pozisyonlarına ilişkin kararlarındaki bir değişikliğe uymaması, c) BTB'nin iptal edildiğinin veya değiştirildiğinin bilgi verilen kişiye tebliğ edilmesi, durumlarında geçerliliğini yitirir. Soru: Geçerliliğini yitiren BTB kullanılabilir mi? Cevap: Yanlış veya eksik belge ve bilgiye dayanması dışındaki nedenlerle geçerliliğini yitiren BTB'nin hak sahibi, söz konusu bilgiye dayanarak ve bu bilginin geçerliliğini yitirmesinden önce ilgili eşyanın alımı veya satımı üstüne bağlayıcı sözleşmeler yaptığını kanıtladığı takdirde, geçerliliğini yitiren tarife bilgisini, geçerliliğin sona erdiği tarihten itibaren 6 aylık süre boyunca kullanabilir. Gümrük işlemleri sırasında söz konusu ürünler için bir ithalat, ihracat ya da ön izin belgesinin gümrük idaresine ibraz edilmesi halinde, bu belgenin geçerlilik süresi esas alınır. Soru: AB üyesi ülkeler ile 3 üncü ülkelerin kullandığı tarife pozisyonlarının (fatura, taşıma belgesi vb. belgeler üzerinde yer alan) ülkemiz açısından herhangi bir bağlayıcılığı var mıdır? Cevap: Bu belgeler üzerinde yer alan tarife pozisyonları, ülkemiz açısından herhangi bir bağlayıcılığa sahip olmamakla birlikte söz konusu belgeler muhteviyatı eşyanın tarife pozisyonunun tespiti esnasında yol gösterici olarak kullanılmaktadır. Türkiye'nin de taraf olduğu Armonize Mal Tanımı ve eşya kodlanmasına ilişkin uluslar arası sözleşmeyi kullanan tüm ülkelerde tarife pozisyonlarının ilk 6 hanesinin, AB üyesi ülkelerde ise eşyanın tarife pozisyonunun ilk 8 hanesinin aynı olması gerektiği unutulmamalıdır. Soru: Halen yürürlükte olan Türk Gümrük Tarife Cetveli'ne nasıl erişilebilinir? Cevap: Genel Müdürlüğümüze ait ggm.gtb.gov.tr adresinde yer alan "Bilgi Bankası" başlığı altında "Tarife Cetveli" ikonu seçilmek suretiyle yürürlükte olan TGTC'ye fasıl bazında ulaşmak ve buradan indirmek mümkündür. Soru: Düzenlenen Bağlayıcı Tarife Bilgilerine ulaşmak mümkün müdür? Cevap: Söz konusu BTB'lere Genel Müdürlüğümüze ait ggm.gtb.gov.tr adresi altında "E-İşlemler" başlığında yer alan "Bağlayıcı Tarife Bilgisi" ikonu seçilmek suretiyle ulaşmak mümkündür. Ancak, buradan sadece eşyanın sınıflandırıldığı GTİP, eşyanın tanımı, BTB'nin referans numarası ve eşyanın resmine ulaşılması mümkün bulunmaktadır. Soru: Bir eşyanın tarife pozisyonunu (GTİP) ve bu eşyaya uygulanacak vergi oranlarını nasıl öğrenebilirim? Cevap: GTİP tespit talepleri Bakanlık tarafından karşılanmamakta fakat 13/3/2008 tarihli ve 26815 sayılı Resmi Gazete'de yayımlan Gümrük Genel Tebliği (Tarife) (Seri No: 10) ve 7/11/2008 tarihli ve 27047 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Tarife) (Seri No: 11) hükümleri gereği Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerinden Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya Tarife Bilgisi başvurusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Eşyanın tarifesiyle ilgili olarak Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC), TGTC Açıklama Notları, AB Kombine Nomanklatür Açıklama Notları, Sınıflandırma Avileri, muhtelif sınıflandırma kararlarına bakılabilir. (Söz konusu metinler Bakanlar Kurulu Kararı, Tebliğ, Genelge olarak web sitesinde yer almaktadır.) Eşyanın tarifesi öğrenildikten sonra bu eşyaya uygulanacak vergi oranları veya dış ticaret önlemlerinin ilgili Kurum'dan öğrenilmesi gerekmektedir. Örneğin gümrük vergileri için Ekonomi Bakanlığı; ÖTV, KDV için Maliye Bakanlığı vb.) Gümrük Tarife Cetvelindeki vergi oranları uygulamada kullanılmamaktadır. Soru: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Resmi Gazete'de yayımlanan tarife-eşya sınıflandırılmasına ilişkin mevzuata nasıl ulaşılabilinir? Cevap: Bakanlığımız tarafından çıkarılarak Resmi Gazete'de yayımlanan mevzuat aşağıdaki listede belirtilmiştir: KOD RESMİ GAZETE TARİH/SAYISI KONU 1) 12.07.2004/25520 Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları-(AB Sınıflandırma Tüzükleri) (Seri No:1) 2) 11.07.2007 /26579 Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları )(Seri No: 10) 3) 13.03.2008 /26815 Gümrük Genel Tebliği (Tarife-BTB) (Seri No:10) 4) 07.11.2008 /27047 Gümrük Genel Tebliği (Tarife Bilgisi)(Seri No:11) 5) 24.07.2009 / 27298 Gümrük Genel Tebliği (Tarife sınıflandırma Kararları) (Seri No:11) 6) 06.02.2010 / 27485 Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notları (Seri No:2) 7) 12.09.2010 / 27697 Gümrük Genel Tebliği (Tarife Sınıflandırma Kararları) (Seri No: 12) 8) Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları)(Seri No: 4) (07.11.2004 t. 25636 s. R.G.), 9) Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) (Seri No: 8) (27.07.2005 t. 25888 s. R.G.), 10) Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) (Seri No: 9) (28.07.2006 t. 26242 s. R.G.), 11) Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) (Seri No:13) (04.11.2011 t. 28105 s. R.G.), 12) Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) (Seri No:14) (05.11.2011 t. 28106 s. R.G.), 13) Uyumu Sağlanmış (Armonize) Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi Hakkında Uluslararası Sözleşme Uyarınca Uygulanması Gereken Sınıflandırma Görüşlerinin Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar (2011/2572) (28.12.2011 t. 28156 s. R.G.), 14)Gümrük Genel Tebliği (Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi) (Seri No: 2) (29.05.2012 t. 28307 s. R.G.), 15)Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) (Seri No: 15) (14.06.2013 t. 28677 s. R.G.), 2022 yılı Tarife Cetveli (Söz konusu listelere ulaşmak için lütfen tıklayınız.) ve Açıklama Notları ile İzahnameye "Bilgi Bankası"ndan ulaşılması mümkündür. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Genel Bilgi
https://abmevzuat.com/akademi/baglayici-tarife-bilgisi-btb/
Eşyanın Gümrük tarife cetvelindeki yerinin tespiti, her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle yeni piyasaya sürülen ürünler hakkında tereddüde düşülebilmektedir. Bu gibi durumlarda beyan sahibinin yazılı talebi üzerine, beyan sahibine yardımcı olmak üzere, (Gümrük Kanununun 9. Maddesi ve Gümrük Yönetmeliğinin 28. Maddesi) ilgili mevzuatta belirtilen “Bağlayıcı Tarife Bilgisi” (BTB) verilmektedir. Bağlayıcı tarife bilgisi: gümrük idarelerini, hak sahiplerine karşı, sadece eşyanın tarife pozisyonu konusunda ve sadece bilginin verildiği tarihten sonraki gümrük işlemlerine konu olacak eşya için bağlar. GTİP Tespiti Neden Önemlidir?
Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Nedir? Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB);eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır. Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Başvuru Formu Nasıl Temin Edilebilir? Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB); başvurusu Gümrük Yönetmeliğinin 1-No'lu Ek'inde yer alan başvuru formu örneğine uygun bir form ile yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılır. Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Başvurusu Nereye Yapılır? Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) başvurusu; Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Başvuru Formu ile yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılır. Halihazırda Bağlayıcı Tarife Bilgisi(BTB) düzenleme yetkisi, gümrük laboratuarı bulunan İstanbul, Ege, Orta Anadolu, Orta Akdeniz, Doğu Marmara, ve Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine verilmiştir. Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Başvuruları Hangi Bilgi ve Belgeleri İçermelidir? 1) Hak sahibinin adı ve adresi, 2) Başvuran kişinin hak sahibi olmaması durumunda başvuranın adı ve adresi, 3) Eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli'ndeki yerinin belirlenmesini sağlayacak ayrıntılı tanımı, 4) Sınıflandırılacak eşyanın hak sahibince daha önce ithal veya ihraç edilmiş olması halinde buna ilişkin gümrük beyanname ve eklerinin fotokopisi, 5) Eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli'ndeki yerinin doğru şekilde saptanmasında gümrük idaresine yardımcı olacak eşyaya ait numuneler, fotoğraflar, planlar, krokiler ya da mevcut diğer belgeler (yabancı dilde basılmış olanlarının yeminli tercüme bürolarınca onaylı tercümeleri), 6) Eşyanın ithalatı ya da ihracatının fiilen tasarlandığını tevsik edici (evvelce bir gümrük beyanında kullanılmamış) belgeler (proforma fatura, eşyanın alımı veya satımı üzerine bağlayıcı sözleşme v.b), 7) Gizli tutulması istenilen hususlar varsa bunlara ilişkin bilgiler. Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) 'den Kim, Kaç Yıl Süre İle Yararlanabilir? Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB)'den sadece hak sahibi yararlanabilir. Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB), gümrük idarelerini hak sahibine karşı sadece eşyanın tarife pozisyonu konusunda ve yalnızca bilginin verildiği tarihten sonra tamamlanacak gümrük işlemlerine konu olan eşya için bağlar. Bunun için bilgi alan kişinin gümrük işlemleri sırasında beyan edilen eşya ile verilen bilgide tanımlanan eşya arasında her bakımdan uygunluk bulunduğunu kanıtlaması zorunludur. Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) veriliş tarihinden itibaren 6 yıl geçerlidir. Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Hangi Durumda İptal Edilir? Talep edenin verdiği yanlış ve eksik bilgiye dayanan Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) iptal edilir. İptal, kararının verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder. Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Hangi Durumlarda Geçerliliğini Yitirir? Türk Gümrük Tarife Cetvelinde değişiklik yapılması ve verilen bilginin söz konusu değişiklikle getirilen hükümlere uymaması, Dünya Gümrük Örgütünün uymakla yükümlü bulunduğumuz nomanklatür, izahname ve tarife pozisyonlarına ilişkin kararlarındaki bir değişikliğe uymaması, Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB)'nin iptal edildiğinin veya değiştirildiğinin bilgi verilen kişiye tebliğ edilmesi, durumlarında geçerliliğini yitirir. Geçerliliğini Yitiren Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Kullanılabilir mi? Yanlış veya eksik belge ve bilgiye dayanması dışındaki nedenlerle geçerliliğini yitiren Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) nin; hak sahibi, söz konusu bilgiye dayanarak ve bu bilginin geçerliliğini yitirmesinden önce ilgili eşyanın alımı veya satımı üstüne bağlayıcı sözleşmeler yaptığını kanıtladığı takdirde, geçerliliğini yitiren tarife bilgisini, geçerliliğin sona erdiği tarihten itibaren 6 aylık süre boyunca kullanabilir. Gümrük işlemleri sırasında söz konusu ürünler için bir ithalat, ihracat ya da ön izin belgesinin gümrük idaresine ibraz edilmesi halinde, bu belgenin geçerlilik süresi esas alınır. Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Ücretli Midir? Bağlayıcı Tarife Bilgisi BTB talep edene ücretsiz olarak verilir. Bununla birlikte, özellikle eşyanın kimyevi tahlili veya ekspertizi ya da talep edene geri gönderilmesi nedeniyle gümrük idarelerince yapılan masraflar talepte bulunan tarafından karşılanır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tarafından Verilen Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Bilgilerine Nereden Ulaşılır? Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) bilgilerine Bakanlığa ait http://www.gumrukticaret.gov.tr adresi altında IV-BAĞLAYICI TARİFE BİLGİSİ ikonlarının seçilmesi suretiyle ulaşılması mümkündür. Buradan; eşyanın sınıflandırıldığı GTİP, eşyanın tanımı, Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB)'nin referans numarası ve eşyanın resmine ulaşılması mümkün bulunmaktadır. Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) Örnek
Bağlayıcı Tarife Bilgisi E-Başvuru İşlemleri Kullanıcı Kılavuzu : https://uygulama.gtb.gov.tr/BTBBasvuru/docs/klvz.pdf
Tarife
Gümrük Tarife Rehberi ve Kılavuzu https://ggm.ticaret.gov.tr/data/5dedfe4d13b876e93804ba65/7799ebb6c81e095c86a6e8163af8ad02.pdf https://gumrukrehberi.gov.tr/kategori/ticari-slemler/tarife-hakkinda Tarife Hakkında
Tarife Sıkça Sorulan Sorular https://www.ticaret.gov.tr/gumruk-islemleri/sikca-sorulan-sorular/ticari/tarife Soru: Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde kullanılan 12 rakamlı kodun ismi nedir ve bu sayılar ne anlama gelmektedir? Cevap: TGTC'de kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'dur (GTİP). Bu kodun ilk 6 rakamı Dünya Gümrük Örgütü'ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem (Harmonized System-HS) Nomanklatürü kodunu, 7-8'inci rakamları Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür (Combined Nomenclature-CN) kodunu, 9-10'uncu rakamları farklı vergi uygulamalarımız nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodlarını, 11-12 inci rakamlar ise istatistik kodlarını göstermek için kullanılmaktadır. Soru: Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) nedir? Cevap: BTB, eşyanın Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı veya elektronik talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır. Soru: BTB talebi ücretli midir? Cevap: BTB talep edene ücretsiz olarak verilir. Bununla birlikte, özellikle eşyanın kimyevi tahlili veya ekspertizi ya da talep edene geri gönderilmesi nedeniyle gümrük idarelerince yapılan masraflar talepte bulunan tarafından karşılanır. Soru: BTB Başvuru Formu nasıl temin edilebilir? Cevap: BTB başvurusu Gümrük Yönetmeliğinin 1 nolu ekinde yer alan başvuru formu örneğine uygun bir form ile yetkilendirilmiş Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılır. Soru: BTB başvurusu nereye yapılır? Cevap: BTB başvuruları; İstanbul, Orta Anadolu, Ege, Uludağ, Orta Akdeniz ve Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılır. Ayrıca elektronik başvuru imkânı da bulunmaktadır. Soru: BTB başvuruları nasıl yapılır? Cevap: BTB başvuruları elektronik olarak veya form aracılığıyla yapılabilmektedir. Soru: Bağlayıcı Tarife Bilgisine ilişkin ayrıntılı bilgiye nereden ulaşılabilir? Cevap: Bağlayıcı Tarife Bilgisine ilişkin hükümlere, 03.06.2016 tarihli ve 29731 sayılı R.G.'de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği'nden (Tarife) (Seri No:14) ulaşılması mümkündür. Soru: BTB başvuruları hangi bilge ve belgeleri içermelidir? Cevap: a) Başvuru Sahibi: Adı ve Adresi (Zorunlu) Soru: BTB'den kim, kaç yıl süre ile yararlanabilir? Cevap: Gümrük idarelerince, geçerli bir BTB'ye konu eşya ile aynı olduğu tartışmasız olan eşya için BTB'deki tespit doğrultusunda sınıflandırma yapılması gerekmektedir. BTB, gümrük idarelerini sadece eşyanın tarife pozisyonu konusunda ve yalnızca bilginin verildiği tarihten sonra tamamlanacak gümrük işlemlerine konu olan eşya için bağlar. Bunun için, beyan sahibinin gümrük işlemleri sırasında beyan edilen eşya ile verilen bilgide tanımlanan eşya arasında her bakımdan uygunluk bulunduğunu kanıtlaması zorunludur. BTB, veriliş tarihinden itibaren 6 yıl geçerlidir. Soru: BTB hangi durumda iptal edilir? Cevap: Talep edenin verdiği yanlış ve eksik bilgiye dayanan BTB iptal edilir. İptal, iptal kararının verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder. Soru: BTB, hangi durumlarda geçerliliğini yitirir? Cevap: BTB; Soru: Geçerliliğini yitiren BTB kullanılabilir mi? Cevap: Yanlış veya eksik belge ve bilgiye dayanması dışındaki nedenlerle geçerliliğini yitiren BTB'nin hak sahibi, söz konusu bilgiye dayanarak ve bu bilginin geçerliliğini yitirmesinden önce ilgili eşyanın alımı veya satımı üstüne bağlayıcı sözleşmeler yaptığını kanıtladığı takdirde, geçerliliğini yitiren tarife bilgisini, geçerliliğin sona erdiği tarihten itibaren 6 aylık süre boyunca kullanabilir. Gümrük işlemleri sırasında söz konusu ürünler için bir ithalat, ihracat ya da ön izin belgesinin gümrük idaresine ibraz edilmesi halinde, bu belgenin geçerlilik süresi esas alınır. Soru: AB üyesi ülkeler ile 3 üncü ülkelerin kullandığı tarife pozisyonlarının (fatura, taşıma belgesi vb. belgeler üzerinde yer alan) ülkemiz açısından herhangi bir bağlayıcılığı var mıdır? Cevap: Bu belgeler üzerinde yer alan tarife pozisyonları, ülkemiz açısından herhangi bir bağlayıcılığa sahip olmamakla birlikte söz konusu belgeler muhteviyatı eşyanın tarife pozisyonunun tespiti esnasında yol gösterici olarak kullanılmaktadır. Türkiye'nin de taraf olduğu Armonize Mal Tanımı ve eşya kodlanmasına ilişkin uluslararası sözleşmeyi kullanan tüm ülkelerde tarife pozisyonlarının ilk 6 hanesinin, AB üyesi ülkelerde ise eşyanın tarife pozisyonunun ilk 8 hanesinin aynı olması gerektiği unutulmamalıdır. Soru: Yürürlükte olan Türk Gümrük Tarife Cetveli'ne nasıl erişilebilinir? Cevap: Genel Müdürlüğümüze ait ggm.ticaret.gov.tr adresinde yer alan "Mevzuat" başlığı altında "Türk Gümrük Tarife Cetveli" ikonu seçilmek suretiyle yürürlükte olan TGTC'ye fasıl bazında ulaşmak ve buradan indirmek mümkündür. Soru: Düzenlenen Bağlayıcı Tarife Bilgilerine ulaşmak mümkün müdür? Cevap: Söz konusu BTB'lere Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "E-İşlemler" menüsünden "Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) E-Başvuru Sistemi" ikonu seçilmek suretiyle ulaşmak mümkündür. Ancak, buradan sadece eşyanın sınıflandırıldığı GTİP, eşyanın tanımı, BTB'nin referans numarası, sınıflandırma gerekçesi ve geçerliliğin başlama tarihine ulaşılması mümkün bulunmaktadır. Soru: Bir eşyanın tarife pozisyonunu (GTİP) ve bu eşyaya uygulanacak vergi oranlarını nasıl öğrenebilirim? Cevap: GTİP tespit talepleri Bakanlık tarafından karşılanmamakta; fakat 03.06.2016 tarihli ve 29731 sayılı Resmi Gazete'de yayımlan Gümrük Genel Tebliği (Tarife) (Seri No: 14) ve 7/11/2008 tarihli ve 27047 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Tarife) (Seri No: 11) hükümleri gereği yetkili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerinden Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya Tarife Bilgisi başvurusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Soru: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Resmi Gazete'de yayımlanan tarife-eşya sınıflandırılmasına ilişkin mevzuata nasıl ulaşılabilinir? Cevap: Bakanlığımız tarafından çıkarılarak Resmi Gazete'de yayımlanan mevzuat aşağıdaki listede belirtilmiştir:
(11.01.2018 tarih ve 30298 Mükerrer Sayılı R.G. ile yayımlanan 2017/11114 Sayılı BKK)
Gümrük Tarife Arama Motoru : https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara
Tarife Mevzuatı : https://ticaret.gov.tr/gumruk-islemleri/mevzuat/tebligler/tarife
Bağlayıcı Menşe Bilgisi
1) Bağlayıcı Menşe Bilgisi, kişinin yazılı talebi üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından verilen ve eşyanın tercihli veya tercihli olmayan menşeinin tespitine ilişkin idari karardır.BMB, gümrük idarelerini hak sahibine karşı yalnızca eşyanın menşeinin belirlenmesi konusunda ve yalnızca bilginin verildiği tarihten sonra tamamlanacak gümrük işlemlerine konu olan eşya için bağlar. Bunun için bilgi alan kişinin beyan edilecek eşya ve menşe kazanımı gerektiren durumu ile verilen bilgide tanımlanan eşya ve menşe kazanımı gerektiren durumun her bakımdan uyumlu olduğunu kanıtlaması zorunludur. BMB başvurularının sadece bir kalem eşya için yapılması gerekir. Bir kalem eşya deyiminden Türk Gümrük Tarife Cetvelinde aynı tarife pozisyonu alt açılımında bulunan ve aynı yasal ya da tercihli vergi oranına tabi olan eşya anlaşılır. (2) Bağlayıcı Menşe Bilgisi, ek-3'te yer alan örneğe uygun bir formla başvuru sahibine bildirilir. Bu bildirimde gizlilik esasına göre verildiği kabul edilen hususlar ve Bağlayıcı Menşe Bilgisine karşı Kanunun 242 nci maddesi hükümleri çerçevesinde itiraz yolunun açık olduğu belirtilir. (3) Bağlayıcı Menşe Bilgisi başvurularının sadece bir kalem eşya için yapılması gerekir. Bir kalem eşya deyiminden Türk Gümrük Tarife Cetvelinde aynı tarife pozisyonu alt açılımında bulunan ve aynı yasal ya da tercihli vergi oranına tabi olan eşya anlaşılır. (4) Bağlayıcı Menşe Bilgisi başvurularının aşağıdaki bilgi ve belgeleri içermesi zorunludur: a) Hak sahibinin adı, soyadı ve adresi, b ) Başvuran kişinin hak sahibi olmaması durumunda başvuranın adı, soyadı ve adresi, c) Menşein belirlenmesine esas olan mevzuat, ç) Eşyanın tarife pozisyonu, d) Eşyanın ayrıntılı tanımı, e) Eşyanın bileşimi, bu bileşimin belirlenmesi için kullanılacak olan yöntem ve gerek görülmesi halinde fabrika çıkış fiyatları, f) Eşyanın menşe kazanması için gereken koşulların sağlandığını gösteren ve eşyanın menşeinin tespit edilmesini sağlayacak ayrıntılı bilgi; eşyanın üretiminde kullanılan malzemeler ve bunların menşei, tarife pozisyonları, kıymetleri ve diğer unsurlar (eşyanın tarife pozisyonunun değişmesi için gereken koşullar, yaratılan katma değer, üretim sürecinin ayrıntılı tarifi), uygulanan menşe kuralı, g) Eşyanın hangi ülkede ne tür işlem ve işçilik gördüğü, ğ) Gizli tutulması istenilen hususlar varsa bunlara ilişkin bilgi. h) İmalat sürecinin tanımlanmasını sağlamaya yönelik olarak, eşyanın ve üretim sırasında eşyanın bileşimine giren diğer malzemelerin örnekleri, fotoğrafları, katalogları, planları ve diğer belgeler. (5) Başvurunun Bağlayıcı Menşe Bilgisi verilmesi için gerekli bilgi ve belgelerin tamamını içermesi zorunludur. Aksi takdirde, başvuru sahibinden eksik bilgi ve belgeleri tamamlaması istenir. (6) Bağlayıcı Menşe Bilgisinin, idarece karar verilebilmesi için gereken tüm belgelerin temin edildiği tarihten itibaren beş ay içinde başvuru sahibine bildirilmesi gerekir. (7) Bağlayıcı Menşe Bilgisinin verilmesinde Kanunun 17 ila 22 nci ve bu Yönetmeliğin 33 ila 45 inci maddelerinde yer alan, eşyanın menşeinin belirlenmesine ilişkin hükümler esas alınır. (8) Bağlayıcı Menşe Bilgisi Kanunun 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına göre iptal edildiğinde, iptal kararın verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder.
Tarife ve Laboratuvar - Tariff and Labs-Kılavuzlar
Konuyla İlgili Ayrıntılı Bilgi İçin :
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü ve Gümrük Müdürlükleri Eskişehir Yolu Yerleşkesi Aşağıdaki iletişim yollarından biri ile bize ulaşabilirsiniz:
Adres : Dumlupınar Bulvarı No: 151 Eskişehir Yolu 9. Km. 06530 Çankaya / ANKARA
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
(19/11/2021) GGM İletişim Listesi
TARİFE VE LABORATUVARLAR DAİRESİ Tarık MAVİLİ 312 - 4493240
Bölge Müdürlükleri - Ticaret Bakanlığı
|
MENŞE ŞAHADETNAMESİ
1- GENEL TANIM
Bir malın menşeinin belirlenip belgelendirilmesinde kullanılan Menşe Şahadetnamesi zorunlu olmayıp, ithalatçı firmanın isteği üzerine düzenlenir.
Bu belge 1 (bir) orijinal, 2 (iki) kopya, 1 (bir) başvuru formu olmak üzere 4 nüshadan oluşmaktadır. 1 (bir) kopya ve başvuru formu Oda'da kalır. İthalatçı firmanın isteği üzerine daha fazla kopya (COPY) düzenlenebilir. Orijinal takıma ilaveten düzenlenecek her takım Menşe Şahadetnamesi COPY kaşesi ile onaylanır.
2- MENŞE ŞAHADETNAMESİNİN DÜZENLENECEĞİ ÜLKELER
Menşe Şahadetnamesi mal cinsi ve ülke ayrımı yapılmaksızın tüm dünya ülkelerine düzenlenebilir.
3- MENŞE ŞAHADETNAMESİNİN DOLDURULMASI
1 no.lu hane İhracatçı firmanın tescilli ünvanı, açık adresi ve ülkesi;
2 no.lu hane İthalatçı firma'nın resmi kayıtlı ünvanı, İthalatçı firma'nın açık adresi ve ülkesi;
3 no.lu hane Ürünlerin menşei sayılan ülke
4 no.lu hane Taşımaya ilişkin bilgiler.(TIR, uçak, gemi vb);
5 no.lu hane Orijinal/Copy/Duplicate ibaresinin Odamızca işlenir
6 no.lu hane İhracata konu malların sıra numarası; İhracata konu malların ad, marka, cins, koli vb. bilgileri yazılır
7 no.lu hane İhracata konu malların brüt ağırlığı;
8 no.lu hane Odamız tarafından doldurulacak ve mühürlenecek sütundur. Orijinal ve 1 adet kopya sayfasına mühür vurulur ve Odamızdaki imzaya yetkili kişi tarafından imzalanır. Bu sütuna ayrıca İngilizce olmak kaydıyla tasdik tarihini belirten tarih kaşesi de vurulur.
Başvuru formu sayfasında bulunan
9 no.lu hane İhracatçı firmanın kaşesi basılıp firmanın imza yetkilisi tarafından imzalanır.
4- MENŞE ŞAHADETNAMESİNİN ONAYI İÇİN İSTENEN BELGELER
- İhracat firmasının Türkçe ticari faturası. Fatura Maliye bakanlığı onaylı veya Noter tasdikli olmak zorundadır.
- Türk menşeli olmayan mallar için malın menşeini gösterir Gümrük Giriş Beyannamesi fotokopisi veya menşe tevsik edici belge
5- İKİNCİ NÜSHA (DUPLICATE) MENŞE ŞAHADETNAMESİ
Menşe Şahadetnamesi'nin çalınması,kayıp veya zayi edilmesi halinde düzenlenir.
- İlk düzenlenen ve Odamızca onaylanan Menşe Şahadetnamesinin bir kopyası
- Gümrük Çıkış Beyannamesi fotokopisi
- İhracat faturası eklenerek başvuru yapılır.
İkinci nüsha olarak düzenlenen Menşe Şahadetnamesinin gözlemler bölümünde İKİNCİ NÜSHADIR anlamına gelen DUPLICATE kaşesi basılır. İlk düzenlenen Menşe Şahadetnamesinin tarih ve Seri no.su yazılır.
6- SORULARLA MENŞE ŞAHADETNAMESİ
Menşe nedir?Neden önemlidir?
Menşe bir eşyanın ekonomik milliyetidir.Örneğin; Türkiye'de hasat edilen bitkisel ürünler, Türkiye'de doğmuş ve yetiştirilmiş canlı hayvanlar vs. Menşe kavramı önemlidir çünkü eşyanın ithalatı sırasında gümrük vergilerinin hesaplanması, ticaret politikası önlemlerinin uygulanması(gözetim ve korunma önlemleri, miktar kısıtlamaları, anti-damping vergisi vs.) menşe ülkeye göre belirlenmektedir.Ayrıca, dış ticarete ilişkin istatistik tutulması bakımından da menşe önem arzetmektedir.
Menşe Şahadetnamesi ve EUR.1 Belgesi ne işe yarar?
Menşe Şahadetnamesi, eşyanın tercihli olmayan menşe statüsünü kanıtlamaya yarayan bir belgedir. EUR.1 Dolaşım Sertifikası, sertifikası muhteviyatı eşyanın anlaşma kuralları çerçevesinde menşeli olduğunu gösteren, ihracatçı tarafından doldurultuktan sonra Ticaret/Sanayi Odaları tarafından gerekli kontroller yapılarak tespit edilen ve gümrük idaresince vize edilmesini müteakip geçerli olan menşe ispat belgesi olup aramızda tercihli ticaret anlaşması olan ülkelerle yapılan ticarette indirimli tarifeden yararlanmayı sağlar.
Gümrük Yönetmeliğinde Menşe ve Menşe Şahadetnamesi
Eşyanın Menşei
BİRİNCİ BÖLÜM
Eşyanın Menşeinin Belirlenmesi
Menşe ülkenin belirlenmesi
MADDE 33 – (1) Eşyanın başka bir ülkede değişiklik ve işlem görmesi veya üretimin birden fazla ülkede gerçekleştirilmesi halinde bir ülke menşeli sayılabilmesi için, o ülkede yeni bir ürün imal edilmesi veya imalatın önemli bir aşamasının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin o ülkede bu amaçla donatılmış işletmelerde yapılması gerekir.
Tekstil ürünlerinde menşenin belirlenmesi
MADDE 34 – (1) Birden fazla ülkede menşeli olmayan girdiler kullanılarak gördüğü işçilik ve işlem sonucunda elde edilen ve Türk Gümrük Tarife Cetvelinin XI nci bölümünde yer alan tekstil ürünlerinin o ülke menşeli sayılabilmesi için, nihai ürünün üretiminde kullanılan ve menşeli olmayan girdilerin sınıflandırıldığı pozisyondan başka bir pozisyonda sınıflandırılması gerekir. Ancak, ek-5'te yer alan listedeki tekstil ürünlerinde, pozisyon değişikliği olup olmadığına bakılmaksızın listenin üçüncü sütununda belirtilen işlemlerin gerçekleştirilmiş olması şartı aranır. Listede yer alan ürünler için üçüncü sütunda belirtilen işlem gerçekleşmediği sürece pozisyon değişikliği olsa dahi elde edilen ürün menşe kazanmaz.
(2) Aşağıdaki işlemler, birinci fıkrada belirtilen koşulların sağlanıp sağlanmadığına bakılmaksızın eşyanın menşe kazanması için yetersiz işçilik veya işlem olarak kabul edilir:
a) Nakliyat ve depolama süresince eşyanın iyi şartlarda muhafazasını sağlamaya yönelik; havalandırma, yayma, kurutma, hasar gören parçaların atılması ve benzeri koruyucu işlemler,
b) Tozun giderilmesi, eleme ya da kalburdan geçirme, sıraya koyma, tasnifleme, maddelerden setler oluşturma dahil eşleştirme, yıkama ve kesmeden oluşan basit işlemler,
c) Ambalaj değişikliği, ambalajların ayrılması ve birleştirilmesi, basit torbalama, sandıklama, kutulama, karton veya tahta üzerine yerleştirme ve tüm diğer basit ambalajlama işlemleri,
ç) Ürün veya ambalajı üzerine marka, etiket ve diğer benzeri ayırt edici işaretlerin konulması,
d) Tamamlanmış bir ürün oluşturmak üzere parçaların basit montajı,
e) Bu maddenin (a) ila (d) alt bentlerinde belirtilen işlemlerin iki veya daha fazlasının bir arada gerçekleştirilmesi.
Diğer ürünlerde menşein belirlenmesi
MADDE 35 – (1) Türk Gümrük Tarife Cetvelinin XI inci bölümünde yer alan tekstil ürünleri haricindeki ürünlerin birden fazla ülkede menşeli olmayan girdiler kullanılmak suretiyle gördüğü işçilik ve işlem sonucunda elde edilen ve ek-6'da yer alan listedeki ürünlerin o ülke menşeli sayılabilmesi için listenin üçüncü sütununda belirtilen işlem ve işçiliği görmesi gerekir. Listede yer almayan ürünler için yorum kurallarının 5 no.lu notunda belirtildiği şekilde işlem yapılır.
Genel yorumlama kuralları
MADDE 36 – (1) 34 ve 35 inci maddede geçen ek-5 ve ek-6'daki liste kapsamında bulunan ürünlerin imalatında kullanılan menşeli olmayan maddeler üzerinde gerçekleştirilen, ürüne menşe statüsü kazandıran işçilik veya işlemlerin yorumlanmasında, ek-4'te yer alan kurallar esas alınır.
(2) Ek-5 ve ek-6'daki listede yer alan menşe kuralı, eşyanın imalatında eşyanın fabrika çıkış fiyatının belirli bir yüzde oranını aşmayacak şekilde menşeli olmayan madde kullanımını öngörmekte ise bu yüzde oranının hesaplanmasında;
a) Kıymet deyimi, kullanılan menşeli olmayan maddelerin ithalatı esnasındaki gümrük kıymetini, bunun bilinmemesi veya tespit edilememesi halinde ise imalatın yapıldığı ülkede maddeler için ödenen tespiti mümkün ilk fiyatı,
b) Fabrika çıkış fiyatı deyimi, elde edilen ürünün fabrika çıkış fiyatından ürünün ihracında geri ödenmiş veya ödenecek yurt içi vergilerin tenziliyle bulunan fiyatı,
c) Montaj işlemleri sonucu oluşan kıymet deyimi, montaj işlemlerinin yapıldığı ülkede anılan ülke menşeli parçaların birleştirilmesinden ve her türlü tamamlayıcı ve kontrol mahiyetindeki işlemler ile birlikte montaj sonucunda oluşan, kar ve bu tür işlemlerden kaynaklanan genel giderler sonucu ortaya çıkan kıymet artışını,
ifade eder.
(3) Eşyanın üretildiği ülkeden doğrudan Türkiye'ye getirilmeyerek üçüncü bir ülke veya ülkeler yoluyla getirilmiş ve oralarda geçici depolama yerlerine ve antrepolara konmuş olsa dahi menşe ülkesi değişmez. Eşyanın geldiği ülkeden maksat Türkiye'ye en son gönderildiği veya getiren araca yüklendiği ülkedir. Başka bir ülkede antrepoya konmaksızın sadece araç değiştirilerek eşyanın getirilmesi halinde eşyanın geldiği ülke değişmez.
Aksesuarlar, yedek parçalar ve aksam
MADDE 37 – (1) Bir cihaz, makine, alet veya aracın parçası beraberinde teslim edilen, normal olarak bir cihazın bölümü durumundaki aksesuarlar, yedek parçalar ve aksamın, söz konusu cihaz, makine, alet veya aracın parçası ile aynı menşei taşıdığı kabul edilir.
(2) Serbest dolaşıma sokulan veya daha önce ihraç edilmiş cihaz, makine, alet veya aracın herhangi bir parçası ile kullanılan önemli yedek parçaların bu kısımda düzenlenen şartları yerine getiren cihaz, makine, alet veya aracın parçası ile aynı menşei taşıdığı mütalaa edilir.
(3) Birinci ve ikinci fıkralara göre menşe belirlenebilmesi için varış ülkesindeki ithalat için gerekli olması ve söz konusu önemli yedek parçaların üretim aşamasında ilgili teçhizat, makine, cihaz veya taşıtın bünyesine girmesinin, bu teçhizat, makine, cihaz veya taşıtın imalatının yapıldığı ülkenin menşeine sahip olmasını engellememesi gerekir.
(4) Bu maddenin uygulanmasında;
a) Cihaz, makine, alet veya aracın parçası, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin XVI, XVII ve XVIII inci bölümlerinde yer alan eşyayı,
b) Önemli yedek parçalar, (a) bendinde belirtilen serbest dolaşıma sokulan veya daha önce ihraç edilmiş olan eşyanın düzgün çalışması için gerekli olan ve ilgili eşyanın özelliğini haiz, ilgili eşyanın normal bakımları ve hasar görmüş veya hizmet göremeyecek duruma gelmiş olanların parçalarının değiştirilmesi için kullanılması planlanan parçaları,
ifade eder.
(5) Bu maddede belirtilen önemli yedek parçaların ihracatında menşe şahadetnamesi düzenlenirken, bu şahadetnamenin eşyanın tanımı, koli sayısı ve cinsi marka ve sayısını gösteren 6 no.lu kutusunun doldurulmasından başka, başvuruda bulunan tarafından yine bu eşyanın daha önce ihraç edilmiş olan cihaz, makine, alet veya aracın bir parçasının normal bakımı için kullanılacağına ilişkin yazılı beyanı aranır. Yazılı beyanda, söz konusu cihaz, makine, alet veya aracın tüm özellikleri de yer alır. Başvurularda, mümkünse, daha önce ihraç edilmiş olan ve yedek parçası ihraç edilmek istenilen cihaz, makine, alet veya araca ait menşe şahadetnamesine ilişkin sayı, tarih ve onaylayan gibi bilgileri içeren ayrıntılar da sunulur. Gümrük idaresi buna ek olarak daha önce ihraç edilmiş cihaz, makine veya alet veya aracın parçası ile ilgili fatura veya bu faturanın bir nüshasının, teslimatın normal bakım hizmetinin bir parçası olarak yapılmakta olduğunu gösteren sözleşme veya bir nüshasının ve gerekli gördüğü başka bir belgenin ibraz edilmesini isteyebilir.
(6) Önemli yedek parçaların serbest dolaşıma sokulmak istenmesi halinde, 40 ıncı maddede belirtilen bilgileri içeren menşe şahadetnamesinin ibrazı gerekir. Gümrük idaresi bu şekilde ibraz edilen menşe şahadetnamelerine ek olarak serbest dolaşıma sokulan cihaz, makine veya alet veya aracın parçası ile ilgili fatura veya bu faturanın bir nüshasının, teslimatın normal bakım hizmetinin bir parçası olarak yapılmakta olduğunu gösteren sözleşme veya bir nüshasının ve gerekli gördüğü başka bir belgenin ibraz edilmesini isteyebilir.
İKİNCİ BÖLÜM
Menşe Şahadetnamesi
Menşe şahadetnamesi aranılacak haller
MADDE 38 – (1) (Değişik:RG-30/4/2011-27920) 205 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla menşe esaslı ticaret politikası önlemlerine tabi eşyanın serbest dolaşıma girişinde önlemin uygulanmaması için eşyanın önlem uygulanan ülke menşeli olmadığını veya başka bir ülkede gördüğü değişiklik ve işlemler dolayısıyla o ülke menşeli sayılmaması gerektiğini tevsik etmek üzere menşe ülkenin veya ihracatçı ülkenin yetkili makamlarınca düzenlenmiş olan menşe şahadetnamesi ibraz edilir.
(2) Serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescili sırasında menşe şahadetnamesinin mevcut olmaması veya ibraz edilen menşe şahadetnamesinin şekil ve formalite noksanlığı ya da içerik itibarıyla yanlış veya eksik bilgi taşıması nedeniyle gümrük idaresince kabul edilmemesi hallerinde, yükümlülerin tahakkukun kesinleşmesinden önce yazılı olarak müracaat etmeleri şartıyla, ithalat vergilerine isabet eden tutar tahsil edilerek emanet hesabına alınmak veya teminata bağlanmak suretiyle usulüne uygun bir menşe şahadetnamesinin ibrazı için beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı aylık süre verilir. Tahakkukun kesinleşmesinden sonra yapılan ek süre talepleri kabul edilmez.
(3) Süresi içerisinde ibraz edilen menşe şahadetnamesinin kabul edilmesi halinde emanete alınmış olan tutar veya alınmış olan teminat iade edilir. Kabul edilmeyen menşe şahadetnamelerinden doğan ithalat vergileri ise Hazineye irat kaydedilir.
Menşe şahadetnamesi aranılmayacak eşya
MADDE 39 – (1) Ticari mahiyette olmayan ve CIF kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için menşe şahadetnamesi aranmaz. Aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen kap ve kolilerin hepsi bir bütün teşkil eder ve tamamın kıymeti birlikte dikkate alınır.
Menşe şahadetnamesinde bulunacak bilgiler
MADDE 40 – (1) Menşe şahadetnamesi, ürünün teşhis edilmesini sağlamak üzere gerekli tüm ayrıntıları taşır. Buna göre, menşe şahadetnamelerinde aşağıda yazılı bilgilerin bulunması zorunludur:
a) (Değişik:RG-31/3/2010-27538) Eşyayı gönderenin adı, soyadı,
b) (Değişik:RG-31/3/2010-27538) Türkiye'deki alıcısının adı, soyadı,
c) Kapların marka, numara ve sayıları,
ç) (Değişik:RG-31/3/2010-27538) Eşyanın cinsi, nev'i, daralı ve net ağırlıkları veya diğer ölçüleri (litre, metreküp vb.),
d) Şahadetnameyi veren makamın tasdik şerhi, (tarih, imza ile mührü veya kaşesi)
e) Menşe şahadetnamesi eşyanın o ülkede gördüğü değişiklik ve işlemlerden ötürü o ülke menşeli addedilerek verilmiş ise bu husustaki etraflı açıklamalar.
(2) Birinci fıkranın (a), (b), (ç) ve (e) bentlerinde belirtilen hususlarda noksanlık ve yanlışlığın bulunması halinde, menşe şahadetnamesi gümrük idare amirinin onayı ile işleme konulur.
(3) Menşe şahadetnamesinde eşyanın menşe ülkesi tereddüte yer vermeyecek şekilde belirtilmelidir.
(4) Birinci fıkrada belirtilen bilgileri içeren menşe şahadetnamelerinin ibrazına rağmen şüphe durumunda ek kanıtları isteme konusunda gümrük idareleri yetkilidir.
Menşe şahadetnamelerinin incelenmesi ve sonradan kontrolü
MADDE 41 – (1) Gümrük idarelerine ibraz olunan menşe şahadetnamelerinde yer alan bilgilerin gerçeğe aykırı olduğu yönünde şüphe veya ihbar bulunması halinde, gümrük idaresince eşya, eşyanın orijinal ambalajı, markası ve patenti gibi hususlarda inceleme yapılır. İnceleme sonucunda şahadetnamenin sıhhati konusunda bir aykırılığın tespiti halinde duruma göre 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri uygulanır.
(2) Gümrük idaresince yapılan inceleme sonucunda şahadetnamenin gerçekliği veya eşyanın gerçek menşeine ilişkin bilgilerin doğruluğu hakkında yeterli bir kanaat elde olunamaz ve tereddüt devam eder ise, şahadetname bu kanaati uyandıran tüm bilgi ve belgeler ile birlikte sonradan kontrol talebiyle Müsteşarlığa gönderilir. Müsteşarlıkça ihracatçı ülke gümrük idaresi nezdinde yapılan incelemeler sonucunda elde olunacak bilgiler çerçevesinde, duruma göre yukarıda belirtilen şekilde işlem yapılması için keyfiyet ilgili gümrük idaresine bildirilir.
(3) Yürürlükteki İthalat Rejimi Kararında belirtilen ticaret politikası önlemleri çerçevesinde dampinge karşı vergi veya ek mali yükümlülüğe tabi olan eşya için yükümlülerce yazılı olarak talepte bulunulması halinde, tahsil edilmesi gereken vergi veya ek mali yükümlülük emanet hesabına alınmak veya teminata bağlanmak suretiyle eşya araştırma sonucu beklenmeden teslim edilebilir.
Türkiye'den ihracatta düzenlenecek menşe şahadetnameleri
MADDE 42 – (1) 40 ıncı maddede sayılan unsurları taşıyan menşe şahadetnamesi ve başvuru formu ek-7'deki örneğe uygun olarak hazırlanır.
(2) Menşe şahadetnamesi ihracatçının veya ihracatçının sorumluluğundaki yetkili temsilcisinin yazılı başvurusuna binaen düzenlenir. Bu amaçla ihracatçı veya yetkili (Değişik ibare:RG-31/3/2010-27538) temsilcisi örneği ek-7.3'te yer alan başvuru formunu doldurur. Ancak ihracatın düzenli aralıklarla yapılması ve eşyanın öngörülen menşe şartlarını karşıladığına ilişkin gerekli teminatların verilmesi kaydıyla yetkili makamlar her bir ihracat işlemi için ayrı bir başvuru formu istemeyebilir. (Mülga dört ve beşinci cümleler:RG-2/12/2010-27773) (…)
(3) Ek-7'ye uygun olarak hazırlanan menşe şahadetnameleri; uzunlukta –5 mm veya +8 mm. lik tolerans kabul edilebilir olmakla birlikte 210 x 297 mm. ebatlarında ve en az 64 gr/m2 ağırlığında, seri numarasını havi, mekanik ve kimyasal araçlarla yapılmış herhangi bir tahrifatı ortaya koyan meneviş desenli baskılı zemine sahip olmalıdır. Başvuru formu Türkçe dilinde, menşe şahadetnamesi ise Türkçe, İngilizce ve Fransızca dillerinde basılır. Menşe şahadetnamelerinde basıldığı matbaanın adı, adresi ve basım yeri veya matbaanın teşhis edilmesini mümkün kılan işareti bulunur. Menşe şahadetnamesi biri meneviş desenli baskılı zeminli, ikisi beyaz olan üç nüshalık takım halindedir.
(4) Başvuru formu Türkçe dilinde, menşe şahadetnamesi ise Türkçe ya da ticaretin gereklerine göre herhangi bir dilde doldurulur. Daktilo veya bilgisayar kullanılarak ya da elle büyük harflerle doldurulan başvuru formu ile menşe şahadetnamesi birbirleriyle aynı olmalıdır, nüshaları ile birlikte aynı seri numarasını taşımalıdır.
(5) Yetkili makamlar, menşe şahadetnamesi düzenlenmesi için yapılan başvuru esnasında ihracatçıdan, eşyanın Türkiye menşeli olduğunu tevsik edici gerekli görülen her tür bilgiyi talep edebilir.
(6) Başvuru formu ve menşe şahadetnamesi nüshalarının saklama süreleri için Kanunda öngörülen süre esas alınır.
Aşağıdaki Kanun gereğince TIR karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN-UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ve/veya onaylanması.” yetkisi İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine de verilmiştir.
11 Eylül 2014 PERŞEMBE
Resmî Gazete Sayı : 29116 (Mükerrer)
KANUN
İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN
YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6552 Kabul Tarihi: 10/9/2014
MADDE 130 – 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (ç) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (d) bendi eklenmiş ve mevcut (d) bendi (e) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.
“a) Dış ticarete ve yurt dışı hizmetlere ilişkin konularda çalışmalar yapmak, bu kapsamda; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve ulusal ve uluslararası kuruluşlar nezdinde üyelerinin menfaatlerini ülke çıkarları çerçevesinde koruyucu ve geliştirici çalışmalar yapmak.”
“d) TIR karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN-UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ve/veya onaylanması.”
ÖZEL MENŞE ŞAHADETNAMESİ (FORM A)
GENEL TANIM
Form.A Menşe Şahadetnamesi Kanada, Yeni Zelanda, Japonya, Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya ile Ukrayna'nın Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) çerçevesinde ülkemize sağladıkları tavizli gümrük oranlarına konu mallar için söz konusu ülkelere yapılacak ihracatta aranan belgedir.
ABD ile Avustralya GTS uygulamakla birlikte Form.A Menşe Şahadetnamesi düzenlenmesi zorunlu değildir. Kanada ve Yeni Zelanda sistemden yararlanabilmesi için Form A talep etmekle birlikte, resmi tasdik istememektedir. Form.A Menşe Şahadetnamesinin ihracatçı tarafından doldurulması yeterlidir. Japonya, Rusya Federasyonu ve Ukrayna ise "Resmi Tasdik" istemekte olup, söz konusu resmi tasdik işlemi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince yetkilendirilen 57 Odadan herhangi birinde yaptırılabilir. Odamız bu konuda yetkilendirilmiş Odalardandır.
FORM.A MENŞE ŞAHADETNAMESİNİN DÜZENLENECEĞİ ÜLKELER
1. Kanada*
2. Yeni Zelanda*
3. Japonya
4. Rusya Federasyonu
5. Ukrayna
6. Kazakistan
7. ABD**
8. Avustralya**
9. Beyaz Rusya(Belarus)
* Kanada ve Yeni Zelanda resmi tasdik istememektedir.Belgenin ihracatçı tarafından doldurulması yeterlidir.
** ABD ve Avustralya GTS uygulamakla birlikte, FORM.A belgesi doldurulması zorunlu değildir.
FORM.A MENŞE ŞAHADETNAMESİNİN DOLDURULMASI
Form.A belgeleri yalnızca İngilizce veya Fransızca olarak düzenlenmelidir. Rusya Federasyonu için Rusça düzenlenebilir. Adresler dışında Türkçe ifadeye yer verilmemelidir.
1 no.lu hane ihracatçı firmanın(göndericinin) adresi;
2 no.lu hane ithalatçı firmanın(alıcının) adresi;
3 no.lu hane İhraç edilecek malın hangi vasıta ile nakledileceği( kamyon, gemi, tren vb.) ve biliniyorsa rotası belirtilecektir.
4 no.lu hane malın ihraç edileceği ülkenin ilgili gümrük idaresinin kullanımına ayrılmış olup, boş bırakılacaktır.
5 no.lu hane söz konusu menşe şahadetnamesi ile değişik kalem malların gönderilmesi halinde sıra numarası yazılacaktır.
6 no.lu hane ihraç edilecek malların paket işaretleri ve/veya numaraları yazılacaktır.
7 no.lu hane malın kaç tane ve ne şekilde paketlenmiş olduğu ile mal tanımı yazılacaktır.
8 no.lu hane malın tamamıyla Türk Menşeli(0 Türk malı) olması durumunda tüm ülkeler için "P" harfi yazılacaktır. Diğer durumlarda; Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya ve Ukrayna için "Y" harfi ile Türk Menşeli olmayan ithal girdinin ihraç edilen malın FOB fiyatı içindeki yüzde payı ile birlikte yazılacaktır. (Örnek: "Y"20%). Japonya için "W" harfi ile malın GTİP no.sunun ilk dört rakamı birlikte yazılacaktır. (Örnek: "W"96.18) Kanada için "F" harfi yazılacaktır. Yeni Zelanda için 8. Kutunun doldurulması zorunlu değildir.
9 no.lu hane ihraç edilecek malın brüt miktarı yazılacaktır.
10 no.lu hane ihraç edilecek mala ait faturanın tarih ve numarası yazılacaktır.
11 no.lu hane tasdik işlemi yapılacaktır.
12 no.lu hane üstte yer alan noktalı çizgiye ülkemizin, ikinci noktalı çizgiye ihraç edilen ülkenin adı yazılacak, üçüncü noktalı çizginin olduğu alt kısımda ihracatçı firmanın kaşesi yer alacak ve bu kısma formun düzenlenme tarihi ve yeri (şehir/ülke) yazılarak, firma yetkilisince imzalanacaktır.
Form.A Menşe Şahadetnamelerinin mal sevkiyatının gerçekleşmesinden sonra da düzenlenmesi mümkündür.
FORM.A MENŞE ŞAHADETNAMESİNİN ONAYI İÇİN İSTENEN BELGELER
-İhracat firmasının Türkçe ticari faturası. Fatura Maliye Bakanlığı onaylı veya Noter tasdikli olmak zorundadır.
İKİNCİ NÜSHA (DUPLICATE) FORM.A MENŞE ŞAHADETNAMESİ
Form.A Menşe Şahadetnamesi'nin çalınması,kayıp veya zayi edilmesi halinde düzenlenir.
Duplicate dilekçesi
- İlk düzenlenen ve Odamızca onaylanan Form.A Menşe Şahadetnamesinin bir kopyası
- Gümrük Çıkış Beyannamesi fotokopisi
- İhracat faturası eklenerek başvuru yapılır.
SORULARLA FORM.A MENŞE ŞAHADETNAMESİ
Form.A Menşe Şahadetnamesi ile Menşe Şahadetnamesi arasında fark var mıdır?
Evet. Form A Belgesi Genelleştirimiş Tercihler Sistemi(GTS) çerçevesinde tercihli rejimden faydalanması talep edilen eşyanın GTS ülkesi menşeli olduğunun ispatı için kullanılan bir belgedir. Yani eşyanın tercihli menşe statüsünü gösterir.Ancak menşe şahadetnamesi ise eşyanın tercihli olmayan menşe statüsünü gösteren bir belge olup herhangi bir şekilde indimli tarifeden faylanmayı sağlamaz.
GTS kapsamında uluslararası prosedürün tamamlanması ne demektir?
GTS kapsamında tercihli ticaretten faydalanmak amacıyla düzenlenen Form.A Menşe Şahadetnamelerinin kabul edilebilmesi için GTS'den faydalanan ülkelerin Türkiye'ye, kendi ülkelerinde Form A Menşe Belgelerini düzenleme yetkisine sahip resmi idarelerin isim ve adreslerini, bu idarelerce kullanılan mühürlerin örnek baskılarını ve Form A Menşe Belgelerinin kontrolünden sorumlu ilgili resmi idarelerin isim ve adreslerini bildirmiş olmaları ve söz konusu ürünlerin menşeine ilişkin bilginin doğruluğunun veya belgenin geçerliliğinin kontrolü için Türkiye gümrük idarelerine gerekli yardımı sağlamayı taahhüt etmeleri gerekmektedir. Tüm bu prosedürler tamamlanmadan belgenin kabulü ve tercihli rejim uygulanması mümkün değildir.
Sonradan Kontrol nedir?
Eşyaların menşe statülerini kanıtlayan EUR.1, fatura beyanı, Form. A Menşe Şahadetnamesi ve Menşe Şahadetnameleri gibi belgelerin doğruluğundan şüphe eden ithalatçı ülke gümrük idareleri ilgili anlaşma hükümlerine göre bu belgelerin doğruluğunu ve kurallara uygunluğunu teyit ettirmek amacıyla ihracatçı ülke gümrük idaresine gönderebilmektedirler. Bu işleme sonradan kontrol denmektedir.
-Özel Menşe Şahadetnamesi (Form A) Örneği
Aşağıdaki Kanun gereğince TIR karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN-UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ve/veya onaylanması.” yetkisi İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine de verilmiştir.
11 Eylül 2014 PERŞEMBE
Resmî Gazete Sayı : 29116 (Mükerrer)
KANUN
İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN
YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6552 Kabul Tarihi: 10/9/2014
MADDE 130 – 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (ç) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (d) bendi eklenmiş ve mevcut (d) bendi (e) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.
“a) Dış ticarete ve yurt dışı hizmetlere ilişkin konularda çalışmalar yapmak, bu kapsamda; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve ulusal ve uluslararası kuruluşlar nezdinde üyelerinin menfaatlerini ülke çıkarları çerçevesinde koruyucu ve geliştirici çalışmalar yapmak.”
“d) TIR karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN-UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ve/veya onaylanması.”
Form A (Özel Menşe Şahadetnamesi) Örneği
Aşağıdaki Kanun gereğince TIR karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN-UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ve/veya onaylanması.” yetkisi İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine de verilmiştir.
11 Eylül 2014 PERŞEMBE |
Resmî Gazete |
Sayı : 29116 (Mükerrer) |
KANUN |
||
İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6552 Kabul Tarihi: 10/9/2014 |
MADDE 130 – 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (ç) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (d) bendi eklenmiş ve mevcut (d) bendi (e) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.
“a) Dış ticarete ve yurt dışı hizmetlere ilişkin konularda çalışmalar yapmak, bu kapsamda; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve ulusal ve uluslararası kuruluşlar nezdinde üyelerinin menfaatlerini ülke çıkarları çerçevesinde koruyucu ve geliştirici çalışmalar yapmak.”
“d) TIR karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN-UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ve/veya onaylanması.”
A.TR belgesi Avrupa Topluluğu ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasına istinaden, Avrupa Topluluğu'na dahil, A bendinde listesi verilen ülkelerle aramızdaki ticarette, serbest dolaşımda bulunan eşya (Türkiye veya topluluk menşeli olan veya üçüncü ülke menşeli olup Türkiye veya toplulukta ithal işlemleri tamamlanmış, gerekli gümrük vergisi, eş etkili vergi ve resimleri tahsil edilmiş, bu vergi veresimleri tam veya kısmi bir iadeden yararlanmamış eşya) için, ihracatçı firma tarafından düzenlenen belgedir. Avrupa Topluluğu ülkelerine sanayi ürünü ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatı için kullanılır. İhracatçı firmanın bağlı bulunduğu Ticaret veya Sanayi Odası tarafındantasdiklenip, Gümrük İdaresince vize edilir.
Malların menşei önemli olmayıp malların serbest dolaşımda olması esastır. Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatta, Katma Protokol gereğince malların gümrük muafiyetinden yararlanabilmesi için "A.TR Dolaşım Belgesi" nin ihracatçı ülke yetkilileri tarafından düzenlenerek gümrük idarelerince vize edilmesi gerekir. A.TR Dolaşım Belgesi, İhracatçı ülke gümrük idaresince vize edildiği tarihten itibaren dört ay içerisinde ithalatçı ülke gümrük idaresine ibraz edilmesi gerekir.
A.TR Dolaşım Belgesi, Türkiye'den Topluluğa veya Topluluktan Türkiye'ye doğrudan nakledilen eşya için düzenlenir. Üçüncü ülkelerdengeçmek veya bu ülkelerde aktarma işlemine tabi tutulmakla beraber, bu ülkelerden geçişi veya aktarma işlemi Türkiye veya Toplulukta düzenlenen tek bir taşıma belgesi kapsamına giren eşya da doğrudan nakledilmiş sayılır.
Topluluk ile gerçekleştirilen Gümrük Birliği sanayi ürünlerini içermektedir. Bununla birlikte, büyük bir çoğunluğunu gıda sanayii ürünlerininoluşturduğu ve işlenmiş tarım ürünleri olarak nitelendirilen bir grup ürün de Gümrük Birliği kapsamında yer almaktadır. Öte yandandomates salçası, meyve ve sebze konserveleri, meyve suları, peynir, dondurulmuş ve kurutulmuş her türlü gıda maddeleri, et ürünleri Topluluktarafından tarım ürünü olarak mütalaa edildiğinden, söz konusu ürünler Gümrük Birliği'ne dahil olmamaktadır. Bu ürünlerin ticaretinde,tercihli rejimden yararlanılabilmesi için, menşe statüsünü belgelemek üzere EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenlenmesi gerekmektedir.
A. Düzenlendiği Ülkeler
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Bulgaristan
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hırvatistan
- Hollanda
- İngiltere
- İrlanda
- İspanya
- İsveç
- İtalya
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Polonya
- Portekiz
- Romanya
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
B. Düzenlenme Şekli
İhracatçılar veya gümrük beyannamelerini imzalamakla yetkili temsilcileri, bu dolaşım belgesini, belgenin arka sayfasında yazılıkurallara uygun olarak ve aşağıdaki noktaları dikkate alarak doldururlar;
a) Dolaşım belgeleri yazı makinası veya el yazısı ile doldurulur.
b) El yazısı ile doldurulduğu zaman mürekkepli kalem ve büyük matbaa harfleri kullanılmalıdır.
c) Belge üzerinde silinti ve ilaveler bulunmamalı; düzeltmeler yanlışların üzeri çizilmek ve gerekirse doğruları yazılmak suretiyle yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan bütün düzeltmelerin belgeyi düzenleyen tarafından imzalanması ve Gümrük İdaresince tasdik edilmesigerekir.
d) Düzenlenen belgede 10. kutuda belirtilen her maddeye, 9. kutuda bir sıra numarası verilir ve son kaydın hemen altına sonradan ilaveyapılmamasını sağlamak üzere yatay bir çizgi çekilerek doldurulmayan kısımlar çapraz bir çizgiyle iptal edilir.
e) Dolaşım belgelerinde kayıtlı eşyaların, tanınmalarına olanak verecek yeterli kesinlikte ve ticari deyimleri ile hiçbir tereddüte yer vermeyecekaçıklıkta cins, nevi, nitelik ve miktar olarak ayrıntılı bir biçimde beyan edilmesi zorunludur. Bu gereği yerine getirmeyen ihracatçıların düzenledikleri belge, Gümrük İdaresince vize edilmez.
f) İhracatçılar veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcileri, dolaşım belgesinde kayıtlı eşyanın, Türkiye menşeli olduğuna veya Türkiye'de serbest dolaşımda bulunduğuna dair tevsik edici tüm bilgi ve belgeleri de dolaşım belgesi ile birlikteOdalara vermekle yükümlüdür.
g) Serbest Bölgelerde yerleşik firmalar için 5. kutuya (İhraç Ülkesi) yalnızca
“TURKEY” yazılır.
A.TR DOLAŞIM BELGESİNİN DOLDURULMASI (Hane Açıklamaları)
1. no.lu hane İhracatçı firmanın tescilli ünvanı, açık adresi ve ülkesi;
2. no.lu hane Doldurulması zorunlu değildir. Taşıma belgesinin tarihi ve numarası;
3. no.lu hane İthalatçı firma'nın resmi kayıtlı ünvanı, İthalatçı firma'nın açık adresi ve ülkesi yazılır.
5 no.lu hane Malın hangi ülkeden ihraç edileceği ülke (TÜRKİYE);
6 no.lu hane Varış ülkesi. Bu haneye yazılacak ülke mutlaka AB ülkelerinden biri olmalıdır.
7 no.lu hane Taşımaya ilişkin bilgiler.(TIR, uçak, gemi vb);
8 no.lu hane Odamız tarafından doldurulacak ve mühürlenecek sütundur.
Yeşil menevişli ve Odamızda kalacak bir nüshası boş bırakılmak kaydıyla diğer üç nüshaya mühür vurulur ve Odamızdaki imzaya yetkili kişi tarafından imzalanır. Bu sütuna ayrıca İngilizce olmak kaydıyla tasdik tarihini belirten tarih kaşesi de vurulur.
9 no.lu hane İhracata konu malların sıra numarası;
10 no.lu hane İhracata konu malların ad, marka, cins, koli vb. bilgileri;
11 no.lu hane İhracata konu malların brüt ağırlığı;
12 no.lu hane Gümrük İdaresi tarafından doldurulup vizelenir.
13 no.lu hane İhracatçı firmanın kaşesi ve firma yetkilisinin imzası ile evrakın doldurulma tarihi yazılır.
C. Ticaret ve Sanayi Odalarınca Yapılacak Tasdik İşlemleri
İhracatçılar veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcileri tarafından A.TR Yönetmeliği hükümlerine uygun olarakdoldurulan ve kaşelenip imza edilen dolaşım belgeleri, Türkçe faturanın kaşelenip imzalanmış bir fotokopisi ve Ek 2'de örneği verilenbir dilekçe ile birlikte Odalara verilir. İhracatçı ve imalatçı firmalar farklı ise imalatçı faturasının fotokopisi de dilekçeye eklenir.
Odalar bu belgelerin kurallara uygun olarak doldurulup doldurulmadığını kontrol edip, gerekiyorsa belgede kayıtlı eşyanın Türkiye'deserbest dolaşım halinde bulunduğu hususunda tevsik edici diğer bilgi ve belgeleri de inceleyerek gerekli işlemleri tamamlar.
Belgelere ilişkin kontroller tamamlandıktan sonra, yeşil renkli ilk nüsha hariç diğer nüshalar sorumlu memur tarafından imza ve Odaya aitmühürle tasdik edilir. Biri beyaz üzerine yeşil zeminli, dördü beyaz olan beş nüshalık takım halindeki dolaşım belgesinin beyaz renkli nüshalardan biri, fatura fotokopisi, dilekçe ve varsa diğer tevsik edici dokümanlar Odada alıkonulur. Sertifikanın diğer nüshaları, ihraç işleminin yapılacağı Gümrük İdaresine vize ettirilmek üzere ihracatçıya verilir.
Odalar, ihraç belgeleri ve dolaşım belgelerinden üçüncü ülkelere gönderileceği anlaşılan eşya için A.TR Dolaşım Belgesi tanzim edemez.
D. A.TR Dolaşım Belgesinin Gümrük İdaresince Vize Edilmesi
Dolaşım Belgelerinin gümrük idarelerince vize edilmesi bizzat ihracatçı veya onun sorumluluğu altında gümrük beyannamesini imzalamayayetkili kanuni temsilcisi tarafından talep edilir. Yetkili olmayan kişiler tarafından yapılan vize talepleri gümrük idarelerince kabul edilmez.
Gümrük idareleri vize edilmek üzere ihracatçılar tarafından ibraz olunan dolaşım belgelerinin doğruluğunu kontrol eder ve gerek görürlerse dolaşım belgesinde kayıtlı eşyanın muayenesini yapar.
Gümrük idareleri bu kontrolleri yaparken;
a) Dolaşım belgelerinin A.TR Yönetmeliği hükümlerine uygun olup olmadığını incelemek;
b) İhraç konusu eşyanın cins, nevi, nitelik ve miktar itibariyle dolaşım belgesindeki kayıtlara uygun olup olmadığını tespit etmek;
c) İhraç konusu eşyanın Türkiye'de serbest dolaşım durumunda bulunup bulunmadığını belirlemek;
d) Eşyaya ait ihraç belgeleri yanında nakliyeciler tarafından verilen (kara,
demiryolu, deniz ve havayolu ile yapılan taşımalar dahil) konişmento, manifesto veya yük senetlerini de incelemek;
e) İhraç konusu eşyayı Gümrük Yönetmeliğindeki esaslara göre muayene etmek suretiyle işlem ifa eder.
Gümrük vizesine ayrılmış olan bölümün doğru ve eksiksiz olarak doldurulması şarttır. Yanlış veya eksik olarak yapılan vize işlemi belgeyi geçersiz kılar ve sonradan kontrol sebeplerinden birini teşkil eder. Gümrük idareleri vizeye ayrılmış olan bölüme gümrükbeyannamesinin tarih ve sayısı ile Gümrük İdaresinin adını kaydederek, idarenin okunabilir damgasını tatbik eder. Belge üzerine vize işlemini yapan gümrük görevlisinin adı, soyadı, sicil numarası yazılarak tarih ve imza atmak suretiyle vize işlemi tamamlanır.
Gümrük idareleri, kendilerine ibraz edilen ihracat evrakından veya dolaşım belgelerinden üçüncü ülkelere gönderileceği anlaşılan eşya için A.TRDolaşım Belgesi vize edemez.
Gümrük idareleri, fiili ihracatın gerçekleşmesinden sonra dolaşım belgelerinin yeşil renkte zemini olan ilk nüshalarını ihracatçıya verir,beyaz renkli nüshalardan birini Gümrük İdaresinde alıkoyar ve diğer iki nüshayı, fiili ihracatı takibeden ilk iş günü içinde ilgili Odaya gönderir.
E. Oda Tarafından Tasdik Edilen Bir A.TR Belgesinin Değiştirilmesi veya
Belgenin İptali
Tasdik edilen bir A.TR Dolaşım Belgesinin değiştirilmesi/iptali, bu değiştirme/iptal işleminin eşya ihraç edilmeden önce yapılması şartıylamümkündür.
Dolaşım belgelerinin değiştirilmesi talebi, belgeyi düzenleyen Oda tarafından incelenir. Cins, nevi, nitelik ve miktar açısından, kayıtlı eşyanın ilk belgedeki eşyaya tamamen uygun bulunduğu saptandıktan sonra yeni belgenin tasdik işlemi yapılır.
İptal edilen bir belgenin tüm nüshaları, firma tarafından Odaya iade edilir.
F. A.TR Dolaşım Belgelerinin Eşyanın İhracından Sonra Verilmesi
Eşyanın ihracı sırasında unutulma, yanlışlık, ihmal veya özel şartlar nedeniyle A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmediği hallerde, eşyanın ihracından sonra da A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenebilir.
A.TR Dolaşım Belgesinin verilmiş, ancak teknik nedenlerle ithalatçı ülke Gümrük İdaresince kabul edilmemiş olduğunun ilgili Oda ve Gümrük İdarelerine ispat edilmesi halinde de dolaşım belgesi sonradan düzenlenebilir.
Bu durumda ihracatçı:
a) Çıkış işleminin yapıldığı Gümrük İdaresinin adını, gümrük beyannamesinin tarih ve sayısını belirterek bağlı bulunduğu Odaya yazılıtalepte bulunur.
b) Sözkonusu eşya için ihraç sırasında A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmediğini
veya A.TR Dolaşım Belgesinin ithalatçı ülke Gümrük İdaresince "teknik nedenlerle" kabul edilmediğini sebepleriyle birlikte bu yazıdabeyan eder.
c) Usulüne uygun olarak doldurulmuş A.TR Dolaşım Belgesini kaşeleyip, imza edip talep yazısına ekler.
İhracattan sonra verilen A.TR Dolaşım Belgelerinin - orjinal dahil - tüm
nüshalarının "Gözlemler" bölümüne tasdiği yapan Oda tarafından "SONRADAN VERİLMİŞTİR" damgası vurulur.
G. İkinci Nüsha Dolaşım Belgesi Düzenlenmesi
A.TR Dolaşım Belgesinin çalınması, kayıp veya zayi edilmesi halinde, ihracatçı, bağlı olduğu Odaya bir dilekçe ile başvurarak dolaşım belgesinin ikinci bir nüshasının tasdik edilmesini isteyebilir. Dilekçede ilk dolaşım belgesinin numarası, odaya tasdik ettirildiği tarih ve ikinci nüshanın düzenlenme gerekçesi belirtilir.
Oda, tamamen ilk belgeye uygun olarak doldurulan ikinci nüsha belgeyi tasdik eder. Bu şekilde düzenlenen ikinci nüsha dolaşımbelgelerinin - orjinal dahil - tüm nüshalarının "Gözlemler" bölümüne “İKİNCİ NÜSHA” damgası vurulur.
Gümrük İdareleri, ihracatçı tarafından ibraz edilen ikinci nüsha belgeyi, kendilerinde bulunan ihraç işlemi yapılmış olan eşyaya ait dolaşımbelgesiyle karşılaştırıp, ikinci nüshasının doğruluğunu saptadıktan sonra, vize işlemini yapar. Ancak gümrük vizesi bölümüne ilk dolaşımbelgesinin vize tarihi ve seri numarası yazılır.
H. Dolaşım Belgelerinin İbraz Süreleri ve İbraz Sürelerinin Uzatılması
a) A.TR Dolaşım Belgesinin, ihracatçı ülke Gümrük İdaresince vize edildiği tarihten itibaren dört ay içerisinde ithalatçı ülke Gümrük İdaresine ibraz edilmesi gerekir.
b) A.TR Dolaşım Belgesi, beklenmeyen durumlardan kaynaklanan sebeplerin
mevcudiyeti halinde (a) bendinde belirtilen sürenin bitiminden sonra da
Gümrük İdaresince kabul edilir.
c) Dolaşım belgesinin ibrazının geciktiği diğer durumlarda, eşyanın süresi içinde ilgili gümrüğe arz edilmiş olması şartıyla A.TR DolaşımBelgesi kabul edilebilir.
d) "SONRADAN VERİLMİŞTİR" kaydını taşıyan A.TR Dolaşım Belgelerinin de, ihracatçı Gümrük İdaresinin vize tarihinden itibaren 4 ay içinde ithalatçı Gümrük İdaresine ibrazı zorunludur.
4- A.TR DOLAŞIM BELGESİNİN ONAYI İÇİN İSTENEN BELGELER
- İhracat firmasının Türkçe ticari faturası. Fatura Maliye Bakanlığı onaylı veya Noter tasdikli olmak zorundadır.
- Türk menşeli olmayan mallar için malın menşeini gösterir Gümrük Giriş Beyannamesi fotokopisi, 3. Ülke menşeli mallarda Gümrük vergisinin ödendiğine ilişkin Gümrük Vezne Alındısı
İKİNCİ NÜSHA (DUPLICATE) A.TR DOLAŞIM BELGESİ
A.TR Dolaşım belgesinin çalınması,kayıp veya zayi edilmesi halinde düzenlenir.
- İlk düzenlenen ve Odamızca onaylanan A.TR Dolaşım Belgesinin bir kopyası
- Gümrük Çıkış Beyannamesi fotokopisi
- İhracat faturası eklenerek başvuru yapılır.
İkinci nüsha olarak düzenlenen dolaşım belgesinin gözlemler bölümünde İKİNCİ NÜSHADIR anlamına gelen DUPLICATE kaşesi basılır. İlk düzenlenen A.TR Dolaşım Belgesinin tarih ve Seri no.su yazılır.
İkinci nüsha Dolaşım Belgesinin 12 nolu sütununda yer alan gümrük vizesi bölümüne ilk dolaşım belgesinin vize tarihi ve seri numarası yazılır, yeni tarih ve numara verilmez. Bu nedenle ilk dolaşım belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren hüküm ifade eder.
Duplicate kaydını taşıyan A.TR Dolaşım Belgesinin ihracatçı gümrük idaresinin vize tarihinden itibaren 4 ay içinde ithalatçı gümrük idaresine ibrazı zorunludur.
SONRADAN VERİLEN A.TR DOLAŞIM BELGESİ
Eşyanın ihracı sırasında unutulma, yanlışlık, ihmal veya özel şartlar nedeniyle A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmediği hallerde, eşyanın ihracından sonra A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenebilir.Bunun için:
- A.TR düzenlemek için gerekli yukarıda daha önce bahsi geçen tüm evrakların tevsiki zorunludur.
SORULARLA A.TR DOLAŞIM BELGESİ
· A.TR Dolaşım Belgesi nedir?
Türkiye veya Topluluk'ta serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, gümrük idaresince ya da bu idare tarafından yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenip gümrük idaresince vize edilen belgedir. Yani, eşya AB üyesi ülkelerden A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde gelmez ise eşyaya 3. ülkelere uygulanan vergi oranları uygulanır.
Bu belge, Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretinde kullanılan, eşyanın Türkiye ve Toplulukta serbest dolaşımda olduğunu gösteren ve o eşyanın tercihli rejimden
· A.TR Dolaşım Belgelerine ilişkin yürürlükteki mevzuat nedir?
A.TR Dolaşım Belgelerine ilişkin hükümler 03.09.2002 tarihli ve 24865 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2002/4616 sayılı “Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Karar” ile düzenlenmiştir.
· A.TR Dolaşım Belgesi eşyanın KDV'den de muaf olmasını sağlar mı?
A.TR Dolaşım Belgesi eşyanın gümrük vergisinden muaf tutulmasını sağlamakta olup, eşyaya ait KDV tahsil edilmektedir. Bu durumda, KDV matrahı eşyanın CIF kıymetidir.
· Hangi eşya için A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmesi gerekmemektedir?
İlgili mevzuat uyarınca yolcu beraberi eşya ve posta gönderileri kapsamındaki eşya için A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmesi gerekmemektedir.
· “Serbest Dolaşımdaki Eşya” nedir?
Tümüyle Türkiye veya Topluluk'ta elde edilmiş olan ya da tamamı veya bir kısmı üçüncü ülkeler menşeli olup Türkiye ya da Toplulukta ithal işlemleri tamamlanmış, gerekli gümrük vergisi, eş etkili vergi ve resimleri tahsil edilmiş, bu vergi ve resimleri tam veya kısmi bir iadeden yararlanmamış eşyadır.
· “Serbest Dolaşım” ve “Menşe” kavramları arasındaki fark nedir?
Her ne kadar tamamıyla Türkiye'de elde edilmiş, dolayısıyla, Türk menşeli olan eşya doğal olarak serbest dolaşımda olsa da, her Türk menşei kazanmış eşya, serbest dolaşımda olmayabilir. Örneğin, dahilde işleme rejimi kapsamında vergileri kısmen veya hiç ödenmeden ithal edilen girdilerden Türkiye'de elde edilen nihai ürün, gördüğü işçilik ve işlemler nedeniyle Türk menşeini kazanmış olsa dahi, bünyesine giren ve dahilde işleme rejimi kapsamında vergileri tahsil edilmeyen girdilere ait telafi edici vergi tahsil edilmediği sürece serbest dolaşıma girmez.
Bu itibarla, bünyesinde serbest dolaşımda olmayan yabancı girdi bulunan ürünler, ancak, tüm bu yabancı girdilerin vergilerinin ödenmiş olması şartıyla serbest dolaşıma girerler ve böylece bu ürünlerin Avrupa Topluluğuna ihracında A. TR Dolaşım Belgesi düzenlenebilir.
· A.TR Belgesi ile EUR.1 Belgesi arasında ne fark vardır?
A.TR Dolaşım Belgesi 2002/4616 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre Türkiye veya Topluluk'ta serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, gümrük idaresince ya da bu idare tarafından yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenip gümrük idaresince vize edilen bir belgedir. A.TR Dolaşım Belgesi eşyanın serbest dolaşım durumunda olduğunu gösteren bir belge olup eşyanın menşeini göstermez.EUR.1 Dolaşım Belgesi ise eşyanın menşeini kanıtlamaya yarayan bir belgedir.
· AB'den ithal edilen eşyanın AB'ye ihracı sırasında A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenebilir mi?
Eşyanın AB'den A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde, bu belgeye istinaden eşyaya A.TR düzenlenebilecektir.
Ancak, AB'de serbest dolaşımda bulunan eşya ile birlikte bünyesinde 3. ülke menşeli girdi bulunduran eşyanın AB'ye ihraç edilmesi sırasında, 3. ülke menşeli girdilere ait telafi edici vergilerin ödenmesi şartıyla A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenebilir.
· A.TR Dolaşım Belgelerinin ihracat sırasında unutulması, yanlışlık, ihmal gibi nedenlerle düzenlenmediği veya teknik nedenlerle reddedildiği durumlarda ne yapılır?
Bu durumlarda A.TR Dolaşım Belgeleri ihracat tarihinden sonra düzenlenebilmektedir. Belgenin ''Sonradan Düzenlenmesi'' “ISSUED RETROSPECTIVELY-DELIVRE A POSTERIORI “halinde gümrük idarelerince ilk düzenlendikleri tarih itibariyle değil sonradan düzenlenme tarihi itibariyle onaylanması gerekmektedir.
· A.TR Dolaşım Belgesinin çalınması, kaybedilmesi veya hasar görmesi hallerinde ne yapılır?
Bu durumlarda, ihracatçı Odamıza başvurarak sertifikanın ikinci bir “DUPLICATE” nüshasının düzenlenmesini talep edebilir.
Belgenin ''İkinci nüsha'' olarak düzenlenmesi halinde ilk düzenlenme tarihi itibariyle onaylanması gerekmektedir. İkinci nüsha belge ilk dolaşım belgesinin vize tarihinden itibaren geçerli sayıldığından ve dört aylık geçerlilik süreleri ilk vize edildikleri tarihten başladığından ikinci nüsha belgeler üzerine ilk dolaşım belgesinin vize tarihinin yazılması gerekmektedir.
· A.TR Dolaşım Belgeleri bir veya birden çok A.TR Dolaşım Belgesi ile değiştirilebilir mi?
Türkiye ya da Toplulukta bir gümrük idaresinin kontrolü altındaki eşyanın, tamamının ya da bir kısmının Türkiye ya da Topluluk sınırları içinde bir yere gönderilmesi amacıyla A.TR Dolaşım Belgesinin aslının bir ya da bir çok A.TR Dolaşım Belgesiyle değiştirebilmesi mümkündür.
· A.TR Dolaşım Belgeleri hangi süre içerisinde gümrük idaresine ibraz edilmelidir?
Genel kural olarak, A.TR Dolaşım Belgesinin, ihracatçı ülke gümrük idaresince vize edildiği tarihten itibaren dört ay içerisinde ithalatçı ülke gümrük idaresine ibraz edilmesi gerekir.
· A.TR Dolaşım Belgeleri düzenlenmesinde “basitleştirilmiş usul”den yararlanılabilir mi?
Müsteşarlıkça “Onaylanmış İhracatçı” yetkisi verilen gerçek ve tüzel kişilere, Ticaret Odaları tarafından düzenlenip, gümrük idaresine vize işlemi için ibraz zorunluluğu olmadan, A.TR Dolaşım Belgeleri düzenleme yetkisi verilebilmektedir.
· A.TR Dolaşım Belgelerinin “sonradan kontrolü” nasıl gerçekleştirilir?
İthalatçı ülke gümrük idaresi, ihracatçı ülke gümrük idaresince verilen A.TR Dolaşım Belgelerinin gerçekliği veya eşyaya ilişkin bilgilerin doğruluğu hakkında makul bir şüphesi olduğunda veya sondaj usulü ile A.TR Dolaşım Belgelerinin sonradan kontrolünü talep edebilir.
Sonradan kontrol talebinde bulunan ithalatçı ülke gümrük idaresinin, kontrol sonucundan en geç on ay içerisinde haberdar edilmesi gerekmektedir.
· İthalatçı firmanın bulunduğu ülke ile fiilen ithalatın yapıldığı ülkenin faklı olması durumunda A.TR Dolaşım Belgesi hangi ülke dikkate alınarak düzenlenecektir?
İthalatçı firmanın bulunduğu ülke değil, doğrudan eşyanın gönderildiği ülke esas alınarak belge düzenlenmesi gerekmektedir.
· İki adet orijinal A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenebilir mi?
İki adet orijinal Dolaşım Belgesi düzenlenmesi mümkün değildir. A.TR Dolaşım Belgelerinin “sonradan verilme” gibi istisnai haller hariç olmak üzere, ithalat işlemleri esnasında gümrük beyannamesi ekinde gümrük idarelerine ibraz edilmesi gerekmektedir. Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar çerçevesinde ithalata ait bilgi ve belgelerin bankalarca da istenebilmesi mümkündür, ancak bu husus iki adet orijinal Dolaşım Belgesi düzenlenmesini gerektirmemektedir.
· Tasfiyelik hale gelmiş ve ihale yoluyla satılmış olan eşyaya A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenebilir mi?
4458 sayılı Gümrük Kanununun 178 nci maddesine istinaden 03.01.2001 tarihli ve 24276 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tasfiye Tüzüğü”nün “Eşyanın Bedelinin Tespiti” başlıklı 6 ncı maddesinin (a) fıkrasında “Tasfiye edilebilir hale gelmiş olan eşyanın bedelinin tespitinde gümrüklenmiş değeri esas alınır…” denilmektedir. Aynı Tüzüğün “Tanımlar” başlıklı 2 nci maddesinin (e) fıkrasında “eşyanın gümrüklenmiş değeri” ifadesi “eşyanın Gümrük Kanununun 23-31 inci maddelerine göre hesaplanacak gümrük kıymetine gümrüklerce alınan vergi, resim ve fonların eklenmesiyle bulunacak değer” şeklinde tanımlanmıştır. Bu itibarla, tasfiyelik hale gelmiş eşyanın gümrük vergileri ödenmiş ve serbest dolaşıma girmiş olduğundan mevzuata aykırı başkaca bir husus bulunmaması halinde söz konusu eşyaya A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmesi mümkündür.
· A.TR Dolaşım Belgesi ile Menşe Şahadetnamesi düzenlenebilir mi?
Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği çerçevesinde eşyanın serbest dolaşım statüsünü tevsiken A.TR Dolaşım Belgesi ibraz edilmesi halinde, ithalata konu eşyanın gerçek menşeini belirleme konusunda ciddi ve somut gerekçelere dayanan tereddütlerin bulunması ve kesinlikle gerekli olması durumu saklı kalmak kaydıyla, menşe şahadetnamesi aranmamaktadır.
· A.TR Dolaşım Belgelerinin 8 no.lu gözlemler bölümüne hangi ibareler yazılabilir?
Belgenin 8 no.lu hanesine yalnızca “Sonradan Verilmiştir” ve “İkinci Nüsha” ibareleri yazılabilir. Belgenin “İkinci Nüsha” olarak düzenlenmesi halinde ilk Dolaşım Belgesinin seri no ve tarihi de 8 no.lu haneye yazılmalıdır. AB'den Türkiye'ye yapılan ihracatlarda ihracatçı ülke tarafından kullanılan basitleştirilmiş usul seçeneğine göre 8 no.lu kutuya “Basitleştirilmiş Usul” ibaresi de yazılabilmektedir.
Bu haneye “The goods are of Turkish Origin” gibi eşyanın menşeine ilişkin herhangi bir ibare yazılmaması gerekmektedir.
· “Onaylanmış Kişi” statü belgesine sahip firmanın Şubesi A.TR Dolaşım Belgesi düzenleyebilir mi?
“Onaylanmış Kişi” statü belgesine sahip firmaların aynı unvan ve sorumluluğu altındaki Şubelerince aynı yetki numarasına istinaden Türkiye Gümrük Bölgesinde serbest dolaşım hakkını kazanmış eşya için Dolaşım Belgesi düzenleyebilmektedir.
· Serbest Bölgelerdeki eşya için A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenebilir mi?
Serbest bölgelerden AB'ye ihraç edilmek istenilen eşya için A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmek istenilmesi halinde, Ön Statü Belgesinin gümrük idaresi ve ilgili Odaya ibraz edilmesi kaydıyla Dolaşım Belgesi düzenlenebilmektedir.
Eşyanın Türkiye'deki serbest bölgelerden Türkiye Gümrük Bölgesine getirilmesi veya Türkiye'den serbest bölgeye geri gitmesi halinde eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinde serbest dolaşım hakkını kazanmış olduğunu kanıtlamak amacıyla Statü Belgesi kullanılmaktadır.
· Kullanılmış eşyanın ihracatında A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmesi için gerekli belgeler temin edilemediğinde ne şekilde işlem yapılmaktadır?
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 2004/11 sayılı Genelgesine göre, A.TR Dolaşım Belgelerinin vize edilmesi için dolaşım belgesi kapsamı eşyanın temin ediliş belgeleri, üçüncü ülke menşeli girdi kullanılmış ise giriş beyannameleri, telafi edici vergi söz konusu ise tahsil edildiğine ilişkin gümrük vezne alındıları, üretici firmanın kapasite raporu gibi tevsik edici belgelerin temin edilmesinin mümkün olmadığı durumlarda, A.TR Dolaşım Belgelerinin Ticaret Odalarınca düzenlenmesi ve gümrük idarelerince vize edilmesine yönelik talepler eşyanın geçmiş yıllarda satın alınmış olması halinde Mali Müşavirliklerce Onaylı envanter kayıtlarının, cari yıl içinde satın alınmış olması halinde ise işletmenin yevmiye defterinde kayıtlı bulunduğu sayfanın yine Mali Müşavirliklerce onaylı fotokopisinin ibrazı şartıyla karşılanmaktadır.
· “Eşyanın tanımı”nın A.TR Dolaşım Belgesinin 10 no.lu sütununa sığdırılamaması durumunda nasıl işlem yapılır?
Bu eşya için ikinci bir A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmektedir.
· Elle doldurulan A.TR Dolaşım Belgelerinin büyük harf kullanımı zorunlu mudur?
Türkiye ile AT Arasında Oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Bakanlar Kurulu Kararının 6 (b) maddesinde geçen “büyük matbaa harfleri” ifadesi “okunaklı matbaa harfleri” olarak değerlendirilmekte olup, mevzuata aykırı başkaca bir husus bulunmaması halinde Dolaşım Belgelerinin küçük matbaa harfleri ile doldurulmuş olması belgenin reddi için bir gerekçe teşkil etmemektedir.
Ek 1. A.TR Dolaşım Belgesi Örneği
DOLAŞIM BELGESİ (MOVEMENT CERTIFICATE)
1. İhracatçı (Ad, açık adres, ülke)
Exporter (Name, full address, country)
İhracatçı Firmanın Ünvanı
Açık Adresi
TURKEY
3. Malın gönderildiği şahıs (Ad, açık adres, ülke) Consignee (Name, full address, country) (Optional) (Optional ibaresi bulunan 2, 3 ve 7 No'lukutular boş bırakılabilir.)
İthalatçı Firmanın Ünvanı
Açık Adresi
A.TR No B 068298
Bu formu doldurmadan önce arka sayfadaki notlara bakın. Before filling this document, please take into consideration the notices which liedown at the last page.
2. Taşıma belgesi …….…..No ………..(Tarih) …………… Transport document (Optional) No. ……. Date ……..
4. AET/TÜRKİYE ORTAKLIĞI ASSOCIATION
between the
EUROPEAN ECONOMİC COMMUNITY
and
TURKEY
Yerleşik Olduğu AB Ülkesi
5. İhraç Ülkesi
Country of exportation
TURKEY
6. Varış Ülkesi
Country of destination
Sevkiyat Yapılan AB Ülkesi
7. Taşımaya ilişkin bilgiler
Transport details (Optional)
BY ……………
8. Gözlemler
Remarks
BU KUTU ODA TASDİĞİ İÇİN KULLANILMAKTADIR.
LÜTFEN BOŞ BIRAKINIZ.
9. Sıra No:
Item
Number
1
2
10. Kolilerin markaları, numaraları, sayı ve cinsi (dökme mallar için, duruma göre, geminin adı, vagon veya kamyonun numarasıbelirtilecektir); Malların tanımı Marks and numbers;
Number and kind of packages (for goods in bulk, indicate the name of the ship) or number of the railway wagon or road vehicle); Description of goods
NIL GRAY SERAMIC TILES (NİL GRİSİ SERAMİK KARO)* 12 Pallets
WHITE SERAMIC TILES (BEYAZ SERAMİK KARO) 10 Pallets
TOTAL 22 Pallets
11. Brüt ağırlık (kg) veya diğer ölçüler (hl,
m3,vs.) Gross
Weight (kg) or other measure
(hl, m3,
etc)
23090 Kgs
12. GÜMRÜK VİZESİ
CUSTOMS ENDORSEMENT
Doğruluğu onaylanmış beyan Mühür Declaration certified Stamp İhraç belgesi
Export document (2)
Model (Form) ……………… No. ……………. Gümrük İdaresi …………………………………. Customs office
Çıkış ülkesi …………………………………. Issuing Country
Tarih (Date) ………………………………….
İmza (Signature)
13. İHRACATÇININ BEYANI DECLARATION BY THE EXPORTER Aşağıda imzası bulunan ben, yukarıda belirtilen malların bu belgenin verilmesiiçin gerekli koşullara uygun olduğunu beyan ederim.
I, the undersigned, declare that the goods described above meet the conditions required for the issue of this certificate.
Yer ve Tarih Mersin, TARİH
Place and date
FİRMA KAŞESİ ve
YETKİLİ İMZA
Ek 2. Dilekçe Örnekleri
Mersin, TARİH
TİCARET ve SANAYİ ODASI BAŞKANLIĞINA .................
KONU: A.TR Dolaşım Belgesi tasdiki hk.
Ekte sunulan A.TR Dolaşım Belgesinde kayıtlı eşya henüz yüklenmemiş olup;
χ Tamamıyla Türkiye'de/Toplulukta elde edilmiş girdilerden üretilmiştir.
χ Üçüncü ülke menşeli girdilerinin Türkiye'ye ithal işlemleri tamamlanmış, gerekli gümrük vergisi, eş etkili vergi ve resimleri tahsil edilmiş,bu vergi ve resimler için tam veya kısmi bir iadeden yararlanılmamıştır.
İthalatçı ülkenin Gümrük İdaresinden bu ihracat işlemi ile ilgili olarak bir “SONRADAN KONTROL*” talebi gelmesi halinde, ihraç konusu eşyanınTürkiye'de serbest dolaşım durumunda olduğunu tevsik edici tüm belge ve bilgileri (eşyanın imalinde kullanılan girdilere ilişkin temin edilişbelgeleri, üçüncü ülke menşeli girdi kullanılmış ise giriş beyannamesi ve mahreç faturaları, gümrük vergileri veya telafi edici vergi makbuzları, müstahsil makbuzları vb.) Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne sunulmak üzere en kısa sürede tarafınıza temin edeceğimizi beyanve taahhüt; gerekli tasdik işleminin yapılmasını rica ederiz.
FİRMA KAŞESİ YETKİLİ İMZA
EKLER:
………………No'lu A.TR Dolaşım Belgesi
…………………tarihli, …………….. sayılı fatura (İhracatçı ve imalatçı firmalar farklı ise) İmalatçı faturası (İhracatçı firma Serbest Bölgede yerleşik ise)Ön Statü Belgesi
* Sonradan Kontrol Talepleri, hem kuşku halinde hem de sondaj usulüyle rastgele yapılmakta ve ihracatın gerçekleşmesinden bir yılı aşkın bir süre sonra gelebilmektedir.
Sonradan Düzenlenen A.TR Dolaşım Belgesi İçin Dilekçe Örneği
Mersin, TARİH
TİCARET ve SANAYİ ODASI BAŞKANLIĞINA ....................
KONU: A.TR Dolaşım Belgesi tasdiki hk.
Fiilen yurt dışına ihraç etmiş olduğumuz, ekli A.TR belgesinde kayıtlı mallarımız için
% Unutulma % Yanlışlık % Özel şartlar (Lütfen belirtiniz)…………………………… nedeniyle A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmemiştir. Ekte sunulanA.TR Belgesinin “SONRADAN VERİLMİŞTİR” ibaresi ile tasdiklenmesini rica ederiz.
Çıkış işleminin yapıldığı Gümrük İdaresinin adı…………………………….
Gümrük Beyannamesinin tarih ve sayısı……………………………………. Ekte sunulan A.TR Dolaşım Belgesinde kayıtlı eşya;
χ Tamamıyla Türkiye'de/Toplulukta elde edilmiş girdilerden üretilmiştir.
χ Üçüncü ülke menşeli girdilerinin Türkiye'ye ithal işlemleri tamamlanmış, gerekli gümrük vergisi, eş etkili vergi ve resimleri tahsil edilmiş,bu vergi ve resimler için tam veya kısmi bir iadeden yararlanılmamıştır.
İthalatçı ülkenin Gümrük İdaresinden bu ihracat işlemi ile ilgili olarak bir “SONRADAN KONTROL” talebi gelmesi halinde, ihraç konusu eşyanınTürkiye'de serbest dolaşım durumunda olduğunu tevsik edici tüm belge ve bilgileri (eşyanın imalinde kullanılan girdilere ilişkin temin edilişbelgeleri, üçüncü ülke menşeli girdi kullanılmış ise giriş beyannamesi ve mahreç faturaları, gümrük vergileri veya telafi edici vergi makbuzları, müstahsil makbuzları vb.) Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne sunulmak üzere en kısa sürede tarafınıza temin edeceğimizi beyanve taahhüt; gerekli tasdik işleminin yapılmasını rica ederiz.
FİRMA KAŞESİ YETKİLİ İMZA
EKLER:
…………………No'lu A.TR Dolaşım Belgesi
…………………tarihli, …………….. sayılı fatura (İhracatçı ve imalatçı firmalar farklı ise) İmalatçı faturası (ihracatçı firma Serbest Bölgede yerleşik ise)Ön Statü Belgesi
İkinci Nüsha A.TR Dolaşım Belgesi İçin Dilekçe Örneği
Mersin, TARİH
TİCARET ve SANAYİ ODASI BAŞKANLIĞINA ........................
KONU: A.TR Dolaşım Belgesi tasdiki hk.
χ Çalınma χ Kayıp χ Hasar görme χ Diğer (Lütfen belirtiniz)
…………………………….. nedeniyle, Odanıza ……………. tarihinde tasdik ettirmiş olduğumuz, ………………… No'lu A.TR Dolaşım Belgesinin tamamen ilk nüshaya uygun olarak düzenlenen “İKİNCİ NÜSHA”sının tasdik işleminin yapılmasını rica ederiz.
(İkinci nüshanın düzenlenmesi talebi fiili ihraçtan sonra yapılıyor ise:)
Çıkış işleminin yapıldığı Gümrük İdaresinin adı…………………………….
Gümrük Beyannamesinin tarih ve sayısı…………………………………….
FİRMA KAŞESİ YETKİLİ İMZA
EKLER:
…………………No'lu A.TR Dolaşım Belgesi
…………………tarihli, …………….. sayılı fatura
(“İkinci Nüsha” A.TR Belgesi tasdiği için, düzenlenen ilk belgeye tamamen uygunluk koşulu aranmaktadır. İlk düzenlenen belgenin birfotokopisini dilekçeye eklemeniz kontrol işleminde zaman kazandıracaktır.)
Aşağıdaki Kanun gereğince TIR karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN-UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ve/veya onaylanması.” yetkisi İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine de verilmiştir.
11 Eylül 2014 PERŞEMBE
Resmî Gazete Sayı : 29116 (Mükerrer)
KANUN
İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN
YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6552 Kabul Tarihi: 10/9/2014
MADDE 130 – 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (ç) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (d) bendi eklenmiş ve mevcut (d) bendi (e) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.
“a) Dış ticarete ve yurt dışı hizmetlere ilişkin konularda çalışmalar yapmak, bu kapsamda; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve ulusal ve uluslararası kuruluşlar nezdinde üyelerinin menfaatlerini ülke çıkarları çerçevesinde koruyucu ve geliştirici çalışmalar yapmak.”
“d) TIR karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN-UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ve/veya onaylanması.”
A.TR İle İlgili Mevzuat
“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından bastırılan A.TR Dolaşım Belgelerinin Satış ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslar (23.03.2009)
- A.TR Dolaşım Belgesi Satış ve Onayı için Yetkilendirilen Odaların Listesi
- A.TR Dolaşım Belgesi Örneği (Normal Usul)
- A.TR Dolaşım Belgesi Örneği (Basitleştirilmiş Usul)
Tedarikçi Beyanı (Supplier's Declaration)
EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgelerine konu eşyanın Avrupa Birliği (AB) menşeli olması halinde eşyanın menşeinin ispatında tarafların ikna olması amacıyla, sevk eden ülkenin, bu eşyayı nereden temin ettiğini bilerek belirlediğini, gerektiğinde bunu ispat edebileceği yolunda beyanda bulunması istenir. Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Serbest Dolaşımda Bulunan Eşyanın Tercihli Menşe Statüsünün Kanıtlanmasına Dair Yönetmelik ile usul esasları belirlenen Tedarikçi Beyanları iki şekilde kullanılır. Bir tek sevkiyat için olan ve bir takvim yılı için kullanılan iki tür Tedarikçi Beyanının da kullanım amacı aynı, geçerlik süreleri farklıdır.
“Tedarikçi”ne demektir :
Ticarete konu olan eşyayı AB ya da Türkiye'de üreten veya AB ya da Türkiye'deki alıcıya tedarik eden “satıcı”yı ifade ettiğine göre tedarikçinin üretici de olabileceğini ya da eşyayı temin/tedarik edip sevk eden de olabileceğini görüyoruz. Bu beyan sayesinde eşyanın tercihli menşe kurallarını sağladığını, beyan sahibi olarak tedarikçinin bu beyanı destekleyici her türlü bilgi/belge/kanıtı ibraz etmeye hazır olduğunu taraflar da anlamış olur. Bu itibarla eşyanın tercihli menşeinin ispatı için Tedarikçi Beyanı önemli bir enstrümandır diyebiliriz.
Tedarikçi Beyanı için özetle şu tanımı verebiliriz: EUR 1/EUR-MED Dolaşım Belgelerinin düzenlenmesinde ya da (gelecek yazımda inceleyeceğimiz) Fatura Beyanlarına destekleyici olmak üzere üst paragrafta tanımını verdiğim “tedarikçi” tarafından düzenlenen, yazılı “menşe” beyanıdır diyebiliriz. Eğer üzerinde “Uzun Dönem” ibaresi yok ise tek bir sevkiyat için geçerli olacak demektir.
Uzun Dönem Tedarikçi Beyanı türü ise, beyan tarihinden itibaren bir takvim yılı sonuna dek tedarikçi tarafından belirli bir müşteriye, tercihli menşe statüsünün aynı kalacağı beklenen bir eşya tedarik edildiğinde, belirlenen bu dönem içinde aynı eşyadan yapılacak bir dizi sevkiyatı kapsayan tek bir tedarikçi beyanını açıklar. Örneğin, 01 Temmuz 2017 tarihinde düzenlemiş ise 01 Temmuz 2018 tarihine kadar olan aynı ürünün o tedarikçiden tedarik edildiğini gösterecektir.
Tedarikçi Beyanının doğruluğundan kuşku duyulması halinde bu defa gümrük idarelerince düzenlenen INF 4 Bilgi Formunun ibrazının istendiği yolundaki talebini ithalatçıdan alırsınız. INF 4 Bilgi Formu ile Tedarikçi Beyanının gerçekliğinin kontrolü Çıkış Gümrük İdaresinin incelemesi sonucunda kesinleştirilmiş olacaktır. Böylece eşyanın menşeinin kontrolü yapılmış olacaktır.
TERCİHLİ MENŞE STATÜSÜNE SAHİP ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEDARİKÇİ BEYANI
Aşağıda imzası bulunan ben, faturada belirtilen........(1) tanımlı eşyanın
................(2)' de üretildiğini ve
..............(3)
.............. ile tercihli ticareti düzenleyen menşe kurallarına uygunluğunu beyan ederim.
İstenildiğinde, gümrük idaresine bu beyanı destekleyecek tüm kanıtları sağlamayı taahhüt ederim.
...............(4) ...................(5)
...................(6)
I, the undersigned. Declare that the goods listed in this invoice ........(1) Were produced in ................(2) and satisfy the rules of origin governing preferential trade with
..............(3)
..............
I undertake to make available to the customs authorities any further supporting documents they require.
...............(4) ...................(5)
..................(6)
Not: Aşağıdaki dipnotlara uygun olarak doldurulan kutu içerisindeki metin, tedarikçi beyanını oluşturur. Dipnotlar beyanda tekrar edilmez.
1- Faturada yer alan eşyanın sadece bir kısmı söz konusu ise, bunlar açıkça gösterilmeli veya işaretlenmelidir. Beyandaki gösterim şu şekilde yapılmalıdır. "Faturada gösterilen ve......ile işaretlenen,....................[eşya tanımı],........[Ülke]'de üretilmiştir" Fatura veya ekleri dışında bir belge kullanılırsa, "fatura" kelimesi yerine ilgili belgenin adı belirtilir.
2- Türkiye, Topluluk, Topluluk üyesi ülkeler veya Pan Avrupa Menşe Kümülasyonu Sistemi'ne dahil diğer ülkeler. Pan Avrupa Menşe Kümülasyonu Sistemi'ne dahil diğer ülkelerde düzenlenmişse menşe ispat belgesini elinde bulunduran gümrük idaresi, idarenin referans numarası ve mümkünse gümrük beyannamesi numarası belirtilir.
3- İlgili ülke veya ülkeler
4- Tarih ve yer
5- İmza sahibinin adı ve firmadaki pozisyonu 6- İmza
TERCİHLİ MENŞE STATÜSÜNE SAHİP EŞYAYA İLİŞKİN UZUN DÖNEM TEDARİKÇİ BEYANI
Aşağıda imzası bulunan ben,
................(1) .................(2)
................ ..................
tanımlı eşyanın,.........'e (3) düzenli tedarik edildiğini, ........(4)' de üretildiğini ve ................(5) ile tercihli ticareti düzenleyen menşe kuralına uyduğunu beyan ederim.
Bu beyan,...........'den ................'e (6) kadar, bu eşyanın tüm sevkiyatı için geçerlidir. Bu beyanın geçerliliği süresi içinde dahi sona erdiğinde ......(3)' e derhal bilgi vermeyi ve istenildiğinde, bu beyanı destekleyecek tüm kanıtları gümrük idaresine sağlamayı taahhüt ederim.
.....................(7) ......................(8)
......................(9)
I, the undersigned declare that the goods described below:
................(1) ..................(2)
................ .................
which are regularly supplied to,.........(3) were produced in, .........(4) and satisfy the rules of origin governing preferential trade with ................(5)
This declaration is valid for all further shipments of these products dispatched from,...........to ................(6)
I undertake to inform.......(3) immediately if this declaration is no longer valid
I undertake to make available to the customs authorities any further supporting documents they require.
.....................(7) ......................(8)
......................(9)
Not: Aşağıdaki dipnotlara uygun olarak doldurulan kutu içerisindeki metin, tedarikçi beyanını olşturur. Dipnotlar beyanda tekrar edilmez.
1- Tanım
2- Faturalarda kullanıldığı şekliyle ticari açıklamalar, (örn. Model no)
3- Tedarik konusu eşyanın gönderildiği firma adı
4- Türkiye, Topluluk, Topluluk üyesi ülkeler veya Pan Avrupa Menşe Kümülasyonu Sistemi'ne dahil diğer ülkeler.
5- İlgili ortak ülke veya ülkeler.
6- Tarihler gösterilir. Süre, Yönetmeliğin 9 uncu maddesi uyarınca 1 yılı aşamaz.
7- Yer ve tarih
8- İmza sahibinin adı ve firmadaki pozisyonu, firma ad ve adresi.
9- İmza
Avrupa Birliği ile aramızdaki tarım ürünleri ticaretinde ve Avrupa Birliği'ne paralel olarak imzaladığımız Serbest Ticaret Anlaşmaları'nınyürürlüğe girdiği A bendinde listesi verilen ülkelerle aramızdaki ticarette tercihli rejimden yararlanılabilmesi için, menşe statüsünü belgelemeküzere düzenlenen dolaşım belgesidir.
İkili anlaşmalarda, ülkelerin korumak istedikleri sektörleri anlaşma kapsamı dışında tutabildikleri göz önünde bulundurulması gereken bir noktadır. Örneğin sıvı yağlar, İsrail ile aramızdaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın kapsamı dışına çıkartılmıştır ve bu nedenle ihracat işlemleri sırasında EUR.1 Dolaşım Belgesi değil, Menşe Şahadetnamesi düzenlenmektedir.
EUR.1 Dolaşım belgesi, AB ülkeleri (tarım ürünleri ve Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ürün listesinde yer alan ürünler için), EFTA ülkeleri(İsviçre, Norveç, İzlanda,Lihteynştayn), İsrail, Makedonya, Bosna Hersek, Filistin, Tunus, Fas, Suriye*( *TOBBdan alınan 04.10.2012/20964 sayılı yazıya istinaden, mevcut durum değişine kadar EUR.1 Dolaşım Belgesi düzenlenmeyecektir. Bu kapsamda sadece Menşe Şahadetnamesi düzenlenebilecektir. [1]Türkiye ile Suriye Arasında Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Ortaklık Anlaşması 6 Aralık 2011 tarihinde askıya alınmıştır. Askıya alma kararı için tıklayınız.), Mısır, Arnavutluk, Gürcistan, Sırbistan, Karadağ, Ürdün,Şili, Morityus Cumhuriyeti'ne düzenlenebilmektedir.
EUR.1 Dolaşım Sertifikası ile Gümrük Birliği kapsamında serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye ve Topluluğun aynı menşe kuralları ve gümrük vergilerinin geri ödenmesi ile bunların muafiyet tanınmasını yasaklayan hükümlerini içeren serbest ticaret anlaşması çerçevesinde PAMK, PAAMK veya BBMK sistemine taraf ülkelerden birine düzenlenebilmektedir.
EUR.1 Dolaşım Belgesi, EUR.MED Dolaşım belgesi, fatura beyanı veya EUR.MED fatura beyanı düzenlenebilmesi için serbest dolaşımda bulunan eşyanın menşe statüsünü kanıtlaması gerekmektedir. Eşyanın menşe statüsü tedarikçi beyanı ile kanıtlanmaktadır.
EUR.1 Dolaşım Belgesi, Türkiye veya Gümrük Birliği tarafından ikili serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelere, AB ülkelerine yapılan işlenmemiş tarım ürünleri (konserve, turşu, kapari, kurutulmuş domates ve salça gibi) ayrıca bu belge AKÇT (demir, çelik) ürünleri için kullanılmaktadır.
B. Düzenlenme Şekli
İhracatçılar EUR.1 Dolaşım Sertifikalarını, bu sertifikaların arka sayfasında yazılı kurallara uygun olarak ve aşağıdaki noktaları dikkatealarak doldururlar:
a) Sertifikalar Karar'ın düzenlendiği dillerden birinde ve ihracatçı ülkenin ulusal mevzuat hükümleri çerçevesinde doldurulur.
b) Sertifikalar yazı makinası veya elle doldurulabilir. El yazısı ile doldurulmaları
halinde mürekkepli kalem ve matbaa harfleri kullanılmalıdır.
c) Sertifika üzerinde silinti ve birbiri üzerine yazılmış kelime ve ilaveler bulunmamalı, değişiklikler doğru olmayan kayıtların üzeriçizilmek ve gerekli düzeltmeler eklenmek suretiyle yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan düzeltmelerin sertifikayı düzenleyen kişi tarafından imzalanması ve Gümrük İdaresi tarafından tasdik edilmesi gerekir.
d) Sertifikada 8. kutuda belirtilen her maddeye bir sıra numarası verilir ve madde aralarında boşluk bırakılmaz. Son kaydın hemen altına,sonradan bir ilave yapılmasını önlemek üzere yatay bir çizgi çekilerek, kullanılmayan yerler çapraz bir çizgiyle iptal edilir.
e) Sertifikalarda kayıtlı eşyaların, tanınmalarına olanak verecek kesinlikte ve ticari deyimleri ile hiçbir tereddüte yer vermeyecek açıklıktacins nevi, nitelik ve miktar olarak ayrıntılı bir biçimde beyan edilmesi gerekir.
f) Serbest Bölgelerde yerleşik firmalar için 5. kutuya (İhraç Ülkesi) yalnızca
“TURKEY” yazınız.
C. İhracatçının İbraz Yükümlülüğü
EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenlenmesi için başvuruda bulunan ihracatçı, bu sertifikayı düzenleyecek Odanın talep edebileceği, söz konusuürünün menşe statüsü ile ilgili Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmiş olduğunu tevsik eden tüm ilgili belgeleri Odaya vermekleyükümlüdür.
Ayrıca, ihracatçı yukarıda belirtilen belgeleri gümrük idarelerinin herhangi bir zamandaki talebi halinde ibraz etmekle de yükümlüdür.
D. Ticaret ve Sanayi Odalarınca Yapılacak Tasdik İşlemleri
İhracatçılar veya kanuni yetkili temsilcileri tarafından, yukarıda belirtilen kurallara uygun olarak doldurulup imzalanan sertifikalar, Türkçefaturanın kaşelenip imzalanmış bir fotokopisi ve Ek 'de örneği verilen bir dilekçe ile birlikte Odalara verilir. Sertifikanın son nüshasınınarkasında yer alan İhracatçı Beyanı Ek 2'deki örneğe uygun olarak doldurulur. İhracatçı ve imalatçı firmalar farklı ise imalatçı faturasınınfotokopisi de dilekçeye eklenir.
a) Odalar, sertifikaların kurallara uygun olarak doldurulup doldurulmadığını kontrol edip, gerekiyorsa sertifikada kayıtlı eşyanın ilgili mevzuat uyarınca Türkiye menşeli olduğu veya sayıldığı hususunda tevsik edici diğer evrakı da inceleyerek kesin bir kanıya vardıktan sonragerekli işlemleri tamamlar.
b) Tüm işlemler tamamlandıktan sonra, Sertifikanın beyaz renkli dört nüshası, aslı hakkında da hüküm ifade etmek üzere sorumlu Odamemuru tarafından imza ve Oda mührü ile tasdik edilir. Biri beyaz üzerine yeşil meneviş zeminli, dördü beyaz olan beş nüshalık takımhalindeki Dolaşım Sertifikasının beyaz renkli nüshalarından biri, İhracatçı Beyanı, fatura fotokopisi, dilekçe ve varsa diğer tevsik edici dokümanlar alıkonularak; sertifikanın diğer nüshaları ihraç işleminin yapılacağı gümrük idarisine vize ettirilmek üzere ihracatçıya verilir. Busertifika Odalarca en az üç yıl süre ile saklanır.
E. EUR.1 Dolaşım Sertifikasının Gümrük İdaresince Vize Edilmesi
Dolaşım Sertifikalarının Gümrük İdaresince vize edilmesinin talep etme hakkı, bizzat ihracatçıya veya gümrük beyannamelerini imzalamayayetkili kanuni temsilcisine ait olup, bu talep ilgili Oda tarafından ihracatçıya verilen sertifika nüshaları ile yapılır. Bu sertifikanın doğru olarakdoldurulduğunu garanti etmek Gümrük İdarelerinin sorumluluğu altındadır.
Yetkili olmayan kimseler tarafından yapılan vize talepleri, Gümrük İdaresince reddedilir. Gümrük İdareleri vize edilmek üzere ihracatçılar tarafından ibraz olunan EUR.1 Dolaşım Sertifikalarının doğruluğunun kontrolünü yapmakla yükümlüdür.
Gümrük İdareleri;
a) Dolaşım Sertifikalarının ilgili Yönetmelikteki şartlara uygun olup olmadığını, özellikle ürünün tanımı için ayrılmış bulunan boşluğun hertürlü sahte ilaveler yapılması imkanını ortadan kaldıracak şekilde doldurulup doldurulmadığını,
b) İhraç konusu eşyanın cins, nevi, nitelik ve miktar itibariyle Dolaşım
Sertifikasındaki kayıtlara uygun olup olmadığını,
c) İhraç konusu eşyanın Türk menşeli olduğunu veya sayıldığını; ürün ve imalatında kullanılan girdilere ait diğer evrakın yanısıra,nakliyeciler tarafından verilen kara, demiryolu, hava ve deniz taşımalarına ilişkin konişmento, manifesto, yük senetleri, fatura vegereğinde muhasebe kayıt ve defterlerini incelemek ve ihraç konusu eşyayı Gümrük Yönetmeliğideki esaslara göre muayene etmek suretiylekontol eder.
Bu şekilde Dolaşım Sertifikalarının kontrolü yapıldıktan sonra vize işlemine geçilir. Dolaşım Sertifikalarının gümrük vizesine ayrılmış (11)numaralı kutusunun doğru olarak ve noksansız doldurulması şarttır. Yanlış veya noksan yapılan vize işlemi sertifikayı geçersiz kılar vesonradan kontrol sebeplerinden birini teşkil eder.
Gümrük İdaresi, Dolaşım Sertifikasındaki (11) numaralı vize kutusuna;
a) Beyannamenin tarihini, sayısını ve Gümrük İdaresinin açık posta adresini, yazı makinesi veya mürekkepli kalemle ve matbaa harfleriyleokunabilecek şekilde olmasına özen göstererek yazar.
b) İdarenin okunabilir mührünü işaretli bölümdeki yere basarak, tarih, imza ve
kaşe koymak süretiyle vize işlemini tamamlar.
EUR.1 Dolaşım Sertifikası, Karar ile sağlanan tercihli ticarette yazılı delil olarak ancak Gümrük İdaresinin vizesi ile hüküm ifade edeceğinden,düzenleme işlemi vize ile tamamlanmış olur.
Düzenlenen EUR.1 Dolaşım Sertifikası fiili ihraç gerçekleştiği veya kesinleştiği anda ihracatçıya verilmek üzere hazır bulundurulur.
Gümrük İdareleri, Dolaşım Sertifikasının yeşil meneviş zeminli olan aslını, ithalatçı ülke Gümrük İdaresine sunulmak üzere ve beyaz renkli nüshalardan birini saklanmak üzere ihracatçıya verir; beyaz renkli nüshalardan birini idarede alıkoyarak, kalan diğer beyaz nüshayıfiili ihracı takip eden ilk iş günü içinde ilgili Odaya gönderir.
F. Oda Tarafından Tasdik Edilen Bir EUR.1 Dolaşım Sertifikasının
Değiştirilmesi veya Belgenin İptali
Tasdik edilen bir EUR.1 Dolaşım Sertifikasının değiştirilmesi/iptali, bu değiştirme/iptal işleminin eşya ihraç edilmeden önce yapılması şartıyla mümkündür.
Dolaşım belgesinin değiştirilmesi talebi, belgeyi düzenleyen Oda tarafından incelenir. Cins, nevi, nitelik ve miktar açısından, kayıtlı eşyanın ilk belgedeki eşyaya tamamen uygun bulunduğu saptandıktan sonra yeni belgenin tasdik işlemi yapılır.
İptal edilen bir belgenin tüm nüshaları, firma tarafından Odaya iade edilir.
G. EUR.1 Dolaşım Sertifikalarının Eşyanın İhracından Sonra Verilmesi
EUR.1 Dolaşım Sertifikası istisnai olarak;
1. Hata, ihmal veya özel durum nedeniyle ihraç anında düzenlenmemiş olması veya
2. Bir EUR.1 Dolaşım Sertifikasının düzenlenmiş, ancak teknik nedenlerle
ithalatçı Gümrük İdaresi tarafından kabul edilmemiş olduğu hususunun, Odalar ve Gümrük İdarelerine tatmin edici bir şekilde ispatedilmesi hallerinde ait olduğu ürünün ihracından sonra düzenlenebilir.
Bu durumda ihracatçı;
1. Eşyanın cinsi, nevi, niteliği ve miktarını, ambalaj şeklini, marka ve numaralarını, işaretlerini, çıkış işleminin yapıldığı Gümrük İdaresininadını, gümrük beyannamesinin tarih ve sayısını belirterek yazılı talepte bulunur.
2. Söz konusu eşya için ihraç sırasında EUR.1 Dolaşım Sertifikası verilmediğini veya EUR.1 Dolaşım Sertifikasının ithalatçı ülke Gümrükİdaresince teknik nedenlerle kabul edilmediğini sebepleri ile birlikte yazılı olarak beyan eder.
3. Usulüne uygun olarak doldurulmuş EUR.1 Dolaşım Sertifikası ve İhracatçı
Beyanını imzalayıp talep yazısına ekler.
Bu şartları yerine getiren ihracatçının talebi bağlı olduğu Oda ve ilgili Gümrük İdaresi tarafından incelenir. Söz konusu ihraç eşyasına aitgümrük beyannamesi ve ekleri, diğer evrak ile varsa bu işleme dair dosyaların incelenmesi ve kontrolü sonucunda, ihracatçının beyanına tamamen uygun olduğu anlaşıldığı takdirde EUR.1 Dolaşım Sertifikası verilir ve vize edilir.
İhracattın sonra verilen EUR.1 Dolaşım Sertifikalarının (7) numaralı "Gözlemler" kutusuna, Oda tarafından "SONRADAN VERİLMİŞTİR"damgası vurulur.
H. İkinci nüsha Sertifika Düzenlenmesi
EUR.1 Dolaşım Sertifikasının çalınması, kaybedilmesi ve hasar görmesi halllerinde ihracatçı, bağlı olduğu Odaya başvurarak sertifikanın ikinci bir nüshasının düzenlenmesini talep edebilir.
Oda, ilk sertifikaya uygun olarak doldurulan ikinci nüshayı tasdik ederek ihracatçıya verir. Bu şekilde düzenlenen ikinci nüshaSertifikaların (7) numaralı "Gözlemler" kutusuna, Oda tarafından "İKİNCİ NÜSHADIR" damgası basılır.
Gümrük idareleri, ihracatçı tarafından ibraz edilen ikinci nüsha sertifikayı, kendilerinde bulunan ve ihraç işlemi yapılmış olan eşyaya aitDolaşım Sertifikası ile karşılaştırıp, ikinci nüshanın doğruluğunu saptadıktan sonra vize işlemini yapar. Ancak, gümrük vizesi kutusunavize tarihi olarak hüküm ifade etmek üzere, İlk Dolaşım Sertifikasının vize tarihi ve seri numarası yazılır.
İ. Sertifikaların İbraz Süreleri ve İbraz Sürelerinin Uzatılması
a) Bir EUR.1 Sertifikası, ihracatçı ülkedeki vize tarihinden itibaren dört ay geçerli olur ve bu süre zarfında ithalatçı ülkenin Gümrük İdarelerineibraz edilmesi gerekir.
b) Bir fatura beyanı, ihracatçı tarafından hazırlanış tarihinden itibaren dört ay geçerli olur ve bu süre zarfında ithalatçı ülkenin Gümrük İdarelerine ibraz edilmesi gerekir.
c) İthalatçı ülkenin Gümrük İdarelerine ibraz edilecek menşe ispat belgeleri,
istisnai durumlar nedeniyle, (a) ve (b) bentlerinde belirtilen tarihlerden sonra da, uygulanan tercihli muamele çerçevesinde kabul edilebilir.
Diğer geç ibraz hallerinde, ithalatçı ülkenin Gümrük İdaresi, eşyanın belirtilen son tarihten önce gümrüğe sunulmuş olması kaydıyla menşeispat belgelerini kabul edebilir.
Menşe ispat belgelerinin ibraz süresinden sonra tercihli muameleden yararlanması için, bu sürenin bitiminden önce eşyanın gümrüğegelmiş ve yine bu süreden önce ithalatçı veya gümrük beyannamesini imzalamaya yetkili kanunu temsilcisi tarafından yazılı olarak ilgili gümrüğe başvurulmuş olması gerekmektedir.
İlgili Gümrük İdaresi, durumu bağlı olduğu Başmüdürlüğe intikal ettirir. İlgili Başmüdürlük konuyu inceleyerek mücbir sebep ve olağanüstühal mevcudiyetine kanaat getirir ve ek süre istemine ilişkin gerekçeleri haklı bulur ise sertifikaların süresi en çok bir ay uzatılabilir.
J. Tevsik Edici Belgeler
Aşağıda sayılan belgeler, bir EUR.1 Dolaşım Sertifikası veya fatura beyanı kapsamındaki ürünlerin Türkiye veya Topluluk menşeli olduğu ve ilgili menşe ispat Yönetmeliğinin diğer koşullarını yerine getirdiği hususlarını desteklemek amacıyla Oda, ihraç ve ithal Gümrük İdareleritarafından ibrazı talep edilebilecek belgeler arasındadır:
a) İhracatçı veya tedarikçi tarafından, söz konusu eşyanın elde edilmesi için gerçekleştirilen işlemleri belgeleyici nitelikte, örneğin hesaplarındaveya iç muhasebesinde yer alan doğrudan deliller;
b) Türkiye veya toplulukta düzenlenmiş veya hazırlanmış, imalatta kullanılan
maddelerin menşe statüsünü tevsik eden, iç mevzuat uyarınca kullanılan belgeler;
c) Türkiye veya toplulukta düzenlenmiş veya hazırlanmış, maddeler üzerinde bu
ülkelerde yapılan işçilik veya işlemi tevsik eden, iç mevzuat uyarınca kullanılan belgeler;
d) Kullanılan maddelerin menşe statüsünü tevsik etmek üzere, Türkiye veya toplulukta bu Yönetmelik hükümleri uyarınca düzenlenmiş veyahazırlanmış EUR.1 Dolaşım Sertifikaları veya fatura beyanları.
K. Menşe İspat Belgelerinin ve Tevsik Edici Belgelerin Muhafazası
a) EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenlenmesi için başvuruda bulunan ihracatçı ve ilgili Oda, yukarıda sözü geçen menşeyi tevsik edici belgelerien az üç yıl muhafaza etmek mecburiyetindedir.
b) Fatura beyanında bulunan ihracatçı, bu beyanın bir nüshasını ve menşeyi tevsik edici belgeleri en az üç yıl muhafaza etmekmecburiyetindedir.
c) İthalatçı ülkenin gümrük idareleri, kendilerine ibraz edilen EUR.1 Dolaşım Sertifikaları ve fatura beyanlarını en az üç yıl muhafaza etmek mecburiyetindedir.
Ø EUR.1 DOLAŞIM BELGESİNİN DOLDURULMASI
1 no.lu hane İhracatçı firmanın tescilli ünvanı, açık adresi ve ülkesi;
2 no.lu hane Tercihli ticarette kullanılan sertifikanın hangi ülkeler arasındaki ticarette kullanıldığı belirtilir
3 no.lu hane İthalatçı firma'nın resmi kayıtlı ünvanı, İthalatçı firma'nın açık adresi ve ülkesi yazılır.
4 no.lu hane Ürünlerin menşei sayılan ülke
5 no.lu hane Varış ülkesi
6 no.lu hane Taşımaya ilişkin bilgiler.(TIR, uçak, gemi vb);
7 no.lu hane Odamız tarafından doldurulacak ve mühürlenecek sütundur.
Yeşil menevişli ve Odamızda kalacak bir nüshası boş bırakılmak kaydıyla diğer üç nüshaya mühür vurulur ve Odamızdaki imzaya yetkili kişi tarafından imzalanır. Bu sütuna ayrıca İngilizce olmak kaydıyla tasdik tarihini belirten tarih kaşesi de vurulur.
8 no.lu hane İhracata konu malların sıra numarası; İhracata konu malların ad, marka, cins, koli vb. bilgileri yazılır. 4 no.lu hanede malın menşesi belirtildiğinden 8 no.lu hanede HANGİ SEBEPLE OLURSA OLSUN, EŞYANIN MENŞEİNE DAİR AYRICA BİR İBAREYE YER VERİLEMEZ
9 no.lu hane İhracata konu malların brüt ağırlığı;
10 no.lu hane İhracata konu faturaya ait bilgiler (isteğe bağlı)
11 no.lu hane Gümrük İdaresi tarafından doldurulup vizelenir.
12 no.lu hane İhracatçı firmanın kaşesi ve firma yetkilisinin imzası ile evrakın doldurulma tarihi yazılır.
Ø EUR.1 DOLAŞIM BELGESİNİN ONAYI İÇİN İSTENEN BELGELER
İhracat firmasının Türkçe ticari faturası. Fatura Maliye bakanlığı onaylı veya Noter tasdikli olmak zorundadır.
Türk menşeli olmayan mallar için malın menşeini gösterir Gümrük Giriş Beyannamesi fotokopisi (AB üyesi ülke menşeli mallar için geçerli olup PAMK kuralları geçerlidir)
EUR.1 dolaşım sertifikası Menşe statüsünde bir belge olduğu için AKREDİTİF ŞARTI olsa dahi yanında Menşe Şahadetnamesi ile birlikte onaylanamaz.
Ø İKİNCİ NÜSHA (DUPLICATE) EUR.1 DOLAŞIM BELGESİ
EUR.1 Dolaşım belgesinin çalınması,kayıp veya zayi edilmesi halinde düzenlenir.
İlk düzenlenen ve Odamızca onaylanan EUR.1 Dolaşım Belgesinin bir kopyası
Gümrük Çıkış Beyannamesi fotokopisi
İhracat faturası eklenerek başvuru yapılır.
İkinci nüsha olarak düzenlenen dolaşım belgesinin gözlemler bölümünde İKİNCİ NÜSHADIR anlamına gelen DUPLICATE kaşesi basılır. İlk düzenlenen EUR.1 Dolaşım Belgesinin tarih ve Seri no.su yazılır.
İkinci nüsha Dolaşım Belgesinin 11 nolu sütununda yer alan gümrük vizesi bölümüne ilk dolaşım belgesinin vize tarihi ve seri numarası yazılır, yeni tarih ve numara verilmez. Bu nedenle ilk dolaşım belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren hüküm ifade eder.
Duplicate kaydını taşıyan EUR.1 dolaşım Belgesinin ihracatçı gümrük idaresinin vize tarihinden itibaren 4 ay içinde ithalatçı gümrük idaresine ibrazı zorunludur.
Ø SONRADAN VERİLEN EUR.1 DOLAŞIM BELGESİ
Eşyanın ihracı sırasında unutulma, yanlışlık, ihmal veya özel şartlar nedeniyle EUR.1 Dolaşım belgesi düzenlenmediği hallerde, eşyanın ihracından sonra EUR.1 Dolaşım belgesi düzenlenebilir.Bunun için:
EUR.1 düzenlemek için gerekli yukarıda daha önce bahsi geçen tüm evrakların tevsiki zorunludur.
EUR.1 DOLAŞIM BELGELERİNİN DÜZENLENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
- Aşağıda sayılan belgeler, bir EUR.1 Dolaşım Sertifikası veya fatura beyanı kapsamındaki ürünlerin Türkiye veya Topluluk menşeli olduğu ve ilgili menşe ispat Yönetmeliğinin diğer koşullarını yerine getirdiği hususlarını desteklemek amacıyla Oda, ihraç ve ithal Gümrük İdareleri tarafından ibrazı talep edilebilecek belgeler arasındadır:
a) İhracatçı veya tedarikçi tarafından, söz konusu eşyanın elde edilmesi için gerçekleştirilen işlemleri belgeleyici nitelikte, örneğin hesaplarında veya iç muhasebesinde yer alan doğrudan deliller;
b) Türkiye veya toplulukta düzenlenmiş veya hazırlanmış, imalatta kullanılan maddelerin menşe statüsünü tevsik eden, iç mevzuat uyarınca kullanılan belgeler;
c) Türkiye veya toplulukta düzenlenmiş veya hazırlanmış, maddeler üzerinde bu ülkelerde yapılan işçilik veya işlemi tevsik eden, iç mevzuat uyarınca kullanılan belgeler;
d) Kullanılan maddelerin menşe statüsünü tevsik etmek üzere, Türkiye veya toplulukta bu Yönetmelik hükümleri uyarınca düzenlenmiş veya hazırlanmış EUR.1 Dolaşım Sertifikaları veya fatura beyanları.
- EUR.1 Dolaşım Belgesi ile yapılan ihracat işlemlerinde, eşyanın varış ülkesi ile ticaret yapılan ülkenin farklı olması durumunda: belgenin alıcıya ilişkin kutusuna sevkiyatın yapılacağı ülke ve ilgili firma unvanı ile detay bilgilerin yanı sıra “in the name of……….” İbaresinin yazılması koşuluyla, ihracat beyannamesinde bildirilen alıcı firma da belirtilebilir. Ayrıca, ithalatçı firma tarafından “in the name of……….”ibaresinin alıcı ile ilgili bilgilerin kaydedildiği kutu yerine ihracatçı ile ilgili bilgilerin yer aldığı kutuya yazılması da mümkündür.
- EUR.1 Dolaşım Belgesinin ihracatçı ülke gümrük idaresince vize edildiği tarihten itibaren 4 ay içerisinde ithalatçı gümrük idaresine ibraz edilmesi gerekmektedir. “Sonradan verilmiştir” ve “duplicate” kaydını taşıyan belgeler içinde aynı süre söz konusudur.
PAN AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARETTE EUR.1 DOLAŞIM BELGESİ KULLANIMI VE SONUÇLARI
- Bir PAMK Ülkesinden Türkiye'ye EUR.1 Dolaşım Belgesi ile ithal edilen girdiler Türkiye'de kümülasyon çerçevesinde işlenip bir Akdeniz ülkesine Tercihli Rejimden yararlanmak üzere ihraç edilemez.
- İhraç edilmesi için Türkiye'ye ithal edilen bu girdilerin 3. ülke menşeli girdiler gibi yeterli işçilik ve işleme tabi tutulması gerekir.
- Çünkü bir PAMK ülkesinden EUR.1 ile ithal edilen eşya bir Akdeniz ülkesine ihraç edilecek ürünün üretiminde kullanılmak istenirse 3. ülke menşeli olarak kabul edilir.
Ör: Almanya'dan EUR.1 ile ithal edilen bir ürünün Mısır'a gönderilmek istenirse, Almanya menşeli mal 3. Ülke menşeli kabul edilir ve ona göre vergilendirilir.Tercihsiz ticaret kapsamında ihracat her zaman mümkündür.
EUR.1 ÜLKELERİNE KATILIM DURUMU
ÜLKE | RESMİ GAZETE TARİH/SAYI | YÜRÜRLÜK TARİHİ | YÜRÜRLÜK DURUMU |
---|---|---|---|
ÜRDÜN |
10.01.2010-28711 |
01 MART 2011 |
YÜRÜRLÜKTE |
ŞİLİ |
15.03.2011-27875 |
01 MART 2011 |
“ |
SIRBİSTAN |
09.03.2010-27516 |
09 MART 2010 |
“ |
KARADAĞ |
14.01.2010-27462 |
01 ŞUBAT 2010 |
“ |
EFTA ÜLKELERİ(İSVİÇRE-NORVEÇ-İZLANDA, LİEHTENSTEİN) |
17.10.2007-26673 |
01 EYLÜL 2007 |
“ |
İSRAİL |
05.03.2006-26099 |
01 MART 2006 |
“ |
MAKEDONYA |
18.09.2000-24174 |
01 EYLÜL 2000 |
“ |
HIRVATİSTAN |
31.07.2003-25230 |
01 TEMMUZ 2003 |
“ |
BOSNA-HERSEK |
15.09.2003-25230 |
01 TEMMUZ 2003 |
“ |
FAS |
28.12.2004-25684 |
01 TEMMUZ 2005 |
“ |
FİLİSTİN |
13.07.2005-25874 |
01 HAZİRAN 2005 |
“ |
TUNUS |
20.07.2005-25881 |
01 TEMMUZ 2005 |
“ |
SURİYE |
06.11.2006-26338 |
01 OCAK 2007 |
“ |
MISIR |
30.01.2007-26419 |
01 MART 2007 |
“ |
GÜRCİSTAN |
01.11.2008-27041 |
01 KASIM 2008 |
“ |
ARNAVUTLUK |
12.03.2008-26814 |
01 MAYIS 2008 |
“ |
Morityus Cumhuriyeti |
2013/4471 / RG 29.03.2013 / 28602 (1. Mükerrer) |
1 Haziran 2013 |
,, |
* EŞYANIN TERCİHLİ MENŞEİNİN TESPİTİ HAKKINDA YÖNETMELİK 20.07.2005-25881 SAYILI RESMİ GAZETE
* *TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE AVRUPA KÖMÜR VE ÇELİK TOPLULUĞU ARASINDA AVRUPA KÖMÜR VE ÇELİK TOPLULUĞUNU KURAN ANTLAŞMANIN YETKİ ALANINA GİREN ÜRÜNLERİN TİCARETİ İLE İLGİLİ ANLAŞMA 01.08.1996-22725 SAYILI RESMİ GAZETE
Ø EUR.1 DÜZENLENECEK TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ
Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tarım ürünlerinin ticaretine ilişkin 1/98 sayılı Türkiye-AT Ortaklık Konseyi Kararı ile belirlenmiş tercihli ticarete konu tarım ürünleri (EUR.1 düzenlenecek ürünler)
GTİP NO veya FASIL | Mal tanımı | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 |
Canlı hayvanlar |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 |
Etler ve yenilebilen sakatat |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3 |
Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0401 |
Süt ve krema (konsantr edilmemiş, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı madde içermeyenler) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0402 |
Süt ve krema (konsantre edilmiş veya ileve şeker ya da diğer tatlandırıcı maddeleri içerenler) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0403 10 11'den |
Yoğurt, aromalandırılmamış, ilave meyve veya kakao içermeyenler |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0403 90 11'den |
Diğerleri, aromalandırılmamış, ilave meyve veya kakao içermeyenler |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0404 |
Peyniraltı suyu( konsantre edilmiş olsun olmasın veya ilave şeker veya tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin) tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan tabii süt bileşenlerinden yapılan ürünler(ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 0405 |
Sütten elde edilen tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağlar; sürülerek yenilen süt ürünleri 0405 20 10 ve 0405 20 30 hariç |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0406 |
Peynir ve lor |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0407 |
Kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları( kabuklu, taze, dayanıklı hale getirilmiş veya pişirilmiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0408 |
Kuş ve kümes hayvanlarının kabuksuz yumurtaları ve yumurta sarıları(tazei kurutulmuş, buharla veya kaynar sui le pişirilmiş, kalıplanmış, dondurulmuş veya diğer bir şekilde dayanıklılığı arttırılmış)(ilave şeker veye diğer tatlandırıcı maddeler içersin içermesin) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0409 |
Tabii bal |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0410 |
Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan hayvansal menşeli yenilen ürünler |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0504 |
Tam veya parça halinde hayvan bağırsakları, mesaneleri ve mideleri(balıklara ait olanlar hariç)(taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 0511 |
Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan hayvansal menşeli ürünler; insanların yemesine elverişli olmayan 1. Veya 3. Fasıllarda yeralan cansız hayvanlar-0511 91 10 (balık döküntüleri) hariç |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
6 |
Canlı ağaçlar ve diğer bitkiler; yumrular, kökler ve benzerleri; kesme çiçekler ve süs yaprakları |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0701 |
Patates(taze veya soğutulmuş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0702 |
Domates(taze veya soğutulmuş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0703 |
Soğanlar, şalotlar, sarmısaklar, pırasalr ve diğer soğanımsı sebzeler (taze veya soğutulmuş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0704 |
Lahanalar, karnıbaharlar, alabaşlar, yaprak lahanalar ve benzeri yenilen brassicalar(taze veya soğutulmuş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0705 |
Marul (Lactuca sativa) ve hindiba (Cichorium spp.) (taze veya soğutulmuş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0706 |
Havuçlar, şalgamlar, kırmızı pancar, teke sakalı (salsifis), kök kerevizi, turplar ve benzeri yenilen kökler (taze veya soğutulmuş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0707 |
Hıyarlar ve kornişonlar (taze veya soğutulmuş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0708 |
Baklagiller (kabuklu veya kabuksuz) (taze veya soğutulmuş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 |
Diğer sebzeler (taze veya soğutulmuş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 0710 |
Sebzeler (pişirilmemiş, buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş)(dondurulmuş) 0710 40 00 tatlı mısır hariç |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 0711 |
Geçici olarak konserve edilmiş fakat bu halleriyle derhal yenilmeye elverişli olmayan sebzeler(örneğin; kükürtdioksit gazı kullanılarak salamurada, kükürtlü su içinde veya koruyucu eriyikler içinde), 0711 90 30 tatlı mısır hariç |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0712 |
Kurutulmuş sebzeler(bütün halde, kesilmiş, dilimlenmiş, kırılmış veya toz halinde, fakat başka şekilde hazırlanmamış) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0713 |
Kuru baklagiller(kabuksuz)(taneleri ikiye ayrılmış, tane kabukları çıkarılmış olsun olmasın) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0714 |
Manyok, ararot, salep, yer elması, tatlı patates ve yüksek oranda nisaşta veya inülin içeren benzeri kök ve yumrular(taze, soğutulmuş, dondurulmuş veya kurutulmuş)(dilimlere ayrılmış veya "pellet" şeklinde olsun olmasın), sagu özü |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
8 |
Yenilen meyvalar ve yenilen sert kabuklu meyvalar, turunçgillerin ve kavunların ve karpuzların kabukları |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 9 |
Kahve, çay ve baharat, 0903 00 00 paraguay çayı(mate) hariç |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
10 |
Hububat |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
11 |
Değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, inülin, buğday gluteni |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
12 |
Yağlı tohum ve meyvalar, muhtelif tane, tohum ve meyvalar, sanayiide ve tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yem |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 1302 20 |
Pektik maddeler, pektinatlar ve pektatlar |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1501 |
Katı domuz yağı(eritilmiş domuz yağı "lard"dahil ve kümes hayvanlarının katı yağları. (0209 ve 1503 pozisyonlardakiler hariç) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1502 |
Sığır, koyun ve keçi yağları (1503 pozisyondakiler hariç) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1503 |
Domuz yağı stearini(lard stearini), sıvı domuz yağı, oleostearin, oleoyağ ve sıvı don yağı(emülsiyon haline getirlmemeiş, karıştırılmamış veya başka şekilde hazırlanmamış) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1504 |
Balıkların veya deniz memelilerinin katı veya sıvı yağları ve bunların fraksiyonları(rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1507 |
Soya yağı ve fraksiyonları(rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1508 |
Yer fıstığı yağı ve fraksiyonları(rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1509 |
Zeytin yağı ve fraksiyonları(rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1510 |
Sadece zeytinden elde edilen diğer sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları(rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimysal olarak değiştirilmemiş)(bu yağların ve fraksiyonlarının 1509 pozisyonundaki yağlar ve fraksiyonları ile olan karışımları dahil) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1511 |
Palm yağı ve fraksiyonları(rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1512 |
Ayçiçek tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları ve bunların fraksiyonları(rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1513 |
Hindistan cevizi(kopra), palm çekirdeği veya babassu yağları ve bunların fraksiyonları(rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1514 |
Rep, kolza ve hardal yağı ve bunların fraksiyonları(rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 1515 |
Diğer bitkisel sabit katı ve sığı yağlar (1515 90 15 pozisyondaki jojoba yağı ve fraksiyonları hariç) ve bunların fraksiyonları(rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 1516 |
Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları (kısmen veya tamamen hidrojenize edilmiş, ara - esterlenmiş, tekrar esterlenmiş veya elaidik asitleşmiş)(rafine olsun olmasın fakat daha ilri bir işlem görmemiş. (1516 20 10 pozisyondaki hidrojene hin yağı (opalwax) hariç) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1517 10 90 |
Margarin, sıvı margarine hariç,ağırlık itibariyle içindeki süt yağı oranı geçmeyenler |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1517 90 91 |
Sabit bitkisel sıvı yağlar,akışkan, karıştırılmış |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1517 90 99 |
Diğerleri |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1518 00 31'den |
Teknik ve endüstriyel amaçlarla kullanılan(insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) Sabit bitkisel yağlar(akışkan, karıştılılmış) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 1522 |
Yağlı maddeler ve hayvansal veya bitkisel mumların işlenmesinden meydana gelen artıklar, (1522 00 10 pozisyondaki degra hariç) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
16 |
Et, balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızlarının müstehzarları |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1701 |
Kamış veya pancar şekeri ve kimyaca saf sakkaroz (katı halde) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 1702 |
Diğer şekerler( kimyaca saf laktoz, maltoz, glikoz ve froktoz dahil); ilave aroma veya renk verici maddeler katılmamış şeker şurupları, suni bal(tabii bal ile karıştırılmış olsun olmasın, karamel (1702 50 00 pozisyondaki kimyaca saf froktoz ve 1702 90 10 pozisyondaki kimyaca saf maltoz hariç) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1703 |
Şeker ekstrakksiyonundan veya rafinajından elde edilen melaslar |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1801 |
Kakao dane ve kırıkları(ham veya kavrulmuş, bütün veya kırık) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1802 |
Kakao kabukları, iç kabukları, zarları ve diğer kakao döküntüleri |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1902 20 10 |
Doldurulmuş makarnalar(pişirilmiş veya başka şekilde hazırlanmış olsun olmasın), içeriğinde 'den fazla balık, yumuşakça, kabuklu hayvan veya diğer omurgasızları içerenler |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1902 20 30 |
Doldurulmuş makarnalar(pişirilmiş veya başka şekilde hazırlanmış olsun olmasın), içeriğinde 'den fazla sosis ve benzerlerini, her cins et ve sakatatı içerenler( her türlü katı yağ dahil) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001 10 00 |
Hıyarlar ve kornişonlar |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001 90 10 |
Mango çetnisi |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001 90 20 |
Capsicum cinsi biberler (tatlı ve dolmalık biberler hariç) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001 90 50 |
Mantarlar |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001 90 65 |
Zeytinler |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001 90 70 |
Tatlı biberler |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001 90 91 |
Tropikal meyveler ve sert kabuklu tropikal meyveler |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001 90 93 |
Soğanlar |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001 90 99 |
Diğerleri |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2002 |
Domatesler ( sirke veya asetik asitten başka usullerle hazırlanmış konserve edilmiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2003 |
Mantarlar ve domalan(sirke veya asetik asitten başka usullerle hazırlanmış konserve edilmiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 2004 |
Diğer sebzeler(sirke veya asetik asitten başka usullerle hazırlanmış konserve edilmiş)(20 06 pozisyonundaki ürünler hariç), 2004 10 91 pozisyonundaki patates un ve ezme halindeki müstehzarlar ve 2004 90 10 pozisyondaki tatlı mısır hariç |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 2005 |
Diğer sebzeler(sirke veya asetik asitten başka usullerle hazırlanmış konserve edilmiş)(20 06 pozisyonundaki ürünler hariç), 2005 20 10 pozisyonundaki patates un ve ezme halindeki müstehzarlar ve 2005 80 00pozisyondaki tatlı mısır hariç |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2006 |
Sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler, meyve kabukları, ve diğer bitki parçaları( şekerle conserve edilmiş(suyu alınmış, üstü şekerler kaplanmış veya kristalleşmiş) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2007 |
Reçeller, jöleler, marmelatlar, meyva veya sert kabuklu meyva püresi, meyva veya sert kabuklu meyva pastları( pişirilerek hazırlanmış)(ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin, içermesin) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 2008 |
Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan meyvalar, sert kabuklu meyvalar ve yenilen diğer bitki parçaları(başka surette hazırlanmış veya konserve edilmiş)(ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler veya alkol katılmış olsun olmasın) 2008 11 10 pozisyondakiyer fıstığı ezmesi (hamur halinde), 2008 91 00 pozisyondaki palm meyvası içi, 2008 99 85 mısır(tatlı mısır(zea mays var.saccharata) hariç), 2008 99 91 pozisyondaki ağırlık itibariyle %5 veya daha fazla nişasta içeren yer elması, tatlı patates ve benzeri yenilen bitki parçaları hariç. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2009 |
Meyve suları(üzüm şırası dahil) ve sebze suları(fermente edilmemiş ve alkol katılmamış)(ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2106 90 30'dan |
Tatlandırılmış veya reklendirilmiş şeker şurupları |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2204 |
Taze üzüm şarabı(kuvvetlendirilmiş şarplar dahil), üzüm şırası(20 09 pozisyonunda yer alanlar hariç) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2206 |
Fermente edilmiş diğer içkiler(elma şarabı, armut şarabı, bal şarabı gibi), tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan fermente edilmiş içkilerin karışımları ve fermente edilmiş içkilerle alkolsüz içkilerin karışımları |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ex 2207 |
Alkol derecesi hakim itibariyle EUR-MED Dolaşım Belgesi Ø GENEL TANIM EUR-MED Dolaşım Sertifikası PAAMK (Pan Avrupa Akdeniz Kümülasyonu)'a taraf ülkelere ilgili ürünlerin ihracatında kullanılan menşe ispat belgesidir. AB-EFTA-Türkiye ve bazı Akdeniz ülkelerinin dahil olduğu bir çapraz kümülasyon sistemidir. PAAMK sistemine dahil tüm ülkelerin arasında Serbest Ticaret Anlaşması, bu anlaşmaların hepsinde (ikili ticaret hariç) aynı menşe kurallarının uygulanması gerekmektedir. Sistemin işlemesi için PAAMK sistemine dahil en az 3 ülke arasında STA(Serbest Ticaret Anlaşması) tamamlanmalıdır.
- EUR-MED dolaşım Belgesinde 1) Yönetmeliğin(*) 4 üncü maddesinde belirtilen ülkelerden biri veya daha fazlası menşeli maddelerle kümülasyon uygulanması suretiyle menşe kazanılmışsa, “CUMULATION APPLIED WITH” (Ülkenin/Ülkelerin İsmi) yazılır. Malların menşeini kanıtlayıcı Gümrük giriş beyannamesi, dolaşım belgesi, ATR ile gelmişse Tedarikçi beyanı talep edilir. 2) Yönetmeliğin(*) 4 üncü maddesinde belirtilen ülkelerden biri veya daha fazlası menşeli maddelerle kümülasyon uygulanmaksızın menşe kazanılmışsa “NO CUMULATION APPLIED”.” PAN AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARETTE EUR.MED DOLAŞIM BELGESİ KULLANILMASI SONUÇLARI - Eşyalar Türkiye'nin STA'sının olduğu bir Akdeniz Ülkesine aynı halde veya işlendikten sonra yeniden ihraç edilebilir. - Bir PAMK Ülkesinden Türkiye'ye EUR.1 Dolaşım Belgesi ile ithal edilen girdiler Türkiye'de kümülasyon çerçevesinde işlenip bir Akdeniz ülkesine tercihli rejimden yaralanmak üzere ihraç edilemez. Ör: Almanya'dan EUR.1 ile ithal edilen bir ürünün Mısır'a gönderilmek istenirse, Almanya menşeli mal 3. Ülke menşeli kabul edilir ve ona göre vergilendirilir PAN AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARETTE EUR-MED DOLAŞIM BELGESİNİN KULLANIMI NE ZAMAN ZORUNLUDUR? - Eğer Türkiye'de, ihraç konusu bir eşyanın üretiminde Akdeniz Ülkelerinin biri veya daha fazlasından STA kapsamında ithal edilmiş menşeli girdi kullanılıyorsa EUR-MED Dolaşım Belgesi kullanmak zorunludur. PAN AVRUPA ÜLKELERİ İLE AKDENİZ ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARETTE EUR.MED KULLANIMI - Bir PAMK ülkesi örneğin Türkiye ile bir Akdeniz ülkesi örneğin İsrail arasında kümülasyon yapılmışsa, - Hiçbir ülkeye kümülasyon yapılmamışsa, - İmalatta kullanılan 3. ülke menşeli girdilerin vergisinin mutlaka ödenmesi gerekiyorsa, EUR.MED kullanılması önerilir. EUR.MED kullanılması halinde; - Türkiye'den PAAMK çerçevesinde STA bulunan bir Akdeniz ülkesine (İsrail hariç) EUR.1 dolaşım belgesi ile yapılacak ihracatta firmalar üretimde kullanılmak üzere ithal ettikleri 3. ülke menşeli girdiler için öngörülen gümrük vergilerini geri alabilirler. Dahilde İşleme Rejim Karar ve Tebliğ hükümleri saklıdır. Ancak bu durumda eşya ihraç edilen ülkeden daha sonra bir PAAMK ülkesine kümülasyon kapsamında yeniden ihraç edilemez. - Ancak, ihracat sırasında EUR.MED dolaşım Belgesi düzenlenmek istenmesi halinde firmalar 3. ülke menşeli girdiler için öngörülen gümrük vergilerinin geri ödenmesinden yararlanamazlar.(no-drawback rule) PAMK SİSTEMİ İLE PAAMK SİSTEMİNDE STA EKİ MENŞE PROTOKOLLERİ AÇISINDAN TEMEL FARKLAR NELERDİR? - PAMK Sisteminde taraflar arasında aynı menşe hükümlerini içeren menşe protokolleri bulunmaktadır. Ülkeler arasındaki ticarette üretimde kullanılan 3. ülke menşeli girdilerin gümrük vergilerinin firmalara geri ödenmesi yasağı (no-drawback rule) geçerlidir.
- EUR.1 veya EUR-MED Dolaşım Belgesi farketmeksizin, PAMK ülkelerinin birbirleri arasındaki tercihli ticaretinde üretimde kullanılan 3. ülke menşeli girdilerin gümrük vergileri ödenmelidir. İade yapılmaz. Yani PAMK ülkeleri arasında (Örneğin Türkiye'nin 1/98 Kapsamında tarım ürünleri, AKÇT STA kapsamında kömür-çelik ürünleri'nin AB'ye ihracatı, ve EFTA'ya STA kapsamındaki ihracatta) geri ödeme yasağına ilişkin kural (no-drawback rule) her zaman uygulanacaktır. - PAAMK Sisteminde ise örneğin Türkiye'den İsrail hariç bir Akdeniz ülkesine ihracatta EUR.1 Dolaşım Belgesi düzenlenmesi halinde üretimde kullanılan 3. ülke menşeli girdiler için tahsil edilen gümrük vergilerinin firmaya iade edilmesi mümkündür. Yani İsrail ve EFTA hariç EUR.1 Dolaşım Belgesi ile bir Akdeniz ülkesine (Tunus, Fas, Suriye ve Mısır'a) ihracatta “no-drawback” kuralı uygulanmaz. (3. ülke menşeli maddelerin gümrük ve eş etkili vergileri firmaya iade edilir.)
- Sisteme taraf ülkelerin ikili ticaretlerinde esas aldıkları menşe kuralları farklılık arz edebileceği için ülkeler arasındaki tercihli ticarette EUR.1 Dolaşım Belgesi kullanılması ihraç konusu eşyanın ithal ülkesinden daha sonradan bir Akdeniz ülkesine kümülasyon kapsamında yeniden ihraç edilmesine engel teşkil edecektir.
ü PAN AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARETTE EUR-MED DOLAŞIM BELGESİNİN KULLANIMI NE ZAMAN ZORUNLUDUR? Eğer Türkiye'de , ihraç konusu bir eşyanın üretiminde Akdeniz Ülkelerinin biri veya daha fazlasından STA kapsamında ithal edilmiş menşeli girdi kullanılıyorsa EUR-MED Dolaşım Belgesi kullanmak zorunludur. ü PAN AVRUPA ÜLKELERİ İLE AKDENİZ ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARETTE EUR.MED KULLANIMI · Bir PAMK ülkesi örneğin Türkiye ile bir Akdeniz ülkesi örneğin İsrail arasında kümülasyon yapılmışsa · Hiçbir ülkeye kümülasyon yapılmamışsa · İmalatta kullanılan 3. ülke menşeli girdilerin vergisinin mutlaka ödenmesi gerekiyorsa · EUR.MED kullanılması önerilir. EUR.MED kullanılması halinde · Türkiye'den PAAMK çerçevesinde STA bulunan bir Akdeniz ülkesine (İsrail hariç) EUR.1 dolaşım belgesi ile yapılacak ihracatta firmalar üretimde kullanılmak üzere ithal ettikleri 3. ülke menşeli girdiler için öngörülen gümrük vergilerini geri alabilirler. Dahilde İşleme Rejim Karar ve Tebliğ hükümleri saklıdır. Ancak bu durumda eşya ihraç edilen ülkeden daha sonra bir PAAMK ülkesine kümülasyon kapsamında yeniden ihraç edilemez. · Ancak, ihracat sırasında EUR.MED dolaşım Belgesi düzenlenmek istenmesi halinde firmalar 3. ülke menşeli girdiler için öngörülen gümrük vergilerinin geri ödenmesinden yararlanamazlar.(no-drawback rule) Ø EUR-MED DOLAŞIM BELGESİNİN DÜZENLENECEĞİ ÜLKELER 3 ÜLKENİN TARAF OLDUĞU ÇAPRAZ KÜMÜLASYON TR + İSRAİL + AB(GB. Eşyası için) 27 TEMMUZ 2006 4 ÜLKENİN TARAF OLDUĞU ÇAPRAZ KÜMÜLASYON TR + MISIR + FAS + AB (GB. Eşyası için) 01 MART 2007 TR + MISIR + FAS +AB(GB. Eşyası için) + TUNUS 01 MART 2007 6 ÜLKENİN TARAF OLDUĞU ÇAPRAZ KÜMÜLASYON TR + MISIR + FAS+ AB+ TUNUS+ EFTA ÜLKELERİ 01 EYLÜL 2007 7 ÜLKENİN TARAF OLDUĞU ÇAPRAZ KÜMÜLASYON TR + TUNUS + FAS + İSRAİL + SURİYE + MISIR + ÜRDÜN 01 MART 2011 Ø EUR-MED DOLAŞIM BELGESİNİN DOLDURULMASI 1 no.lu hane İhracatçı firmanın tescilli ünvanı, açık adresi ve ülkesi; 2 no.lu hane Tercihli ticarette kullanılan sertifikanın hangi ülkeler arasındaki ticarette kullanıldığı belirtilir 3 no.lu hane İthalatçı firma'nın resmi kayıtlı ünvanı, İthalatçı firma'nın açık adresi ve ülkesi yazılır. 4 no.lu hane Ürünlerin menşei sayılan ülke 5 no.lu hane Varış ülkesi 6 no.lu hane Taşımaya ilişkin bilgiler.(TIR, uçak, gemi vb); 7 no.lu hane eşyanın kümülasyona tabi tutulması halinde "Cumulation applied with ...." işaretlenip kimlerle kümülasyona tabi olduğu belirtilecek. Kümülasyona tabi olmayan eşyalarda ise "No cumullation applied" kutucuğu işaretlenecektir. Odamız tarafından doldurulacak ve mühürlenecek sütundur. Yeşil menevişli ve Odamızda kalacak bir nüshası boş bırakılmak kaydıyla diğer üç nüshaya mühür vurulur ve Odamızdaki imzaya yetkili kişi tarafından imzalanır. Bu sütuna ayrıca İngilizce olmak kaydıyla tasdik tarihini belirten tarih kaşesi de vurulur. 8 no.lu hane İhracata konu malların sıra numarası; İhracata konu malların ad, marka, cins, koli vb. bilgileri yazılır. 4 no.lu hanede malın menşesi belirtildiğinden 8 no.lu hanede HANGİ SEBEPLE OLURSA OLSUN, EŞYANIN MENŞEİNE DAİR AYRICA BİR İBAREYE YER VERİLEMEZ 9 no.lu hane İhracata konu malların brüt ağırlığı; 10 no.lu hane İhracata konu faturaya ait bilgiler (isteğe bağlı) 11 no.lu hane Gümrük İdaresi tarafından doldurulup vizelenir. 12 no.lu hane İhracatçı firmanın kaşesi ve firma yetkilisinin imzası ile evrakın doldurulma tarihi yazılır. Ø EUR-MED DOLAŞIM BELGESİNİN ONAYI İÇİN İSTENEN BELGELER ü İhracat firmasının Türkçe ticari faturası. Fatura Maliye Bakanlığı onaylı veya Noter tasdikli olmak zorundadır. ü Türk menşeli olmayan mallar için malın menşeini gösterir Gümrük Giriş Beyannamesi fotokopisi ve TEDARİKÇİ BEYAN FORMU Ø İKİNCİ NÜSHA (DUPLICATE) EUR-MED DOLAŞIM BELGESİ EUR-MED Dolaşım belgesinin çalınması,kayıp veya zayi edilmesi halinde düzenlenir. ü İlk düzenlenen ve Odamızca onaylanan EUR.1 Dolaşım Belgesinin bir kopyası ü Gümrük Çıkış Beyannamesi fotokopisi ü İhracat faturası eklenerek başvuru yapılır. İkinci nüsha olarak düzenlenen dolaşım belgesinin gözlemler bölümünde İKİNCİ NÜSHADIR anlamına gelen DUPLICATE kaşesi basılır. İlk düzenlenen EUR-MED Dolaşım Belgesinin tarih ve Seri no.su yazılır. İkinci nüsha Dolaşım Belgesinin 11 nolu sütununda yer alan gümrük vizesi bölümüne ilk dolaşım belgesinin vize tarihi ve seri numarası yazılır, yeni tarih ve numara verilmez. Bu nedenle ilk dolaşım belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren hüküm ifade eder. Duplicate kaydını taşıyan EUR-MED dolaşım Belgesinin ihracatçı gümrük idaresinin vize tarihinden itibaren 4 ay içinde ithalatçı gümrük idaresine ibrazı zorunludur. Ø SONRADAN VERİLEN EUR-MED DOLAŞIM BELGESİ Eşyanın ihracı sırasında unutulma, yanlışlık, ihmal veya özel şartlar nedeniyle EUR-MED Dolaşım belgesi düzenlenmediği hallerde, eşyanın ihracından sonra EUR-MED Dolaşım belgesi düzenlenebilir. Bunun için: ü EUR-MED düzenlemek için gerekli yukarıda daha önce bahsi geçen tüm evrakların tevsiki zorunludur. ü EUR.1 VE EUR.MED DOLAŞIM BELGELERİ ARASINDAKİ FARKLAR 1.Türkiye'den PAN AVRUPA MENŞE KÜMÜLASYON SİSTEMİ(PAAMK) çerçevesinde Serbest Ticaret Anlaşması bulunan bir Akdeniz ülkesine (İsrail hariç) EUR.1 Dolaşım belgesi ile yapılacak ihracatta, firmalar üretimde kullanılmak üzere ithal ettikleri 3.ülke menşe girdiler için öngörülen gümrük vergilerini geri alabilirler.(Dahilde İşleme Rejim Karar ve Tebliğ hükümleri saklıdır)Bu durumda eşya ihraç edilen ülkeden daha sonra bir PAAMK ülkesine kümülasyon kapsamında yeniden ihraç edilemez. Ancak, ihracat sırasında EUR.MED dolaşım belgesi düzenlenmek istenmesi halinde firmalar, 3.ülke menşeli girdiler için öngörülen gümrük vergilerinin geri ödenmesinden yararlanamazlar.(no-drawback kuralı) PAAMK Sisteminde taraf ülkeler sisteme taraf ülkeye EUR.MED dolaşım belgesi eşliğinde yaptıkları ihracatta üretimde kullandıkları 3.ülke menşeli girdiler için öngörülen gümrük vergilerini ödemek zorundadır. 2.EUR.MED dolaşım belgelerinin özelliği ticaretin daha önceki aşamalarında sevkiyat konusu eşyanın hangi ülkeler menşeli girdilerin kümüle edilmesi suretiyle üretildiği bir başka ifadeyle eşyanın üretiminde kümülasyona ve/veya sevkiyata taraf ülkeleri göstermesidir.EUR.1 dolaşım belgesinde ise üretime katkı sağlayan ülkeler ve sevkiyatın gerçekleştirildiği tüm ülkeler belirtilmez. 3.EUR.MED belgesinin 7 no.lu hanesinde eşyanın kümülasyona tabi tutulması halinde” cumulation applied with…” işaretlenip hangi ülkelerle kümülasyona tabi olduğu belirtilir.Kümülasyona tabi olmayan eşyalarda ise “No cumulation applied” kutuğu işaretlenecektir. 4.Türkiye'nin ikili kümülasyonu bulunan Arnavutluk, Gürcistan, Filistin, Hırvatistan, Bosna Hersek'le olan ticaretinde sadece EUR.1dolaşım belgesi düzenlenmekte, EUR.MED dolaşım belgesi düzenlenememektedir. 5. Batı Balkan Kümülasyonu dahilinde Makedonya, Sırbistan ve Karadağ ile tamamlanan protokol kapsamında ihracatlarda yalnızca EUR.1 dolaşım belgesi düzenlenmekte, EUR.MED dolaşım belgesi düzenlenememektedir. 6.Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamında, ikili kümülasyondan yararlanmak amacıyla Türkiye'den faydalanan ülkelere yapılacak ihracatlarda yalnızca EUR.1 dolaşım belgesi düzenlenebilmektedir. EUR-MED Dolaşım Sertifikası Örneği
LİSTEDE OLMAYAN TÜM ÜLKELER İÇİN ABC MENŞE ŞAHADETNAMESİ BELGESİ DÜZENLENİR. NOT: A.TR DOLAŞIM BELGESİ DÜZENLENEN ÜLKELER İÇİN İHRAÇ KONUSU EŞYA İŞLENMEMİŞ TARIM ÜRÜNÜ VEYA AVRUPA KÖMÜR ÇELİK TOPLULUĞU (AKÇT) LİSTESİNDE YERALAN BİR EŞYA OLMASI HALİNDE BU ÜLKELERE A.TR DOLAŞIM BELGESİ YERİNE EUR.1 DOLAŞIM SERTİFİKASI DÜZENLENİR. ATA KARNESİ Ata Karnesi Nedir : https://www.tobb.org.tr/TIRveATAKarnesi/ATA/Sayfalar/ATANedir.php https://atak.tobb.org.tr/Portal/Icerik/hakkimizda/2 1619 Sayılı Kanun ile katılmamız uygun bulunan "Eşyaların Geçici Kabulü İçin ATA Karnesi Hakkındaki Gümrük Sözleşmesi" 23.08.1974 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Sözleşme 15.03.2005 tarihinde yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. TOBB, o tarihteki adıyla Gümrük ve Tekel Bakanlığının 21.02.1975 sayılı yazısı ile ülkemizdeki ATA uygulamaları hususunda "Kefil Kuruluş" sıfatıyla görevlendirilmiş ve bu çerçevede 28.05.1975 tarihinden itibaren karne düzenlenmeye başlanılmıştır. TOBB, Kefil Kuruluş sıfatıyla, formatı ICC-WCF tarafından tespit edilen, kendi vereceği ATA karnelerini basma, belirlediği Odalar vasıtasıyla dağıtım ve takip işlemlerin yapma ve Sistemin işlemesini sağlama görevini üslenmiştir. ATA Karnesine https://atak.tobb.org.tr/Portal/AnaSayfa linkinden başvurabilirsiniz. ATA Karnesi Başvuru sistemi internet üzerinden başvurulara açılmıştır. Başvuru yapabilmek için öncelikli olarak sisteme üye olmalısınız. Gerekli olan bilgi ve belgeleri sisteme yükledikten sonra e-imza ile imzalayarak başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurularınız incelendikten sonra size dönüş sağlanacaktır. DETAY düğmesine tıklayarak detayları inceleyebilirsiniz. https://atak.tobb.org.tr/BilgiBankasi/nasil-basvuru-yapilir/1 (Başvurunun nasıl yapıldığı anlatılıyor.) Ayrıntılı Bilgi İçin : https://atak.tobb.org.tr/Portal/Iletisim 444 95 59 https://www.tobb.org.tr/TIRveATAKarnesi/ATA/Sayfalar/NasilAlinir.php
ATA Karnesi İşlemleri Kılavuzu : http://haber.evrim.com/files/8183.pdf
https://abmevzuat.com/akademi/ata-karnesi/ https://www.tobb.org.tr/TIRveATAKarnesi/ATA/Sayfalar/AnaSayfa.php ATA Karnesi Nedir? ATA Karnesi, ATA Sözleşmesi çerçevesinde, akit ülkelere geçici olarak kabul edilen eşya için düzenlenmesi gereken milli gümrük belgesi yerine kullanılmak üzere ATA Karnesi adı verilen uluslararası bir gümrük belgesidir. ATA karnesi kapsamındaki eşyaların, gümrük vergisine tabi olmaksızın belirli bir süre için bir ülkeye geçici ithalini sağlayan ve süre bitiminde söz konusu eşyanın ihraç edileceğini, bu olmadığı takdirde ödenmesi gereken gümrük ve diğer vergilerin ödeneceğini teminat altına alan uluslararası bir gümrük belgesi niteliğini taşımaktadır. ATA karnesi kısaltması; Fransızca (Admission Temporaire) ve İngilizce (Temporary Admission) (Geçici Kabul) kelimelerinin ilk harflerinin birleşiminden meydana gelmektedir. ATA karnesi sistemi, gümrük idareleri, kişiler, kuruluş ve teşekküller gibi geçici ithalat kolaylık gösterenlere faydalar sağlamaktadır. Uluslararası teminat altında bulunan bir ATA karnesi ile gelen bütün eşyalar için ithalat sırasında, ne gümrükler ne de ithalatçı tarafından başka bir işlemin yapılmasına gerek yoktur. Akit tarafların birinin gümrüğünce tatbik edilen mühürler, diğer akit tarafların gümrüklerince kabul edilir. Basit ve hamili tarafından kolaylıkla tanzim olunan ATA karnesi gümrüklerce kolaylıkla kontrol edilebilir. Bütün bu faktörler, ATA karnesi ile gelen eşyanın ithalinde ve yeniden ihracında gümrükten geçiş süresinin kısaltılmasına yardımcı olmaktadır. ATA karneleri hakkındaki Gümrük Sözleşmesi, esas itibariyle geçici olarak kabul edilecek eşyaların ithali için hazırlanmıştır. Bu amaçla sözleşme, geçici olarak kabul edilecek eşyalar için “ Gümrük Belgesi” olarak ATA karnesini kabul etmiş, karneyi verecek ve eşyaların gümrüksüz olarak kabulünde gümrük idarelerince istenen teminatı sağlayacak yetkili kurumların hak ve sorumluluklarını tespit etmiştir. Hangi ülkelerin bu sözleşmeye katıldığı hususu zaman zaman yayımlanan genelgeler ile ilgililere duyurulmaktadır. ATA Karnesi Sözleşmesinin Sağladığı Kolaylık Nedir? Uluslararası ticaretin genişlemesi ile birlikte ulusal ekonomilerin birbirlerine olan bağımlılığının artması, dış pazar paylarını arttırmak amacıyla yurtdışına mal numunelerini götürmek isteyen girişimcilerin, ekipmanları ile birlikte seyahat etmek zorunda kalan meslek sahiplerinin, ihtisaslaşmayı ve teknik gelişmeyi yaymada önemli rol oynayan sanat eserlerinin geçici ithalat ve ihracat işlemleri sırasında karşılaşılan gümrük formalitelerinin ortaya çıkardığı güçlükleri en aza indirmek için kolaylık sağlar. ATA Karnesi Sözleşmesi Ne Zaman Yürürlüğe Girdi? Gümrük İşbirliği Konseyi tarafından 6 Eylül 1961 tarihinde kabul edilen “Eşyaların Geçici Kabulü için ATA Karnesi Hakkındaki Gümrük Sözleşmesi” (ATA Sözleşmesi) 30 Temmuz 1963 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Uluslararası bir sözleşme olan “ATA Karnesi Sözleşmesi” ülkemizce de 23.08.1974 tarihinde onaylanarak uygulamaya konulmuştur. ATA Karnesinin Türkiye'de Temsilci Kurumu Kimdir? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) en üst yasal temsilcisidir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ATA Karnesi uygulamaları konusunda kefil kuruluş sıfatıyla, yurdumuzda kullanılan yabancı ATA karneleri için Türk gümrüklerine, yurtdışında kullanılan Türk ATA karneleri için ise yabancı gümrüklere karşı sorumluluk taşımaktadır. ATA Karnesi Almak İçin Yetkili Kurum ve Kuruluşlar Nerelerdir? ATA Karneleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) adına Birlik Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen Ticaret Odaları ve Sanayi Odalarıdır. ATA Karnesi İlgili Odalardan ücret karşılığı alınır. ATA Karnesi Nasıl Alınır? ATA karnesi alabilmek için gerçek ve tüzel kişilerin söz konusu Odalardan herhangi birine, ekinde yurtdışına çıkarılacak eşyanın değerini gösteren (proforma faturası, ekspertiz raporu veya eşyanın cinsini, adedini, değerini, toplam tutarını ve diğer özelliklerini gösterir liste) resmi bir yazı ile başvurulması gerekmektedir. Dilekçe' de yurtdışına gönderilecek eşyanın ne amaçla ve hangi ülkelere gönderileceği belirtilir. Ayrıca, dilekçeye, yetki belgesi, imza sirküleri fotokopisi, taahhütname, karne ücreti, teminat, malın gideceği ilk ülke için altı, müteakip ülkeler için ikişer adet (karayolu ile yapılacak sevkiyatlarda transit geçilecek her ülke için ayrıca ikişer adet) mal listesinin de eklenmesi zorunludur. ATA Karnesine Ait Teminat Verilmesi ve Geri Alınması Nasıl Yapılmaktadır? ATA karnesine karşılık teminat olarak; nakit (Türk Lirası veya Döviz) veya banka teminat mektubu (Türk Lirası veya Döviz) veya devlet tahvili / hazine bonosu (kar payı pulları ile birlikte) kabul edilir. Teminat mektubu, karne kapsamı eşyanın toplam değerinin P oranı kadar alınır. ATA karneleri kullanımı bittiğinde, gümrük işlemleri tamamlanmış olarak, karnenin alındığı Odaya iade edilir ve bu Odaca karneler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iletilir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra, ATA karnesinin uygun kullanıldığının tespiti halinde teminatın iade edilmesi onaylanır ve karne sahipleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) onayı üzerine teminatlarını ilgili Odadan geri alırlar. Önemli Not ABD, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Japonya, Kanada, Kore ve Avrupa Birliği ülkelerine götürülecek, GTİP 71.13, 71.08 ve 71.06 olan eşya için döviz bazında verildiği takdirde, karne kapsamı eşyanın toplam değerinin @'ı oranında teminat alınmaktadır. ATA Karnesinin Düzenlenmesi Nasıl Yapılmaktadır? Tüm gümrük evraklarında olduğu gibi, ATA karnelerinin de başvuru sahipleri tarafından, karnenin arka kapağında bulunan açıklamalar çerçevesinde doğru ve tam olarak doldurulması şarttır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB); karne kapağının üzerine, karnenin geçerlilik süresini, karneyi veren Odanın adını, karnenin geçerli olduğu ülkeleri ve bu ülkelerdeki teminat verici kurumların isimlerini belirtir. Karne kapağının arkasında ise bir “Genel Liste” mevcuttur. Bu liste üzerindeki her kaleme bir seri numarası verilmekte, bir kaç ayrı parçadan oluşan yedek parçalar, aksesuarlar, vb. eşyalar için, parçaların ayrı ayrı mahiyetleri, kıymetleri ve gerekirse ağırlıkları da belirtilmek kaydıyla tek bir numara verilebilmektedir. Aynı mahiyette olan eşyalar gruplandırılabilmekte, ağırlık ve değerleri farklı ise ayrı olarak beyan edilebilmektedir. Ancak, bir gruptaki her kalem eşya için ayrı bir numara verilmesi gerekmektedir. Ayrı kalem eşyanın toplam değeri listenin sonuna yazılmakta, eğer “Genel Liste” bir kaç sahifeden ibaretse, ilave yaprak sayısı ön kapağın arka tarafındaki listenin sonuna kaydedilmektedir. Karne verildikten sonra, karnenin ön kapağının arkasındaki listeye veya eklenen yapraklara başkaca bir kalem ilave edilemez. Karnenin kapağı, karne hamili tarafından imzalanır ve karneyi veren ilgili Odaca onaylanır. ATA Karnesi Kullanıcısının Uyması Gereken Kurallar Nelerdir?
ATA Karnesinin Geçerlilik Süresi Nedir? ATA karnesi verildiği tarihten itibaren bir yıl geçerlidir. Bu süre içinde karne sahibi sisteme dahil ülkelere istediği kadar giriş ve çıkış yaptırabilir. Ancak, eşya Türkiye'ye döndükten sonra, ATA karnesinin geçerlilik süresi bitmemiş dahi olsa tekrar çıkış işlemi yapılamaz. Bir ATA karnesi kapsamı eşyanın, karne geçerlilik süresi sonuna kadar yurda geri dönmesi gerekmektedir. Karnenin sahip olduğu bir yıllık geçerlilik süresinin uzatılması mümkün değildir. Ancak, ATA karnesinin geçerlilik süresi bittiği halde, eşyanın gittiği ülkede bir süre daha kalması gerekiyorsa, ilgili ülkenin gümrük mevzuatının izin vermesi halinde, süresi biten ATA karnesinin yeni bir ATA karnesi ile değiştirilmesi mümkündür. Bunun için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başvurulması zorunlu olup, yeni düzenlenen ATA karnesi için tekrar teminat verilmesine gerek yoktur. Eşya, yurda geri döndüğünde her iki ATA karnesi birlikte ilgili Oda 'ya iade edilmelidir. ATA Karnesi Kapsamında Gelen Eşyaların Tekrar İhracı İçin Tanınan Süre Nedir? Bir ATA karnesinin geçerlilik süresi ile geçici ithal edildiği ülkede kalması için tanınan süre ayrıdır. ATA karnesi ile geçici ithali yapılan eşyanın gittiği ülkede kalması için tanınan süre geçici ithalatın yapıldığı ülke gümrük makamları tarafından belirlenir ve giriş işlemi sırasında karne üzerine işlenir. Bir ATA karnesi kapsamı eşyanın tekrar ihracı için belirlenen süre karnenin geçerlilik süresini aşamaz (örneğin, ATA karneleri ile ülkemize geçici ithaline izin verilen eşyaların ülkemizde kalış süreleri Gümrük Mevzuatınca 6 ay olarak saptanmış bulunmaktadır) Karnenin geçerlilik süresi bitmemiş olsa da tekrar ihraç için tanınan süre sonunda ilgili ülkenin gümrük makamlarına başvurularak, eşyanın çıkış işlemlerini yaptırmak zorunludur. Bu sürenin uzatılması için ilk tanınan süre sona ermeden ilgili gümrük makamlarına başvurulması gerekmektedir. Tekrar ihraç için tanınan sürenin gümrük makamlarının izni dışında aşılması halinde, ilgili ülkenin gümrük mevzuatı çerçevesinde gerekli cezaların karşılanması gerekecektir. ATA Karnesi Kapsamı Eşyanın Çalınması, Kaybolması Veya ATA Karnesinin Tahrip Olması Halinde Ne Yapılması Gerekmektedir? Bir ATA karnesi kapsamı eşyanın; çalınması, kaybolması veya ATA karnesini tahrip olması nedeniyle tekrar ihracının yapılamaması halinde, bu eşya otomatik olarak gümrük vergisine muhatap olacağından, eşyanın ithali için ilgili ülke gümrük mevzuatı çerçevesinde tüm gümrük vergi ve resimleri ödenmelidir. Bu durumda, ATA karnesi beraberinde eşyanın satışı ile ilgili gümrük belgeleri de karnenin alındığı Odaya iade edilmelidir. ATA karnesi ve gümrük belgeleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kontrol edildikten sonra gerek görülürse ilgili ülke gümrüklerinden teyit alınarak karnenin teminatı iade edilir. Aksi takdirde, karne ile ilgili sorunlar çözümlenene kadar teminat saklı tutulur. Geçici ithali yapılan eşyaların kazaya uğraması halinde fazla zarar görmüş eşyanın vergisi ödenerek ithali yapılır. Eşya, gümrük idaresinin denetimi altında imha edilirse, bu eşyanın tamamının veya bir kısmının tekrar ihracına gerek bulunmamakta, ancak bir kaza veya kaybolma halinde karne sahibinin ilgili gümrük idaresine başvurarak durumu tespit ettirmesi gerekmektedir. ATA Karnesinin Yenilenmesi İçin Ne Yapılmalıdır? Bir ATA karnesinin tahrip olması, kaybolması veya çalınması durumunda, eşyanın bulunduğu mahallin gümrük idaresi, karneyi veren kurumun istemine binaen, bu karnenin yerine geçmek üzere bu kurumun düzenleyeceği bir belgeyi kabul etmek zorundadır. Bu yeni belgenin süresi de asıl belgenin süresi kadardır. ATA karnesi kapsamı eşya yurda geri döner, ancak işlem yapılmadan önce ATA karnesi herhangi bir şekilde zayi olursa, karne sahibi, karnenin kayıtlarını kapatabilmek amacıyla karneyi aldığı Odaya başvurarak, ATA karnesi sertifikası düzenlenmesini talep eder. Giriş gümrüğü tarafından onaylanan sertifikanın aslı ilgili Odaya iade edilerek, karne kaydının kapatılması talep edilir. ATA Karnesi Sahipleri Tarafından Uyulması Gerekli Kurallar Nedir? Bir ATA karnesi kapsamında geçici ithalatı yapılan eşya satılamaz. Karne sahibi, ilgili ülke gümrüklerince karne üzerine işlenen sürelere, ATA karnesinin kullanılması ile ilgili kurallara ve eşyanın ithalatının yapıldığı ülkenin gümrük mevzuatına uyması şarttır. Ayrıca, ATA karnesi sahibi, her gümrük giriş ve çıkış noktasında karne sayfalarının ve dip koçanlarının onaylanmasını sağlamalıdır. Gümrük işlemlerinin tamamlanmamış olması gümrük vergilerinin veya başka meblağların talep edilmesine neden olabilir. ATA Karnesi Kapsamına Girmeyen Eşya Grupları Nelerdir?
ATA Karnesi Kapsamına Giren Eşya Grupları Nelerdir?
ATA Karnesi Sözleşmesini Kapsayan (Kanunlar) 4458 Sayılı Gümrük Kanunu 5108 Sayılı Geçici İthalat Sözleşmesi Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun 6183 Sayılı Amme Alacakları Tahsil Üsulü Hakkında Kanun ATA Karnesi Sözleşmesini Kapsayan (Genelgeler ve Tebliğler) 21.10.2004 / 25620 Resmi Gazete “Geçici İthalat Sözleşmesi” (Uluslararası Anlaşma) 21.03.2005 / 25762 Resmi Gazete “Gümrük Genel Tebliğ” (Geçici İthalat) Seri No:4 Genelge 2011/26 ATA Karnesi Genelge 2012/11 ATA Karnesi Kısmı Muafiyet ATA Karnesi ile Eşyaların Girişi ve Çıkışı Nasıl Yapılır? Eşyaların tamamının veya bir kısmının, bir sınırı her geçisin de veya transit girişinde akit tarafların bu karneleri bu çeşit işlemler için kabul etmeleri şartıyla karne hamilinin eşyaları gerekli fişlere geçirmesi ve eşyaları karne ile birlikte gümrük idarelerine vermesi gerekmektedir. Tekrar ihracat ve tekrar ithalat zamanında, ithal veya ihraç edilen eşyaların sadece bir kısmı gümrüklere sunulmuş ise, bu eşyaların geri kalan kısmı hakkında beyanda bulunmak gerekir. Eşyanın ithal edildiği ülke gümrük idareleri, gerekli gördükleri takdirde eşya listesinin tercümesini de isteyebilirler. Eşyanın muayenesini müteakip gümrük idareleri gerekli fişi bir kopyası ile birlikte doldururlar ve fişteki eşyaların gümrükten geçtiğini tasdik ederler. Bu fiş ilgili gümrük idaresinde muhafaza edilir ve gerekli olduğu hallerde eşyaların ne kadar süre sonra ithal veya ihraç edilmesi gereken tarihlerin saptanmasında yardımcı olur. Bundan sonra, karne, sahibi tarafından bu karneyi veren ilgili Oda 'ya iade edilir. ATA Karnesi Kapsamındaki Eşyalar İçin Gümrük İdaresi Tarafından Yapılacak İşlemler Nelerdir? Giriş İşlemi Eşyayı beraberinde getiren kişi tarafından ibraz edilen ATA karnesinin ülkemizin taraf olduğu Gümrük Sözleşmesi ekleri uyarınca düzenlenip düzenlenmediği incelenir ve usulüne uygun tanzim edilmiş olduğu anlaşılan ATA karnesi, gümrüklerde tutulan deftere kaydedilir, bu karnenin ithal sahifesi (importation) üzerine kayıt (tescil, sıra numarası ve tarihi konur, eşyanın getiriliş amacı ile ülkemizin taraf olduğu hangi sözleşme kapsamında ithal edildiği ve yeniden ihraç edileceği son gün yazılarak, görevli memur tarafından imzalanır ve resmi mühürle mühürlenir. ATA karnesi konusu eşyaya ilişkin olarak, eşyanın tahsis amacına uygun olarak kullanılacağı, süre bitiminde eşyanın Türkiye'den çıkarılacağını, aksi halde Gümrük Kanunu'nun 238. maddesi uyarınca işlem yapılması hususunu kabul edeceğini bildiren bir “taahhütname” alınır ve bu taahhütnamenin bir örneği çıkış işlemlerine esas olmak üzere ATA karnesinin çıkış parçasına eklenir. ATA karnesi ile geçici ithali yapılan eşyanın çıkışının talep edilmesi halinde çıkış gümrük idaresince ATA karnesinin ilgili bölümlerine meşruhat verilir, mühür ve imza tatbik edildikten sonra çıkış parçası koparılır ve ATA Karnesi kapsamı eşyanın yurt dışına çıkışına izin verilir ve geçici giriş kaydı kapatılır. Çıkış İşlemi Yurtta kalma süresi (Uzatılmış Süreler Dahil) aşılarak yurt dışı edilmek üzere çıkış gümrüğüne getirilen eşya için Gümrük Kanunu'nun 238. maddesi uyarınca alınması gereken cezanın tahsil edildiğinin veya ceza tutarının teminata bağlandığının veya eşyanın CIF kıymeti karşılığı dövizin güvenceye bağlandığının anlaşılması halinde eşyanın yurt dışına çıkarılmasına müsaade edilir. ATA Karnesi ile yurda geçici ithal edilmesine karşın kanuni yurtta kalma süresi içinde yurtdışı edilmediği veya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmadığı anlaşılan eşya için “Eşyaların Geçici Kabul İçin ATA Karneleri Hakkında Gümrük Sözleşmesinin” 6/4üncü maddesi uyarınca işlem yapılır. Diğer taraftan, eşyanın yurt dışı edilmesinden vazgeçilerek, kesin ithalatının yapılması veya çıkış hükmünde geçici depolama yeri veya antrepoya konulması veya Hazine'ye herhangi bir külfet getirmeksizin resmi makamların nezareti altında imha edilmesi çıkış hükmündedir. ATA Karnesi Sözleşmesi Protokolüne Üye Ülkeler Hangileridir?
Ata Karnesi Örneği : https://img.webme.com/pic/a/adiguzelmuhasebe/ata_karnesi1.jpg
Ayrıntılı Bilgi İçin :
https://atak.tobb.org.tr/Portal/Iletisim
444 95 59 İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİKLERİ TARAFINDAN DÜZENLENEN DOLAŞIM VE MENŞE İSPAT BELGELERİ https://tim.org.tr/tr/ihracat-ihracat-rehberi-tim-ve-birlikler-tarafindan-duzenlenen-dolasim-mens Menşe Şahadetnamesi İhraç eşyasının, tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya olduğunu, o ülke menşeli olduğunu gösteren belgedir. Diğer taraftan üretimi birden fazla ülkede gerçekleştirilen eşya olduğunda ise tek bir ülke menşeli sayılabilmesi için o ülkede yeni bir ürün imal edilmiş veya imalatın önemli bir aşamasının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin o ülkede yapılmış olduğunu belgelemek için düzenlenir. Menşe Şahadetnamesi, ihracatçı ya da kanuni temsilcisi tarafından, belgenin ekindeki Başvuru Formu kaşelenip imzalanır. Daha sonra beyan edilen ülke menşeli olduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgeleri ile birlikte İhracatçı Birliğine sunulur. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra İhracatçı Birliği yetkilisince onay işlemi tamamlanır. A.TR Dolaşım Belgesi Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Karar (2006/10895 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı) uyarınca düzenlenen belgedir. A.TR Dolaşım Belgesi, ihracatçı veya kanuni temsilcisi tarafından belgenin arka sayfasında yazılı olan kurallara uygun olarak elektronik ortamda doldurulur. İhraç konusu eşyanın Türkiye' de serbest dolaşım halinde olduğunu tevsik edici tüm bilgi ve belgeler ile sisteme yüklenir. Boş belge hangi İhracatçı Birliğinden satın alındıysa, onay için elektronik sistem üzerinden o Birliğe yönlendirilir. Daha sonra Birlik personeli tarafından kontrol edilerek onaylanan belge, vize işlemi için gümrük idaresine gönderilir. EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgeleri EUR.1 Dolaşım Belgesi, Türkiye'den Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığımız ülkelere yönelik ihracatta, Avrupa Birliği'ne üye ülkelere Tarım Ürünleri Listesi ve Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Ürünleri Listesi (AKÇT) kapsamındaki eşyanın ihracatında anlaşma hükümlerindeki menşe, kümülasyon gibi esaslara uygun olarak gönderilmesini sağlamak üzere düzenlenen belgedir. EUR-MED Dolaşım Belgesi ise Serbest Ticaret Anlaşması yaptığımız ve PAAMK Menşe Kümülasyon sistemine üye ülkelere Avrupa Birliği menşeli eşyanın gönderilmesi halinde veya gönderildiği ülkede tamamlanmak üzere ihraç edilen ham ya da yarı mamul eşyanın ihracı söz konusu olduğu durumlarda düzenlenen bir belgedir. EUR.1 veya EUR-MED Dolaşım Belgeleri, ihracatçı veya kanuni temsilcisi tarafından belgenin arka sayfasında yazılı olan kurallara uygun olarak elektronik ortamda doldurulur. İhraç konusu eşyanın menşei olan ülkeyi tevsik edici tüm bilgi ve belgeler ile sisteme yüklenir. Boş belge hangi İhracatçı Birliğinden satın alındıysa, onay için elektronik sistem üzerinden o Birliğe yönlendirilir. Daha sonra Birlik personeli tarafından kontrol edilerek onaylanan belge, vize işlemi için gümrük idaresine gönderilir. İran Menşe İspat Belgesi Türkiye Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti arasında yapılacak ticarette, eşyanın tercihli menşeini ispat etmek üzere düzenlenen belgedir. İran Menşe İspat Belgesi, ihracatçı veya kanuni temsilcisi tarafından belgenin arka sayfasında yazılı olan kurallara uygun olarak elektronik ortamda doldurulur. İhraç konusu eşyanın menşei olan ülkeyi tevsik edici tüm bilgi ve belgeler ile sisteme yüklenir. Boş belge hangi İhracatçı Birliğinden satın alındıysa, onay için elektronik sistem üzerinden o Birliğe yönlendirilir. Daha sonra Birlik personeli tarafından kontrol edilerek onaylanan belge, vize işlemi için gümrük idaresine gönderilir. Malezya Menşe Belgesi Türkiye Cumhuriyeti ve Malezya arasında yapılacak ticarette, eşyanın menşeini ispat etmek üzere düzenlenen belgedir. Malezya Menşe Belgesi, ihracatçı veya kanuni temsilcisi tarafından belgenin arka sayfasında yazılı olan kurallara uygun olarak elektronik ortamda doldurulur. İhraç konusu eşyanın menşei olan ülkeyi tevsik edici tüm bilgi ve belgeler ile sisteme yüklenir. Boş belge hangi İhracatçı Birliğinden satın alındıysa, onay için elektronik sistem üzerinden o Birliğe yönlendirilir. Daha sonra Birlik personeli tarafından kontrol edilerek onaylanan belge, vize işlemi için gümrük idaresine gönderilir. Form-A Belgesi Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) çerçevesinde uygulanan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nden ihracata yönelik yararlanmak üzere aşağıda sıralanan ülkelere yalnızca Türk menşeli eşya için düzenlenen belgedir. Form-A belgesi, ihracatçı ya da kanuni temsilcisi tarafından beyan edilen ülke menşeli olduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgeleri ile İhracatçı Birliğine sunulmaktadır. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra İhracatçı Birliği yetkilisince onay işlemi tamamlanmaktadır. Tek taraflı olarak aşağıda belirtilen ülkelere yapılan ihracatta düzenlenir:
D-8 Menşe İspat Belgesi Türkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı Endonezya, Nijerya, Pakistan, Malezya, Bangladeş, İran ve Mısır'dan oluşan D-8 ülkelerine yönelik ihracatta kullanılan belgedir. D-8 Menşe İspat Belgesi, ihracatçı veya kanuni temsilcisi tarafından belgenin arka sayfasında yazılı olan kurallara uygun olarak elektronik ortamda doldurulur. İhraç konusu eşyanın menşei olan ülkeyi tevsik edici tüm bilgi ve belgeler ile sisteme yüklenir. Boş belge hangi İhracatçı Birliğinden satın alındıysa, onay için elektronik sistem üzerinden o Birliğe yönlendirilir. Daha sonra Birlik personeli tarafından kontrol edilerek onaylanan belge, vize işlemi için gümrük idaresine gönderilir. Diğer taraftan Mısır'a EUR.1/EUR-MED dolaşım belgeleri düzenlenebildiğinden de söz konusu belge, Mısır için kullanılmamaktadır. İran ve Malezya için de ayrı ayrı menşe ispat belgeleri mevcut olup, bahsedilen iki ülke için eşyanın uyum gösterdiği belge düzenlenebilir. Güney Kore Menşe Deklarasyonu Aşağıdaki metin, ihiracatçı tarafından fatura üzerine dipnotlara uyumlu bir şekilde yazılmalıdır. Ancak dipnotlar kopya edilmeden kullanılmalıdır. The exporter of the products covered by this document declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ................(1) preferential origin. ……………………………………………………………………………………….(2) (Yer ve Tarih) ……………………………………………………………………………………….. (İhracatçının imzası ve beyanı imzalayan kişinin adı ve soyadı okunaklı şekilde yazılır.) Dipnot: (1) Ürünlerin menşe ülkesi belirtilir. (2) Belge üzerinde bilgi mevcutsa bu bilgiler ihmal edilebilir. Singapur Menşe Deklarasyonu Aşağıdaki metin, ihracatçı tarafından fatura üzerine dipnotlara uyumlu bir şekilde yazılmalıdır. Ancak dipnotlar kopya edilmeden kullanılmalıdır. The exporter of the products covered by this document declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of .................... preferential origin under Turkey– Singapore Free Trade Agreement. ……………………………………………………………............................. (1) (Yer/tarih) ...……………………………………………………………………............................ (İhracatçının imzası ve beyanı imzalayan kişinin adı ve soyadı okunaklı şekilde yazılmalıdır.) Dipnot: (1) Belge üzerinde bilgi mevcutsa bu bilgiler ihmal edilebilir. İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri Tarafından Düzenlenen Dolaşım Belgeleri Elektronik Ortamda https://www.tim.org.tr/tr/degerlendirme-yazisi-dolasim-belgeleri-elektronik-ortamda Bu yazımda ATR Dolaşım Belgesi ile başlatılan elektronik ortamda işlem ve Gümrük Bakanlığımız ile koordineli onay-vize uygulamalarının başladığı müjdesini vermek istiyorum. Artık, Dolaşım ve Menşe Belgelerinizi ofisinizden oturduğunuz yerden doldurup, onay için İhracatçı Birliğinize gitmeyip, Gümrük vizesi için de gümrüğe göndermeyeceksiniz. Birlik onayı ve gümrük vizesi işlemlerinizi ofisinizden doldurup aşağıdaki link üzerinden online girip doldurduğunuzda, Gümrük Beyannamenizi de doldurunca bu ATR'nin Gümrük Vizesi hanesi size mühürlü olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca gönderilmiş olacaktır. Size de elektronik imzanız ile imzalayıp TİM logolu satın aldığınız boş belgeyi lokal yazıcınıza takıp bastırmak kalıyor. Ya da örneğin Sakarya, Muratbey, Ambarlı Gümrüğündeki elemanınıza, ya da nakliyecinize PDF halini mail atabilirsiniz. O da sizin elektronik olarak doldurduğunuz, Gümrüğün vizesini gönderdiği belgenin fiziki hali elinde olan herkese bastırtabilirsiniz, yani sizin doldurduğunuz, onaylattığınız, gümrük vizesi yaptırdığınız ATR oradan da print edilebilir. Elektronik ortamda belge onaylamanın yanı sıra 14 Mayıs 2018 tarihinden bu yana eskisi gibi ıslak mühür imzalı onaylarımıza da devam ediliyor idi. 28 Mayıs 2018 tarihinden itibaren yalnızca elektronik ortam kullanılacaktır. Bu sürenin uzatılması konusunda Bakanlığımız kararlı davranmıştır. Boş olarak satın aldığınız belgenize onlıne giriş yaptığınız verilerinizi basarak kaşenizi, imzanızı atıp, doğrudan nakliyecinize teslim edebileceksiniz. Artık moto kurye aramanıza, trafik yoğunluğu yaşayıp Birlik'e onaya yetiştirmeye çabalama heyecanı yaşadığınız günleri geride bırakacaksınız. Önce ATR belgesi ile başlatılan bu kolaylık, diğer tüm dolaşım ve menşe belgelerini de zamanla kapsayacaktır. Gümrük Müşavirlerimiz zaten e-birlik sistemini kullandığı için hepsinin şifre, parolası mevcuttur. Yeni bir şifre arayışına girmeyeceklerdir. E-imza kullanıcısı olmaları şartımızdır. Tarayıcınız İnternet Explorer olmalı ve şu linkten giriş yapılmalıdır: http://istanbul.ebirlik.net/dolasim/app Bu adrese giriş yapıp karşınıza gelen şifre parola hanesine e-birlik kullanıcı adınızı ve şifrenizi girdiğinizde Dolaşım Belgeleri ikonu tıklandığında Belge E-Onay İşlemleri ile birlikte o Gümrük Müşavirliğinin firmaları namına satın aldığı tüm ATR Dolaşım Belgelerinin seri no sırasıyla listesi görünecektir. Sol başlarındaki kalem ikonu tıklandığında artık bu ATR Dolaşım Belgesinin doldurulacağı ekran karşınıza gelecektir. Kullanılan e-imza sahibi ihracatçı firması adına gümrük sistemlerinde temsile haiz işlem yapmaya yetkili olmalıdır; mükellefin T.C. Kimlik No. su da bu e-imza sahibi şahsa ait olmalıdır. Referans No, Beyanname No, Tescil tarihi bilgileri boş kalarak diğer verilerin girişini yaparak yanı sıra tarayarak eklenecek tüm ispat edici belgelerin de yüklenmesi suretiyle doldurulacak olan belge elektronik imza ile imzalandıktan sonra Kaydet ve Onaya Gönder butonu ile Birlik personeli onayına gider. Eksik, yanlış var ise Birlik personeli düzeltilmesi için geri gönderir. Telafisini yaptıktan sonra tekrar onaya gönderilen belge artık Gümrük Bakanlığı ile haberleşecek ve ekranında açılan pencereye Referans No: …… şudur diye bildirim gelecek ve boş duran Referans No hanesine bu yollanan sayı sistem tarafından otomatik olarak yazılacaktır. Bu şu demektir; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı doldurulan ATR belgesini algıladı ve artık irtibatlandıracağı Gümrük Beyannamenizi açmanızı istiyor. Alıştığınız paket programlardan birinden Gümrük Beyannamesi doldurmaya başlayabilirsiniz. Gümrük Beyanname numarası ATR Dolaşım Sistemine de ait olduğu satıra yazılır. Onaylı ATR belgenizin durumu da artık Beyanname Aşamasında görünecektir. Gümrük Vizesi İçin Gönder diyerek ilerleyebilirsiniz. Gümrük Beyannameniz doldurulduğunda ATR ekranınıza bu defa açılan pencerede size Gümrük Bakanlığı şu bilgileri mesaj olarak gönderecektir: Mersis No: Şudur, Referans No. şudur, Çıkış gümrük idaresi: Şurasıdır diyerek belgenizin Gümrük Vizesi hanesine isabet edecek resim artık ortaya çıkmış demektir. Bu kolaylık ilk önce A.TR Dolaşım Belgesi ile başlayacaktır. 28 Mayıs 2018 tarihinden itibaren canlı uygulamaya geçilmiştir. Zaman içinde diğer tüm Dolaşım ve Menşe Belgeleri için de kullanıma açılacaktır. 70 ve 77 sayılı Gümrük Tebliğlerinin yürürlükten kaldırılarak yerine 148 ve 149 sayılı Tebliğler yürürlüğe konmuştur. ATR Dolaşım Belgesinin online hazırlanması aşamasında ilk ihtiyacınız E-İmza olduğu için bu e-imzanın gümrük sistemlerine girişte temsil yetkisi olan kişilerin e-imzaları olması gerekmektedir. Kullanıcı olarak giriş yapabilmeniz için hazırlanan Kılavuz ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
A.TR' den Sonra EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgeleri de Elektronik Ortamda https://tim.org.tr/tr/haberler-atr-den-sonra-eur1-ve-eur-med-dolasim-belgeleri-de-elektronik-orta Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonda, ihracatçılarımızın ihracat işlemlerinde kullandıkları belgelerin elektronik onay sürecine dâhil edilmesi çalışmaları son hızla devam ediyor. Ticari kolaylaştıracak ve ihracatı hızlandıracak elektronik onay süreci gelişmelerinden ilki, 14 Mayıs 2018 tarihinde A.TR Dolaşım Belgesi'nin elektronik ortamda da onaylanması ile başlamıştı. Uygulamanın başlamasıyla birlikte, ihracatçılarımız zaman ve maliyet anlamında çok önemli kazanımlar elde etti. Sürece 25 Haziran 2018 tarih itibariyle, Türkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığı ülkelere ihracatta düzenlenen EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgeleri de eklendi. Artık ihracatçılarımız, EUR.1 ve EUR-MED belgelerini hem fiziki olarak, hem de elektronik ortamda onaylatabiliyor. A.TR Dolaşım Belgesi'nde olduğu gibi, EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgeleri için de, ihracatçılarımızın sistem kullanımının yaygınlaşmasının ardından tamamen elektronik onaya geçilmesi planlanıyor. Sistemin işleyişi
Sistemin güvenlik altyapısı Belge üzerinde yer alan QR Kod ile internet üzerinden güvenlik ve içerik doğrulaması yapılabilecek. Islak mühürlerin okunmaması vb. sebeplerden belge doğrulatma talepleri son bulacak. Diğer ihracat belgeleri için sürdürülen çalışmalar
Örnek Elektronik ortamda onay verilen ilk EUR.1 Dolaşım Belgesi ekte sunulmaktadır:
EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgeleri de Elektronik Ortamda https://tim.org.tr/tr/degerlendirme-yazisi-eur1-ve-eurmed-dolasim-belgeleri-de-elektronik-ortamda Yine bir yenilik... Bu defa EUR.1 ile EUR MED Dolaşım Belgelerimiz de elektronik ortama alınmıştır. Daha önceki yazılarımda EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgelerini sizlere tanıtmıştım. Özetle yine hatırlatayım; Türkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı tüm ülkelere yapılan ihracatlarda gümrük vergilerini indiren ya da muaf kılan belgedir. Yanı sıra AB ülkelerine Tarım Ürünü gönderirken ve Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ürün listesinden eşya gönderirken de EUR.1 Dolaşım Belgesi kullanılmaktadır. Artık, ATR yanı sıra EUR.1 ya da EUR-MED Dolaşım Belgenizi de ofisinizden oturduğunuz yerden doldurup, onay için İhracatçı Birliğinize gitmeyecek, Gümrük vizesi için de Gümrük İdaresine göndermeyeceksiniz. Birlik onayı ve gümrük vizesi işlemlerinizi ofisinizden doldurup aşağıdaki link üzerinden online girip doldurduğunuzda Gümrük Beyannamenizi de tamamlayıp bu belgenin de Gümrük Vizesi hanesi size mühürlenmiş olarak Ticaret Bakanlığınca ekranınıza gönderilmiş olacaktır. Elektronik imzanız makinenize takılı olarak doldurup imzalayıp TİM logolu satın aldığınız boş belgeyi lokal yazıcınıza takıp orijinal belgenize bastırmanız kalıyor. Ya da örneğin Sakarya, Muratbey, Ambarlı… Gümrüğündeki elemanınıza, ya da nakliyecinize PDF halini mail atabilirsiniz. Sizin doldurduğunuz, onaylattığınız, gümrük vizesi yaptırdığınız elektronik ortamda kullandığınız ATR yanı sıra EUR ve EUR MED Dolaşım belgelerinizin oradan da prınt edilebileceği müjdesini veriyorum. Boş olarak satın aldığınız belgenize online girişlerini yaptığınız verilerinizi basarak kaşenizi, imzanızı atıp, doğrudan nakliyecinize teslim edebileceksiniz. Artık moto kurye aramanıza, trafik yoğunluğu yaşayıp Birlik'e onaya yetiştirmeye çabalama heyecanı yaşadığınız günleri geride bırakacaksınız. Önce ATR belgesi ile başlatılan bu kolaylık, artık ikinci olarak EUR.1 ve EUR MED Dolaşım Belgenizi de kapsayacaktır. Gümrük Müşavirlerimizin zaten e-birlik sistemini kullandığı için hepsinin şifre, parolası mevcuttur. Yeni bir şifre arayışına girmeyeceklerdir. E-imza kullanıcısı olmaları şartımızdır. Tarayıcınız İnternet Explorer olmalı ve şu linkten giriş yapılmalıdır: http://istanbul.ebirlik.net/dolasim/app Bu adrese giriş yapıp karşınıza gelen şifre parola hanesine e-birlik kullanıcı adınızı ve şifrenizi girdiğinizde Dolaşım Belgeleri ikonu tıklandığında Belge E-Onay İşlemleri ile birlikte satın alınan tüm EUR.1 ya da EUR-MED Dolaşım Belgelerinin seri no itibarıyla listesi görünecektir. Sol başlarındaki kalem ikonu tıklandığında artık bu EUR.1/EUR MED Dolaşım Belgesinin doldurulacağı ekran karşınıza gelecektir. Kullanılan e-imza sahibi ihracatçı firması adına gümrük sistemlerinde işlem yapmaya yetkili olmalıdır; mükellefin T.C. Kimlik No.'su da bu e-imza sahibi şahsa ait olmalıdır. Referans No, Beyanname No, Tescil tarihi bilgileri boş kalarak diğer verilerin girişini yapıp yanı sıra tarayarak eklenecek tüm ispat edici belgelerin de yüklenmesi suretiyle doldurulacak olan belge İMZALA butonu ile elektronik olarak imzalanacak; imzalandıktan sonra İMZALI BELGEYİ KAYDET ve ONAYA GÖNDER butonları ile Birlik personeli onayına gidecektir. Eksik ya da yanlış var ise Birlik personeli düzeltilmesi için size geri gönderir. Telafisini yaptıktan sonra tekrar onaya göndereceğiniz belge artık saniye içinde Bakanlığımız ile haberleşecek ve ekranında açılan pencereye Referans No: ……şudur diye bildirim gelecek ve boş duran Referans No hanesine bu yollanan sayı, sistem tarafından otomatik olarak görünecektir. Bu şu demektir; Bakanlık doldurulan belgeyi algılamıştır ve artık irtibatlandıracağı Gümrük Beyannamenizi açmanızı istiyor. Alıştığınız paket programlardan birinden Gümrük Beyannamesi doldurmaya başlayabilirsiniz. Gümrük Beyanname numarası ATR Dolaşım Sisteminde olduğu gibi EUR sisteminde de ait olduğu satıra yazılır. Onaylı belgenizin durumu da artık BEYANNAME AŞAMASINDA görünecektir. GÜMRÜK VİZESİ İÇİN GÖNDER diyerek ilerleyebilirsiniz. Bu defa açılan pencerede size Gümrük Bakanlığı şu bilgileri mesaj olarak gönderecektir: Mersis No: Şudur, Referans No. şudur, Çıkış Gümrük İdaresi: Şurasıdır, diyerek belgenizin Gümrük Vizesi hanesine isabet edecek resim artık ortaya çıkmış demekti r. Ön İzleme yapıp ne şekilde bir belge yaptığınızı kontrol edebilirsiniz. PDF formatını seçerek de yazdırabilirsiniz. İlk canlı EUR.1 Dolaşım Belgemizin resmini de ekte sunuyorum. Belgesini elektronik ortamda yaptırmak için gönüllü denek olan ihracatçı üyemiz AGT Dış Ticaret A.Ş. firmasına ve ihracatçımızın Gümrük Müşaviri Solmaz Gümrük Müşavirliğine de böyle çağdaş bir uygulamaya verdikleri destekleri için teşekkür borçluyuz. Bu kolaylık 03 Temmuz 2018 tarihinden itibaren pilot uygulamaya geçmiştir ve yanı sıra manuel onaylara da devam olunmaktadır. Zaman içinde diğer tüm Dolaşım ve Menşe Belgeleri de hizmetinize açılacaktır. ELEKTRONİK ORTAMDA HAZIRLANAN EUR.1 - ÖRNEK
Elektronik ortamda üç belge daha https://tim.org.tr/tr/degerlendirme-yazisi-elektronik-ortamda-uc-belge-daha Bu yazım ile bir yeniliğin müjdesini daha vermek istiyorum. İhracatta kullandığınız üç belge birden 03 Eylül 2018 tarihinden itibaren hem elektronik ortam üzerinden hem de yanı sıra manuel olarak kağıt ortamından onaylanabilecek. Nedir bu üç belge? • D8 üyesi devletler arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması çerçevesindeki ticarette eşyanın tercihli menşeinin öne çıkacağı, bir yıldır kullanımda olduğu için az tanıdığımız bu yeni belgemiz, Türkiye, Endonezya, İran, Mısır, Pakistan, Malezya, Nijerya ve Bangladeş' den oluşan eski İslam İşbirliği Konferansı, ya da yeni adıyla İslam İşbirliği Teşkilatının üyeleri olarak tanınan 8 ülkenin dış ticaretinde gümrük vergisi indirimi sağlayan belgedir. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen D8 zirvesinde, D8 Daimî Sekreteryasının İstanbul'da toplanmasına karar verilince 15 Haziran 1997 yılında İstanbul'da Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesi yapılarak D8'in kuruluşu resmen ilan edilmiştir. Biz bu zirveyi İstanbul Deklerasyonu olarak hatırlarız. Bu belgemizin doğum yeri de İstanbul olmuştur. Bu ülkelerden İran, Mısır, Malezya için farklı belgeler de düzenlenebildiği için hangi belge ile daha fazla istifade oluşacağını Birliğinize sormanızda yarar vardır. • İkinci belgemiz, İran Menşe İspat Belgesi de 03 Eylül 2018' den itibaren elektronik ortamdan üretebileceğiniz belgeler arasına girmiştir. Türkiye' nin İran İslam Cumhuriyeti ile imzaladığı Tercihli Ticaret Anlaşmasının öngördüğü belge olup iki ülke arasında 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlükte olan, Türk Menşeli ya da Türkiye' de menşe kazanmış eşyanın ihracatında gümrük vergisi indirimi sağlayan belgedir. • Üçüncü belgemiz de 10 Temmuz 2015 yılından bu yana yürürlükte olan Türkiye Malezya Serbest Ticaret Anlaşmasının öngördüğü ve yine gümrük vergisi indirimi sağlayan Malezya Menşe Şahadetnamesidir. 03.09.2018 tarihi itibariyle elektronik ortamda kullanmaya başlayacağınız belgedir. Böylelikle, manuel onayı yapılmayıp yalnızca elektronik ortamdan onay verilen ATR Dolaşım Belgesi dışında şu an için (son tarih henüz tespit edilmediğinden) hem elektronik ortamdan, hem de manuel olarak onaylanabilen belgelerimiz EUR.1, EUR-MED, İran, Malezya, D8 olmak üzere toplamda 6 belge türü için elektronik ortam gümrük müşavirlik firmalarımızın, ihracatçı firmalarımızın hizmetine sunulmuş durumdadır. Elektronik ortamda belge düzenleme işlemleriniz için tarayıcınız Internet Explorer, linkiniz http://istanbul.ebirlik.net/dolasim/app, destek hattınız nazanozturk@tim.org.tr veya yaydin@tim.org.tr olsun, |